Poroshenko kerjuumatkalla Yhdysvalloissa – Olisiko nyt aika sanoa "ei"?

Katselin juuri Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon puhetta CNN:n kautta.  Poroshenko sai oikeuden puhua USA:n kongressin sekä senaatille että edustajainhuoneelle yhteisesti.  Puheessaan Poroshenko suorastaan kerjää Yhdysvaltojen apua selvitäkseen Itä-Ukrainan taisteluista.  Tähän asti Venäjää on syytetty osallisuudesta Itä-Ukrainan taisteluihin.  Todellisuudessahan Ukrainassa on käynnissä sisällissota, joka kaikkien edun mukaisesti pitäisi saada loppumaan mahdollisimman pian.  Potoshenko vetosi puhuvansa nyt "for a free world", eli vapaan maailman puolesta.  Ei ole mikään yllätys, että kongressi antoiraikuvat suosionosoitukset Poroshenkolle.

 

Naton ja USA:n "apu" varmistettu?

 

On melko varmaa, että USA:n hallinto on jo etukäteen luvannut tukensa Ukrainalle, sillä ei Poroshenkoa ole tarkoitus lähettää kotiin paljain käsin.  Nyt on myös mielenkiintoista nähdä EU:n reaktio.  Todellisuudessa on selvää, ettei EU voi muuta kuin tukea liittolaistaan  USA:ta.  Mielenkiintoista on vain se, lähtevätkö kaikki EU-maat mukaan ja millä sanamuodoilla EU hyväksyy tukensa Ukrainan kriisin eskaloimiseksi.  Alexander Stubbin johtaman Suomen vastaus on tietysti "kyllä" USA:n operaatiolle.  Muutenhan me näytämme "heikoimmalta lenkiltä".

 

Sodan kierre pitäisi nyt katkaista – rauhanliike jalkeille

 

Pahalta näyttää, kun Nato, USA ja EU lähtevät sekaantumaan Ukrainan sisällissotaan.  Venäjän reaktiota  ei tarvitse kauan odottaa.

Nyt pitäisi saada jalkeille koko maailman käsittävä rauhanliike.  Lännen sotaintoilijat pitää nyt pysäyttää ennen, kuin se on liian myöhäistä.  NATOn, USA:n ja EU:n sotilaallinen sekaantuminen vaarantaa rauhan koko maailmassa

 

 

MikkoElo
Sosialidemokraatit Pori

Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos ja Euroopan neuvoston kunniajäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu