MikkoElo

Pääministeri Stubb käyttäytyy kuin nulikka

Pääministeri Stubbin käyttäytyminen saa yhä oudompia piirteitä samalla, kun EU:n aloittama pakotekriisi pahenee päivä päivältä.  Eilinen päivä paljasti taas pääministerin piittaamattomuuden normaaleista käytöstavoista.  En enää tiedä, pitäisikö nyt itkeä vai nauraa.

Toissapäivänä pääministeri pyöräili sandaalit jalassa pitämään tiedotustilaisuutta, josta ei kuitenkaan paljon uutta tietoa herunut.  Pakotteiden merkitys oli kyllä viikossa kasvanut "vähäisistä" "merkittäviksi", mutta mitään muuta kerrottavaa ei pääministerillä ollut, jos ei sellaiseksi lasketa hänen hokemaansa pakotteiden "välttämättömyydestä" ja Venäjän kritisointia.

Tuossa tiedotustilaisuudessa Stubb myös kertoi, että "Lenita tulee" tarkoittaen eilistä eduskunnan talousvaliokunnan kuulemista pakotteiden vaikutuksista.  Eduskunnan talousvaliokunta olisi kuitenkin halunnut kuulla pääministeriä, mutta "aikataulullisista syistä" Stubb ei muka ehtinyt tulla.  Oli erinomainen asia, että eduskunnan puhemies kertoi tapana olevan, että ministerit tulevat, kun eduskunnasta tulee kutsu.  Saman toisti talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen.  Terveellä järjellä ajatellen aikataulu oli vain tekosyy, koska valiokunta olisi ollut valmis pitämään kokouksensa pääministerin aikataulun mukaan.  Heinäluoma ja Pekkarinen toimivat oikein, mutta olisivat voineet käyttää jopa ankarampaa kieltä.  Kyllä Suomen eduskunta on maan korkein päättävä elin, eikä pääministerin käytös ollut asiallista.

Eilinen päivä osoitti pakotteiden luoman tilanteen vakavuuden, kun Venäjä ilmoitti vastapakotteista. Suomen osalta tämä merkitsee talouden alamäen jatkumista odotettua pitempään.  Erikoista oli myös pääministerin tiedottaminen twiittaamalla, kuinkas muuten.  "Venäjän asettamat pakotteet: tilanne on vakava, mutta tästäkin selvitään.  Maltti on valttia."

No, varmasti selvitään, mutta kärsitään samalla.  Työttömyyttä lisää ja budjettilaskelmat uusiksi.  On meillä pääministeri!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Anne Lindell

Älä muuta virka. Mm. tästä kirjoitin eilen.

http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Stubb on kävelevä katastrooffi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Olisi pitänyt valita se toinen vaihtoehto.

Pääministeri vain twiittailee, ottaa selfieitä ja hoitaa kuntoaan, kun pitäisi hoitaa maan asioita.

On tuskin mahdollista että tuollaisella nulikkamaisella käytöksellä pystyy hankkimaan arvovaltaa, kun johdettavina on sentään oikeita kunnon miehiä ja naisia, jotka suhtautuvat homminsa vakavasti, kuten Rinne, Vapaavuori, Tuomioja ja Ihalainen.

Kokoomus on nyt kuitenkin valintansa tehnyt ja valitsi väärin. Olisi pitänyt valita Vapaavuori.

Tämän päätöksen kanssa nyt on elettävä, valitettavasti, saa nähdä mitä kaikkea haittaa siitä Suomelle vielä tulee.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Oletkos Arto kulkenut pääministerin perässä 24/7, kun noin hyvin tiedät mitä pääministeri on tehnyt ?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No täytyy todeta, että kyllähän Stubbin perässä on ollu kellon ympäri melkoinen porukka, kun kaikki tuntuvat tietävän mitä hän on pääministerinä tehnyt. Hyväkuntosia lienevät olleen, kun ovat pysyneet perässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En ole ollut perässä, mutta olen kuullut että hänen aikansa on riittänyt jopa triathlonin harrastamiseen. Luulisi että pääministerin ja puoluejohtajan roolissa on triathlonia tarpeeksi ja että sauvakävely riittäisi pitämään kuntoa yllä tarpeeksi.

