MikkoElo

Hesari kantaa huolta Venäjän taloudesta - miksi ei Suomen?

Ukrainasta ei kuulu mitään uutta, josta voisi moittia Venäjää.  Ei kuitenkaan hätää.  Tämän päivän Helsingin Sanomat uhraa sivukaupalla Venäjän taloudelle.  Otsikko on jo repäisevä: Synkkää, synkempää, romahdus. Artikkelissa on vielä omat alaotsikkonsa:Stagnaatio, Taantuma, Romahdus, Elpyminen.  Lehden mukaan Venäjän talouden vaikeudet ovat jo johtaneet huhuihin valtataistelusta Venäjän johdossa, siis huhuihin.  Oljenkorteenkin voi tarttua, kun haluaa oikein pahaa itänaapurillemme.

 

Todelliset arviot poikkeavat Hesarin "arvioista"

 

Pääkirjoituksessa lehti kuitenkin lainaa kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvioita Venäjän talouskehityksestä.  Sen mukaan Venäjän bruttokansantuote kasvaa 0,2% tänä vuonna ja 0,5% ensi vuonna.  Näitä lukuja voidaan verrata Suomeen.  Jo kolmatta vuotta peräkkäin Suomen talouskasvu on tänä vuonna miinusmerkkinen, ja juuri Venäjäpakotteiden johdosta sekä euro-alueen heikosta kehityksestä johtuen ensi vuonnakin Suomen talous uhkaa supistua entisestään.

 

Pilkka voi osua omaan nilkkaan

 

En ole pitkään aikaan nähnyt Hesarissa huolehtuneisuutta Suomen suoraan sanoen surkeasta tslouskehityksestä.  Työttömiä on todellisuudessa jo liki 500 000, köyhien määrä on liki miljoona ja leipäjonot kasvavat.  Minusta meidän pitäisi nyt keskittyä omaan talouteemme.  Muuten voi pilkka osua omaan nilkkaan.

Viime vuonna Suomen vienti Venäjälle oli 10% kokonsisviennistämme, eli 5,4 miljardia euroa.  Viimeisimmät ennusteet kertovat Suomen viennin nyt puolittuvan pakotteiden johdosta.  Käytännössä siis Suomen talouskehitys heikkenee ja työttömyys lisääntyy huomattavasti.  Kannattaako Hesarin niin ilakoida Venäjän heikentävällä kehityksellä, kun sillä on suoria vaikutuksia myös Suomeen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (95 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Hesari kantaa huolta Venäjän taloudesta - miksi ei Suomen?''

Suomen talouden ovat demarit jo tuhonneet. Ei ruutia harakoille.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Iiskonmäki,
Suomessa on eduskunnassa voimakas porvarienemmistö, ja se määrää Suomen talouden tahdin. Pääministeri Stubb on lähinnä kiinnostunut Natosta ja muista ei-talouteen liittyvistä kysymyksistä.

Pekka Iiskonmaki

Mikko Elo,
Nykyinen hallitus ei ole häävi, mutta täytyisi olla todella superhallitus, että pystyy korjaamaan Kalevi Sorsan (SDP) tuhon jäljet.

AY -liike taas on kansakunnan vihollinen ilman vastuuta ja päämäärää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Iiskonmäki,
Kerro nyt muillekin lukijoille tiedoksi, milloin Suomessa oli viimeinen Kalevi Sorsan johtama hallitus, ja mitä tekemistä sillä on tämän päivän talousvaikeuksien kanssa.

Pekka Iiskonmaki

#4

Mikko Elo pyytää minua kertomaan mitä Sorsa teki Suomen talouden tuhoamiseksi?

- Nykyinen lama on vain 90 -laman jatkumo.

- Sorsa teki Suomesta virkamiesdiktatuurin. Suomen virkamieskunta on yhtä suuri kuin Venäjän armeija. Venäjän armeijaa pidetään maailmalla suurena.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Iiskonmäki.
Kalervo Sorsa oli viimeksi pääministeri vv. 1983-1987. Ei tämän päivä tilanteella ole mitään tekemistä tuon ajan kanssa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #66

#66
Komentaja lähti, mutta virkamiehitysarmeija jäi syömään ja juomaan pöydiltämme meidät köyhiksi ja työttömiksi.

Demari ottaa aina enemmän kuin antaa. Musta tulevaisuus.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #69

Kyllä ovat köyhiä Pekka Iiskonmäen kommentit.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #66

"Kalervo Sorsa oli viimeksi pääministeri vv. 1983-1987. Ei tämän päivä tilanteella ole mitään tekemistä tuon ajan kanssa."

Itsasiassa väittäisin että oli ja erittäin merkittävä osuus. Finanssien vapauttaminen -87 ilman kelluvaa valuuttaa oli ratkaiseva tekijä 90-luvun pankkikriisissä ja tämä vaikuttaa vieläkin koska 60 000 yrutystä poistui Suomen markkinoilta. Ratkaisevampana näen kuitenkin valtiovallan sitoutumisen Euroopan Unionin rakentamiseen 80-luvulla, tämä on ajanut Suomen ahdinkoon koska ottivat myös yhteisvaluutan käyttöön vastoin viisaampien neuvoja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #73

Jarmo Makkonen,
Rahapolitiikasta vastasi Suomen pankki. Jos jollakin ulkopuolisella oli vaikutusta Suomen Pankin toimintaan, se oli silloinen presidentti Mauno Koivisto.
Itse olin eduskunnassa jo 1980-luvulla, ja voin sanoa, että silloin elettiin vielä täyttä YYA-aikaa. Tosin Suomi tuli Eftan täysjäseneksi v.1984, mutta sillä ei ollut mitään käytännön merkitystä. EU:sta ei Suomessa silloin vielä haaveiltukaan.
Itse euron käyttöönotosta olen samaa mieltä kanssasi. Vahva euro on nyt erityisen haitallinen Suomen viennille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, en ole lukenut tämänpäiväistä "hesaria" mutta kyllä meidän on syytä olla huolissamme siitä mitä Venäjän taloudessa tapahtuu. Kautta historian on ollut niin, kun omassa kotimaassa on asiat heikosti, etsitään ulkoinen vihollinen jolla kansaa yhdistetään ja nyt se näyttäisi Putinille olevan EU. Venäjän kansa ansaitsee parempaa kuin Putin.

Jari Rauhala

Olet oikeassa Arto Granlund. Oman maan huonolle tilalle haetaan syyllistä muualta, saadaan huomio muualle. Meillä on suomessa talouden, työttömyyden ja köyhyyden osalta varsin huono tilanne, kuten Mikko Elo blogissa kirjoitti, ja koko vuosi on syytetty Venäjää. Onneksi ei kuitenkaan eo. asioista, se ei olisi mennyt läpi. En ota tässä kantaa Venäjän syyllisyyteen tai syyttömyyteen, mutta hyvin osuvasti kirjoituksesi osui omaan kotimaahamme.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Kuten sanot, Suomen johto, erityisesti pääministeri Stubb, käyttää Arto Granlundin neuvoa, eli puhuu vallan muista asioistakin Suomen taloudesta. Ei silti taida onnistua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #14

Mikko, mistä pirusta saisimme teissä 70-luvulle luutuneista demareista ymmärtämään, että Suomen talous, varsin vientiteollisuuvetoinen on globaalissa maaailmassa tapahtuvissa muutoksista riipuvainen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olet oikeassa Jani Rauhala. Suomessa syyliseksi nimetään mielellän EU ja euro, mutta kyllä Suomen taloustilanteeseen syyllisiä olemme ihan itse. Ei euro saati EU ole vientiteollisuutemme suurin haitta, jokainen joka ymmärtää vientiteollisuuden ongelmat tämän tietää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #28

Arto
Sinulla näyttää olevan aivan oma talousoppi. Ei ole sellaista taloustieteilijä, joka kiristäisi valuutan arvon merkityksen viennille. Miksi amerikkalaiset sysäävät markkinoille koko ajan uutta rahaa keskuspankki Fedin toimesta? Vastaus:pitääkseen dollarin heikkona ja euron vahvana. Euroopan keskuspankin toiminta on ollut avutonta, ja siksi koko euroalue näivettyy. Jopa Saksan vienti väheni heinäkuussa 5,6%, eli suunnilleen saman verran kuin Suomen. Euro on nyt hieman heikentynyt, mutta pitäisi heikentyä vielä 15-20%.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Eu:n talous on kuralla!. Tarvitaan siis yhteinen vihollinen?.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Janne Linna,
Tämä on yksi todennäköinen selitys Hesarin spekulatiivisille kirjoituksille Venäjästä. Kun itsellä ja EU:lla menee huonosti, puhutaan mieluummin muista asioista.

