MikkoElo

Stubbin ja Kokoomuksen uusi uljas ulkopolitiikka-Natoon ilman kansanäänestystä

Kokoomus on jo pitkään ollut Suomen Natomyönteisin puolue.  Kuitenkin viime kesäkuun puoluekokous edellytti, että Suomen mahdollisesta Natojäsenyydestä suoritetaan kansanäänestys.  Samassa puoluekokouksessa puheenjohtajaksi valittu Alexander Stubb lupasi entistä kokoomulaisempaa politiikkaa määrittelemättä tarkemmin tuon politiikan sisältöä.  Viime viikkoina Stubb on alkanut puhua mm. uudesta ulkopolitiikasta, jonka airut  hän ja kokoomus ovat.  Siinä sivussa on samalla sivallettu "vanhan ulkopolitiikan" kannattajia nimeltä mainiten, kuten Väyrynen, Kääriäinen ja Lehtomäki.

 

Sasi ja Salolainen, mutta että Kanerva ja Zyskowiczkin

 

Viime keskiviikkona kokoomus järjesti keskustetilaisuuden eduskunnassa, ja siinä olivat mukana puolueen kokeneet konkarit, kuten Kimmo Sasi, Pertti Salolainen, Ilkka Kanerva ja Ben Zyskowicz.  Tunnen heidät kaikki hyvin monilta eduskuntakausilta.

Minulle ei ollut yllätys, että Sasi ja Salolainen ehdottivat esittivät Suomen Natojäsenyyttä ilman kansanäänestystä, sillä he kuuluvat eittämättä Kokoomuksen kovaan oikeistosiipeen, johon kieltämättä lasketaan myös Sasin kaveri jo teiniliiton ajoilta, eli Ben Zyskowicz.  Toisinaan kuitenkin Zyskowcz käyttää malttia peittääkseen oikeistolaisuuttaan.  Suurin yllättäjä oli kuitenkin Ilkka Kanerva, jonka henkilökohtaiseen ja polittiseen historiaan kuuluu monta vaihetta.  Nämä politiikan konkarit olivat valmiita  pyyhkimään pöytää puoli vuotta vanhalla puoluekokouksen päätöksellä.  "Kansaa on johdettava edestä", kuului yksi perusteluista.

Kun puolueen puheenjohtaja, pääministeri Stubb eilen (18.12.2014) yhtyi näkemykseen siitä, että Suomen Natojäsenyys voitaisiin päättää eduskunnassa, alkoivähitellen tulla tunne, etä Kokoomuksen ulkopolitiikan sisäpiirissä valmistettaisiin Suomen Natojäsenyyttä nopealla aikataululla.  Kysymys kuuluu vain, mistä moinen kiire.  Kun Natokin edellyttää kansan enemmistön tukea jäsenyydelle, pitäähän se mitata jossakin, ja parhaiten kansanäänestyksellä.

 

Stubb huolissaan Venäjän taloudesta, miksi ei Suomen?

 

Tämän päivän (19.12.2014) radiouutisissa haastateltu pääministeri Stubb tuntui olevan, kuten aina, huolissaan Venjäjän taloudesta, mutta ei puhunut sanaakaan Suomen tilanteesta. "Venäjän talous on huonossa hapessa", totesi pääministeri.  Jos hän kysyisi kotimaansa asukkailta Suomen taloudesta, hän saisi vastaukseksi samat sanat.  Suomen talous on huonossa hapessa, ja Venäjän tilanne vain pahentaa Suomen tilannetta.

 

Stubbin johtamalla kookomuksen kannatuksella ja Venäjän ruplalla yhteinen piirre:vapaa pudotus

 

Stubbin johtaman Kokoomuksen kannatus on ollut vapaassa pudotuksessa jo useita kuukausia, Ylimielinen pääministeri ei tunnu välittävän isänmaan asioista, kun hän on innolla ajamassa sanktioita Venäjälle.  Venäjällä on 700 suomalaista yritystä, joista suurimmat ovat pörssissä noteeratut Nokian Renkaat, Stockmann, YIT ja myös Fortum sekä Tikkurila. Tämän lisäksi siellä on kuitenkin suuri joukko pieniä ja keskisuuria suomalaisia yrityksiä, jotka ovat suurelta osin riippuvaisia venäläisten kuluttajien ostovoimasta.  Jos pakotteet jatkuvat pitkään, saattaa monella näistä yrityksistä olla edessä konkurssi, joka lopettaa myös työpaikat Suomessa.  Ei näytä siltä, että pääministeri Stubb olisi kiinnostunut näiden yritysten kohtalosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Voitaisiinko kokoomuksesta käyttää ilmaisua "valtiokapitalismia ilman sosialismia"? Eihän Suomessa juuri mitään merkittävää tapahdu ilman valtion myötävaikutusta kapitalismin tukijana. Ei Sailas eikä Korkman kuulosta sosialistilta vaan kapitalistilta, samoin Ehrnrooth, Wahlroos ja Hetemäki ja Talvivaara, Tunnin- ja Pisara-rata ja Finanssivalvonta, Sitra, Eduskuntatutkimuksen keskus ja Helsingin Yliopisto jonka kansleri on juuri nimitetty YLE:n hallituksen puheenjohtajaksi ilman aikaisempaa kokemusta ko. hallituksesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Tämä saatta olla sopiva määritelmä. Aivan kuten Kiina: markkinatalous, mutta vai yksi puolue.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Valtiokapitalismi on kapitalismin viimeinen ilmenemismuoto, jossa voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan. Sitä kohti ollaan paraikaa lujaa menossa.

Sosialismista voidaan puhua vasta sen jälkeen kun kapitalismi on romahtanut omaan mahdottomuuteensa. Silloin ihmiskunnalle ei jää paljon muita vaihtoehtoja ole kuin alkaa tulla toimeen kanssaihmisten kanssa – tai sitten tuhoutua.

Kumman me haluamme – todennäköisesti jälkeläisillemme?

Muuten, mennyt reaalisosialismi ei voinut toimia koska siihen loikattiin ennen näitä yhteiskunnan orgaanisia kehitysvaiheita. Oikotiet ovat aina umpikujia, joista on palattava kiltisti takaisin – niin Venäjällä kuin muuallakin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Stubb on hyvä jätkä!!
Ainoa, joka pystyy tuhoamaan Kokoomuksen.

Henry

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Henry,
Kyllä varmasti muitakin löytyisi, mutta Stubb saattaa ola paras. Kimo Sasi olisi toinen ehdokas tuhoajaksi. "Mies kuinunrlma" oli Kimmon vaalimainos v.1983, kun hänet valittiin eduskuntaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Oletko aivan varma tuosta vaalilauseesta? Minä kun olen muistavinani, että se oli "Mies kuin pahin painajaisesi." Toki näin vanhemmiten muisti voi tehdä tepposia ja nykyisyys värittää muistoja, jotan en käy väittelemään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #21

Kristiina,
Tämä minun iPadini tekee joskus-useinkin- temppunsa. Vaalilause oli:"Mies luin unelma". Kiitos Kristiina, että otit asian esille. Saatiin tuo lause oikein. En tiedä, kuinka moni on unelmoinut Kimmosta.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #45

Ja painajaisten antisankariksi on toki muitakin ansioituneita ehdokkaita kuin Sasi. On roimasti valinnanvaraa, kenen takia herätä kylmässä hiessä kylpien. Kyllä meidän suomalaisten nyt kelpaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #50

Kristiina,
On tämä iPad itsepäinen. Kimmo oli siis "Mies kuin unelma". No, tamperelaiset ja muut pirkanmaalaiset ovat äänestäneet hänet eduskuntaan sen jälkeen kaikissa vaaleissa.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #54

Älä minua katso. En minä ainakaan. Mutten tietysti ole Tamperelainenkaan ja meillä täällä maalla on sentään enemmän järkeä.

Mitä tulee tuohon iPadin temppuiluun: se on varmaan fiksumpi kuin ne tietyt Tamperelaiset ja yritti kovasti kieltäytyä kirjoittamasta noin ilmiselvästi totuudenvastaista lausetta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #72

Kristiina,
Pitkälti olen samaa mieltä, mutta vaikka Kimmo ei olekaan "unelma", tamperelaiset ovat jaksaneet valita hänet eduskuntaan vuodesta toiseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #72

Kristiina,
Vaikka Kimmo ei ehkä olekaan "mies kuin unelma", tamperelaiset ovat jaksaneet valitahänet vuodesta toiseen. Saa nähdä, miten käy nyt Nato-seikkailujen jälkeen.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #54

Mikko,

juu-u, ja eihän tuomio kuolemantuottamuksestakaan ollut mikään este kansanedustajaksi. Kaikella on kuitenkin aikansa.

Mutta piti sanomani, että onhan noilla kok-konkareilla lisäksi jälkikasvu turvattu,kuten nuorisosiipi IKL-ojelmineen. Tosin en mene takuuseen pitääkö se ottaa vakavasti, kun puheenjohtajansa tuli valituksi 5 prosentin kannatuksella.

Mutta ei nyt sentään kaikkia kok-laisia ole syytä syyllistää. Onhan siellä pieni- ja alipalkkaisia vakaumuksellisia kannattajia, kuten lastentarhan opettajia, konstaapeleita, apuhoitajia, jne. He uhrautuvat miettimättä vuorineuvoskaartin ja suurpääoman hyväksi. Leivästä ei niinkään väliä. Siinä on ihmettelemistä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #88

Heikki,
On selvää, ettei mikään puolue nouse suureksi Suomessa ilman keskiluokan kannatusta. Porissa muuten kerrotaan tarinaa eräästä Rosenlewin porttivahdista, joka ennen vaaleja tokaisi: Saa nähdä, kuka voitta vaalit, työläiset vai me. Näitä "porttivahteja on varmasti ollut paljon Kokoomuksen äänestäjistä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #96

Kimmo Sasi hyödynsi "mies kuin unelma"-kampanjassaan silloin suosituksi noussutta elokuvaa nimeltä Nainen kuin unelma. Sasi on sen jälkeen kuitenkin pysynyt eduskunnassa, että ilmeisesti paikka meni ihan oikealle tyypille.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Suuri Valiokuntakin johtaa EU-politiikkaa oman harkintansa mukaan ilman koko eduskunnan kantaa. Onko tämäkään demokraattista. Toisaalta tämä selittää ne suuret virheet EU-politiikassa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Näin pitäisi olla, eli että suuri valiokunta johtaa EU-politiikkaa. Todellisuudessa EU:n sanktiot kulkevat seuraavasti:ensin USA tekee päätöksen, joka tulee Brysseliin, missä virkamiehet päättävät sanktioiden sovelta EU:n puolesta. Valta on nyt Brysselin virkamiehillä, kuten myös suurlähettiläillä. Poliitikot vain siunaavat päätökset. Suomen eduskunta on käytännössä kokonaan syrjäytetty päätöksenteosta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ei, vaan Suomen kansa on syrjäytetty päätöksenteosta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #11

Jari,
Kyllä näinkin voi sanoa. Eduskunta edustaa kansaa. Kansalla on seuraavan kerran mahdollisuus sanoa sanansa huhtikuun 19.päivä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #13

Naton suhteen ehdotettu menettelytapa on siis vain jatkumoa tälle kansan väheksymiselle. Kuten oli euroon liittymiskuviotkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #18

Jari,
Näin juuri. Kansaltaolidi pitänyt kysyä euroon liittymisestä ja ehdottomasti myös Natojäsenyydestä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #13

Ovatko korporaatiot ylittäneet eduskunnan valta-aseman kuten Stubb väittää?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #105

Minusta olisi aika jees jos muistettaisiin sellaiset käytöstavat ettei muita demonisoitaisi "vaarallisiksi" siksi että ovat eri mieltä. Jos Nato-jäsenyys on niin "vaarallista", miksi melkein jokainen EU-kansalainen sitten asuu maassa joka on tyypillisesti myös Naton jäsen? Meinaatko että Venäjä suhtautuisi Eurooppaan jotenkin ystävällisemmin jos täällä ei olisi minkäänlaista sotilasliittoa? Euroopan Unionin piti demareiden mukaan antaa turvatakuut, mutta niistä on jo lopetettu puheetkin kun ei kukaan pysty vakavalla naamalla niistä puhumaan. Siksi jos haluamme todella integroitua länteen, näyttää sen ja samalla turvata rajamme, niin Nato-jäsenyys on ainoa tarjolla oleva vaihtoehto.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Harri,
Kokoomus ei pysty yksin tekemään sitä, eli liittämään Suomea Natoon. Nykyisistä eduskuntapuolueista vain persut ovat Soinin johdolla Natojäsenyyden kannalla. Persuissakin vain pieni osa eduskuntaryhmästä on Soinin kanssa samaa mieltä. Kannattajista ei juuri kukaan.

Jan Rossi

Valitettavasti NATO-jäsenyys jää kun kokoomus kärsii murskatappion huhtikuun vaaleissa ja siihen päättyy Stubbin ura.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jan,
Ei ole mitään valittamista siinä, että Natojäsenyys jää ja kokoomus kärsii murskatappion.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Neuvostoliiton kanssa solmittiin sotilasliitto YYA-sopimus ilman kansanäänestystä aikanaan, vaikka Neuvostioliitto oli roistovaltio.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pertti,
Kerro nyt, oliko Suomella mahdollisuutta kieltäytyä sopimuksesta. Hyvä, kun säilytimme itsenäisyyden ja demokratian.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kansanäänestystä ei kuitenkaan tuolloin pidetty.

Suomi on nytkin saman valinnan edess. Nyt Suomen tulee liittyä Natoon säilyttääkseen demokratiansa.

Aivan samalla tavalla kuin 1948, tullaan nytkin asia päättämään ilman kansanäänestystä!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #22

Pertti,
Sinä et taida olla mikään demokratian esitaistelija. 1948 meillä ei ollut vaihtoehtoa, nyt meillä on. Suomen kansa on tällä hetkellä viisaampi kuin hänen johtajansa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #27

Onko Putinin alusmaaksi tuleminen jokin vaihtoehto?

Onhan toki Valko-Venäjälläkin hyvät puolensa!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #29

Pertti,
Sinulla näyttää olevan liioittelemisen taito. Suomi on vankka demokratia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sasi ja Salolainen, mutta että Kanerva ja Zyskowiczkin..Juuri ne kaikki vastenmieliset tyypit jotka pitäisi potkia eläkeputkeen.Aina edustaneet oikein sitä mulle kaikki tänne linjaa,ja halveksineet suomen kansaa.

Kokoomus on puolue joka ajaa ainoastaan omien kaveriensa etuja.Nämä ahneet itsekeskeiset narsistit ovat juuri sitä miltä näyttävätkin,empatia kyvyttömiä sosiopaatteja.

Koulukiusaajaa,rattijuoppoja,hakkaajia,myymälävarasta,asiakirja väärentäjää,valehtelijaa jne.lista on pitkä siellä saavutusten ja meriittien päästä.

Suomessa ei ole enää ketään joka totuudessa pysyisi.Mediakin on näiden käsissä.
Ihmisiä pelotellaan milloin milläkin vihapuhe rangaistuksilla,rasismi,lastensuojelu,ilmianto politiikka jne.kaikkea "sitä itseään"jolla vastoin lakiakin painostetaan suut tukkoon.

Ei ole paljon vara venäjästä naukua,suomi on saanut enemmän huomautuksia ja tuomioita EIO:sta kuin mikään muu pohjoismaa,ja venäjäkin jää toiseksi asukasmääräänsä verrattuna.Puhumattakaan YK:n antamista huomautuksista,jotka suomi jättää TIETYSTI huomiotta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilona,
Oikeansuuntaisia tekstiä, vaikka yksityiskohdista voidaan keskustella. Joka tapauksessa Suomen johdon pitäisi nyt keskittyä siihen, miten oman maan kansalaiset selviävät tässä myllerryksessä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

"Kansaa on johdettava edestä".
Kukahan sinne etulinjaan joutuu ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tauno,
Tuskin yksikään näistä Kokoomuksen konkareista. Salolaisen, Sasin, Kanervan ja Zyskowiczin keski-ikä on noin 65 vuotta, joten he ovat nostoväkeä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikko Elo,

Nostoväkeä ei enää ole olemassakaan vaan sen on korvannut varareservi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #38

Pekka Toivonen,
Kiitos informaatiosta, vaikka ei se paljon asiaa muuta. Minäkin kuulun sitten varareserviin.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

"Joulu tulee,koti on siivottava,lahjat hankittava,ei tässä nyt jouda kaiken maailman sopimuksia !
Keväälä ehkä herätään:" Mitä,ollaanko me Natossa" ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tauno,
Ei se kyllä voi noin yksinkertaisesti tapahtua, vaikka monet ehkä haluaisivatkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Venäjällä on 700 suomalaista yritystä, joista suurimmat ovat pörssissä noteeratut Nokian Renkaat, Stockmann, YIT ja myös Fortum sekä Tikkurila. Tämän lisäksi siellä on kuitenkin suuri joukko pieniä ja keskisuuria suomalaisia yrityksiä, jotka ovat suurelta osin riippuvaisia venäläisten kuluttajien ostovoimasta. Jos pakotteet jatkuvat pitkään, saattaa monella näistä yrityksistä olla edessä konkurssi, joka lopettaa myös työpaikat Suomessa. Ei näytä siltä, että pääministeri Stubb olisi kiinnostunut näiden yritysten kohtalosta."

