MikkoElo

Suomen talouskehitys nälkävuosien tasolla

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju hätkähdytti eilen suomalaisia, kun sanoi Suomen viime vuosien talouskehityksen olevan verrattavissa vain  150-vuoden takaiseen nälkävuosien aikaan.  Tässä blogissa yritän haarukoida ensi vuoden budjetin suurimpia heikkouksia.

 

Lähtökohdat liian optimistisia

 

Budjetti rakentuu tämän vuoden osalta nollakasvulle ja ensi vuonna odotetaan jo jonkinlaista kasvua.  Tosiasia on, että talouskehitystä on jouduttu koko ajan rukkaamaan alaspäin.  Esim. OP-Pohjola ennusti -0,5 prosentin BKT:n laskua tälle vuodelle.  -0,5% merkitsee rahassa noin miljardia euroa, josta nykyisellä veroprosentilla verotuotot jo alenee 500 miljoonaa euroa.  Kun sen lisäksi esitetyt välillisten verojen korotukset eivät tuota sitä, mitä valtionvarainministeriö on edellyttänyt, jäädään helposti liki miljardi tavoitellusta verokertymästä.  Kun työttömyys lisäänty, myös tuloverotuksen tuotto jää tavoitteestaan, ja päinvastoin työttömyys-ja muut sosiaalimenot lisääntyvät.  Myös Venäjäpakotteiden merkitystä on aliarvioitu.

Pellervon Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm ennustaa, että valtio joutuu ottamaan lisävelka yli 5 miljardia euroa, kun velanotto budjetin mukaan on 4,5 miljardia.  Itse ennustan velanoton olevan noin 6 miljardia.  Kataisen ollessa valtionvarainministerinä ja pääministerinä Suomi velkaantui noin 45 miljardia euroa.  Lähes sama meno jatkuu siis todellisuudessa ensi vuonna, vaikka budjetin loppusumma muodollisesti pieneneekin.

Hikeä, veta ja kyyneleitä odotettavissa

Budjetti ei paljon lupaa tavalliselle kansalaiselle.  Onnetonta aikaisempaa lapsilisien leikkaamista korjataan vähän ja eläkeläiset saavat pienen eläketulovähennyksen.  Lapsilisien korjaamisen suurin heikkous se, etteivät tulottomat perheet tai yksinhuoltajat saa mitään korvausta.  Kun odotettavissa on laaja kunnallisveron noususuma, kansalaisten ostovoima heikkenee entisestään. Tämähän tietää palvelualojen työllisyyden heikkenemistä entisestään.

Budjetti sisältää myös aukkoja, kuten kuntien tehtävien karsimisen lähes täydellistä epäonnistumista.  Koossa on tällä hetkellä 350 miljoonaa euroa ja loput aiotaan ottaa sote-uudistuksen kautta. Kun sote on kuitenkin vielä monen mutkan takana, tämä lupaus on annettu vain siksi, että saatiin tuo miljardi täyteen. Lisäksi. Voidaan väittää, että jos sellainen aukon täyttäminen aiotaan suorittaa, maksajiksi tulevat tavalliset kansalaiset, ei valtio.

 

Deflaatio uhkaa

Kun budjetti supistuu ja kansantalouden kasvu on miinuksella, on deflaation vaara entistä suurempi.  Käytännössä tämä tarkoittaa omaisuusarvojen, lähinnä asuntojen, hinnan laskua.  Tämä on vaarallinen kierre, paljon vaarallisempi kuin inflaatio.

Ainoa, joka voisi nyt auttaa, on Euroopan keskuspankki lisäämällä rahaa markkinoille, kuten Amerikan Fed on menestyksellä tehnyt.  Amerikan työttömyys on  6,3%, euroalueen 11,5%.  EKP on jo antanut lupauksen rahaelvytyksestä, mutta nyt sitä tarvittaisiin pian!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Sie et taijja aatella, että ois hyvä ottaa lusikka kauhniisseen kätheen ja nousta ja lähteä koko Eurostoliitosta ja tehä ainaki oma raha?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Hilkka,

Minä ole sitä mieltä, että meidän pitäisi lähteä koko EU:sta. Siitä ei nyt ole meille muutakuin haittaa. Euro ja EU:n pakotteet päällimmäisinä. Laaja keskustelu pitää nyt vain saada käyntiin EU:sta lähtemisestä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Oooh mikä vastaus, mie nimittäin aattelin, että eihän kukhan sano äähneen, että seki asia sallaa kansalta ujutettas vaan ja sumutettas... Joo kyllä vaan, hieno homma, oiken hieno! Tsemppiä!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #3

Hilkka,

Kiitos! Kyllä sitä tsemppiä vielä riittää, vaikka ikääkin on.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

"Ainoa, joka voisi nyt auttaa, on Euroopan keskuspankki lisäämällä rahaa markkinoille, kuten Amerikan Fed on menestyksellä tehnyt."