Jari Rauhala

Jokin aika sitten aloin kokeilla laittaa Venäjä sanan tilalle Suomi, noihin uutisiin, ja kummasti vaikutti enemmän todelta ja läheisemmältä. En voi ottaa kantaa venäjän talouteen, mutta ulkomaisista lähteistä saa toisenlaisen kuvan tilanteesta, millä esim HS yrittää nähdäkseni psyykata suomalaisia pakotteiden taakse. Lopussa yksi monista sen kaltaisista linkeistä. Ja tilannetta ei paranna HS:n ja muiden vastaavien uutisoijien kannalta Saksasta tulevat uutiset Journalistien todellisista työnantajista, jotka tulisivat atlannin toiselta puolen.

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/financ...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,

En nyt ala kiistelemään Sinunkanssasi siitä, mitä Venäjän kansa ansaitsee, mutta entä Suomen kansa. Kannattaisiko meidän sijaisesti olla huolissamme suomalaisten hyvinvoinnista, ja kuten sanon, se liittyy myös Venäjän kehitykseen. Mitä huonommin Venäjällä menee, sitä huonommin menee myös Suomella. Ei vedä vienti Venäjälle eikä tule venäläisiä turisteja Suomeen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,

Todella hyvä linkki kaikille, jotka hallitsevat englanninkielisen taloussanaston.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Hesarin kirjoituksilla (nyt taloudesta) ja HS:n teettämillä ”mielipidemittauksilla” pyritään luomaan kansalaisille ”oikeita mielipiteitä”, joten ne pitää jättää täysin omaan ”arvoonsa”.

”Valtataistelu Kremlissä” on täysin mielikuvituksellista.

Niin kauan kuin Putinin lähipiirillä ja oligarkeilla menee hyvin, siitä ei ole pelkoa. Ja hyvinhän heillä menee, jos tulee jotain menetyksiä, ne korvataan (tavallisille kansalaisille ei). Ainoastaan eräs suurliikemies oli kitissyt, ettei voi mennä Ranskaan lomailemaan, kun hänen yksityiskonettaan ei tankata EU:n alueella (pakotelistalla olon takia)!

Tavallisten kansalaisten mielenosoitukset hoitaa poliisi, sisäministeriön erikoisjoukot tai FSB. Joten huolen häivääkään ei näy (Putinin kannalta).

Sitä paitsi, kaikki pelkäävät Kremlin isäntää: Putin vapautti taannoin kolme siperiantiikeriä luontoon ja yksi niistä pakeni sitten Kiinaan!

Niin, Kiinan kanssa on tehty kaasusopimus (tosi Kiinan ehtojen mukainen), mutta Intia (joka on kiitollisuuden velassa Venäjän avustuksista), odottaa paljon kahdenvälisistä kauppasopimuksista.

Ja onhan vielä Etelä-Amerikka, joten se Hesarin kirjoitus oli täysin mielipiteitä ohjailemaan tarkoitettua ”hybridisotaa” maamme kansalaisia kohtaan: Lue Hesaria, ajattele oikein.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjällä käydään stalinistista kampanjaa talouden "liberaaleja oligarkkeja" vastaan, joita epäillään isänmaallisuuden puutteesta "sodan" oloissa. Odotettavissa on kansallistamisia ja omaisuuden uusjakoa "strategisilla aloilla," joita nähdään Venäjän taloudessa yhä enemmän. "Suomalaiset" Timtshenko ja Rotenbergit eivät ole oheisen artikkelin perusteella ensimmäisenä tulilinjalla.

http://vz.ru/politics/2014/10/10/709728.html

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olen odotellut milloin lännen demokratiat alkavat kamppailla omia sotaa maailmanresursseista lietsovaa epädemokraattista oligarkkilaumaa vastaan. Odottavan aika on pitkä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siinähän odottelet. Jos talouden kansallistamiseen Venäjällä lähdetään, edessä on Hesarin ennustama romahdus ja tuho.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #17

Jouni Snellman.

Venäjällä on tuskin mitään tahoa, joka vaatisi talouden kansallistamista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #19

Niinpä, Putin sanoi juuri, ettei 1990-luvun yksityistämisiä aiota "massiivisesti" palauttaa. Bashneftin ja Jevtushenkon tapauksessa on kyllä kysymys osittaisesta kansallistamisesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni,
Sitä aikaa saatetaan joutua odottamaan todella pitkään.

Seppo Paasikallio

# 15
Ukrainan kriisin eräs sivujuoni on juuri epädemokraattisen oligsarkkilauman oikeuksien vahvistaminen. Obama ajaa Venäjän sanktiopolitiikallaan myos Euroopan talouden heikkenemistä. Ja hänellä on ratkaisu ongelmaan. Kun saatetaan suunniteltu kauppasopimus TTIP voimaan mahdollisimman nopeasti, niin sillä saadaan kaikki taloudelliset vauriot korjatuiksi.

TTIP laaditaan yhdessä hallintoviranomaisten ja korporaatioiden edustajien kanssa, kansalaisten mielipiteiden huomioonotto hidastaisi edistystä tarpeettomasti. Kun sopimus on voimassa on jälleen päästy yksi suuri askel eteenpäin pankkiirieliitin suunnitelmissa kehittää EUta korporaatiojohtoiseksi pankkiirien hallitsemaksi totalitaariseksi yhteisoksi. Kaiken kulminoi eri kansojen velkojen määrän jatkuvasti kiihtyvä kasvatus kansojen orjuuttamisen mahdollistamiseksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tapio.

Tuon hyvä ohje:Lue Hesaria, ajattele oikein. Hesarin propaganda on kuitenkin liian läpinäkyvää. Eivät varmasti pure ajattelevaan lukijaan. Minä kaipaan nyt enemmän analyysiä Suomen tilanteesta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Siellä niitä haastateltavia istuu Espan konttoreissa kuulostellen milloin oven takaa kuuluu rapinaa kuin kissa pyrkisi sisälle.

Putinia voi lyödä miekalla ja ruoskalla, riittää kun kopioi netistä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Sinä käytät joskus kryptistä kieltä, joka vasta myöhemmin avautuu.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Meinaan, että toimittaja toki osaa varoa polttamasta omia näppejään kotimaisten herrojen kanssa, joten on helpompaa istua päätteen ääressä lasitalossa kopioimassa kansainvälisiä uutisia käännellen niitä suomenkielelle.

Ei kai hän aio ensimmäistä kiveä lasitalossa heittää? Siitä tulee kenkää, kuten Demari-lehden yhdeksälle toimittajalle lehden kirjoitettua pääkirjoituksessaan odottavansa netissä uusia ajatuksia esittäneen some-henkisen asettuvan puolueen listoille.

Iltapäivälehden kyseltyä irtisanomispäätöksen tehneen hallituksen puheenjohtaja Antti Rinteeltä perusteluja, vastattiin no comments.

