MikkoElo

THL ja OECD eri linjoilla Suomen tuloeroista ja köyhyydestä

Viime päivinä on ilmestynyt parikin mielenkiintoista selvitystä Suomen tuloeroista ja köyhyydestä yleensä.  Maanantaina THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) julkaisi oman tutkimuksensa ja pyrki lähinnä torjumaan väitteitä Suomen lisääntyneestä pahoinvoinnista.  Eilen taas kansainvälinen teollistuneiden maiden järjestö OECD (Organization of Economic Co-operation and Development) julkisti oman raporttinsa tuloeroista ja niiden vaikutuksista.  Erot THL:n ja OECD:n tutkimustulosten välillä ovat merkittäviä

THL vähättelee tuloerojen merkitystä

 

THL pyrkii osoittamaan, ettei Suomessa suinkaan ole siirrytty hyvinvointiyhteiskunnasta pahoinvointiyhteiskuntaan. THL suorastaan vähättelee sitä, että noin 20% suomalaisista voi pahoin, kun laitos toteaa, että neljä viidestä suomalaisesta kokee elämänlaatunsa hyväksi.  Ylijohtaja Marja Vaarama toteaa myös sen itsestäänselvyyden, että etenkin kouluttamaton on muita selvästi useammin työtön, sairas tai yksinäinen.

Kulmakarvani hieman kohosivat, kun luin Vaaraman kommentin:"Herää kysymys, olemmeko hiljaisesti hyväksyneet sen, että suurin osa voi hyvin ja loput vedetään perässä." Jotenkin tämä lausunto huokuu suoranaista köyhien halveksuntaa: vedetään perässä.  Olikohan kommentti loppuun asti ajateltu?

 

OECD puhuu eri kieltä

 

OECD julkisti eilen raportin, joka tiivistettynä kertoo, että taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyessä myös taloudellinen kasvu heikkenee.  OECD:n mukaan tuloerot syövät kasvua.  Suomi ja Ruotsi ovat maita, joissa tuloerot ovat kasvaneet eniten tarkastelujaksolla vv. 1985-2011.

OECD:n mukaan Suomen tuloerojen lisääntyminen on syönyt 20% talouskasvusta.  Raportti toteaa myös, että kuilu rikkaiden ja köyhien välillä teollistuneissa maissa on nyt suurempi kuin koskaan 30 vuoden aikana.  Laskelman mukaan rikkain kymmenes väestöstä OECD-maissa ansaitsee nyt 9,5 kertaa enemmän kuin köyhin kymmenes.  Vuonna 1985 rikkain kymmenes ansaitsi seitsemän kertaa enemmän.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä THL:n pitääkin nostaa tikun nokkaan. Olisiko kysymyksessä verovaroin hyvinvoivasta valtion virastosta, joka on joutunut nyt verovarojen huvetessa kääntymään muidenkin potentiaalisten rahoittajien suuntaan? Eli lausunnot ovat vähän siihen mallin, mitä tilaaja odotettavasti haluaa kuulla, niin sitten ehkä rahahanojakin höllennetään?;)

Tutkimusta terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämisestä ei ehkä pidä kokonaan jättää markkinavoimien vietäväksi. "tutkia, seurata ja edistää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä sekä vähentää ongelmia" http://fi.wikipedia.org/wiki/Terveyden_ja_hyvinvoi...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni
Olen täsmälleen samaa mieltä. Kyllä THL:ssä näyttäälöytyvän tohtoreita ja professoreita joka lähtöön, kun tarvitaan haastateltavia. Minulle tuli myös mieleen, että tämäkin raportti oli tehty ja sitkommentoi ylijohtaja Vaarama siihen tapaan, että se miellyttäisi rahoituksesta päättäviä, eli hallitusta ja eduskuntaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Iltapäivälehdet kysynevät tähänkin probleemaan neuvoa 101-vuotiaalta veteraanilta tai Etelä-Savossa nuorempiaan hoitolaitoksiin autolla kuskaavalta 96-vuotiaalta rintamamieheltä.

Sota Suomea taas jalostaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Tuo sodasta puhuminen on pistänyt minunkin korvaani ja silmääni. Ei kai kukaan Suomessa tosissaan kaipaa sotaa?