Sitten on tämä twiitailu. Tiedän kyllä miten paljon Some vie aikaa ja suurin osa tästä on kyllä joutavaa jaarittelua, sopivaa ajankulua eläkeläiselle, jolla ei olepaljon muita harrasteita. Jos tekee töitä ei ennätä jaaritella, eikä urheilla, ellei ole teräsmies, kuten naapurimaan presidentti, mr. Putin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

On on, muttei ollut edellinenkään kaseva...Suomi on menettänyt itsemääräämisoikeuden elintärkeissä maatamme ja kansakuntaamme koskettavssa asioissa noiden nulikoiden toimesta ja meidät on ajettu velkahelvettiin samaisten EU-uskovaisten toimesta, joihin sosiaalidemokraatitkin kuuluvat. Että tämmoista....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Että tämmoista...."
No, ei se edellinen nyt tämmöinen nulikka sentään ollut, vaikka oli aloittaessaan hyvinkin paljon nykyistä pääninisteriä nuorempi. Taitaa se olla vieläkin nuorempi kuin tämä "Tuppi".

Ei se nulikkuus taida olla iästä kiinni, kyllä niitä nulikoita löytyy eläke-ikäisistäkin.

Eikä näitä päätöksiä ole pääministerit tehneet, kyllä ne on dempokraattisesti päätettyjä asioita, eduskunnala on viimeinen sana.

Pääministeri vain johtaa päätöksentekoprosessia ja siinä hommassa tarvittaisiin kyllä kovasti kypsyyttä ja arvovaltaa, juuri niitä ominaisuuksia joita Kataisella kyllä oli, nuoruudesta huolimatta, mutta jotka nyt tältä "tupilta" kokonaan puuttuvat.

Miksi kokoomuksen piti tehdä tuollainen päätös, kun tarjolla olisi ollut Vapaavuorikin?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mikä se olikaan se summa, joka Kataisen ansioksi on mainittu valtion jättivelan määrässä?? Mutta Kataisen mukaan me tienataan...vai mitenkä se nyt menikään?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #8

Perussuomalaisilla on Kataisen hallituksen hallitusneuvotteluissa etsikkoaikansa. Mutta tuliko Soinille rimakauhu, kun piti turvauta "ylitsepääsemättömään" linjaerimielisyyteen hallitusohjelmassa ?

Muuten kun Pekkarinen, ketteränä miehenä, kutsui talousvaliokunnan heti miten kokoon ja vaati pääministeriä puhumaan, niin mitenkäs sen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan aktiivisuuden laita on ? Varapuheenjohtaja Salolainen jo tänään hoputteli puheenjohtajaa, että "pitäiskös meidänkin asian tiimoilta jo vähitellen kokoonuta ?". Hieman ovat olleet vähäisiä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ulostulot. Siitä Moskovaan maaliskuussa 2013 Duumaan tehdystä reissusta ei ole kuulunut mitään, ei edes perinteistä kommunikeaa. Eikös siltä reissulta jäänyt käteen mitään ? Vai eikö siitä voi lapsille kertoa ? Luulisi, että jos Timo Soini tähyilee seuraavassa hallituksessa ulkoministerin paikkaa, niin kyllähän sitä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajanakin pitäisi hieman tulla ulos näkyville.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuinkahan se oikein meni? Toisaalta ko. valiokunnan pj. Pekkarinen sanoo MTV:n uutisen mukaan ilmoittaneensa ensin että hyvä jos joku ministereistä olisi paikalla, toisaalta kuitenkin vielä kysyneensä Stubbia, jolla oli jo sovittuna talouspoliittisen ministerivaliokunnnan kokous.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/valiok...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seija Nylund,
Aikataulu ei ollut mikään ongelma. Jos eduskunta kutsuu, sinne mennään. Talouspoliittisen ministerivaliokunnassa olisi ollut helppo sisällyttää johonkin muuhun ajankohtaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toki juuri noin, mutta juolahti mieleen että kaivoikohan vanha kettu Pekkarinen kuopan;)

Janne Suuronen

Juupa juu ja hauskaa napinaa.

"
Jos eduskunta kutsuu, sinne mennään.
"

Pelkkiä puolue- ja ryhmäjohtajien kumileimasimia eduskunnassa ollaan. Nähtiin vaikkapa parin vuoden takaisessa episodissa, jossa kansanedustajat saivat tunnin aikaa tutustua vaikeaan vieraskieliseen materiaaliin, edes ilman oikeutta tehdä muistiinpanoja, ja jonka jälkeen kumileimasimina eduskunta löi leiman Euron pelastuspaketteihin.