EKP on lisännyt rahan määrää, ja se on mennyt osakekurssien ja asuntojen hintojen nousuun + pankeilla menee hyvin.

Vika on systeemissä eli siinä, että toisin kuin Yhdysvallat, euroalue on kansantaloustieteen vastainen ei-optimaalinen valuutta-alue.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo,

Siinä olen samaa mieltä kanssasi, ettei euro ole optimaalinen valuutta -alue, mutta rahan määrää ei Saksan vastuksesta johtuen ole lisätty. Viime viikollahan pääjohtaja Draghi ilmoit EKP:n ryhtyvän valtionlainojen ostoon, mutta minkä valtioiden, se onkin hyvä kysymys.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Aivan, varsinaisesti rahaa ei ole "painettu", mutta raha on pantu liikenteeseen alentamalla korot nollaan ja jopa sen alle. Sitä tarkoitin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #9

Kimmo.

Juuri näin. Tämä -0,15% talletuskorko pankeille ei kuitenkaan ole toiminut. Amerikkalaiset eivät sitä edes yrittäneet..

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nälkävuosina maatalouteen perustuva talous lähti nopeasti kasvuun. Jos näin ei olisi käynyt kaikki suomalaiset olisivat lopulta kuolleet nälkään. Tällä hetkellä taloudessa menee huonosti, ja parannusta ei ole näkyvissä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani,

Asia on juuri,kuten sanot. Minä pistän toivoni kuitenkin Euroopan keskuspankin elvyttävään rahapolitiikkaan. Jos sitä ei tule, Suomen tilanne on pahempi kuin 1990-luvun alun lamassa. Oma rahapolitiikka olisi nyt poikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No sittenpähän me kaikki kuolemme kohta nälkään. Kyllä oli silloin 150 vuotta sitten helppoa, kateeksi käy silloisen köyhän osaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha,

Rehellisesti sanoen tämän päivän tilanne ei ole leikin asia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani,

Ei Suomea pelasta muu kuin kevyempi EKP:n rahapolitiikka. Parin prosentin inflaatio on paljon parempi kuin nykyinen omaisuusarvojen lasku, eli deflaatio.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Eikä parane, niin kauan kuin omavaraisuutemme lähes kaikilla aloilla on ajettu nollaan.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Eikä parane, niin kauan kuin omavaraisuutemme lähes kaikilla aloilla on ajettu nollaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko,

Globaalissa taloudessa omavaraisuus ei ole tärkeätä muutoin kuin kriisioloissa. Me kyllä lähestymme kriisitilannetta, kun liioittelemme Venäjän uhkaa. Onneksi Sauli Niinistö ei ole samanlainen kuin Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, joka soittaa suutaan suurelle naapurilleen, jolle Ukraina on vielä miljardeja euroja velkaa. Suomen paras tae on hyvin hoidettu ulkopolitiikka.
Sen sijaan nuoret miehet Stubb ja Haglund ovat suorastaan vaarallisia uhitelessaan Venäjälle. Kyllä me heidän avullansa vielä voimme saada kriisin aikaan, jolloin omavaraisuus olisi tarpeen.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi Vastaus kommenttiin #50

"muutoin kuin kriisioloissa". Mitähän muuta oloa olemme eläneet jo vuositolkulla? Vertauksellisesti: Ajokokelaan oppaassa sanotaan jotenkin tähän tyyliin,"ennakoi tuleva tilanne". Tämä ei ole kovin vaikea asia ymmärtää, kun kysymys on sentään ihmisten elämästä.

Näiden nuorien urhojen uhoamisesta olemme samaa mieltä. Vaarallisia asenteita poikasilla. Tajuavatko itse lapsenomaisuutensa? Epäilen.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Hupsista. Vai että vallan nälkävuodet edessä.