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Sota tuntuu olevan mieltä lähellä, kun se tähänkin aiheeseen saatiin ympättyä heti kättelyssä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #6

Raato,
Kyllä se sota tuntuu olevan lähellä Suomen mediaakin. Eilen Hesarissa liitepäällikkö Lauri Malkavaara kertoi silloin 97-vuotiaan jääkärikenraali Väinö Valveen sanoneen Suomen tarvitsevan tehdä "sotakalustoa". Tämä oli vuonna 1993. YLE taas ehättivät kysymään 101-vuotiaalta sotaveteraanillta Hannes Hyvöseltä mielipidettä Natosta. Sinnehän meidän pitää mennä, sanoi tuo 101-vuotias veteraani. Taitaa tuossa ikäluokassa NATOn kannatus olla 100%.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #7

80-vuotiaan Urkin kuntoa ei media uskaltanut epäillä, miksi sitten 100-vuotiaankaan?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #9

Heikki,
Urkki oli presidentti, Hannes Hyvönen vain presidentin kutsuma vieras.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen Vastaus kommenttiin #10

Hannes Hyvönen on jääkiekkoilija, Hannes Hynönen on sotaveteraani linnan juhlista. Eikä tosiaan mikään "vain". Facebookissakin lähes 18.000 tykkääjää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #12

Raato,
Kiitos korjauksesta. Olin tosiaan liian epätarkka Hynösen nimen suhteen. Hynönen on tosi suosittu, ja aivan aiheesta. Kyllä hänellä järki pelaa täysillä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

THL:n Marja Vaaraman vähättelevä, oikeistolainen kommentointi köyhyydestä ja pahoinvoinnin lisääntymisetä on tuenilmaus kapitalistien EK:n esitykselle julkisten menojen kolmen miljardin euron leikkauksista.

EK:n laskelmien mukaan leikkausten jälkeen verotusta voitaisiin alentaa niin, että keskituloisten nettotulot lisääntyisivät 130 euroa kuukaudessa.

Miksi EK ei mene kerralla pitemmälle? Koulutuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon ja muiden julkisten palvelujen kokonaan poistaminenhan antaisi vielä isommat nettotulojen lisäykset.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rauno,
Näinhän asia on. Myös on odotettavissa, että joku oikeistotaho esittää kovempiakin vaatimuksia. Yksityistetään kaikki, niin ei tarvitsisi kerätä verojakaan, mutta mitä hallintobyrokraatit sitten tekisivät?

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Vedetään köyhiä perässä. On tämä julmaa puhetta.

Minusta köyhyydestä on todella vaikea päästä irti, jos sairastuu jo nuorena hyvin vakavasti eikä ole vielä montaa vuotta edes työeläkettä tienattua.
Mitä näille ihmnisille sitten pitäisi tehdä, jotta he saadaan irti köyhyydestä? En tiedä, mutta toivottavasti nykyiset poliitikot edes yrittäisivät tehdä jotain köyhyysongelman lievittämiseksi. Usein takaisin työhönpaluu on täysi mahdottomuus ja asenteet heikko-osaisempia kohtaan tulevat koko ajan kovemmiksi ja armottomimmiksi. Ei köyhyys lievity ja poistu köyhiä halveksivilla lausunnoilla vaan jonkun pitää tehdä jotakin, jotta ihmisten köyhyyttä voitaisiin edes hieman lievittää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raiko,
Asiaa puhut. Kyllä esim. Kataisen hallituksen ohjelmassa on koko joukko toimenpide-ehdotuksia, muta valitettavasti monet ehdotukset jääneet vaille toimenpiteitä.
OECD on muuten vakavasti otettava järjestö. Siksi sen näkemys siitä, että tuloerojen lisääntyminen syö talouskasvua on otettava vakavasti. Oikeistolainen ajattelu korostaa tuloerojen tärkeyttä, kuten EK, koska heidän mielestään tuloerojen kasvattaminen lisäisi talouden dynamiikkaa, mitä se sitten onkin? Nyt OECD esittää aivan päinvastaisen kannan. Ehkä Suomessakin pitäisi uskoa OECD:n näkemyksiä. Logiikkaahan on siinä, että pienituloisten saama tulonlisäystä menee suoraan kulutukseen, jolloin esim. palvelualat voittavat, kuten esim.kauppa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Euroopan unionin jäsenmaissa joka neljäs lapsi elää köyhyydessä. Lapsiköyhyys on Euroopan suuri häpeä, vaikka globaalista perspektiivistä katsottuna enemmistö maailman köyhyydessä elävistä lapsista asuukin Saharan eteläpuolella.
Euroopan unionin jäsenmaissa lapsiköyhyys marginalisoi, erottelee ja ylläpitää köyhyyden kehää. Köyhyys ei ole köyhyyttä vain tässä ja nyt, vaan se synnyttää vähäosaisuutta myös köyhien perheiden lasten tulevaisuudessa. Se määrittelee aikuisuuden suuntaa.
Euroopan unionissa on nähtävissä taloudellisen kriisin muuttuminen sosiaaliseksi ja poliittiseksi kriisiksi. EU:n taloutta koskevat päätökset vaikuttavat suoraan jäsenmaiden julkisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan ja perheiden elämään. EU:n talouspäätöksissä pitäisikin ottaa paremmin huomioon niiden vaikutus lapsiin, ja päätöksiä pitäisi arvioida tarkemmin lapsen edun näkökulmasta.

http://www.yhteisetlapsemme.fi/2014/03/yhteiset-la...

