MikkoElo

Borg ja Vartiainen - Ruotsin opeilla Suomen talous kuntoon?

Jokin aika sitten pääministeri Alexander Stubb ilmoitti, että hän on pyytänyt Ruotsin entistä valtionvarainministeriä Anders Borgia tekemään arvion Suomen taloudesta.  Borg oli siihen suostunut muka palkatta.  Todellisuudessa Ruotsin valtio maksaa hänelle noin 165 000 euroa " laskuvarjokorvausta" vuoden aikana.  Jos hän ottaisi palkkaa Suomesta, se vähennettäisiin korvauksesta.

Muutama päivä myöhemmin ilmoitettiin, että Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtaja Juhana Vartiainen tulisi tekemään arviota yhdessä Borgin kanssa.  Perusteluna käytettiin mm. sitä, että Vartiainen osaa ruotsia, kun hän on työskennellyt Ruotsin Konjunkturinstitutissa vv. 2005 - 2012.  Vartiainen tekee myös selvitystä palkatta, kun hän saa jo VATTin  ylijohtajana noin 9000 euroa/kk

 

Kokoomuksessa suuri usko auktoriteetteihin 

 

Keskustelussa muistutettiin heti, että edellinen pääministeri Katainen oli jo pyytänyt Pekka Himasta tekemään selvitystä Suomen tilasta.  Siitä valtio maksoi 700 000  euroa, ja juuri tämä hinta ja selvityksen vähäinen anti nostattivat voimakkaan kiistelyn koko Himasen tuottamasta lisäarvosta Suomen tilanteeseen.  Minulle ei muuten tule mieleen mitään Himasen paperista, jolla olisi jotain arvoa Suomen politiikalle.

 

Borg ja Vartiainen tuottavat poliittista propagandaa?

 

Anders Borgin poliittiset näkemykset ovat selvästi porvarillisia, mutta ruotsalaiset äänestivät hänet ja koko oikeistohallituksen pois tehtävästään kuukausi sitten pidetyissä vaaleissa.  Näin voidaan jotenkin päätellä, etteivät ainakaan ruotsalaiset pitäneet hänen talousopeistaan.

Juhana Vartiainen on jo monimutkaisempi tapaus. Oikeistolaisen kodin poika on aikanaan liittynyt sosialidemokraattiseen puolueeseen ilmeisesti luodakseen uraa poliitikkona.  Vaaleissa hän ei kuitenkaan menestynyt, joten hän siirtyi ekonomistiksi, johon hänellä on myös koulutus.

Vartiainen tuntuu kuitenkin etääntyneen sosiademokraattisista näkemyksistä varsin kaus.  Mm. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tylyttää häntä Satakunnan Kansan haastattelussa (19.10.2014).  Lyly sanoo, että Vartiaisen puheet alkavat kyllästyttää häntä. Lylyn mukaan Vartiaisen ei tarvitsisi viisastella Ruotsilla, jos hän viitsisi katsoa, mitä kotimaassa todellisuudessa tapahtuu.

 

Vartiaisen mielipiteet kiisteltyjä jo etukäteen - "työttömät rikkaruohoja"

 

Juhana Vartiainen ei ole tullut kovin suosituksi "viisauksillaan".  Hänen ehkä eniten keskustelua herättänyt ehdotuksensa on, että Suomen työllisyyttä parannetaan työvoimaa lisäämällä.  Tätä ei juuri kukaan tunnu ymmärtävän. Jos työttömiä on käytännössä puoli miljonaa, miten työllisyys paranee lisäämällä työvoimaa.  Työn tarjontaa pitäisi sen sijaan lisätä.  Viimeksi keskustelun laineet kävivät korkeina, kun Vartiainen Twitter-tilillään vertasi työttömiä rikkaruohoihin (12.10.2014).

 

Rinne voisi pyytää ulkopolitiikan raporttia Lavrovilta

 

Tiedossa on, ettei varapääministeri Antti Rinne ollut ollenkaan tyytyväinen Stubbin toimintaan Suomen talouden selvittämisessä.  Rinteen mukaan Suomesta löytyisi parempia asiantuntijoita, eikä hän välttämättä tarkoittanut Juhana Vartiaista.

Rinteen vastaveto voisi olla, että hän pyytäisi raportin Suomen ulkopolitiikasta Venäjän ulkoministeri Lavrovilta.  No, hän tuskin tekee sitä kuitenkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (118 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tiedossa on, ettei varapääministeri Antti Rinne ollut ollenkaan tyytyväinen Stubbin toimintaan"

Suomen hallituksessa ei ole "varapääministeriä".

Ja miksi Rinne pyytäisi Lavrovilta selvitystä ulkopolitiikasta? Eikö Tuomiojan pitäisi sellainen pyyntö tehdä?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Suomessa on varapääministeri. Viime torstain kyselytunnilla Rinnettä tituleerattiin varapääministeriksi. Rinne on puolueen puheenjohtaja kuten Stubbkin. Jos pyyntöjä tehdään, ne pitäisi itse asiassa tehdä koko hallituksen nimissä. Nyt Stubb sooloili, kuten hän usein tekee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pääministerille nimitetään kyllä sijainen, koska joskus tulee tilanteita eteen, jolloin sijaista saatetaan tarvita. Ja sattumalta sijaiseksi on tällä kertaa nimitetty Antti Rinne. Hallitusmuodon mukaan Suomella ei kuitenkaan ole mitään virallista "varapääministeriä" vaikka joku sellaista sanaa kyselytunnilla käyttäisikin. Jos olet eri mieltä, niin linkkaa minulle se säädös tai asetus.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #15

Juha Kuikka,
Olet siltä osin oikeassa, ettei mitään säädöstä ole olemassa, mutta kun pääministeri on poissa ja hallituksen puolesta jonkun on vastattava, häntä kutsutaan kansanomaisesti varapääministeriksi. Tämä kysymys ei kuitenkaan ole tämän blogin ydin.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen Vastaus kommenttiin #33

Kuka kutsuu? Puhemies Heinäluoma ainakin kutsui pääministerin sijaiseksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Valtiovarainministeri Antti Rinne on valtioneuvoston määräämä pääministerin sijainen.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen Vastaus kommenttiin #80

Samalla tavalla pääministeri on presidentin sijainen, kun presidentti on estynyt. Ei mikään varapresidentti.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pelottaa kun varapääministeri ja SDP:n puheenjohtaja toteaa haastattelussa; luottoluokituksen lasku ei juuri meinaa mitään Suomelle,,, huh huh.

Anne Lindell

korjaus ... Suomen varapääministerinä esiintyvä Antti Rinne ... jne

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Euroopan presidenttinä" puolestaan esiintyi naisystävälleen Susan Kuroselle ( nyk. Ruusunen) silloinen Suomen pääministeri Matti Vanhanen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Risto,
Olet ihan oikeassa. Ruotsin talouden suurin vahvuus on oma raha ja keskuspankki. Lisäksi talous on paljon laajemmalla pohjalla kuin Suomessa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Miksi Ruotsilla on oma raha ja keskuspankki?