Suomen ongelma ovat ns. saavutetut edut ja subjektiiviset oikeudet ja niistä itsepintaisesti kiinni pitäminen. Myöskään mm. kuntien itsehallinnon perustuslaillinen turva ei ole enää tästä maailmasta.

Emme ole vielä niin kurjassa jamassa, että puolueet heräisivät yhteistoimintaan iänikuisen riitelyn ja nurkkakuntaisen, monessakin mielessä, politikoinnin sijaan.

Ja vaalien läheisyys, se vasta riesamme on,jotkin vaalithan ovat aina lähellä. Tosiasioiden tunnistaminen ja tunnustaminen, kokonaistilanteen näkeminen estyy kun haalitaan äänestäjiä populismin kukkiessa.

Talous elpyy aikanaan mutta tuskin koskaan entiselleen. Se tietää sopeuttamista. Olemmeko siihen valmiit?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Esa,

Kyllä nyt keskeisessä asemassa on Euroopan keskuspankki. Rahan määrää pitää lisätä ja saada raha liikkeelle Amerikan malliin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ei ole mahdollista ennenkuin Saksan talous alkaa piiputtaa ja sitä ennen taitaa moni muu talous olla rotkossa matkalla alas...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #26

Kari,

Saksan talous piiputtaa jo. Viime kuussa talouskasvu meni sielläkin miinukselle, ja ilmeisesti Mario Draghilla on Saksan lupa rahan määrän lisäämisestä.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Kun budjetti supistuu ja kansantalouden kasvu on miinuksella, on deflaation vaara entistä suurempi. Käytännössä tämä tarkoittaa omaisuusarvojen, lähinnä asuntojen, hinnan laskua. Tämä on vaarallinen kierre, paljon vaarallisempi kuin inflaatio."

Hintojen lasku on positiivinen asia. Olisi erittäin haitallista kansan ostovoiman kannalta, jos talouden sakatessa hinnat kaiken kukkuraksi nousisivat. Hintojen laskeminen talouskriisin aikana on välttämätöntä, sillä kriisi on johtunut omaisuusarvojen perusteettomasta noususta eli kuplan syntymisestä, joka on ollut seurausta keskuspankkien löperöstä rahapolitiikasta. Hintojen tulee laskea realistisemmalle tasolle, jotta voidaan lähteä rakentamaan taloutta terveemmältä pohjalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olisi erittäin haitallista kansan ostovoiman kannalta, jos talouden sakatessa hinnat kaiken kukkuraksi nousisivat."

Hallitus ei ehkä ole tästä tietoinen ja todennäköisesti kroonisessa rahapulassaan jatkaa veronkorotuksia sieltä ja täältä.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Niin. Hallitus tekee poliittisesti hyväksytyimpiä ratkaisuja, ja monet äänestäjät nähtävästi hyväksyvät ennemmin verojen korotukset ja ostovoiman laskun kuin leikkaukset julkisiin palveluihin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,

Olen hyvin pitkälle samaa mieltä. Se, mitä yhdellä kädellä annetaan, otetaan pois toisella. Ostovoima vain hiipuu.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olli Tuovinen,

Suomessa vain pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat nousseet, koska kysyntä ylittää tarjonnan. Deflaation vaarasta kaikki taloustieteilijät ovat yksimielisiä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuoreimmassa tilastossa myös pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat olivat jo laskussa. Muu Suomi on siirtynyt laskevalle trendille jo aiemmin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #33

Timo,

On aivan totta, että hinnat ovat laskussa jo pääkaupunkiseudullakin. Vaarallinen trendi ja vahvistaa vain pelkoa deflaatiosta, kun kaikki odottavat hintojen laskevan lisää. Talous pysähtyy lähes kokonaan. Vain välttämättömintä ostetaan. Työttömyys nousee pilviin.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Deflaation vaarasta kaikki taloustieteilijät ovat yksimielisiä."