Turha teoriassa, mutta ei käytännössä, Suomen ylimmän vallankäyttäjien on nyt kiukutella ja isotella, kun uuden pääministerin ajankättö ei riitä kaiken maailman eduskunnan rivipelleporukan miellyttämiseen.

Jos eduskunnan rivikansanedustajista jotain voi sanoa, niin kumileimasinviran rooli lisäksi ovat lähinnä kunnostautuneet tekemään niitä yksittäisinä asioina aika merkityksettömiä tuhansia pieniä laki- ja säädösaloitteita, joiden vuoksi Suomen valtion ja kuntien taloudet ovat ihan kuralla. Luoneet byrokratiaa ja hallintoa, niin julkiselle sektorille kuin yksityisen sektorin yrittämistä kuormittaen.

Tämä näin yhden rivikansalaisen tunnepohjaisesta näkökulmasta asia ilmaistuna.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Valitettavasti täytyy yhtyä mielipiteseesi siitä eduskunnan kumileimasin roolista.

Muutamia lainsäädännön valmisteluita median kautta tiiviisti seuranneena ( kaikkeahan mediassa ei kerrota ), tulee mieleen, että monet asiat sovitaan pienessä piirissä.

Valiokunnissa taitaa useita kansanedustajia kiinnostaa enemmän iPhonen hiplailu, kuin valmisteilla olevaan asiaa perinpohjaisesti perehtyminen.

Toki on ymmärrettävää, että kaikki kansanedustajat eivät voi perehtyvä syvällisesti kaikkiin ministeriöiden virkamiesten ( jotka ovat ministerin tiiviissä ohjauksessa ) valisteltuihin lakiesityksiin. Toisaalta valiokunnat voivat kutsua kuultavakseen kenet tahansa Suomessa olevan asiantuntijan. Valiokunnissa kansanedustajien perustaito onkin onkia näistä asiantuntijoista se oleellinen tieto, jolla kansanedustaja tekee äänestyspäätöksensä. Se on sitten toinen asia, mikä rooli on ryhmäkurilla äänestyskäyttäytymisessä ja mikä on ns. omatunnon asia. Ainakaan jalkaväkimiinojen kieltolaki ei näyttänyt oleva ns. omantunnon asia.

Koska muuten viimeksi eduskunta olisi hylännyt jonkun lakiesityksen ? Ja mikä on suhde hyväksyttyjen ja hylättyjen lakiesitysten välillä ?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Vaikka olenkin blogistin kanssa suunnilleen samaa mieltä pääministeristämme, pidän hänen ulostuloaan lähinnä vaalitaktisena vetota. Ensi vuonna pidettävät eduskuntavaalit lähestyvät ja demareilla tulee kiire irrottautua omasta linjastaan. Nyt pitää ottaa etäisyyttä hallituspolitiikkaan ja alkaa arvostelemaan sitä, sekä muuttaa taas puolueen linjauksia ja yrittää hamuta äänestäjiä taas samanlaisilla valheilla kuin ennen viime vaaleja!

Vaalien jälkeen voidaan taas sitten pettää äänestäjät ja kääntää takki ja selkä äänestäjille ja pieraista! Heh heh, menitte samaan halpaan kuin ennen viime vaaleja!

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

"Venäjän asettamat pakotteet: tilanne on vakava, mutta tästäkin selvitään. Maltti on valttia."
Pitänee paikansa siltä osin, että jotkut selviävät, mutta kaikki ehkä eivät:

http://yle.fi/uutiset/kuljetusyrittaja_vastapakott...

Päivän Kauppalehti tiivistää tilanteen kahdella artikkelillaan, joista toisessa virkamiehet selittävät Stubbin lausuntoa: "että Suomi saattaa hakea Euroopan unionilta taloudellista tukea Venäjän vastapakotteiden seurauksena."
"EU:lla ei ole pakotekohtaista kompensaatiojärjestelmää."
"Nimettömän virkamieslähteen mukaan mitään yrityskohtaisia kompensaatiorahastoja tai -mekanismeja ei ole olemassa."
"Tarkoitus oli viitata enemmänkin EU-jäsenmaiden väliseen solidaarisuuteen kuin suoraan rahalliseen tukeen kärsiville yrityksille." ja "että Stubbin kommentissa oli kysymys nimenomaan solidaarisuuden korostamisesta."