Tuorein uutinen osaa kertoa Milttonissa pari vuotta taloustiedottamisen totuutta opiskelleen Matti Hirvolan palaavan politiikkaan, nyt Antti Rinteen sanomisia tarkastamaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Asiassa on kääntöpuolella myös alijäämän kasvu, koska pääosin energiatuotteita tuotiin Venäjältä viime vuonna noin 10 miljardin edestä. Jos vientiin tulee reilun parin miljardin supistuminen, näyttää sen korvaaminen muilla markkinoilla jokseenkin mahdottomalta.

Tuontia on paha supistaa, koska siihen pysähtyy ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuminen. Pääoman vapaa liikkuminen jatkuu, mutta mistä sille saadaan tuottoa kaupankäynnin tyrehtyessä?

Seuraavaksi Hesari lähettänee reportterinsa Pohjois-Koreaan, jotta päästään vertailemaan Suomea tarpeeksi heikosti hoidettuun talouteen.

Kun keskittyy poimimaan kansainvälisestä uutisvirrasta objektiivisia juttuja Venäjän kehityksestä, voi todeta, että Putinin hallinto pyrkii tekemään maansa taloudelle jokseenkin samaa, mitä Kekkosen aikaan tapahtui Suomessa. He joutuvat kuitenkin armottoman ulkoisen paineen alle, koska omien kotimarkkinoiden suojaaminen ei sovellu uusliberalistiseen ideologiaan. Oman maan kansalaisten suojelemiseen markkinoiden pahimmilta ylilyönneiltä se kyllä soveltuu.

Suomi murtui välittömästi Kekkosen kauden jälkeen ulkoisessa painostuksessa ensimmäiseen sopeuttamislamaan ja Nokia-vetoisen kasvupöräyksen jälkeen alamme nähdä todelliset seuraukset. Valitettavasti meillä ei ole enää itsenäisiä edellytyksiä korjata tilannetta, vaan ajaudumme jokseenkin hallitsemattomaan sopeuttamiskierteeseen Kreikan tavoin.

Suojelemme kuitenkin viimeiseen saakka niitä rakenteita, jotka Suomen ovat pohjalle viemässä ja teemme sen työttömyyden kasvun kustannuksella. Tulemme menettämään seuraavan vaalikauden loppuun mennessä vielä 100-200 tuhatta työpaikkaa. En tiedä, miten pienyrittäjät reagoivat odotettavissa olevaan konkurssiaaltoon, mutta muutto Suomesta alkaa näyttää erittäin varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Ainakaan Venäjää solvaamalla oma tilanteemme ei varmasti parane.

EDIT: Selvennyksenä me siis siirrämme ensi vuonna Venäjän talouteen nettomääräisesti noin 7 miljardia euroa muualta lainattua rahaa. Hesarin taloustoimitukselta voikin tiedustella, kumpi maa hyötyy taloudellisesti enemmän.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Timo,
Ei tuohon ole paljon lisättävää. Suunnilleen noin kulkee minunkin ajatteluni paitsi ehkä siten, että korostaisin euroalueen heikkoa kehitystä. Jopa Saksassa vienti putoaa vuositasolla noin 6%, eli saman kuin Suomessa. Totta kai vahva euro vaikeuttaa vientimme elpymistä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Matti Hirvola tulee alunperin Porista. Ei hän täällä kuulunut mihinkään demariyhdistykseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

jaaha, sen sijaan hänen kuten monen muun rahamenestyksen nälkäisen idoli oli nuoruudessaan taistolainen, siis sydän vasemmalla. Kerran sydän vasemmalla, aina sydän vasemmalla, uskoo arkkipiispa Kari Mäkinen, vaikka Eero "Don" Heinäluoma sanoo selvemmin, että aina ruotsinkielen puolella Suomessa, silloin on aina voittajan puolella.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,

Hirvolalla ei ole taistolainen menneisyys, vaan suurin piirtein sama kuin Jungnerilla, eli hyvinkin oikeistolainen tausta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #37

En sitä vihjaillutkaan, vaan Nalle Wahlroosista, jonka suosiosta nämä avustajat ovat lääpällään.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä ja terävä havainto Mikko. Taustalla on ryssävihaa ja eurokiimaa.

Sinä olet Länsi-Suomesta Porista ja minäkin olen kotoisin Turusta. Sota ei pahemmin Poriin tai Turkuun jälkiään jättänyt. Saksalaiset tuhosivat Lapin ja neuvostoliittolaiset Helsingin.

Lounaassa ei olekaan ryssävihaa vaan pikemmin saksalaisvihaa, kuten Lapissakin. Ryssävihan raja Suomessa kulkee ehkä Hangosta Kuusamon liepeille.

Hallintokaupunkina Helsinki ja Helsingin yliopisto olivat Venäjän vallan jälkeen saksalaismielisyyden tyyssijoja. Olemme sen takia saaneet kaksi kertaa Neuvostoliitolta ja länsiliittoutumilta turpiimme. Kansalaissodan jälkeen Suomesta tuli Saksalta pyydetyn "avun" vastineeksi käytännössä Saksan siirtomaa, kuten professori Martti Kuisma on todennut.

Miksi Helsingin Sanomat ei sitten kanna huolta Suomen taloudesta? Siksi, että se tarkoittaisi täysin epäonnistuneen euroseikkailun kritisoimista. Katri Vallaste on käsitellyt asiaa väitöskirjassaan, ja Helsingin Sanomien entinen toimittaja Johanna Korhonen on kirjoittanut pamfletissan "Kymmenen polkua populismiin" seuraavaa:

"Kun yhdessä muutaman muun toimittajan kanssa koetimme saada lehdessämme Helsingin Sanomissa selostetuksi jo ennen kansanäänestystä, että EU-jäsenyys sopimustekstien
mukaan merkitse Maastrichtin sopimukseen sitoutumista mikä taas merkitsee talous- ja rahaliittoa, moisen näkemyksen promovointi kiellettiin yksiselitteisesti,
jotta kansa ei säikähtäisi ja äänestäisi EU:ta vastaan.

Lehdessä ei toimituksen johdon mielestä saanut tuoda esiin tai ainakaan mitenkään korostaa EU-jäsenyyden ja rahaliiton välistä yhteyttä, vaikka se oli Suomen liittymissopimuksessa erittäin keskeinen asia. Toisin kuin Suomi, Ruotsi ja Tanska järjestivät eurosta kansanäänestykset. Kumpikin maa päätti pysyä omassa valuutassaan."

Onhan Hesarissa aina välillä hyviäkin juttuja eurokriisistä, kuten Nobelisti Joseph Stiglitz haastattelu jokin aika sitten. Sitten olikin taas vuorossa euroestetiikan professori Sixten Korkmanin kaunista euromaisemaa maalaileva kolumni.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo.

Kaikesta suunnilleen samaa mieltä kanssasi. Eurosta ei todella keskusteltu ennen EU-kansanäänestystä. Lipponen, joka tähtäsi EU-komission johtoon, ei uskaltanut asettaa euroa kansanäänestykseen. Hänen ajattelunsa kulki suunnilleen niin, että vain euromaan edustajasta voi tulla EU-komission puheenjohtaja, mikä lieneekin oikea tulkinta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sanoman toimitusjohtaja Harri Kaukonen, joka kutsuu Hesaria kruunun jalokiveksi, istuu rkp:n ex-puoluesihteeri Mikael Liliuksen johtamassa EVLI-rahaston halituksessa.

Hieman vaikeammnin ymmärrettävissä on HS:n kulttuuripoliittinen linja tukea ruotsinkieltä Suomessa Jumalan omaisuuskansojen liiton jäsenenä Israelin kansan rinnalla.

Yritetään: Aatos Erkko vainaan vaimo on syntyjään puoliksi juutalainen. Erkon suvun perijätär Rafaela Seppälä ajaa Guggenheimia Hesaan kuin käärmettä pyssyyn, saadakseen juutalaisille kompensaatiota kärsimyksistään?