Siis miksi Ruotsi Maastrichtin sopimuksen vastaisesti sai säilyttää oman itsenäisen raha- ja talouspolitiikkansa.

Siksi, että Ruotsi teki EMU-varauman... eli ei halunnut luopua omasta raha- ja talouspolitiikastaan.

Suomikin teki EMU-varauman.

Olen koonnut kotisivulleni Ruotsin ja Suomen EMU-varaumien erot.
Tekstit ovat virallisilta EU-sivuilta.
Ks.
http://jormajaakkola.fi/Miten%20varaumat%20erosivat

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,

Jälleen kerran kiitos täsmällisestä ja oikeasta tiedosta!

Anne Lindell

Rotsi on luonut hyvän pohjan yrittämiselle. Suomessa "yrittäjä" on vieläkin paha sana.

Terveisin ex-yrittäjä (f.d. företagare)

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Anne,
En tiedä, onko yrittäjä enää "paha" sana. Minusta nyt esim. pitäisi kuulla yrittäjiä, koska vain pk-yrityksissä syntyy enää uusia työpaikkoja.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Se oman valuutan tuoma ilo loppuu siinä kohtaa, kun täyttävät kriteerit. Kruunu vain on niin pieni valuutta, että tuskin tulee tapahtumaan.

Yhteiseen talouspolitiikkaan Ruotsi on sidottu, mutta yhteiset päätökset "käyttäytyvät" eri tavalla, jos on oma valuutta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Mikko kirjoituksesta!

Minuakin on hämmästyttänyt, miksi Anders Borgia on pyydetty arvioimaan Suomen taloutta.

Mitähän on taustalla?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Voisikohan olla esimerkiksi Borgin meriitit Ruotsin talouden kääntämisessä eurooppalaisittain poikkeuksellisen vahvaan kurssiin?

Pelkkä kruunu/euro ei riitä selittämään sitä etenkin kun Borgin kaudella kruunu ehti olemaan vahva valuutta tovinkin aikaa heikentäen Ruotsin vientiteollisuuden asemaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Vastakysymyksenä voisi esittää, miksi ruotsalaiset hylkäsivät Borgin ja Reinfeldtin, jos kaikki oli hoidettu hyvin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #14

Sattuu Ruotsissakin vahinkoja, kun talous pelaa liian pitkään hyvin. Toisaalta, siellä myös silmät aukeavat vähän nopeammin...
http://yle.fi/uutiset/ruotsin_sosiaalidemokraattie...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Elo itsekin tietää vastauksen kysymykseensä (tai pitäähän huomioida sekin vaihtoehto ettei komeilla poliittisilla titteleillä valtiopäiväneuvos jne. varustettu henkilö oikeasti tiedä!), mutta yrittää tässä kohdin vain hyödyntää ko. demokratian piirrettä edukseen.

Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi esim. SDP/Lipponen sai kahden pääministerikautensa jälkeen hatkat pääministerin pallilta vuoden 2003 vaaleissa. Tai kuten viereisessä kommentissa esiin nostetussa uutisessa, mistä johtuu Ruotsin vaalien jälkeinen SDP:n kannatuksen roima lasku Ruotsissa ja vastaavasti Moderaattien roima nousu kun alle kuukausi sitten tunnelmat ovat olleet aivan toiset?

Elo varmasti itsekin on lukenut useistakin lähteistä sen toteaman demokratian piirteestä, että toimit miten hyvin tahansa, kyllästyy äänestäjät ennenpitkää tuttuihin naamoihin, eikä asiakysymyksillä ole välttämättä mitään tekemistä kannatuksen laskun kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #45

Ruotsissa sdp taisi nostaa ennen vaaleja esille "oppimistulokset kouluissa" ja "sosiaaliset ongelmat".
Jo hallitusta muodostettaessa sdp teki kolme virhettä:
1) Se aikoo tunnustaa ns. Palestiinan valtiona Hamasin terrorista huolimatta JA
2) Se ilmoitti, ettei NATO tule kysymykseenkään, vaikka Ruotsi oli juuri allekirjoittanut ns. isantämaasopimuksen.
3) Kansankodin ajatus ottaa 80-100.000 pakolaista/turvapaikanhakija per vuosi oli itse asiassa ihan omaa sdp-ohjelmaa.

Oli, miten oli, näistä rokotettiin heti 4,5% pois vaalikannatuksesta, koska
1) Terrorismi eli Hamasin kaveri ISIS pitää nyt pihdeissään Lähi-Itää JA
2) Ruotsin rannikon ja ilmatilan loukkaustapahtumat eivät ole jääneet huomaamatta. Ruotsi saa tuta, miltä tuntuu painia yksin ns. tuntemattoman agressorin kanssa. Ilman apua.
3) Iso osa sosiaalisista ongelmista tulee kansalaisten mielestä juuri avoimien ovien muutto-ohjelmasta, vaikka puolue muuta sanoisi.

Mitä mieltä näistä perusteluista kannatuksen laskun takana?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Kyllä kai siinä on taustalla yksinkertaisesti Borgin egon pönkittäminen. Vaaleissa hävinnyt valtionvarainministeri antaa kuitenkin neuvoja itänaapurille, jonka talous on huonossa kunnossa, tosin pääosin vahvan euron takia.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikko,

Borgin egon pönkittäminen tosiaan taitaa olla ainoa syy "Suomen auttamiseen".

Anne Lindell

Vastaus: Subbidolla on mennyt sormi suuhun.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mielikuvan luominen, että ollaan edes tekevinämme jotakin, mutta todellisuudessa tyydytään potkimaan purkkia aina ensi huhtikuulle.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101918762446_u...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Lauri Kiiski,
Minustakin tämä on todennäköisin selvitys. Olaan tekvinämme jotakin. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, kuka käytännössä kirjoittaa hallituksen vastauksen persujen ja keskustan välikysymykseen Suomen taloudesta. Tuskin ainakaan Anders Borg.

Olavi Mansikka

mitäpä toi haittaa jos ilmaiseksi tekee... jos löytää jotain hyödynnettävää niin hyödynetään jos ei niin sitten unohdetaan. enemmän mietin miksi ei ilmaista voisi hyödyntää. onko tekijällä väärä tausta? ainakin on 700000€ halvempi kuin Himanen...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olavi,
Ei välttämättä haittaa, jos ei hyötyäkään. Haitta voi tulla siitä, että parempien asiantuntijoiden mielipiteet jäävät kuulematta.