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/suomalaiset+voiv...

Voimmeko jo odottaa Valion ja Atrian aloittavan yt-neuvottelut?

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/valio+ja+atria+k...

Solidaarisuuden osoituksena lienee mahdollista saada EU:lta ÄRMejä/EGR-rahoitusta.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

No niinhän siinä kävi, Valio aloittaa yt-neuvottelut ensi viikolla:

http://www.talouselama.fi/uutiset/yle+valio+alkaa+...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Varsinainen neronleimaus "että Suomi saattaa hakea Euroopan unionilta taloudellista tukea Venäjän vastapakotteiden seurauksena."

Hyvävän se on hakea tukea persaukiselta, jonka takuumiehenä on itse...

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kauppalehti loihe jo lausumaan että "Stubbin pakka hajoaa käsiin":

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/stubbin+pakka+ha...

Samaan aikaan toisaalla Talouselämä kertoo, että "elintarvikevienti Venäjälle Suomesta oli 283,4 miljoonaa euroa vuonna 2013. Siitä Valion osuus oli 85,4 prosenttia eli 242 miljoonaa euroa." ja esimerkiksi "koko USA:n pakotteiden alainen siipikarjanlihan vienti Venäjälle oli 227 miljoonaa euroa vuonna 2013", joten vaikutusten merkitys Suomen taloudelle voidaan laskea tästä:

http://www.talouselama.fi/uutiset/article2260003.ece

Kun yritykset ovat jo aloittamassa yt-neuvotteluja, me odotamme edelleen eduskunnan kokoonkutsua ja pääministerin ilmoitusta. Byrokratia on hidas vastaamaan talouden haasteisiin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #36

Honkarakenne on myös ilmoittanut lomautuksista ja muut hirsitalotehtaat seuraa jonona!

Stubb aloitti uransa "Suomen syöjänä" Ulkomaankauppaministerinä....
ja nyt viimeistellään niitto saksien kanssa ?

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala Vastaus kommenttiin #40

Nyt olisi 1700 tonnia silakkaa varastossa odottamassa onnellista uutta omistajaa:

http://yle.fi/uutiset/venajan_pakotteet_jaadyttiva...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, tai tehdään sellainen "kaikki tukipaketteja hakemaan"-zydeeni. :)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Pääministeri Stubb käyttäytyy kuin nulikka".

Suoraan sanottu, mutta ei voi muuta kuin valittaen yhtyä käsitykseen.

Stubb on saanut paljon aiheellista kritiikkiä osakseen. Tässä yksi:
http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173267-stub...

Kannattajat puolustavat sankariaan heppoisin argumentein. Heidän kannattaisi miettiä tämän riippakiven hylkäämistä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seppo Leskinen,
Varsin luotettava luku lienee 40,8 miljardia euroa, joka siis otettiin lisävelkana Kataisen ollessa valtionvarainministeri ja pääministeri vv.2007-2014.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mikko Elo,
Jos ja kun mainitaan valtiovarainministerinä, niin mihin unohtui Urpilainen :)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiitos, voisitko vielä valaista minne/mihin nuo rahat on käytetty ja minkä verran on sellaista velkaa, jota ilmankin olisi valtiolaivamme pyörinyt?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suuria sanoja pienistä asioista. Demarien kannatus kuihtuu, mutta ei kai se ihan noin huono vielä ole.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seija Nylund,
En minä unohtanut Urpilaista. Kuitenkin seitsemän vuoden aikana Katainen oli Suomen talouden kannalta keskeisissä tehtävissä valtionvarainministerinä ja pääministerinä ja sinä aikana kertyi tuo 40,8 miljardia euroa lisävelka. Fantastista, vai mitä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sillä 40 miljardilla on vanhan ja nykyoloihin sopimattoman talousopin mukaan yritetty elvyttää Suomen taloutta, turhaan. Sinä ja minä ja Hentun Liisa olemme syöneet ja kuluttaneet nämä rahat ja ostaneet niillä lähinnä ulkomailla tehtyä ruokaa ja tavaraa.