Kts. esim. googlettamalla "citycon" yhtiön hallituksen kokoonpano.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ihmeiden aika ei sittenkään ole ohi. Vielä muutama viikko sitten Cityconin hallituksen jäsenistä noin puolet ilmoitti olevansa Israelin kansalaisia, nyt tsekattuani ei enää yksikään!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,

Aika yleinen käsitys Suomessa näyttää olevan, että Aatos Erkon isä Eljas Erkko on Suomen kaikkien aikojen heikoin ulkoministeri.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Turun Sanomat tänään: "Suomalaisekonomistit eivät usko Venäjän talouden kriisiytyvän, vaikka maan taloudella on paljon ongelmia. Maan taloutta vahvistaa muun muassa öljyn korkea hinta, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela."

Sutela on yksi Venäjän talouden suomalaisista asiantuntijoista.

IMF:n tuoreen raportin ja Financial Times-lehden artikkelin mukaan läntiset G7-maat ovat menettäneet bruttokansantuotteella mitatun johtavan talousasemansa uudelle seitsemän maan kehittyvälle ryhmälle.

Ryhmään kuuluu BRICS-maat Venäjä, Kiina, Intia ja Brasilia sekä BRICS-ulkopuoliset Meksiko, Indonesia ja Turkki.

Olen tarkastellut erästä toista kommenttia varten Suomen ja Venäjän talouksien kokonaisvelkaa. Suomalaisten velka/asukas on 25 kertaa suurempi kuin venäläisten vastaava.

Jos jätetään pois kaikki propaganda, pakkopositiivisuus ja muu höttö, on tosiasia tässä: Suomen taloudella ei ole nykypolitiikalla kasvumahdollisuutta, Venäjällä omallaan on.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rauno,
Kommenttisi perustuu faktoihin eikä niihin ole paljon lisättävää. Suomen talouden perusta on huteralla pohjalla.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ottamatta kantaa Hesarin uutisointilinjauksiin, kommentoin kirjoitukseesi liittyvää toista näkökohtaa, joka mielestäni on hyvin olennainen.

Esittämäsi luvut Suomen ja Venäjän talouskasvuennusteista ovat kyseisten maiden tilanteita hyvin kuvaavia. Venäjällä, jossa liiketoiminnan harjoittamisen suhteen vallitsevat pitkälti viidakonlait, on talouskasvu siis hyvin alhaista. Taustalla vaikuttavat monet tekijät. Mitkä, lienee monimutkainen kysymys, mutta talouspakotteiden vaikutuksilla voi ajatella olevan oma iso roolinsa.

Puolestaan esittämääsi ajatukseen Venäjä-"pilkan" osumisesta omaan nilkkaan ja ajatuksen yhdistämisestä Suomen kelvottomiin talouslukuihin tai laajemmin maamme kelvottoman heikkoon taloudellisen toimeliaisuuden tasoon, sanoisin pikemminkin, että meillä omat koirat ovat purreet taloudellista toimeliaisuuttamme jo pitkän aikaa nilkkaan.

Yhteiskuntaamme on lainsäädännön kautta pitkään, vuosikymmeniä harjoitetun politiikan vuoksi päätös päätöksen jälkeen jäykistetty, ja ihmisten toimeliaisuuden tasoa halvaannutettu niinikään. Lisäksi muiden toimeliaisuuden kautta elantonsa saavien ihmisten (kunnallis- ja valtionhallinto) määrää on paisutettu julkista sektoria vuosikymmenien ajan paisuttamalla, ja kaiken tämän lisäksi mahdollisuutta kotona lorvimiseen, jopa verraten ylellisesti, on helpotettu pitkällä aikavälillä koko ajan. Seurauksena kaikkien, niin yksityisihmisten kuin yritystenkin, verotus on ollut pakotettu nousemaan, ja olosuhteita on tehty tavan takaa otollisemmaksi sille, että työpaikkoja tuovat yritykset liputtavat maastamme ulos. Esimerkkejähän ulosliputtaneista riittää loputtomiin.

Yhtälöhän on puhtaan mahdoton taloudellisen toimeliaisuuden ja yhteiskuntaamme likviditeettiä tuovan teollisuustuotannon ylläpitämisen kannalta. Ei ole mikään ihme, että olemme nykyisessä tilanteessamme.

Vuoden 2011 vaalien jälkeen aloittamaan joutunut hallitus joutui historiamme II maailmansodan jälkeisen ajan todennäköisesti vaikeimpaan hallitusvastuuseen. Mitenkään yllättämättömästi taloustilanne on vaikeutunut edelleen, ja koska vaikeuksien todellisiin syihin kajoaminen on poliittisesti erinomaisen hankalaa, kykeni Kataisen hallitus tekemään vain pieniä korjausliikkeitä, vaikka halua olisi ollut enempäänkin.

Niin paljon kuin Kataisen syyksi voidaan yksittäisiä virheitä varmastikin esiin nostaa, nostan samalla minä hattua sille, että Katainen sentään yritti korjata niitä keskeisimpiä ongelmia. Monet tahot puolestaan ovat tarjonneet lääkkeeksi samoja ratkaisuja, joilla keskeisin ongelmamme itsessään on luotukin.

Kansakunnan muisti toki on hyvin lyhyt, mutta joissain tapauksissa vaikuttaa, että niin sitä on myös yksittäisten kansanedustajienkin - joko tarkoituksellisesti tai puhtaasta ymmärtämättömyydestä johtuen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki Toivonen,

Pari tosiasiaa pohjaksi.
Kataisen ollessa valtionvarainministeri ja pääministeri Suomi velkaantui noin 48 miljardia euroa, eli lähes puolet valtion nykyisestä velasta.
Yritysverouudistusta on laskettu tällä vuosikymmenellä 6 prosenttiyksikköä, eli rahassa yli miljardi euroa. Eipä ole tullut luvattuja työpaikkoja.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Isn't that too easy eli vapaasti suomennettuna: sorrutkohan nyt hieman helppoiluun? Mitä todennäköisimmin vielä tarkoitukselliseen sellaiseen.

Mainitsemasi asiat ovatkin tosiasioita. Katso kuitenkin kehitystä vuosikymmenten mitassa. Nyt sorrut vain helppoon viimeisten alle kymmenen vuoden tuijottamiseen, jona aikana toden totta viimeisten neljän viiden vuosikymmenen aikana otetut harha-askeleet ovat alkaneet realisoitua. Muun muassa juuri Kataisen epäonneksi sen vuoksi, että kansakunnan muisti todellakin on lyhyt.

Vuosikymmenten aikana yhteiskuntaamme on halvaannutettu määrätietoisesti ja suurta ymmärtämättömyyttä harjoittaen, tavoilla joista mainitsin jotain edellisessä viestissä. Pitkälti IT-sektorin hyvinpyyhkimisen ansiosta oireet vielä pysyivät piilossa, mutta kun sekin kortti alkoi Suomelta hiljalleen häviämään, alkoivat huonojen päätösten vaikutukset ja kerrannaisvaikutukset realisoitua vauhdilla.

En ollenkaan ihmettele, miksi niitä penäämiäsi uusia työpaikkoja ei ole ilmaantunut. Jos vaikka tehtäisiinkin riittävän tehokkaita korjauksia lainsäädäntöömme ja julkisen sektorimme kokoon, alkaisi uusia työpaikkoja syntymään vasta sellaisella viiveellä, että väliin mahtuisivat vähintään yhdet eduskuntavaalit, joiden kynnyksellä taas joku taloudellisia ongelmia olennaisimmin aiheuttaneen poliittisen suuntauksen edustaja pääsisi viisastelemaan tavalla, jota sinäkin vastauksessasi harjoitit.

Nyt sitten ollaan tilanteessa, jossa - edes jotain ehdotuksena heittäen - valtion- ja kunnallishallinnon palkkakuluista tulisi voida leikata vähintään kolmannes, nykyinen ansiosidonnaisjärjestelmä romuttaa ja siirtyä paikallisen työehtosopimisen malliin.