Olavi Mansikka

ja kukahan olisi esimerkkinä paremmasta? pelkkä heitto paremmasta kun ei riitä. ja mallilla jossa käyttökelpoinen otetaan käyttöön eikä muita tuskin jää. Fiksusti tehtynähän haetaan myös muualta tietoa. sekä vielä täytyy muistaa ettei ainakaan Elo ole asiantuntija. oman mielipiteen omaava tietysti. oikeat ratkaisut vaan voivat olla muita kuin yksitäisen ihmisen mielipide.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #20

Olavi Mansikka,
Onhan meillä taloudellisia tutkimuslaitoksia, kuten ETLA , Palkansaajien tutkimuslaitos ja Pellervon tutkimuslaitos. Lisäksi yliopistojen professoreita ja valtionvarainministeriön virkamiehiä.
Muuten, seuraan itse tarkkaan talouden kehitystä, mutta en nyt itseäni asiantuntijana voi pitää.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #38

toki on. Ja käsittääkseni ne tekevät vastaavia. Yhdistettynä ja ulkopuolinen näkymys antaa uusia mahdollisuuksia. Vastaavaa tapahtuu kaupassa. Omat firmanikin säännöllisesti tekevät kyselyä asiakkailta mihin suuntaan tulee kehittyä. tahtoo jämähtää pikkupiirissä vain yhden suunnan näkemykseksi. ja omat tutkimukset ehkä hyötyisivät jos saavat uusia ajatuksia pohjaksi.

Itsekkin seuraan nimen omaan taloutta ja pienyrittäjänä hyvinkin tarkasti. se missä olette oikeassa ja ehkä ensimmäinen poliitikko joka myöntää ettei EK jonka johdolla neuvotteluita käydään edusta suurinta osaa yrityksistä. Työehtosopimukset kaikki tämmöinen tehdään suurteollisuuden ehdoilla. Pien yrittäjällä tarpeet ovat aivan erit. oikea keskustelu kumppani olisi tässä tapauksessa joko suomen yrittäjät tai suomen pienyrittäjät. ehkä kaikki kolme ja pienyrittäjien kohte heidän ansaitsemalleen tasolle.

Tässä yksi esimerkki verotuksesta Facebookista

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-...

tossa yrityksellä ei paljoa mahdollisuuksia ole kehittää... toivottavsti linkki toimii.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #20

"... ja kukahan olisi esimerkkinä paremmasta?"

Onneksi nyt ei tarvitse kysyä Sixten Korkmanilta, Erkki Liikaselta tai ... Juhana Vartiaiselta ... voi itku.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Borgin käyttöä on perusteltu uusilla näkökulmilla. Miten kokoomuslaien Borgin näkökannat poikkeavat kokoomuslaisen Stubbin näkökannoista? tai aiemman Kataisen? He kaikki ovat profiloituneet veronalennuksia ja palveluiden leikkauksia kannattavina? Mitä uutta Borgin kannoissa silloin?

Jos Stubb olisi jotakin ihan uutta itselleen olisi hakenut niin hän olisi pyytänyt analyysiä itsensä kanssa erimieltä olevilta.

Aiemmin Suomen pieleen menneiden hallitusohjelmien taustalla on ollut m.m. konsulttiyhtiö McKinsey:n kirjoittamia raportteja. Mikä ajoi nyt hakemaan apuja ruotsalaisen virkaheiton rahaministerin ja suomalaisen sammakkolingon muodostamalta kokkulidemuli-voimakaksikolta?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tämä nyt on taas yksi esimerkki siitä, kuinka yhteiskunnan asioista päättäminen viedään yhä kauemmes kansalaisista ja demokraattisesta kontrollista. Lait ja kannanotot valmistelaan julkisuudelta salassa kaikenlaisissa työryhmissä, jotka käyttävät "asiantuntijoinaan" juuri niiden eturyhmien edustajia, joita kyseinen lainsäädäntö tulee koskemaan. Ja kaikenkarvaiset konsultit, jotka eivät ole minkäänlaisessa vastuussa tekemiensä ehdotusten seurauksista ja joiden kytköksistä ei tavallinen kansalainen millään pysty saamaan selvää(varsinkin kun media säännönmukaisesti jättää hoitamatta tiedon hannkkimis- ja välittämistehtäväänsä) ovat ohjaamassa Suomi laivan kurssia. Tästä on juuri ilmestyt Seppo Konttisen kirja Lakien synty, jonka lukemista suosittelen mitä painokkaammin kaikille, jotka ihmettelevät, miten kaikki tuntuu suomessa kiihtyvällä vauhdilla menevän päin mäntyä. Ja miksi, esim. todellista harmaata taloutta ei pystytä suitsimaan kuin hurskaiden aikeiden tasolla ja käytännössä askarrellaan vain mummojen sukankutomisen ja talkootöiden kanssa.

Ja voisiko nyt joku lopulta ystävällisesti selittää minulle, miksi hallitusta ei talutettu leivättömän pöydän ääreen, siinä vaiheessa, kun tuli tietoon, että hallitusohjelman oli laatinut tämä jenkkiläinen konsulttitoimisto? Koettakaapa kuvitella, kuinka olisi käynyt niin kovin Suomettuneessa Suomessa aikanaan, jos hallitus olisi päättänyt tilata hallitusohjelmansa Neuvostoliitosta.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Vanhaan hyvään aikaan se tuli Neuvostoliitosta. Tilaamatta.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Aktiivista talousasioiden kommentoijaa Mikko Eloa voisi tässä nyt pyytää esittämään tiivistetysti omat teesinsä esimerkiksi seuraavien Suomen talouden ongelmakohtien korjaamiseksi. Tähän saakka Elo on pääosin keskittynyt lähinnä vain ruotimaan muiden esityksiä.

Eli jos seuraaviin Elolta saisi hänen omia ehdotuksiaan:

1) Suomen viennin taantuvan trendin kääntäminen uudestaan kasvavaksi

2) Huoltosuhteen huononemisen pysäyttäminen

3) Julkisten menojen ja sitä myöten kustannustason yhteiskunnassamme jatkuvan kasvun vähintäänkin taittaminen tai mielellään kääntäminen alenevaan suuntaan

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki Toivonen,
Tässä vaiheessa lyhyet vastaukset:
Viennin ongelma on vahva euro ja se, ettei työllisyys sisälly EKP:n mandaattiin, kuten Amerikan Fedillä. Euro heikkenee EKP:n alkaessa lisätä rahan määrää, eli seuraa Fedin linjaa.
2. Huoltosuhteen kääntämiseen ei ole nopeaa konstia, mutta tärkeintä on todellisen elääkkeellejäämisiän nostaminen. Esim. yrityksille kielto olla irtisanomatta 55-63 vuotiaita työntekijöitä.
3. Julkisia menoja tulisi vähentää erityisesti kunnissa, mutta myös valtiolla on tehostamisen varaa. Työn tuottavuutta on lisättävä ja erityisesti hallintoa on vähennettävä.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Sen verran laitan minäkin lusikkani soppaan kaikessa kiireessä (vaikka yleensä jäävään itseni kaikista taloutta koskevista keskusteluista, liian ohueen tietämykseeni vedoten), että olettaisin nopeimman tien huoltosuhteen korjaamiseen, olevan sen, että lakkaamme uskomasta tuohon, jälleen yhteen suureen, huijaukseen, jolla pyritään saamaan kansa nöyräksi ja polvilleen. Tarpeeksi moni asiantuntija on sanonut melkoisen selvästi, että huoltosuhdepelottelu on suoraan huuha-maasta (tosin myönnän etteivät he käyttäneet juuri tuota ilmaisua) ja että eläkeiän nostamisella ei ole minkäänlaista positiivista vaikutusta saatavissa aikaan. Todellisuudessa siihen todellisuuteen, minkä savuverhona on tuo kätevä sana huoltosuhde, ymmärrettävästi parhaiten vaikutetaan puuttumalla työttömyyteen ja sen syihin Ja tietysti olemalla ottamatta puoltamiljoonaa uutta elättiä Vartiaisen reseptillä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #47