Mikko Elo, onko sinulla jokin konkreettinen ehdotus, mitä Stubbin pitäisi tehdä?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Matti Villikari,
Stubbin pitäisi vastustaa kaikkia uusia sanktioita ja vaatia, että vanhatkin pakotteet poistetaan mahdollisimman nopeasti. CNN-kanavalla kerrottiin, että Saksan kauppa on ollut Venäjän kanssa 95,4 miljardia dollaria, eli noin 75 miljardia euroa vuodessa. Kysymys on viennistä ja tuonnista yhteensä. Suomen kauppa on noin 10 miljardia euroa, Britannian lähes olematon. Suomen pitäisi vastustaa kaikkia sanktioita oman etunsa nimissä. Britit ja monet muut maat ovat hyvin vähän riippuvaisia Venäjän kaupasta. Siksi he voivat vaatia sanktioita USA:n määräyksestä ilman suurta haittaa omalle taloudelleen.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

1990 - luvun lamakausi ja sittemmin vuosituhannen vaihteen nousukausi yhdistettynä Neuvostoliiton ja siihen liittyvän "maailman" kaatumiseen toivat Suomeen muuallakin Euroopassa virinneen uuspatriotismin. Sen suomalaisen version henkeen kuului mm hänkseleiden paukuttelu Tali-Ihantalan "torjuntavoitolla". Tästä on kasvanut sittemmin melkoinen kirjallisuus, jonka ruotiminen olisi myös aiheellista. Uuspatsriotismi henkeä nostettiin kaikilla yhteiskuntaelämän alueilla, urheilua, jääkiekkokaukaloita myöden. Taisi olla ainoana merkittävämpänä kyseenalaistajana tälle melskelle Kansallistettaerissa esitetty, Smedsin tekemä tulkinta Linnan Tuntemattomasta sotilaasta.
Edestäjohtamisesta puhui edesmennyt, mutta 1990 -luvulla paljon mediassakin esillä ollut kenraali Adolf Ehrnroth. Hän oli sotakirjallisuudessa Tali-Ihantalan, mutta myös uuspatriotismiviihteen sankarihahmo.
Edestä johtamisen opille oli 1990-luvun lama-Suomessa "yhteiskunnallinen tilaus". Mutta kyllä se kytkeytyy myös weberiläisiin karismaattisen johtajuuden teorioihin. Stubbista suorastaan pursuaa ulospäin sisäinen tarve todistaa olevansa se eliksiiri, jota "isänmaa" tarvitsee tiellään "vanhasta maailmasta" "uuteen maailmaan. Kokoomuskonkarit Pertti, Ben, Kimmo ja Ilkka muodostivat "neljän koplan" Stubbin aisankattajiksi. He yhdistävät uuspatriotismia henkivän "edestäjohtamisen" vaatimukseen Suomen Natojäsenyydestä. Ilmeisesti Kokoomuksessa kuvitellaan, että edestäjohtamisen metaforalla itsessään on niin painava arvo, että kun se lausutaan vieläpä kuoron voimin, kansalaiset kokevat sen johtamismallin alaisuudessa osallistuvansa Suomen pelastamistalkoisiin kuvitellulta Venäjän valtauspyrkimykseltä. Kaikki muut vaihtoehdot ovat Stubbin mukaan "harmaata vyöhykettä", johon Keskustapuolue on Suomea viemässä. Kokoomus on syönyt kaiken sen, minkä se lupasi presidentivaalien alla ja vain puolivuotta vanhassa puolueohjelmassaan. Sitä niittää, mitä kylvää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Erkki,
Kiitos erinomaisesta kommentista. Ilmeisesti kysymys on Kokoomuksen "pelastusarmeijasta", Stubbista, Salolaisesta, Sasista, Kanervasta ja Zysckowiczista. Keski-ikä jo reilusti yli 60 vuotta, itseasiassa nostoväen miehiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kelloniemi kertoo kenraali Ehnroothista "edestä johtamisen" puolestapuhujana. Sellaisenahan hän todella esiintyi. Oma isäni, joka oli sotaaikana juuri hänen johtamansa rykmentin etulinjassa, ei silloista rykmentinkomentajaa kuitenkaan koskaan nähnyt siellä edessä johtamassa. Hänet näki vain kun lepovuoroilla ensimmäiseksi piti hänelle paraatikatselmuksissa töröttää.