Vanha kunnon konsensusargumentti. Yksimielisyyttä ei tietenkään ole, vaikka enemmistö lienee kanssasi osin samaa mieltä. Nämä ekonomistit ovat kuitenkin niitä, jotka mm. eivät nähneet 2008 alkanutta finanssikriisiä etukäteen ja sitä edeltäneitä kuplia. Ne, jotka näkivät, ymmärsivät myös se mistä johtui, ja pitävät kriisin jälkeistä deflaatiota eräänlaisena korjaamismekanismina ja tervehdyttämisenä. Lähinnä nämä keskimääräistä järkevämmät ekonomistit edustavat itävaltalaista koulukuntaa.

Esimerkiksi 1800-luku oli länsimaissa pitkälti deflatorinen, ja historian suurimman talouskasvun aikaa. Mitenkähän tämä oli mahdollista??

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Arvoisa Mikko Elo, mielestäni ajatuksissanne on pari huomionarvoista ongelmakohtaa:

Ensinnäkin FEDin operaatio on kestänyt hirmuiset 6 vuotta ja sillä on lähinnä palattu Lehmanin puhkaiseman kuplan tasolle pörssikursseissa, liittovaltion velka on kasvanut järjettömästi ja kiinteistöillä on keinoteltu taas raivokkaasti. Kaikkineen FED lienee sysännyt markkinoille uutta rahaa noin 16 biljoonaa (trillion) dollaria ja siitä huolimatta dollarin kurssi vahvistuu. Tilanne on täysin käsittämätön, paitsi siitä näkökulmasta, että sijoittajat ovat varmoja seuraavankin jättitappion korvaamisesta "taalatehtaalta".

Työttömyyslukuihin ei ole mitään luottamista, koska amerikkalaisten ostovoima ei ole kasvanut käytännössä lainkaan. Hyväpalkkaiset työt on nyt vaihdettu huonopalkkaisiin ja osa-aikaisiin. Pääomaruiskeet ovat siis siirtyneet reaalitalouteen äärimmäisen heikosti.

EKPn elvytys onkin sitten aivan mahdoton kohdennettavaksi 18 euromaan alueella tehokkaasti, koska jokainen maa on jossain määrin manipuloinut tilastojaan ja talouslukujaan näyttääkseen paremmalta kuin onkaan. Kun luottamus on jo kadonnut ja toimenpiteiden vaikuttavuuden viiveet jenkkilän luokkaa, on Suomen näkökulmasta kovin toiveikasta odottaa, että suuryritysten maksamat osingot ja verot ehtisivät estää talouslaivan uppoamista. Potin jakamisesta saadaan aikaan vielä valtava poliittinen riita.

Pieni toivonkipinä tosin saadaan ainakin Suomessa pakottamalla eläkeläiset luopumaan asuntovarallisuudestaan alle markkinahintojen ja innostamalla nuoret perheet ja yrittäjät ottamaan uutta velkaa näiden rappeutuvien omaisuuserien ostoon ja hyödyntämiseen. Sitähän ei kerrota ääneen, mutta tästä on kyse. Hinnat laskevat ja korot ovat lähellä nollaa, joten joku saattaa haksahtaa vieläkin räikeän ylihintaisille ostoksille.

Toinen selkeä ongelma on puolueuskollisuutenne, vaikka olette täysin vastakkaisilla linjoilla. Juuri tuosta johtuu edustuksellisen demokratian rappio. Mikään valtapuolue ei joudu todelliseen testiin, kun vaihtuvuus hipoo nollaa ja saavutetuista eduista voidaan pitää ikuisesti kiinni, kunhan muut suostuvat maksajiksi.

Vaikka monet kantanne ovat kannatettavia, niin SDPssä olette mielestäni täysin äänestyskelvoton puolueenne yleisen linjan vuoksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Timo,

Olen aina pitänyt kirjoituksistasi, koska ne ovat blogin mukaisia, eli asiallisia, rakentavia ja edistävät asiaa. Sitten asiaan omasta puolestani.
1. En ole enää ehdokkaana vaaleissa.
2.Fedin "rahanpainanta" on vain todella vain Fedin taseen lisäystä, jolla ei ole mitään tekemistä minkään todellisen velan kanssa. Se vastaa siis entistä dollarien painamista, mutta on vain tehty nykyaikaisella tavalla.
3. Amerikan pörssikurssit eivät ole koskaan olleet näin korkealla tasolla. Ennen kriisiä Dow Jones oli ylimmillään noin 14000, nyt 17 000.

Käyttäjän ArtoViertola kuva
Arto Viertola

Mikko,

Miksi talousoppisi ihanne on Amerikasta, mutta vain venäläiset puhuvat esim. Ukrainan tilanteesta totta?
Haluat myös, että Suomi irtautuisi EU:sta. Pitäisikö liittyä Euraasian unioniin. Saisimmeko äiti Venäjän kainalosta turvatakuut?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Saisimmeko äiti Venäjän kainalosta turvatakuut?"

Mikäpä ettei? Sorvataan päivitetty YYA-sopimus Venäjän kanssa ja kas kummaa, meillä olisi takuuna itänaapurin ydinaseet. Ei hassumpi diili. Eivät ainakaan jenkit käyttäisi maatamme astinlautana hyökkäyksessä Venäjälle. Win-Win situation for both countries.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Timo,

Ei hassumpi idea, mutta paras on Suomen olla liittoutumattona, hoitaa hyvin suhteensa naapureihinsa ja erityisesti Venäjään.

Käyttäjän ArtoViertola kuva
Arto Viertola

Naiivia uskoa ja luottamusta itäiseen ystävyyteen ja avunantoon. Koska niitä on saatu. Ei koskaan! Kohta Venäjä antaisi "avunantoa" ja olisimme osa Äiti-Venäjää niin että heilahti.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,

Elämme markkinataloutta. Olen ennenkin sanonut , että useimmat Talous-Nobelin saaneista ovat amerikkalaisi, ei suomalaisia tai venäläisiä.
Minä ole "paasikiveläinen". Hyvät suhteet Venäjään ovat Suomen elinehto numero yksi.
Suomi selviäisi hyvin Norjan ja Sveitsin mallilla, joilla on ETA-sopimus. Suomellakin oli tuo sopimus vuoden 1994 aikana. EU on nyt rasite Suomelle taloudellisesti (euro) ja ulkopoliittisesti.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olli Tuovinen.

Kyllä lähes kaikki taloustieteilijät varoittavat deflaation vaarasta. Suurin ongelma on se, että kun ihmiset jäävät odottamaan hintojen laskua edelleen, koko talous käytännössä pysähtyy. Ostetaan vain se, mikä on välttämätöntä. 1800-lukua ei yleisesti pidetä taloushistorian loistokkoimpana. Siihen kai Aki Kangasharjukin viittaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olli Tuovinen,

Kyllä me jo nyt näemme deflaation merkkejä Suomen taloudessa. Kaikki supistuu:budjetti, talouskasvu jatkuvasti miinuksella.
Finanssipoliittiseen elvytykseen ei Suomella nyt ole varaa. Eilen Timo Laaninen, keskustan puoluesihteeri, myönsi suuren synnin tapahtuneen Vanhasen hallituksen aikana, kun Kataisen ollessa valtiovarainministerinä lähdettiin velkaelvytykseen. Löysää rahaa pantiin moniin kannattamattomia hankkeisiin. Nyt tätä velkaelvytystä ei enää juuri ole enempää käytettävissä kuin ensi vuoden budjetissa tapahtuu, ja kuten sanon blogissani, tuo 4,5 miljardia lisävelka on todennäköisesti todellisuudessa yli 6 miljardia,

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Ongelmana on että "löysä rahapolitiikka" ei valu yritystoimintaan, investointeihin ja työllisyyteen. Löysä raha valuu asuntojen ja osakkeiden hintoihin. Suomen lukuja en tiedä mutta esim. Briteissä ainoastaan 9 % rahasta ohjautuu yritystoimintaan ja 91 % asuntoihin ja osakkeisiin. pankit haluavat vakuuksia, yritystoiminta tarjoaa riskejä. Suomessa on kansalaisilla niin huono ostovoima että investoinnit kiertävät kaukaa.

Kirjoitan tätä Odessassa. Täällä on tilanne "päällä". Jo kesän alusta lappuja kauppojen ikkunoissa: ale 30 %... 50 %... 70 %... 80 %... vuokrataan... myydään. Asunto keskustassa maksoi v. 2003 n. 50.000 dollaria, pahimmoilleen 350.000 dollaria v. 2007. alkuvuodesta 175.000 dollaria, ja nyt n. 120.000 dollaria. Ja, "kaikki odottavat" että ne vielä laskevat.

Toimituksen poiminnat