Kristiina,
Kyllä Sinä olet aivan oikeassa. Työllisyysasteen nostaminen on paras lääke myös huoltosuhteen parantamiseen, mutta kun Suomessa ensisijaisesti yritykset irtisanovat iäkkäitä, niin Ruotsissa se kiellettyä. Tosiasia on, että yritykset puhuvat lämpimästi eläkeiän nostamisen puolesta, mutta itse asiassa toimivat aivan päinvastoin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Kristiina, ei käsitteen 'huoltosuhde' sisällössä ole mitään mystistä. Sitä voidaan käyttää aivan kuten työttömyysastetta, bruttokansantuotetta jne. kuvaamaan kansantalouden tilaa.

Mikään edellisistä tai niiden kaltaisista mittareista ei yksinään käytettynä mitä todennäköisimminkään riitä antamaan kattavaa kuvaa yhteiskunnan tai maan talouden tilasta.

Hyviä apuvälineitä huoltosuhteet jne. sen sijaan ovat, jotta asioista ylipäätänsä voidaan jouhevasti keskustella. Niissä on ihan sama idea kuin missä tahansa muussakin keksityssä sanassa. Niitä voidaan käyttää väärinkin, riippuen ennenkaikkea miten hyvin sana on määritelty. Vrt. esim. sana 'rasismi', jota nykyisellään käytetään jo hyvin kirjavasti, mikä on olennainen edesauttava tekijä sille, että sana ennen pitkää mahdollisesti kokee inflaation.

Huoltosuhde sen sijaan on melko suuressakin määrin yksiselitteisesti määritettävissä. Olisi melko lailla hölmöä keskustelijoiden aina ilmaista sama asia puhumalla "elatettavien/työssä olevien ulkopuolella jäävien määrän suhteesta työssä käyvien määrään" kun asialle on keksitty lyhennekin eli huoltosuhte.

En nyt jaksa muistaa, mikä oli vanha nimitys samalle suhteelle (olen junassa eikä sivut nopeasti tässä verkossa lataudu joten jää tarkistamatta). Muistelen sen kuitenkin olleen sellainen, että niistä ajoista on tultu monen mielestä parempaan suuntaan, noin niinkuin jos haluaa vaalia ilmaisujen korrektiutta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Aivan oikein. Toisaalta voidaan kysyä, kuinka paljon Stubb osaa talouspolitiikkaa.
Eräs sellainen sektori, jolta nyt pitäisi kysyä mielipidettä on Suomen Yrittäjät, jotka luovat uusia työpaikkoja pk-yrityksissä.
EK:ssa on lähinnä suuria yrityksiä, jotka lähinnä tekevät luovaa tuhoa työpaikkojen suhteen.
AY-liikettä kannattaa myös kuunnella.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

En tiedä, mutta jokseenkin outoa on arvostella "selvitystä", jota ei vielä ole edes tehty.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raato,

Ei tässä ole vielä arvosteltu selvitystä, vaan tapaa, jolla selvittävät valittiin ja myös heidän taustaansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Uskooko Laaksonen, että selvityksen tekijät jotenkin poikkeasivat uudessa selvityksessä aiemmista puheistaan, kirjoituksistaan ja teoistaan. Sellaisen politiikan jäljet on jo nyt nähtävissä Suomen taloudessa ja yhteiskunnassa? Olisivatko he siis jotain aiemmista tekemisistään oppineet ja muuttaneet mieltään? Ehkä mahdollisesti mutta tällä elämänkokemuksella en ihan tässä maailmassa sellaiseen usko. Ehkä se on mahdollista jossakin rinnakkaistodellisuudessa. Tietääkö Laaksonen sinne johtavan "madonreiän"?

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

On yksi lysti mitä Laaksonen tai Myyryläinen uskovat. Näemme, kunhan saamme herrojen teelmyksen silmiemme eteen. Haetaan sitten niitä madonreikiä.

Anne Lindell

Ok --- minä kerron nyt, mistä tässä kaikesta on kyse.

Ensiksi ... käykää vilkaisemassa tätä kuvaa, jonka tein tähän kirjoitukseeni (ks linkki alla) ... ja katsokaa kuvaa oikein tarkkaan.

Täällä Pohjanmaalla katsomme (pakolliset kuviot) aina jouluaattona n.s. joulupiirretyt Ruotsin TV:stä joulupukkia odotellessa. Osamme kunkin piirretyn filmin vuorosanat ulkoa, koska samat filmit on näytetty ainakin 35 vuotta, ja tämä kuvan hahmo tuli oitis mieleeni, kun Stubb ilmestyi poliittiselle näyttämölle. Muistatteko tätä piirrettyä ... "Robin Hood ja hieman "omituinen" kuningas"? Eli yksi kuva voi sanoa enemmän kuin 1000 sanaa. --- Eli Stubb on enemänn kuin kusessa.

http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen
Anne Lindell

Raato ... pitää osata itsekin ajatella. Ei kaikki tarvitse olla aivan valmiiksi pureskeltua. On mahtava tunne, kun huomaa ymmärtävänsä ja kokevan sellaisen "ahaa"-elämylsen. Siinä mielessä kunnioitan kanssa-blogisteja ja -kommentoijia, että oletan heidän olevan tarpeeksi fiksuja päättelemään itse, mikä on "villakoiran ydin". ...Hmmm ... ja siks toisekseen, en halua töksäyttää totuutta suoraan ... epäkohteliasta, ... vaan kerron sen näin hienovaraisesti ja vähän niinkuin "metsän kautta kiertaen". On siis parempi olla edestäpäin "sofisticated" ... kohdella silkkihanskoin ja hienostuneesti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nyt eletään tätä aikaa ja tehdään tulevaisuutta. Jokainen heikkipertti voi tänään tavoitella itselleen lisää viehätysvoimaa, charmia. Kansanedustajan panostaessa ruotsinkielen kursseihin, tavallinen tossunkuluttaja ostaa vaikkapa uudet silmälasit merkkikehyksillä.