Pelkästään jo edellisten muutosten toteuttaminen antaisi meille vahvat eväät välttää jopa vuosikymmenien mittaiseksi povattu taloudellinen syöksylaskumme.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #52

Heikki Toivonen,
Pari tosiasiaa vielä.
Kataisen ollessa valtionvarainministeri Suomi alkoi elvyttää toden teolla. Ei oltu kipeitä eikä köyhiä. Kuten usein tällaisissa tilanteissa tapahtuu, rahaa laitettiin myös kosolti kannattamattomiin investointeihin, joiden "hedelmiä" saamme poimia nyt.
Sinäkin näytät olevan näitä 'rakennuudistusmiehiä". Konkreettisesti mitä ne ovat? Kataisen johtama hallitus lupasi tukun "rakenneuudistuksia". Oli kuntauudistusta, sotea ja kuntien tehtävien vähentämistä miljardilla euroilla. Näistä sotesta saattaatulla jotakin, muut olivat enemmän tai vähemmän hatusta vedettyjä.
Vahva euro. Et ole sanallakaan maininnut vahvan euron kielteistä vaikutusta vientiimme. Jos vienti ei vedä, koko kansantalous takkuaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #57

Mainitsemistasi tosiasioista.

Kyllä, on tässä maassa elvytetty. Siinä määrin ja sillä tavalla, että esimerkiksi minua on hirvittänyt. Elvyttämistä on vaatinut nimenomaan (talous- ja sosiaalipoliittisen) kentän vasen laita. Vastaavassa mielessä oikeanpuoleinen poliittinen laita on enemmänkin painottanut rakenneuudistusten tärkeyttä, mutta vasemman laidan poppoolle nykyisen "hyvinvointi"yhteiskunnan rakenteisiin kajoaminen on punainen vaate, sen säilyttäminen pyhä lehmä.

Elvyttäminen on tullut kalliiksi. Elvyttämistä on harrastettu etenkin kuluvalla vaalikaudella suurimmalta osin juuri vasemman laidan joukkion vaatimuksesta. Isossa kuvassa muiden on ollut pakko hyväksyä tämä kompromissina, ja voimattomina todeta vain harjoitettu typeryys. Ja toisin kuin väität, on oltu kipeitä ja köyhiä. Nykyisellään hyödytöntä elvytystä kun voi aatella toteutetun velaksi, rikkauksia tällä yhteiskunnalla ja maalla ei juuri ole.

Kalliiksi siis on tullut ja velkaa täytynyt ottaa, minkä olet lyhytnäköisesti tai oikeastaan näköalattomasti maininnut Kataisen ansioiksi. Kertaakaan vain ei ole kyetty puuttumaan niihin olennaisimpiin ongelmiin, joista olen aikaisemmissa viesteissä jo maininnut, konkreettisesti kuten nyt peräänkuulutat.

Luulenpa vain, että oikealle laidalle suurelta osin kelpaisi muun muassa sellaisen rakenteen kuin ansiosidonnaisjärjestelmän radikaali kaventaminen, mutta mitä arvelet viiteryhmäsi poliitikoiden sanovan siinä vaiheessa? Hyväksyisitkö itse? Hyväksyisitkö paikallisen työehtosopimisen?

Kerron sinulle tosiasian, joka tuntuu olevan suurimmalle osalle tässä maassa hiukan "salaisuus". Salaisuus, jota tosin ei laajalti edes ymmärretä tai ole tultu ajatelleeksi:

Ei ole mitään hyötyä elvyttää, mikäli rakenteet ovat pahasti mädät. Voit ajatella, kuinka järkevää on koittaa ehostaa seinähirsiensä osalta jo pitkälle lahonnutta mökkiä punamultamaalilla. Tai ruostunutta autoa vastaavasti päälle vedetyllä maalikerroksella.

Olen siis antanut konkreettisia esimerkkejä tarvittavista rakenneuudistuksista. Niitä on vain hyvin vaikea toteuttaa, kun haaskan hajun haistavat samantien lyhytnäköistä talous- ja sosiaalipoliittista populismiaan jo vuosikymmenten ajan harjoittaneet vasemman laidan tahot.

Kaikkia asioita ei ole mahdollista käydä lävitse jo muutoinkin pitkäksi venyvissä kirjoituksissa. Painotan siis rakenneuudistusten välttämättömyyttä. Mikäli yhtään viitsii ideologisesti sävyttyneitä linssejään kuurata puhtaammiksi, voi huomata, että asia ei kovinkaan suuressa määrin edes ole mielipidekysymys. Arvostan suuresti demaritaustaisia toimijoita Sailas ja Vartiainen, jotka asian ovat hyvin ymmärtäneet.

Eurosta lähtemisen vaihtoehdon olen hyväksynyt koko sen olemassaolon ajan. Mutta en vain pidä sitä suurimpana syyllisenä ahdinkoomme. Eroaminen auttaisi ehkä hetken aikaa, mutta siltikin eteemme tulisi ennenpitkää tarve remontoida nykyistä taloudellista toimeliaisuuttamme jäykistävää lainsäädäntöämme ja karsia julkista sektoriamme.

Euro on käytössä myös sellaisilla mailla kuin Itävalta ja Latvia. Itävallan talousihmeestä puhutaan, ja vuoden alussa euroon liittyneen Latvian talous kasvaa euroalueen nopeimmin. Voidaan kysyä, miksi sama ei tunnu olevan mahdollista euromaa Suomessa.

Voit selvittää googlaamalla, mitä hankalia päätöksiä Latvia kykeni tekemään talousahdinkonsa aikana.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #68

Heikki Toivonen,
Pitkä kommenttisi vaatisi ehkä pidemmänkin vastauksen, kuin voin tässä antaa.
1. Suomessa on vahva oikeistenemmistö eduskunnassa. Enemmistön mukaan mennään, kuten demokratiassa kuuluukin.
2. Vahva euron on vientimme näivettymisen keskeinen syy, vaikka sitä on vaikea myöntää.
3.Suomen ja Latvian taloutta ei kannata verrata toisiinsa. Mikähän on Latvian BKT/asukas? Varmasti vain murto-osa Suomen vastaavasta.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #83

Vastaan enää vain tämän kerran one liner -kommentteihisi:

1. Unohdat taas vuosikymmenten aikana olleet demari-/vasemmistoenemmistöt sekä vielä olennaisemmin Suomessa - todennäköisesti läheisyytemme itänaapuriimme johdosta - vallitsevan poikkeuksellisen vasemmistohegemonian, joka edelleen määrittää kaikkien eduskuntapuolueidemme ohjelmia. Keräämme nyt saldoa vuosikymmenten aikaisesta typeryydestä ja lyhytnäköisestä, talous- ja sosiaalipoliittisesti populistisesta kujanjuoksusta, jolla helppoja poliittisia irtopisteitä on keräilty.

Lisäksi henkilö, joka one liner -vastauksellaan korostaa vain teknisen eduskuntaenemmistön merkitystä, antaa joko tarkoituksella tai ymmärtämättömyyttään hyvin puutteellisen ja laajasti yksinkertaistetun kuvan siitä, kuinka monimutkaisten poliittisten asetelmien kautta poliittiset päätökset tehdään.

2. Rakenteelliset mätäpaiseet ovat olleet Euroopan ongelmamaiden keskeisin ongelmakohta. Suomi on ongelmamaista korkeasti teollistunut maa. Oli valuutta mikä tahansa, täytyy homehtuneet hirret ensin vaihtaa seinästä pois ennenkuin sitä aletaan euro-, markka- tai amero-kuvallisella tapetilla päällystämään.

Esimerkiksi Itävalta on euromaa, ja sen taloudella menee harvinaisen terveiden yhteiskuntarakenteiden ja Suomessa ay-kentän suunnalta nähtävän kaltaista, vastuutonta/perusteetonta kaunaa kylvämättömän poliittisen kentän kuten myös yhteiskuntakulttuurin vuoksi hyvin.