Ulkomailta otetut velkarahat on palautuneet sinne ulkomaille takaisin ja hyödyttäneet siellä sitä teollisuutta joka tuottaa meille meidän kulutustavaramme. Suomalaista vientiteollisuutta, joka perustuu investointitarvikkeiden vientiin, tämä suoritettu "elvytys" ei ole auttanut.

Pahinta asiassa on se ettei tätä elvytystä ole vieläkään koettu turhaksi ja lopetettu, vaan Antti Rinne jatkaa samalla tiellä, nyt on sitten tehty vielä oikein vaalibudjetti ja siinä nyt ei ole ainoastaan Antti Rinne, vaan koko muu hallitus mukana. Se on kuitenkin väärää politiikkaa.

Turha elvytys pitäisi lopettaa ja ryhtyä saneeraamaan kilpailukykyämme kuntoon, niin että vienti alkaisi taas vetämään ja ihmiset voisivat työllistyä aloilla jotka tuottavat jotain, eikä esimerkiksi kaupan sektorilla, joka vain välittää ulkomailla tehtyjä tuotteita suomalaisille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Seli, seli. Silloin kun Katainen oli valtiovarainministerinä oli pääministerinä Vanhanen / Kiviniemi. Kataisen ollessa pääministerinä valtiovarainministeri oli Jutta Urpilainen, ja sillä siisti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei tässä mitään selittelyä tarvita. Kun kyse on politiikasta ja huonosta sellaisesta, mitä nyt viimeaikoina on harrastettu, syyllisiä ovat kaikki politikot, Urpiainen muiden mukana.

Kun kyse on nulikkamaisesta käytöksestä, siihen ei ole kuin yksi syypää, se on Tuppi. Urpianien, Katainen ja Vanhanen eivät ole siihen syyllistyneet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Onko kenties kyseessä jonkinlainen Kataisen kunnianpalautus? - pelkästään haulla uusi suomi puheenvuoro katainen nulikka tuli n. 150 hakutulosta:)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

No, Katainen oli "nulikka" ehkä ikänsä puolesta, mutta ei koskaan käytöksensä puolesta. Hieman tunteellinen hän ehkä oli, mm. Ilkka Kanervan erottamisen johdota, mutta se ei ole nulikkamaisuutta.

Tuppi sentään alkaa olla jo ikämiehiä, mutta silti nulikka, ja juuri käytöksensä takia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Kieltämättä Stubb on turhan impulsiivinen, mutta eiköhän opi suhteellisen nopeasti funteeraamaan asioita tarkemmin ennen kuin puhuu. Toisaalta kuitenkin (enimmäkseen) plussaa että puhuu suoraan.

Hannu Lyly Vastaus kommenttiin #32

Pääministeriksi ei tulla oppimaan.

Markku Laaksonen

Mitä demarit tekivät velanoton lopettamiseksi, vähentääkseen julkisen sektorin kulut tuloja vastaavaksi edes jollain aikavälillä. Vastaua on ei mitään vaikka aikaa olisi ollut kymmnenkunta vuotta SP:n johtajan (SDP) lausuntojen mukaan. Sama koskee kilpailukykykyä, sen hoitamista asialalliselle tasolle a'la Schröder (SDP), Saksa.
Mitään ei ole tehty, ei edes aiottu, ei todella kannata ihmetellä kannatuksen katoamista.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kansantaloudessa julkinen velka on yksityinen tulo. Et taida ymmärtää mitä toivot, kun esität velkaantumisen pysäyttämistä nykyisessä rahajärjestelmässä...

Sumutus jatkuu yhä edelleen ja Suomi laitetaan lihoiksi Isoille Pojille - sitä se eurossa oleminen teettää ;)!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Menossa on selvästikin disinformaatio/propagandakampanja Stubbin suosion laskemiseksi,,outoja bloggauksia ottaen uomioon että siellähän Rinne häärää Stubbin kaverina,,,!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hallituksen politiikka on syvältä, mutta tämä on vaalivuoden budjetti, eikä vastuullisina ministereinä toimivilta puolueiden puheenjohtajilta voi muuta odottaa kuin äänestäjien mielistelyä. Siihen eivät ole syyllisiä ainoastaan Tuppi ja Rinne, vaan koko hallituspoppoo.