Kannattaa silti katsoa ettei käy niin kuin ulkoministeriksi nousseelle sikatilallisen poika Ilkka Kanervalle joka Johanna Tukiaisen ängetessä lentokoneessa viereensä koki "viehätysvoimaa, joka on sitä, että osaa kuulla myönteisen vastauksen, vaikka ei olisi esittänyt selvää kysymystäkään", kuten yhtenä modernin ajattelun isänä pidetty nobelkirjailija Albert Camus on kirjoittanut. Joku toinen ymmärtäisi ettei "Tuksu" suinkaan sattumalta istunut Ilkan viereen, vaikka Mikael Jungner siten perustelee "sattumapääministeri" Alexander Stubbin poliittista alkuperää.

Ilkka Kanervan nousu tuhkasta takaisin parrasvaloihin hakee vertaistaan. Ja kuitenkin sekä ulkoministerin hirveän häpäisyn että HS:n myöntämän kunnianpalautuksen takaa pilkottavat karvaiset ihmiskädet. Arkkipiispa Jukka Paarma hyväksyi HS:n palstoila Kanervan potkut. Ruotsissa syntynyt Johanna Tukiainen ihmetteli Dagens Nyheterissä miten suurten voimien pelinappulana häntä oli käytetty. Yksikään media ei vihjeeseen tarttunut, eikä liioin Katainen, Kanerva, tai Stubb.

Ruotsi on magneettia! Se vetää puoleensa vedenalaisia objekteja ohi Suomen.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Olen ollut myös havaitsevinani, että täällä pidetään Ruotsia jonkinlaisena mallivaltiona, josta meidän surkimusten pitäisi kaikessa ottaa oppia. Nyt se oppi ei sitten kelpaakaan.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Raato,

minulla on oma oppini, jonka olen löytänyt EU:n ja Suomen valtiohallinnon virallisilta sivuilta.

Tuskin Anders Borgilla on mitään annettavaa?

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen Vastaus kommenttiin #54

Eli tuomitaan, ennen kuin on antanutkaan?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voisitko selittää pulueesi toimintaperiaatteita? Ihmettelen, miksi demaripuolue ei erota Vartiaista jäsenyydestään?

"Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen toivoisi, että Suomessa uskallettaisiin haastaa työmarkkinajärjestöt Ruotsin tapaan."

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/vartiainen_...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mikko Ahola,
SOS.dem.liikkeessä puolue ei erota, vaan puolueosasto. Onkohan Vartiainen edes maksanut enää jäsenmaksujaan?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Kannattaisi Elon ja Myyryläisen sysätä hetkeksi sivuun synkistelevät ennakkoasenteensa ja suhtautua asiaan iloisen uteliaasti. Ei tässä mitään talouspolitiikan manuaalia olla tilaamassa. Tuskin Borg/Vartiainen mitään ihmelääkettä tarjoaa, mutta saattaa tuoda joitakin uusia näkökulmia keskusteluun. Itse täällä kuitenkin päätetään mitä tehdään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mikä olisi se Borgin-Vartiaisen uusi näkökulma? Heidän näkökulmansa on tähän asti ollut talousliberaali verojen alentaminen ja hyvinvointiyhteiskunnan silpominen. MIkä siinä olisi uutta näkökulmaa Kataisen-Stubbin näkökulmaan? Olisivatko he jotakin oppineet tähän asti harjoitetusta politiikasta ja muuttaneet käsityksiään?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Onhan meillä vielä veroja, vaikka kuinka paljon leikkattavaksi. Esim. palkkaverotusta voisi keventää työllisyyden edistämiseksi. Sitä ei ole vielä kokeiltu.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #90

Jari,
Jos tuloveroja leikattaisiin, se pitäisi keskittää pieni-ja keskituloisille, jotka alkavat nykytilanteessa olla jo todellisissa vaikeuksissa. Radiouutisissa kerrottiin 1,2 miljoonalla suomalaisella olevan maksuhäiriöitä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #107

Mikko,

Jos työllistämisestä puhutaan, niin juuri pienituloisten veroista on kyse.

Maksuhäiriöisten määrän äkillinen lisääntyminen voi selittyä perintälainsäädännön muutoksella, joka säädettiin tämän hallituksen aikana. Siinä olisi muuten Suomelle oppimista Ruotsista. Siellä mietitään kaikkien lakien kansantaloudellista merkitystä. Meillä vain verolakien. Eihän se nyt kauhean hyvää tee kansantaloudelle, jos perintälakia muutetaan niin, että seurauksena on enemmän maksuhäiriöisiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #107

Elo kirjoitti: "Jos tuloveroja leikattaisiin, se pitäisi keskittää pieni-ja keskituloisille, ..."

Tästä olen samaa mieltä jo senkin takia, että jos pienituloinen saa kympin tai satasen lisää rahaa, se menee kulutukseen lähikaupassa. Sillä todennäköisesti ostetaan kotimaisia elintarvikkeita ja siten se työllistää suomalaisia. Ja vaikka se menisi lähikuppilaan niin vaikutus on sama (paitsi verotuloja tulisi enemmän takaisin). Jos taas isotuloiselle annetaan kymppi tai satanen enemmän, hän tuskin huomaa sitä eikä se lisää hänen kulutustaan joten sillä tuskin on mitään niistä kuuluisista dynaamisista vaikutuksista meidän talouteemme.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Samaan suuntaan kulkevat ajatuksemme. Mistä konservatiiviveljet yht'äkkiä löytäisivät uusia keinoja, jos tosiaan valuuttapolitiikka ei käsitellä. Suomen ainoa pelastus on joko huomattavasti heikentynyt euro (tasoa euro=dollari), tai vielä parempi, siirtyminen omaan valuuttaan ja rahapolitiikkaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vartiaisen kotimaiset suositukset komppaavat Ruotsin hyvin onnistunutta talouspolitiikkaa. Raportti voi olla varsin hyvä. Tosin Suomi ei yleensä halua tehdä asioita kuten pitäisi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Börje,

Hallitusohjelmassa päätetään myös talouspolitiikan päälinjoista. En usko, että todennäköinen tuleva pääministeri Juha Sipilä haluaa niin kovin paljon "neuvoja" Borgilta ja Vartiaiselta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ulkopoliittinen raportti Lavrovilta on loistava idea. Siihen sisältynee laajentuminen omien rajojen ulkopuolelle maan entisille alueille. Kun raportin on tehnyt naapurin virallinen edustaja, niin voidaan vedota siihen, että on virallisesti ehdottanut alueen haltuunottoa/liittämistä.

Tapio Vehmaskoski

Borg on varmaankin ollut hyvä valtiovarainministeri Ruotsissa, mutta mitä sellaista tietoa ja osaamista hänellä voisi olla, jota Suomessa ei jo ole? Kyllä Suomen (hallituksen/eduskunnan) itse tulisi tarttua "härkää sarvista" eikä luulotella jonkun Borg:in pelastavan Suomen.