3. Tavoillesi tyypillisesti tyydyt vain yksittäisten lukujen penäämiseen ja/tai niiden viljelemiseen.

Latvia toki on edelleen kärsinyt Neuvostoaikaisista rasitteistaan ja vaurioistaan, minkä vuoksi BKT/asukas siellä verraten alhainen. Kuitenkin Latvian talouden kasvuvauhti on ollut noin 5 % tasossa ongelmavuosiensa ja sen jälkeen kun puolet valtion virastoista lakkautettiin, 30 % virkamiehistä erotettiin, työntekijöiden palkkoja pudotettiin keskimäärin 26 %, ministereiden jopa 35 %. Verraten fiksusti rakennetun sosiaaliturvan tasoon ja eläkkeisiin ei juurikaan tarvittu koskea.

Olennaisesti kuitenkin voidaan nähdä, ettei sillä mikä valuutta on käytössä ole ratkaisevaa merkitystä sen rinnalla, minkälaisiksi maan rakenteet on muovailtu ja julkinen sektori lihotettu tai vaihtoehtoisesti leikattu.

Lisäksi sillä, millainen "henki" maassa vallitsee, on suuri merkitys. Suomessa vallitsee poikkeuksellisen kaunainen kulttuuri, teollistuneista länsimaista ehkä kaunaisin johtuen nykyisin jo puhtaan perusteetonta kaunaa kylvävästä ay-kentästämme. Yksilötason analogiaan palauttaen voidaan miettiä, kumpi on toimintakykyisempi ja tuloksia elämässään enemmän aikaansaava ihminen: toimeliaisuuttaan vaaliva ja sitä kehittävä yksilö vaiko muiden tekemisestä ja mahdollisesta menestymisestä verukkeita kaunalleen hakeva yksilö.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Venäjältä tippuu pohja supervallaksi. Nuoret muuttavat pois ja talous näyttää sakkaavan.
Ei siihen auta, vaikka syö naapureitaan.

Katsokaapa näitä Putinin synttäreitä. Jos ne eivät ole fasistista henkilöpaalvontaa, niin mikä. Valko-venäjä on hiukan pitemmällä.

Nyt suomessa maksetaan laskua tästä demareiden vaatimuksesta. Puolet veroja puolet säästöjä. Ne veronkorotukset tekevät nyt tuhansittain työttömiä. Eikä menopuoli ole silti tullut kuntoon.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jp Lehto.

Ihme vain, ettei Sinua ole värvätty hallituksen talouspoliittiseksi neuvonantajaksi. Eduskunnassa ja hallituksessa on porvarienemmistö, ja enemmistön tahtoa noudatetaan demokratiassa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Täysin tyhjänpäiväinen vastaus. Miksi siis vastaat ollenkaan.

Tiedät hyvin, että tämä oli sd vaatimus hallitusneuvotteluissa ja siitä on myös pidetty kiinni.

Ei, en halua politiikkaan missään muodossa. Mutta ääntä ei demareille enää tule. Kahdet vaalit ovat nyt menneet. Olen äänestänyt muita.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mikko Elon vastauksia hänelle tulleisiin vastauksiin lukiessa tulee usein mieleen ajatus lillukanvarsiin takertumisesta ja suuresta kyvyttömyydestä kommentoida vastausten varsinaista asiasisältöä.

Tosin voihan taustalla olla yksinkertaisesti vain keinorepertuaarin laajennus ajamiensa poliittisen tavoitteiden jouduttua ja joutuessa yhä enenevässä määrin kyseenalaiseen valoon.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki Toivonen,

Yritän sisällyttää pääviestini blogiini, ja tänään se oli yksinkertainen: Suomen talous on suurissa vaikeuksissa ja osaksi ongelmat riippuvat Venäjän tilanteesta. Ei suomalaisten kannattaisi ilakoida Venäjän vaikeuksista, ei edes Hesarin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jospa hesari on niin kaukaa viisas että venäjän ongelmat vaikuttaa suomen talouskehitykseen,ja on siksi huolissaan ?
Venäjän budjetti on rakennettu 100$/barrelin mukaan,nyt lienee öbaut 94-96 joten vajetta budjettiin on luvassa,sikäli aiheellinen huoli !

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari Pirppu,

Tätähän olen yrittänyt sanoa. Suomen vaikeudet ovat yhteydessä Venäjän ongelmiin, eikä meidän pitäisi iloita naapurimme ongelmista.
Venäjän ensi vuoden budjetti on rakennettu 90 dollarin/ barrel hintaan.

Sakari Ahonen

koskahan se osa teistä ,joka jaksaa räksyttää putinin tekemisisistä tai tekemättä jättämisistä.tuonkin energian kun käyttäisitte maamme talous ja valtiojohdon opastukseen ,kun kerran kaikesta kaiken tiedätte ja osaatte ,miten te luulette vaikuttavanne venäjän ja putinin politiikkaan ,hs nyt räksyttää kun ilmeisesti lentää venäjältä ulos ,kysykää venäläisiltä putinista , mutta kun tekin imette kaiken tietonne po. maasta hs, iltapäivälehtien ja ylen tarkasti suodatetuista uutisista . meillä on pääministeri joka elää vain ip.lehtien lööpeissä ,ja milloin missäkin , jos tuleee hiukankin sovitun ulkopuoleta kysymys ,"mies" on pihalla kun lumiukko, ja puhuu niin sekavia ,että hirvittää, niinkuin viime viikolla euroopassa ,käy vaalikampanjaa kotimaassaan ,no nuolee eu.a ,lmeisesti pako brysseliin keväällä tapahtuu ,seuraten kokoomuksessa leviävää rotat pois hukkuvasta laivasta trendiä . miten vähällä järjellä tätä maata johdetaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Sakari,
Hyvää ja järkevää tekstiä.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Aamun ykkösaamusta kaikui korviini tieto, että Venäjän julkinen sektori on lähes velaton. Nollakasvua tosin on luvassa, mutta eihän siellä näiden tietojen valossa tilanne ole niin paha kuin monessa EU-maassa. Öljyn tuleva hintakehitys tietenkin pompottaa Venäjän bkt:tä raskaalla kädellä suuntaa tai toiseen. Vuan suattaa pyssyä hinta entiselläänkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha,

Ja saattaa öljyn hinta vielä lähikuukausina noustakin. Lähi-idän tilanne ei näytä kovin vakaalta.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Mikko, oletko huomannut, miten ahkerimpia herjan ja Off Topicin heittäjiä ovat tyypit, jotka eivät itse ole julkaisseet ainoatakaan kirjoitusta.

Tässäkin ketjussa on jo muutama perskärpänen pörräämässä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo,

Olen havainnut, ja kaikkein pahimmat ohilyönnit olen poistanutkin.

Sakari Ahonen

Muuten saksan vienti putosiolikos heinä-vai elokuussa 5.6 % .ei hyvältä näytä

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Sakari,
Näin tapahtui. Taisi olla heinäkuun tilasto vuositasolla. Eli Saksan ja Suomen vienti putosivat saman verran.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pienet vihreät miehet teitä seuraavat pannen heti toimeksi, sillä Timo Soini toteaa tänään blogissaan Rooman opetuksena: Ministereitä ei tarvita enempää kuin Apostoleita. Eli 12 riittää.

Paavo Väyrynen antaa puolestaan Tampereella maanantaina neljän tunnin saarnan EU:n ja Suomen kehityksestä runsaalle sadalle kuulijalle, jotka kokosi salamavauhtia eilisellä ilmoituksella Aamulehdessä.

http://ronkko.blogspot.fi/

Nuordemareissa Matti Putkonen tunnettiin valmiudestaan työntää kätensä teollisuuspomoille oman järjestönsä valittujen johtajien kainalon alta. Tänään hän toimii Timo Soinin loistavana assistenttina.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki.