Rinnettä ei sen sijaan voi syyttää nulikkamaisuudesta, hänhän ei twiittaile eikä harrasta triathlonia, eikä puhu levottomasti ja nulikkamaisesti, vaan näyttää suhtautuvan vakavasti työhönsä.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

Ainoa nulikka täällä on Elo, joka haukkuu puskista ja kaveeraa maanpetturi Bäckmanin kanssa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto Vihavainen,

Todellinen ongelma on liian vahva euro, joka uuvuttaa koko Euroopan talouden. Suomessa vahva euro on tabu, josta ei puhuta. Palaan asiaan tarkemmin jossain blogissani.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Todellinen tabu ei liity valuutan arvoon muihin valuuttoihin nähden vaan todellinen tabu on työn hinta, joka määrää hintakilpailukyvyn.

Kun kilpailukykyä hoidetaan valuttojen arvoja muuttelemalla se on väärä menetelmä, mutta sitä menetelmää on käytetty, koska se toinen menetelmä on tabu, josta varsinkaan politikot eivät puhu.

Euron arvoa alentamalla olisi palkkoja erittän helppo pudottaa, mutta se ei ole oikea menetelmä, eikä kohtele eri aloja, niiden kilpailukykyongelmia, tasapuolisesti.

Kilpailukykyongelmat pitäisi hoitaa alakohtaisesti, kilpailukyvyn pitäisi perustua laatuun ja kustannuksiin, ei suinkaan valuutan hintaan. Valuutan hinnalla ei pitäisi olla mitään tekemistä kilpailukyvyn säätelyn kanssa. Jos pitää olla useita valuuttoja, niiden arvot pitäisi lukita toisiinsa nähden.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Arto! Valuutan arvon muuttaminen on nimenomaan se oikea keino kilpailukyvyn parantamiseen. Se toinen keino, eli palkkojen laskeminen johtaa sisämarkkinoiden lamaan ja deflaatioon.

Valuutan arvon alentaminen kun nimenomaan ei tunnu kuluttajan kukkarossa läheskään samassa mitassa kuin palkkojen alentaminen. Ulkomaan lomamatkat ja tuontitavarat kallistuisivat kyllä. Myös se kolmas keino eli lisääntynyt työttömyys alentaan ostovoimaa, koska työttömien elanto kustannetaan verorahoilla.

Valuutan arvon ja korkojen sääteleminen eli rahapolitiikka on aivan perusasioita kansantaloustieteessä. Tämä opetetaan jo alan peruskurssilla. Suunnilleen kaikki kehittyneet suvereenit valtiot käyttävät näitä keinoja. Tai se on ilmeisesti enemmän niinpäin, että oma keskuspankki ja oikein toteutettu rahapolittiikka on edellytys maan vaurastumiselle. Sveitsi on tästä hyvä esimerkki. Maan keskuspankki ei päästänyt maan valuuttaa eli sveitsin frangia vahvistumaan muutama vuosi sitten. Valuuutan vahvistuminen kun olisi heikentänyt maan vientiä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Tai se on ilmeisesti enemmän niinpäin, että oma keskuspankki ja oikein toteutettu rahapolittiikka on edellytys maan vaurastumiselle. "

Joulupukkiin voi uskoa jos haluaa, mutta se ei oikeasti tuo lahjoja, kyllä ne pitää itse hankkia. Keskuspankkitoiminta ei tuo varallisuutta.

Sveitsiläistenkin pitää pääasiassa itse tienata elintasonsa, työtä tekemällä, vaikka kaikkialta rosvot kantavatkin Sveitsin pankkeihin rahaa, mistä Sveitsi saa lisätuloja.

Kaikki eivät voi tällä konstin rikastua kuin Sveitsi, se on ihan selvä asia. Muissa maissa tehdään nekin rahat jotka varkaat ja huijarit ja korruptoituneet politikot sitten vievät Sveitsin pankkeihin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #34

Kannattaa lukaista tämä Kanniaisen työryhmän "Euron tulevaisuus". Siellä on työryhmässä jopa minua tai Artoa viisaampia kirjoittajia ja asiaa on pohdittu kunnolla.

http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Siellä on työryhmässä jopa minua tai Artoa viisaampia kirjoittajia ja asiaa on pohdittu kunnolla."