Vartiainen on arveluttava ja sanoisinko kyseenalainen henkilö eikä pelkkä ruotsinkielen taitaminen tee hänestä parempaa. Vartiainen on päästellyt sellaisia sammakoita, että pitäisin hänet mahdollisimman kaukana näitä asioita sekoittelemasta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ei yhdestä raportista mitään haittaakaan ole ja kun ei edes tarvitse maksaa raportista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tapio,

Varsin pitkälle olen samaa mieltä kanssasi. Jo ennakkoasenne Vartiaiseen on niin kielteinen, ettei mitään hyvää ole odotettavissa.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Stubb pelaa hallitukselleen "jatko"aikaa kauden loppuun Borgin ja Vartiaisen selvityksellä.
Siis idesa on siinä, että odotellaan, mitä he saavat aikaiseksi...

Nykyiselle hallitukselle ko. talousselvityksellä ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #75

Jorma,

Tuo odottelu taitaa myös olla luottoluokittajia varten.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Maksuttomuus onkin tuon raportin lähes ainoa peruste. Himaselle 700 000 euroa meni Kankkulan kaivoon.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Se vähän olikin mielessä eli 700.000 euron parannus kansantalouteen. Ei kai raportin tilaaminen estä keskustelua taloudesta. Kyllä tässä tilanteessa jonkinlainen brainstorming olisi paikallaan.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mitä kukaan mahtaa suomen väestörakenteelle,yrittäjävihamieliselle yhteiskunnalle,kateuden,kaunan ja eripuran savyttämälle ajan hengelle ?
Ihan sama tilaako kremlist,brysseistä vai tukholmasta !
Finnair,Alko,Vr esimerkkeinä monopoleista jotka pitäisi heti purkaa,,ja alkaisi tehoja tulla esiin !

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Jari,

Tuohan kuvastaa aika hyvin suomalaista yhteiskuntaa eikä vain nyt. Onhan täällä ennen pystytty, niin miksei nyt.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ruotsalaisuus on vakiintunut rekrytointiväylä parhaimmin palkittuihin yritysten johtotehtäviin, joissa pitää olla sinut suurten lukujen kanssa.

"Lemminkäisiltä" menisi pilkut helposti väärään paikkaan jo pelkästään pörssiyritysten hallitustöistä maksettavia palkkioita arvioitaessa, on Christoffer Taxell sanonut.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki
Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kannattaisi muidenkin lukea Kalevala ja miettiä sitten, kannattaako Lemminkäisiä palkata.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Talousongelmiemme ratkaisuksi Borg varmaankin ehdottaa Suomen valuutaksi Ruotsin kruunua ja Vartiainen ehdottaa, että ulkomailta palkataan maahanmuuttajia Suomen pankkiin painamaan kruunun seteleitä ja kolikoita.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomalaisuus oli valttia silloin kun Olli Rehn valittiin EU:n talouskomissaariksi.

Olin itse paikalla keskustan Tallinnan risteilylaivalla 29.11.09 puolueväen odotellessa pääministeri Vanhasta paikalle suoraan Brysselistä.

Rehn haluttiin ensisijaisesti EU:n ulkoministeriksi, johon myös keskustan puoluehallitus Kekkosen latuja hiihdelleen yleispoliitikko Rehnin halusi.

Lopulta Vanhanen ilmestyi paikalle (helikopterilla?) ilmoittaen ettei Euroopassa pidetty ja arvostettu Olli olekaan vahvoilla EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan virkaan. Kun hänet sitten lopulta valittiin talouskomissaariksi, HS kertoi Suomen saavuttaneen torjuntavoiton.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Että niin kuin vähän samanlainen hiihtäjä EU:ssa kuin Katainen. Aina sitä voi kaikenlaista haluta. Eri asia, jos saa. Realismi ja subsidiariteetti voisi olla paikallaan.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Ilman Juhana Vartiaista Borgilta olisi voinutkin saada hyviä neuvoja talouteen.

Juhana pitää huolen ettei raportissa mainita sanallakaan valuutan vaikutusta Suomen talouteen.

https://tyhmyri.wordpress.com/2014/10/16/borg-ja-r...

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Suomen talous saataisiin kuntoon yksinkertaisesti ja halvalla. Pakotettaisiin hallitus lukemaan nämä blogit ja ottamaan opikseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Miten lienee hallituksessa tuo luetun ymmärtämisen laita ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka,
Tuloksista päätellen suunnitelmat ovat olleet hyviä, mutta toimenpiteet jääneet tekemättä: kunta-uudistus, kuntien tehtävien karsiminen miljardilla, some vasta vaiheessa. Lukutaito on, kirjoituskyky hakusessa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ei taida auttaa, mutta olisihan hallituksella tietysti jotain puuhaa seuraavaa veturia (Nokiaa) odotellessa. Voihan teollisuutta yrittää monipuolistaa..., mutta aika vähän hallituksella siihen on keinoja ainakaan tässä taloustilanteessa. Mutta tietenkin, jos yrittäisivät palauttaa talouspolitiikan välineet hallitukselle, niin sitten tietenkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari Vuorijoki,
Kun ei ole omaa rahapolitiikkaa eikä oma valuuttaa, hallitukselta puuttuu yksi oleellinen keino talouden saamiseksi raiteilleen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #102

Mikko,

Juuri sitä tarkoitin. Poliitikoilta puuttunee tällä hetkellä välineet talouspolitiikan tekemiseen, kun ei meillä taas ole samanlaista vaikutusvaltaa kuin esim. Saksalla. Vähän vois sitten kyllä harjoittaa vakaampaa rahapolitiikkaa kuin ennen, pliis, jos siihen olisi mahdollisuus.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raato,
Vaikka tiedän, ettet tarkoita sanomaasi, silti olen samaa mieltä kanssasi. Kansantalous ei ole tiede, vaan ihmisten mielipiteitä.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Hyvää hiihtotaitoa on Suomessa aina arvostettu.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko Wilenius,
Jo Matti Vanhanen hiihti ja mietiskeli Lapin lumilla.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Ja perässä hiihtäminen on meidän talouspolitiikan linja.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Talouspolitiikan kuninkuuslaji on Suomessa rauhanturvaaminen: estää kansakuntaa ajautumista heimosotien kauteen, siksi rkp on aina hallituksessa ja sdp:n piispa Kantola käy vappuna punavankien haudoilla varmistamassa etteivät hurmahenget lähde kivien alta liikkeelle.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olof Palmen opeilla Suomi nousisi paremmin kuin Borgin. Jokaisella on oikeus omiin, salattuihinkin unelmiin, ihmisoikeudet ovat universaaleja eikä yhdessä maassa voi olla yhdenlaisia ja toisessa toisenlaisia. Ruotsalaiset puhuvat vapaudesta, suomalaiset turvaamisesta. Siitä puhe mistä puute?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Kyllä ruotsalainen yhteiskunta on pitkällä Suomen edellä kaikissa suhteissa. Sosialidemokratialla on ollut suuri merkitys tuon yhteiskunnan demokraattisessa rakentamisessa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ilkka Kanervan ja Matti Vanhasen ja molempien Ahteiden sekä Timo Rädynkin tapauksessa, kuten myös kokoomuksen puolusihteerin paikalta savustetun Harri Jaskarin osalta media fokusoi huomion jalkoväliin korvavälin sijaan.