Matti Putkonen oli (on?) Paavo Lipposen uskollinen ystävä. Missä raha, siellä Matti. Olihan Lipponen oikein kunniavieras Putkosen heissäkin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Näin se menee. Tarja Halonen ja Eero Heinäluoma olivat Antti Lindtmanin häissä. Sellaiseen huvitoimintaan politiikka kelpaa. Jos säällisen työn politiikassa leimautunut haluaa, pitää hattu kädessä mennä raapimaan Espan konttoreiden ovia. Paitsi tietenkin 70-luvun sd-opiskelijapolitiikan teekkarit Jorma Eloranta ja Christer Granskog. Metson eläköitynyt vuorineuvos Eloranta esittelee nykyisin EK:n nimissä kaikkein tylyimpiä kauhukuvia odotettavissa olevista irtisanomisista.

"Kerran sydän vasemmalla, aina sydän vasemmalla", he tuntevat sykkeen Wahlroosin ja Lipposen mukana.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #63

Heikki,

Minä muistan ajan, kun Jorma Eloranta oli silloisen kauppa-teollisuusministeri Ulf Sundqvistin erityisavustaja v. 1979. Olin itse juuri tullut valituksi eduskuntaan.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Sama kaiku on askelten... Arvatkaapa kenen ajatuksia:

"Alan miettiä millainen olisi parempi maailma. Tiedän vastauksen heti. Se olisi maailma ilman Helsingin Sanomia. Arvioisin, että ainakin 60 prosenttia Suomesta vallitsevasta pahuudesta katoaisi, jos Helsingin Sanomat lakkaisi olemasta. Se voisi vaikkapa hajoittaa itsensä pienempiin laatulehtiin. Samalla tuo koppava toimittajatyyppikin katoaisi. Helsingin Sanomat on aiheuttanut tarpeeksi vahinkoa pienelle Suomellemme. Ja eikös se talvisotakin ollut Erkon aikaansaannoksia..."

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raato.
Hyvää tekstiä on, mutta en arvaa kirjoittajaa. Voisit sen kyllä täällä kertoakin.
Kommenttisi herätti pari ajatusta. Hesarin levikki on laskenut noin 200 000 viimeisten kymmenen vuoden aikana. Valitettavasti ne tilaajat eivät ole tulleet pienille laatulehdille, koska niitä pieniä laatulehtiä ei enää ole.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

http://fi.m.wikiquote.org/wiki/Johan_Bäckman

Erno Linnola

Olen jo kauan pohtinut tuota samaa asiaa. Tässä kiinnostava uutinen:

http://www.businessinsider.com/china-overtakes-us-...

Eräillä kalkyyleillä Kiina olisi siis tämän vuoden huhtikuussa siirtynyt jo maailman suurimmaksi taloudeksi ohi USA:n. Tämä ei ole herättänyt hesaria pohtimaan maailman muutosta. Samoin 4 vuotta jatkunut Suomen talouden supistuminen (olemme nyt vuoden 2006 tasolla) ei juuri kiinnosta lehteä. Onnesta kankeana odotetaan sen sijaan Venäjän romahtamista kuin nuori mies tytön aittaan pääsyä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Erno.
Jotakin ihmeellistä lehdessä on tapahtunut. En tiedä, kenen määräyksestä lehdestä on tullut Suomen kansan itse valittu "sivistäjä" NATOn ja EU:n suhteen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vapaa itsenäinen media. Ei ole puolueiden sensuurin alla eikä veronmaksajien verorahoilla tuettu. Se on sangen positiivista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Vapaa itsenäinen mediakin tarvitsee objektiivisuutta, tosiasioiden kertomista, todellisia uutisia, ei pelkästään spekulaatioita.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Aki Terentjeff,

Mielenkiintoinen linkki. Skenaario vähintään yhtä todennäköinen kuin Hesarin spekulaatiot Venäjän taloudesta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Olisi todella ihmeellistä, että Helsingin Sanomat ei uutisoisi talousuutisia. Lehti uutisoi aktiivisesti Suomen, EU:n, Yhdysvaltain, Kiinan ja monen muun yksittäisen maan taloutta. Suomen ja EU:n taloutta päivittäin.

Kummalliselta tuntuu, että Venäjän taloutta, joka on Suomen merkittävä kauppakumppani, ei voisi alkaa erityisen aktiivisesti nyt seurata. Minä seuraan sitä päivittäin.

Ei voi olla huomaamatta, että Venäjän talous on alamäessä. Valuuttapako, ruplan kurssin heikentyminen, pörssin alamäki, joka teki tänään vuoden pohjat, öljyn hinnan merkittävä lasku, länsimaisen lainan saantivaikeudet etc., vaikuttavat merkittävästi myös Suomen ja euroopan talouteen. Venäjän keskuspankki levittää jatkuvasti valuuttaputkea turvatakseen ruplan totaalista romahtamista.

Myös Venäjän duuman päätökset ja ristiriitaiset tiedot sisäisistä erimielisyyksistä talouden hoidosta ja budjettikurista, ovat merkki siitä, että Venäjän talous saattaa kääntyä lamaan.

Selvää on, että syy ei ole yksinomaan Ukrainan kriisi, mutta siitä aihetuneet pakotteet ovat laittaneet lumivyöryn liikkeelle. Viimeinen päätös on duuman laki joka mahdollistaa pakotteiden aiheuttamat menetysten korvaamisen oligarkeille valtion varoista. Ei tunnu kovin tasa-arvoiselta politiikalta.

Myönnettävä on, että Venäjällä on suuret valuuttavarannot, mutta vain puolet dollareissa. Valuuttavarantoja on jo alettu syödä. Siis valuttavarannot heikkenevät päivä päivältä.

Täällä mainittiin BRICS maat ja niiden mahdollisuudet. BRICS maat ovat Putinin takaportti, joka ei välttämättä aukene. BRICS maiden yhteinen sijoitettu pääoma on 600 mrd. dollaria ja Kiina ylivertaisesti hallitsee pääomaa suurella enemmistöllä. Kiina katsoo hiljaa, koska Venäjä on valmis lakeija ja Brasilia ja Intia katsovat mieten he voivat Venäjästä hyötyä ja Venäjä yrittää varastaa Etelä Afrikan rikkaudet.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,

En pidä ollenkaan pahana, että Venäjän taloudesta kirjoitetaan. Päinvastoin on hyvä, että naapurimaan taloutta ruoditaan. Näin tapahtui Hesarin pääkirjoituksessa, jossa oli kansainvälisen valuuttarahaston arvio Venäjän talouskasvusta, ja tuon arvion mukaan Venäjän talous todella kasvaa, kun taas Suomen talous supistuu. Pääkirjoitus oli suhteellisen asiallinen, mutta sitten tulivat nämä romahdus-skenaariot. Ne ovat täyttä spekulaatiota.
Venäjän talous on myös tärkeä Suomelle. Mitä paremmin Venäjällä menee, sitä enemmän Suomi hyötyy siitä esim. viennissä ja turistien määrässä.
Itse kaipaan vain Hesarilta analyysiä Suomen taloudesta. Mitä on tehty väärin, mitä on mahdollisesti jätetty tekemättä, mikä on vahvan euron vaikutus vientiimme jne.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Ohessa linkki IMF:n arvioon Venäjän talouskasvusta. Otsikko jo kertoo Venäjän talouden suunnan. Tämän saa myös alkuperäisenä, mutta englantia osaamattomille lukijoille tämä on pääpiirteittäin hyvä käännös.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/10/0...

http://www.reuters.com/article/2014/04/30/us-russi...

http://en.itar-tass.com/economy/742194

Mitä tulee informaatioon Suomen taloudesta, haluaisin jonkun esittävän yhden Hesarin, Kauppalehden, Taloussanomien tai TV uutispäivän jossa ei olisi arvioita tai kannanottoja Suomen taloudesta, vaikka neljän viime vuoden ajalta.