En epäile niiden viisautta, mutta lukematta tekstiä, voin melkeinpä varmasti sanoa, kokemuksesta, tietyllä varauksella, että nämä viisaat oppineet ovat sotkeneet itsensä talouden lillukanvarsiin aivan kunnolla.

Ilman talouden oppeja ja ilman viisauttakin on perusteltua väittää ettei mitään vaurautta voi luoda tyhjästä keskuspankin toimesta, joko rahaa painamalla, tai valuuttojen arvoja spekulpimalla, vaikka sillä tavalla voidaankin omaisuuksia siirrellä instituutioilta toisille ja henkilöiltä toisille, mutta tuskin oikeudenmukaisella tavalla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto Vihavainen,

Kyllä valuutan arvo on aivan keskeinen tekijä vientiteollisuuden kilpailukyvylle. Suomessa yritettiin viime tupo-kierroksella ns.sisäistä devalvaatiota, eli palkkoja nostettiink vain 20 euroa/kuukausia. Samaa sovellettiin eläkkeisiin. Tämä taas on johtanut kansalaisten ostovoiman heikkenemiseen ja lisännyt merkittävästi työttömyyttä palvelualoilla, kuten kaupassa ja ravitsemusalalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tämä taas on johtanut kansalaisten ostovoiman heikkenemiseen ja lisännyt merkittävästi työttömyyttä palvelualoilla, kuten kaupassa ja ravitsemusalalla."

Kansalaisten ostovoimaa on syytäkin pudottaa, koska kansalaiset syö enemmän kuin tienaa. Sen kulutuksen sijasta kansalaiset pitäisi saada tekemään enemmän töitä, jotta kulutusta saataisiin jotenkin kustannettua ja velkaa tarvitsisi ottaa vähemmän.

Tämä on se oikea ongelma, mutta sehän on juuri se "tabu", mistä politikko ei saa puhua, sillä jos se puhuu siitä, politikon ura jää kyllä lyhyeksi. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pääsisiköhän tällä vaalilauseella eduskuntaan:

Nostakaa ple persuuksenne penkistä muulloinkin kuin matkalla jääkaapille, ja lahjoittakaa läskiintymiseenne käyttämänne rahat Hurstille.

(En korjaa enkä poista vaikka tulisi lunta tupaan)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Se "nulikka" on muuten Suomen Tasavallan pääministeri. Mistä lähtien pääministeriä, joka on suomalaisen demokraattisen päätöksentekoprosessin pohjalta saanut tehtävänsä ja valtuutensa, on alettu nimittelemään alatyylisesti "nulikaksi" ? Luulisi valtiopäiväneuvoksen osaavan valita sanansa hieman toisin. Moinen nimittely loukkaa paitsi pääministeriä, koko suomalaista yhteiskuntaa ja sen hallintoa.

Ja sitten toiseen asiaan.

Tässä tilanteessa pääministeri joutuu analysoimaan, arvioimaan tilanteita ja laatimaan toimintasuunnitelmia. Työ vaatii jatkuvaa ja tiivistä yhteistyötä EU:n pääministereiden kanssa ja toisaalta yhteyden- ja neuvonpitoa hallituksen sisällä. Toisaalta tilanteessa on pidettävä tarkalla silmällä Venäjän lyhyellä varoituksella toimeenpanemia operaatioita ja pyrittävä ennakoimaan niitä. Kotimaassa on näiden pohjalta kyettävä mahdollisimman nopeasti laatimaan suunnitelmat, joilla torjutaan maamme yrityselämälle, taloudelle, työntekijöille, kansalaisille sekä muulle yhteiskunnalle aiheutuvat vahingot.

On toki ymmärrettävää, että joidenkin intressissä olisi se, että EU:n pääministerin yhteistoiminta ei olisi niin saumatonta ja päättäväistä. Joillekin olisi myös edullista tietää etukäteen, mihin vastatoimenpiteisiin Suomessakin ryhdytään Venäjän tuontikiellon vuoksi. Näistähän ei kuitenkaan julkisesti kerrota. Se on kauppasodassa vähän niin kuin sodassakin, että tulevista operaatioista ei huudella vastapuolelle. Tämä tietysti harmittaa joitakin piirejä.