Teologiaa arvostetaan täällä jatkuvasti ihmisluonteen syvällisimpänä tuntijana, vaikka mannermaalla kuten Ruotsissa on panostettu enemmän 1800-luvulta lähtien kehittyneisiin uudempiin ajattelutapohin psykologiaan, psykiatriaan ...

Demaripoliitikot juoksevat siinä mukana B-luokan talousmiehinä; Koivisto, Sorsa, Liikanen, Lipponen ym,ym. Oikeastaan ovat olleet avustavia jäänsärkijöitä, sillä Björn Wahlroos on kertonut sanoneensa Jyrki-pojalle isoisänsä toimineen kauppalaivan kapteenina vastauksena pääministerin kysymykseen pitäisikö telakoita tukea.

Jorma Lehmonen

On tämä politiikka ja politiikan teko sitten kumma laji. Jos omat eväät loppuvat niin hälytetään naapurin Anders apuun. Eihän se näin voi mennä ?

Jos hallitukselta on omat eväät loppuneet niin sitten pillit pussiin ja uusien vaalien kautta uudet naamat yrittämään.

Itse on tullut seurattua tuota politiikkaa rapiat 30 vuotta ja samat laulut ne raikuneet koko ajan. Työvoimapulasta on kärsitty koko ajan, eläkerahat on olleet lopussa koko ajan, eläkeikä on ollut liian alhainen,palkat ovat olleet joko liian alhaiset tai liian suuret riippuen siitä kumpiko osapuoli on kommentoinut asiaa, yrittäminen ei kannata, verot liian korkeat jne jne.

Ainoa ISO ongelma kait lienee tällä hetkellä se että ihmisillä ei ole töitä ja työttömien määrä on räjähtämässä käsiin ja ylittänee jo puoli miljoonaa (500 000) tämän talven aikana. Jos ihmisillä ei ole työtä ei ole verotuloja ja valtion ja kuntien menot senkun kasvaa.

Nyt on päättäjien katsottava asioita Suomi laivan kannelta eikä Brysselistä käsin. Oman edun tavoittelu on sallittua ja jopa toivottavaakin tässä tilanteessa. Jos se edllyttää eroa eurosta niin erotaan.

Ei ole Anders sedän asia tulla neuvomaan meitä eikä meidän asiamme ole mennä neuvomaan muita. Kunhan nyt saataisiin ensin oma pesä kuntoon.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

On näitä kotimaisia talousasiantuntijoita kuunneltu ja ulkolaisia maailmantalouden organisaatioita. Mitä on mielestääne tapahtunut. Ei yksi Borg kesää tee, mutta miten siitä voi olla haittaa ?

Mitä tulee taas suomalaisiin talousguruihin ja niiden mielipiteiden ylivertaisuuteen niin en näe mitään muuta perustetta, että valtaosa heistä on demaritaustaisia SAK:n politiikan tukiryhmästä. He ovat näyttönsä antaneet. Samaa jargonia orastavasta kasvusta, mutta vähän ehdotuksia vaikuttavista muutoksista rakenteisiin.

Palkansaajien taloudellinen tutkimuslaitos (PT), samoin kuin Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA), Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) tai Pellervon taloustutkimus (PTT) pyrkivät tutkimustoiminnassaan sitoutumattomuuteen, on niiden toiminnassa myös poliittisia vivahteita.

PT saa rahoituksensa SAK:lta, Akavalta ja STTK:lta, PTT MTK:lta, ETLA saa rahoituksensa työnantajajärjestöiltä ja kun EVA:n hallitusta katsoo ei voi olla vaikea arvata mistä mielipiteet raportteihin tulevat.

Ulkomaisista neuvonantajista tulevat lähinnä mieleen OECD, IMF, EU komission, yksittäisten vierailevien talousasiantuntijoiden tai luokituslaitosten raportit taloutemme tilasta.

Niissä kaikissa kerrotaan, että suuntaa pitää muuttaa, mutta suomalaiset eivät perinteisesti muiden neuvoja kuuntele.

On tietenkin itsestään selvää, että Anders Borg ei mitään merkittävää ehdotusta voi saada aikaan eikä luonnollisesti mitään ehdotuksia jonka demarit hyväksyisivät, mutta mielipide muiden mukana on piristävää.

Muistan kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pyysi talousneuvoja entisiltä valtiovarainministeriltä Koivistolta ja Niinistöltä sekä Suomen piispoilta. Ei kelvannut Jutalle kotimainen proosa, aina samaa näkemystä edustavilta suomalaisilta tutkimuslaitoksilta. Katsokaa itse. Mitä merkittävää ennustettavuutta niistä on tullut. Yleensä arviot ova pahasti pielessä toteutuman kanssa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,

Kyllä kaikkiin taloudellisiin neuvoihin liittyy tietyllä tavalla tutkijan yhteiskunnallinen näkemys. Varsinkin se heijastuu vaalien jälkeisen hallituksen ohjelmassa. Kansantalous ei ole mitään täsmällistä tiedettä,kuten esim. matematiikka.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #114

Mikko Elo

Siispä käydään ensin vaalit. Katsotaan sitten ne mieluisat poliittisesti sopivat talousneuvot hallitusneuvotteluissa. Eihän se niin voi olla. Eikö Suomen talous pidä saada nousu-uralle eikä tehdä talouspolitiikkaa polittikan ehdoilla.

Lukaiskaapa muuten monen arvostaman Sixten Korkmannin ajatukisia " Oma valuutta ei selitä Ruotsin talouskasvua".

http://www.centrumbalticum.org/uutiset/oma-valuutt...

Suomessa viennin pohja on nyt murentunut Nokia-vetoisen tietotekniikkaklusterin romahduksen ja paperiteollisuuden nääntymisen seurauksena. Tämä ei johdu rahaliitosta tai valuutasta vaan siitä, että meillä on rakenteellisia ongelmia, joilta Ruotsi on paljolti säästynyt.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #118

Ilkka Varsio,
Sixten Korkman on kokenut talousasiantuntija, mutta tavallaan hän puhuu omasta asiastaan, kun hän arvioi euron vaikutusta. Voisin luetellavaikka kuinka monta talouden todellista asiantuntijaa, jotka ovat valmiita hautaamaan euron välittömästi Björn Wahlroosista alkaen.
1990-luvun nousu perustui viennin vetovoimaan, joka taas sai alkunsa, kun markka päästettiin kellumaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #120
Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #137

Tässä on luettavaa mm. kellutuksesta seurauksineen, myös taustasta...

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #118

Suomen viennin rakenne aloittain sivun alalaidassa

http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kotimaankaupp...

Ruotsin viennin rakenne

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Utrike...

Jos rakenneongelmalla viitataan yksipuolisuuteen, niin Suomessa kemian teollisuus on suurin 25 %:lla ja Ruotsissa konepajateollisuus 44 %:lla. Muutenkin Suomessa jakauma eri alojen välillä näyttäisi olevan tasaisempi kuin Ruotsissa.