Tavalliselle pulliaiselle riittää jo tämä US Puheenvuoro. Todellinen asiantuntemus löytyy täältä.

Outona logiikkana pidän kommenttiasi, että Yhdysvallat tekee kaikkensa, että dollari pysyy heikkona. Miksi Venäjä tekee vastavuoroisesti kaikkensa, että rupla ei heikkenisi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #89

Ilkka Varsio,
Bush nuoremman aikana USA:n kauppatase oli 60 miljardia dollaria kuukaudessa miinuksella. Ei suurenkaan maan talous kestä tuollaista vajetta vuosikausia. Nolointahan amerikkalaisten kannalta oli se, että vajetta korvattiin Kiinan rahoilla, eli Kiina osti USA:n valtion bondeja.
Nyt Fedin politiikalla dollari on pidetty suhteellisen heikkona lisäämällä rahan määrää yli 1000 miljardilla dollarilla viimeisten parin vuoden aikan bondien osto-ohjelmalla. Kauppataseen vaje on edelleen suuri, mutta on huomattavasti pienentynyt Obaman aikana.

Käyttäjän JonHellevig1 kuva
Jon Hellevig

Sanoman Oyj:n oma pörssikurssi on romahtanut kuukaudessa 17%:lla. Noin kuudessa vuodessa yhtiön markkinaarvosta on huvennut 90%. Pari kertaa vuodessa yt-neuovettelut, jonka seurauksena sadat ovat saanneet potkut. Ja lisää onneksi tulossa. Luulisi hymyn hyytyvän. Markkinaarvon lisäksi muutkin Sanoman vallansymboolit ovat hävinneet kankkulan kaivoon. Joka päiväisen raamatun sijasta saamme nyt iloita Hufvudstadsbladetin kokoisesta tabloid-Hesarista. Ja myyty on pääkonttorikin, jonka oli tarkoitus symboloida Eduskuntatalon vastapäätä, missä sijaitsee vallan aito keskus. Kuulemma toimituksen muuttokin edessä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sanoma Oy:n talous on hyttysen pieru Venäjän talouden romahtamisen kanssa. Sanoma Oy on pörssiyhtiö muiden pörssiyhtiöiden seurassa. Lisäkis Sanoma Oy on suomalainen pörssiyhtiö. Toki Sanomalla on toimintaa Venäjällä, mutta luopuvat siitä nopeaan tahtiin, koska Venäjän hallinto on asettanut lehdistön vapaudelle ehtoja.

Venäjän taloudella on merkitystä tavallisen venäläisen ihmisen elämään. Näyttää kuitenkin siltä, että Putin on päättänyt pelastaa oligarkkinsa tavallisten venäläisten rahoilla. Vittaan tänään päätettyyn Rotenberg lakiin, jossa Putinin lähipiirin oligarkarkkien rahat pelastetaan venäläisen köyhällistön eläkkeillä.

Toisaalta olen odottanutkin, koska Elon markkinat alkavat. Puuttuu enää Donetskin virallinen keisari. Sinä olet kaiketi vain hännystelijä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jon Hellevig puhuu asiaa. Vain muutama vuosi sitten Sanoma OY: n osakkeen arvo oli yli 20 euroa, nyt 5 euron paikkeilla. Tietysti on helppo kirjoitella muiden, kuten Venäjän ongelmista, kun omista vaikeuksista ei uskalleta kirjoittaa. Suomenkin ongelmat ovat liian lähellä yhtiötä, kun Hesarin oma tuote Alexander Stubb on katastrofitalouden pääministeri. Silloin ei Suomen työttömistä ja köyhistä kirjoiteta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Personaaliunionia vahvistettiin keväällä nimittämällä Alexander Stubbin englantilainen vaimo Sanoman lakiasiainjohtajaksi.

Mutta kyllä kai häntäkin pitäisi yrittää ymmärtää jouduttuaan vähemmän kadehdittavaan asemaan nuorten lasten huoltajana miljoonan asuntovelat niskassaan. Helposti siinä tulisi mieleen taputella Juha Sipilää olalle kameroiden käydessä, mutta MTV:n blogissa kirjoittaa jotain ihan muuta, jos ylipäätään on tekstiin muuten vaikuttanut kuin antanut oman nimensä käytettäväksi Milttonin tuotokseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #88

Heikki,

Olen mietiskellyt, mikä on Sanoma Oy:n hallituksen puheenjohtajan Antti Herlininin rooli Hesarin linjan määrittelyssä. Isä Pekka Herlin oli kuitenkin Kekkosen miehiä. Toinen kysymys on edelliselle päätoimittajalle Mikael Pentikäiselle annetut potkut? Mistä johtui luottamuspula? Eikö Pentikäinen ollut valmis Hesarin propagandakärjen suuntaamiseen Venäjää vastaan?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #90

Henrik Ehrnroothin noustua Kone OY:n uudeksi toimitusjohtajaksi Antti Herlin hymähti jokaisessa hyvässä firmassa tarvittavan yhden Ehrnroothin. Talouslehdet uutisoivat ahkerasti Herlinin tankanneen milloin YIT:tä, milloin Caverionia. Eihän kaveria jätetä.

Herlinin äiti tulee maalaisliittolaisen Kustaa Vilkunan suvusta. Sittemin "Kekkosista" on huolehdittu järjestämällä Jyrki Kataisen ykkösavustaja Jussi Kekkoselle leipäpuu suomenruotsalaisen johtamasta Milttonista.

Luulen Mikael Pentikäisen menneen ansaan julkaistessaan Hesarissa jutun ns. Keskiviikkoseurasta. Vain miehille, mm. Eero Heinäluomalle, sallitun klubin kerrottiin kokoontuvan EK:n tiloissa, ilman että mitään päiväkirjaa pidettäisiin. Siellä vissiin asevelihengessä sovittiin kenet Tarja Halonen ison kohun jälkeen nimitti Suomen Pankin johtajaksi. Valituksi tuli Pentti Hakkarainen Postipankista. Muuan ulkoministeriön diplomaatti Hakkarainen näkyi olleen J.K. Paasikiven mukana Moskovan neuvotteluissa 30-luvulla. Hän oli opiskellut 1800-luvulla venäjää, kuten samasta kielestä gradun kirjoittanut Paasikivi.

Vilkunat ovat perehtyneet mm. Ison vihan kauheuksiin ja julmuuksiin. Niitä tuntee myös professori Juha Pentikäinen, jonka toinen poika Antti, johtaa Kirkon ulkomaanapua. Hän kehaisi facebookissa menevänsä rakkaaseen New Yorkiin katsomaan päältä mitä Suomen virallinen YK-valtuuskunta siellä puuhaa.

Toinen asia olisi pohtia miten ihmeessä evankelisluterilainen kirkko on kyennyt säilyttämään yli-ihmisasemansa EU-aikanakin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #92

Heikki.
Kirjoituksesi sivuaa Poriaki ja tuttujani tietyiltä osin. Kustaa Vilkunan poika Heikki oli täällä Porissa työssä ja opin hänet tuntemaan silloin. Heikki kuoli varsin nuorena noin 10 vuotta sitten.
Juha Pentikäisen toinen vaimo on myös Porista lähtöisin, omaa sukua Nylund. Näin se maailma kulkee. Kuten huomaat, Pori on melkein Suomen napa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio on yksi niistä, joita ei Suomen talous näytä ainakaan kiinnostavan. Kyllä meillä olisi omassa taloudessa riittävästi setvimistä, ja sekin hetki tulee, kun kansa sanoo sanansa tästä Kataisen-Stubbin politiikasta. Jo etukäteen voi arvata, ettei kansa anna kovin hyvää arvosanaa. Kuinka voisi antakaan?
Muuten en ymmärrä, mitä Varsio tarkoittaa Elon markkinoilla ja miten Donetsk liittyy tähän palstaan.

Toimituksen poiminnat