Tällaisessa tilanteessa tuntuu uskomattomalta, että talousvaliokunnan puheenjohtaja ja eduskunnan puhemies paheksuvat sitä, että pääministeri "ei ole toiminut niin kuin on tapana".

Lainaus valtiopäiväneuvos Elon blogista:

"Oli erinomainen asia, että eduskunnan puhemies kertoi tapana olevan, että ministerit tulevat, kun eduskunnasta tulee kutsu. Saman toisti talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen."

Viimeisen lauseen voi myös tulkita kiilan-lyönti-yritykseksi Keskustapuolueen ja Kokoomuksen välille. Kiilojahan tässä Ukrainan kriisissä on veistelty jo paljon ja lyöntirakoja etsitty.

Voidaan myös kysyä, entä sitten eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ? Kuulisikohan asia heillekin ja vielä voi kysyä mille muille valiokunnille asia saataisi kuulua ?

Mihinkä pääministerin nyt tulisi panostaa ? Valiokunnissa juoksemiseen kertomassa jotakin josta kukaan ei vielä tässä vaiheessa tiedä riittävästi vai siihen em. kuvaamaani prosessiin, jolla tästä Venäjän käynnistämästä kokonaistilanteesta selvitään joskus. Kyllä pääministeri kertoo asioista, kun sen aika tulee ja varmasti eduskuntaa tullaan informoimaan ja eduskunta joutuu vielä ottamaan asioihin kantaa, sen verran vakavassa paikassa olemme. Eduskunnan päätöksissä joudutaankin nyt peilaamaan asioita tosiasioihin perustuen, eikä mielikuviin tai idealismiin. Ihan niin kuin Elon viittaaman presidentti Paasikiven patsaan juuressa lukee. Mitä ne tosiasiat milloinkin ovat, onkin toinen juttu. Nyt ovat tosiasiat toisia kuin 1944 syksyllä ja 1950 – 1970 –luvuilla.

Näissä kuvioissa lienee toissijainen asia sillä, tuleeko pääministeri tilaisuuteen mustalla autolla vai polkupyörällä ja onko hänellä nappaskengät vai sandaalit jalassa. Tokihan niistäkin voi tehdä asiaa, jos muusta ei haluta puhuttavan. Kansalaisten kannattaa olla tarkkana jo käynnissä olevan voimakkaan informaatiosodankäynnin aikana, mihin uskoo ja mihin kiinnittää huomiota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tässä tilanteessa pääministeri joutuu analysoimaan, arvioimaan tilanteita ja laatimaan toimintasuunnitelmia."

Ihan tottako, kuulostaa vaikealta, mutta on varmasti pääministerille helppoa:D Miksi ei viitsi kertoa kansalle mitä järkeviä ajatuksia on saanut pohdinnastaan ja miten Suomen talous saadaan nousuun?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kumpaakos sinä, Jarmo, tarkoitat, että Stubbin pitäisi kertoa ajatuksiaan: Tätä akuuttia silmille ryöpsähtänyttä Putinin Venäjän pakotelistaa vai Amerikasta vuonna 2008 alkanutta ja ympäri maailmaa levinnyttä talouslamaa ?

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Ainoa asia mikä itselleni on tullut yllätyksenä on se, miten nopeasti Stubb on saanut "dynaamisuudellaan" maan poliittisen elämän täydellisen sekasortoiseen tilaan. Demareitten kannalta on tietysti hupaisaa että uudet vaalitkaan eivät oikein kiinnosta punaviinin alkoholiprosentin suuruisella kannatuksella. Mielenkiintoisia aikoja...

Käyttäjän JaakkoPitknen kuva
Jaakko Pitkänen

Kyllä polkupyöräileviä poliitikkoja on ollut monissa maissa. Ranskassa presidenttiä vietiin rakastajatterensa luo turvallisuuspalvelun agentin ohjaamalla mopolla. Suomen työttömiä ei pääministerin harrastukset varmasti huvita. Varsinkin kun hän sanoo , että ongelmista kuitenkin selvitään. Surkimus Rinne valtiovarainministerimme myös huolettaa kansalaisia. Anteeksipyytävällä nöyrällä olemuksellaan hän ei herätä luottamusta, eikä ulosantikaan ole parantunut. Syksy on edessä ja harmautta on jo poliittisessa maisemassa liiankin kanssa ?

Toimituksen poiminnat