Se on tietenkin totta, että Nokia ei enää vedä ja että metsäteollisuus on muuttanut muotoaan (ulkoisista syistä). Jos Ruotsin konepajateollisuudelle kävisi sama, niin yhtä lirissä ne olisivat. Taitaa teollisuuden rakenteen osalta selityksenä olla vain parempi tuuri maailmanmarkkinoilla ja auttaisikohan konepajatuotteiden kysyntään hinta, johon vaikuttaa valuutan arvo.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Järkevää puhetta kaikilta osin. Jos Borg on rehellinen, kuten toivon, hänen ensimmäinen neuvonsa on Suomen ero eurosta. Siitähän Ruotsi on hyötynyt, kun Suomi on näivettynyt.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Millä me siitä irtaannutaan irtaantumatta muusta? Äänestetään ensin irtaantumisesta Ahvenanmaasta. Sitten liitytään Euroopan Unioniin ja elellään niin kuin Ruotsi niin, että kriteerit eivät täyty yhteisvaluutan osalta.

Voidaan me tietysti toiveikkaana odotella yhteisvaluutan hajoamista tai sen valuvikojen korjaamista. Tyytymättömyyttä on nyt ollut isommissakin maissa, että voi jotain tapahtuakin.

Tai sitten vain elellään eteenpäin tietoisina, että Hannuhanhet vetivät taas pidemmän korren ja että suomalaiset Pölhöpekat tunnollisesti täyttivät kriteerit ollen hetken onnellisia saavutuksestaan. Jotain pientä iloa tuo sentään tämä sukellusvenejahti. Ettei taas olisi minkki.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #119

Jari,

Eurosta irtautumiseen on mahdollisuutta. Valuvikoja voidaan tietysti korjata, mutta se edellyttäisi ehdottomasti työllisyyden ottamista Eutoopan keskuspankin mandaattiin. Eihän Eurooppa voi vain kitua vuodesta toiseen.
Toinen mahdollisuus on euroalueen hajoaminen. Eurokriisi on taas nostamassa päätään.
Kolmas mahdollisuus on ero EU:sta, jolloin välttyisimme monelta muultakin hankaluudelta, kuten yhteiseltä ulkopolitiikalta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #121

Mikko,

Ulkopolitiikkaan voisi auttaa jo se, että asiaa tulkittaisiin niin kuin Paavo (common) eikä niin kuin Pölhöpekat.

Valuutan osalta samaisella Paavolla on ollut ihan hyviä kannanottoja.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vartiainen on nero.Talous Neron mielestä työttömyys parantaa taloutta ja lisää työpaikkoja.Veronkorotukset ja kiristykset lisäävät ostovoimaa,ja palkkojen alentaminen vaikuttaa samalla lailla.Kokkelien kaveri Borg-ennustaja, sanoi 2012 että kreikka eroaa eurosta puolen vuoden sisään.Pitkä on puolivuotinen,eletään lokakuuta 2014.Toveri Anders ja "mä osaan ruotsia,niin varkulla pääsen neuvotteluihin"vartiainen,konkka suomi ei muuta tarvitsekkaan.Suomalaiset määkii taas kevääseen asti,lasku tulee etukäteen ja perässä.
Ennustajahimasen sininen kirja,ja säännöstelyvihkot esiin.Oi viisaat,kristallipalloennustajat,kaikennäkevät suuret tietäjät!
Ei tarvitse enää soitella ennustajille erikseen.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ajokie...

Siinä on työnäytteitä ja "oikeusvaltion" oikeutta,järjenkäyttöä suomen malliin.Rosvoamista.Virkamiestä siis tarvitaan?Mihin?Laatimaan vastaavaa?

Mikä on tämä maa??Voiko tämä olla enää todellista...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Saako olla eri mieltä ?

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen Vastaus kommenttiin #129

Saa, mutta sitten ei saa kiiltokuvaa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #130

Onko sillä nyt sitten niin väliä. Ei kai tänne olla ystäviä tultu keräämään.

Arjo Suonperä

Eiköhän kokoomus taas ole yrittämässä teettää tulevia vaaleja varten ilmaista vaalipropagandaa muka "asiantuntijoilla"! Kuten aiemmin Himas-tapauksessa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

"Asiantuntijoita" on aika hassu ilmaisu, kun tieteeseen kuuluu kriittisyys ja tiedemaailmassa arvostetaan argumentointia. Tiedemaailmasta löytyy toki alalta kuin alalta asiantuntijaa jokseenkin joka lähtöön, jos niitä halutaan auktoriteettina esittää. Oikeustieteen asiantuntijana voin sanoa, että eduskuntaan on tarkoitus koota joukkio, jonka tarkoituksena on ajaa valitsijoidensa etuja. Ryhmäkuri on aika tiukkaa, joten jokaisen kannattaa miettiä tykönään ensisijaisesti puoluetta eikä henkilöä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vuorijoki kirjoitti: ""Asiantuntijoita" on aika hassu ilmaisu, kun tieteeseen kuuluu kriittisyys ja tiedemaailmassa arvostetaan argumentointia. "

Vuorijoki on ihan oikeassa. Tieteilijöiden ja etenkään taloustieteilijöiden käyttäminen yhteiskunnallisessa keskustelussa neuvonantajina ja kuten nykyään on muodikasta sanoa "sparraajina" on työläs juttu. En sano, etteikö niin pidä tehdä vaan, että se on työlästä sillä itsekin pitäisi ajatella.

Tieteilijät puhuvat mielellään omasta tutkimusalastaan. Etenkin mita varmemmin he puhuvat, sitä kapeammasta kohdealueesta he puhuvat käyttäen ceteris paribus -periaatetta ympäröivään. Jonkun muun pitää arvioida kuinka relevantti kulloinkin on tuo kunkin tieteilijän kohdealue kokonaisuuden kannalta. Samaten konkreettisiin toimiin johtavat päätelmät ovat muiden asia sillä ne koskettavat koko yhteiskuntaa.

Edustuksellisessa demokratiassa noita synteesejä pitäisi käsittääkseni tehdä poliitikkojen. Se tarkoittaa, että myös heidän tulee perehtyä tehtäviinsä ja ajatella ihan itse. Sen jälkeen heidän tulisi pystyä perustelemaan argumentoiden myös käyttämänsä asiantuntemus; siis mitä asiantuntemusta ja miten, mitkä ovat prioriteetit ja tavoitteet. Nyt meillä huippupoliitikkojen argumentointi on kuitenkin ihanasti tasolla kaikki on kunnossa ja muuta väittävät ovat pölhöpopulisteja.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #135

Muutkin toivovat, että pallo pysyisi kirkkaana ja ettei keskityttäisi liikaa puhtaaseen vaalityöhön muun kustannuksella:

http://kauppakamari.fi/2014/10/15/ukrainan-kriisi-...

Yrjö Nordlund

Toimituksen poiminnat