Tässä on näille mediassa satujaan puhuville totuutta,joka koskee niin suomalaisia ,kuin muitakin eun alueen perheitä,eli veronmaksajia.Ei ole ainut lajiaan tämäkään selvitys.Totuus on kuitenkin se,ettei lapset voi es.harrastaa,koska vanhemilla ei rahaa.Kehtaavat kuitenkin syyllistää lapsia ja nuoria,heidän perheitään.Aina vaan pahenee ja syvenee tämä väärän tiedon levitys,oikein uutisissa!!Niitä kun laskelmoidaan useamman katsovan,siksipä juuri.THL on yhtä kuin sikapiikki,uskokoon siis ken tahtoo näitä julistuksia.Salailu ja julkisuudessa kieletty puhuminen onkin sen firman erikoisalaa.

Tuubaa,suoraan sylttytehtaalta,päivittäin näkee kuinka heikoissa kantimissa on ihmisten rahavarat.Nyt joulua pukkaa ja monessa perheessä ei ole edes ostaa ruokaa,saatikka lahjoja lapsilleen.Kiva kun kaverit kehuvat 700 kännyköillään ja etelän matkoillaan.Tämä kulutus kulttuuri ja eriarvoistaminen,syrjäyttääkin lapset jo syntymästään.Rouvakerholaiset mainostavat itseään hyväntekijöinä,lapselle patteriauto,tai nalle,rouvat pääsevät lehtiin.Huostabisnestä onkin pukannut kerholaisten jäljiltä,siinä on perheille tukitoimia näiden malliin.

Suomessa on liki miljoona köyhää,luottotiedottomia ja maksuhäiriöisiä tulee joka päivä,siitäkin valehdellaan "että ihmiset ostavat netistä sitä ja tätä"Kas vain,leipäänhän se menee,ja elämiseen.Ei laskuja myöhässä maksella siksi etteikö ole haluja maksaa,vaan siksi ettei ole mistä ottaa.Koskee niin yrittäjiä kuin muutakin kansan osaa.Ja koronkiskurit saavat jatkaa ryöstämistään.Hallitusta kun ei kiinnostanut suitsia korkonkiskontaa "vippifirmojen"osalta,hädässä ihmistä höynäytetään.Ettei vaan ole oma lehmä ojassa siellä kulissien takana.Siinäkin.

Pankkilainoja ei vähävaraisille ,eikä pienituloisille heru,ja perheet eivät uskalla sosiaalitoimistosta hakea heille lainmukaan kuuluvia tukiaan,kun lapset huostaanotetaan köyhyyden ja tilapäisen rahapulan vuoksi.Ei sillä,ei sieltä ole herunut edes perheille joiden lapsilla on nälkä,ja oikeus olisi apuun ollut(es.espoo)Että näin sitä julkisuuskuvaa eu-lobbauksen avulla mainostetaan ja kiillotetaan.Sehän on alkanut taas veronmaksajien rahoilla vähän aikaa sitten,niin tv:ssä,kuin ilmeisesti muuallakin.Diipa daapa daa,ja mitäköhän seuraavaksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilona,
Kiitos hyvin perustellusta kommentistasi. Kuinka psljon pötyä mediaan mahtuukaan. Itse vain jäin vieläkin ihmettelemään tätä THL:n tutkimusta ja erityisesti sen kommentoijaa ylijohtaja Marja Vaaramaa.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Tuo perässä vedettävistä puhuminen on aika karkea yleistys. Näkökulmasta riippuen perässä vedettäviä ovat kaikki julkisen sektorin työntekijät, eläkeläiset, sairaat, lapset, vammaiset, työttömät, syrjäytyneet, mielenterveyspotilaat, espoolaiset, kehyskuntien asukkaat, maalaiskuntalaiset, lähiöissä tai keskustoissa asujat, maahanmuuttajat, kovapalkkaiset johtajat, toimihenkilöt ja pienyrittäjät. Lisäisin vielä samaan kastiin kaljuuntuneet miehet, silmälasien käyttäjät ja vasenkätiset.

Jää pohdittavaksi, että jääkö muita enää jäljelle?

Toimituksen poiminnat