Samanlaista "itsensä likoon pistämistä" taitaa olla myös nykyisten kokkulikellokkaiden johtaminen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Tämän Kokoomuksen "Natoon ilman kansanäänestystä" nelikon keski-ikä on reilut 65 vuotta, joten he eivät todella ole etulinjassa muuta kuin puheissa.

Janne Suuronen

Stubb sentään puhuu asiasta avoimesti, toisin kuin te Suomen Varsovan liiton jäsenyydestä haikailevat Putinin asiamiehet.

Ei kirjoitusta, jossa ei olisi otettu asioihin kantaa Putinin hallinnon näkökulmasta. Vissiin lasket sen varaan, että Putinin hallinto saavuttaa aloittamassaan uus-kylmässä sodassa Suomen suhteen voiton ja sen myötä teidät Putinin asiamiehetkin sitten palkitaan henkilökohtaisilla eduilla ja vallalla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Janne Suuronen,
Sinulta näyttää puuttuvan terve järki lähes joka suhteessa. Minä täytän 72 vuotta huhtikuussa enkä tarvitse mitään henkilökohtaisia etuja. Minullakin ainoastaan mielessäni Suomen etu, ja kansan tervejärkinen enemmistö kannattaa Suomen pysymistä liittoutumattomana.

Janne Suuronen

Ettei sinua vain hieman harmita, kun ikäisesi ja linjauksiltaan samaa hakeva Paavo Väyrynen on saavuttanut elämässään enemmän. Ja vielä pyrkii valtaan.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

TTIP on sopimus Transattlnttisesta kauppa - ja investointikumppanuudesta, jonka tarkoitus tarkoitus on luoda Yhdysvaltojen ja EUn välille vapaakauppalainsäädäntö, joka palvelee lähinnä suurten, monikansallisten korporaatioiden etuja. Neuvotteluista ei tiedetä kovinkaan paljoa, sillä niitä käydään suljettujen ovian takana.

Tämän hetkisen Venäjä hässäkän varjoon on jäänyt kysymys, onko laestadiolainen Sipiläkään sopivin ehdokas pääministeriksi. Hän on yksityistämisen kannalla ja - jonkin uutistiedon mukaan - myös Natoon liittymisen kannalla, jos se katsotaan tarpeeliseksi.

Onko Sipilä Natokysymyksessä kansanäänestyksen puolesta vai sitä vastaan?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Liisa,
Sipilä on tietyllä tavalla kirjoittamaton lehti ulkopolitiikassa, mutta toisaalta taustalla on hyvin ulkopolitiikkaa osaavia henkilöitä, kuten Seppo Kääriäinen, Paavo Väyrynen ja Paula Lehtomäki, eli juuri he, joita Stubb moitti "vanhasta ulkopolitiikasta". Ei Suomen keskusta voi koskaan kannattaa Suomen Natojäsenyyttä ilman kansanäänestystä, tai sitten syntyy suuri hajaannus puolueessa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Miksi ei voi ilmaista suoraan Natokantaansa ? " Ei voi vielä tässä vaiheessa,ennenkuin tietää mihin kuppi kallistuu. Ensin täytyy olla selvillä miten saa äänestyksessä parhaan tuloksen".
Kieroilija maan perii ! Sipilä on miljonääri,joka haluaa yksityistää. Mitä palveluita köyhällä on varaa ostaa,kun kaikki on yksityistetty ? Ei mitään !
Jos katsottais prosenteissa moniko rikas on köyhää puoltanut,niin vähiin jää Sipilän mahdollisuus.

Monikohan muuten mieltää itsensä köyhäksi ? Jos jää työttömäksi ja omaisuus tulee vuoden aikana syödyksi ,hän on mielestäni köyhä ! Mielenköyhyys tietenkin erikseen,siihen kun ei auta mikään mammona.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tauno,
Äänestäjien pitää laittaa ehdokkaat tiukille ennen vaaleja. Eduskuntavaalit ovat jo jonkinlainen kansanäänestys Natosta ja yleensä ulkopolitiikasta. Tämä ei tee tarpeettomaksi varsinaista kansanäänestystä. Sitä varten taas tarvitaan hallituksen ehdotus. Ei kai meille niin hullua hallitusta tule.

Jari Rauhala

Keväällä. kun Stubb valittiin kokoomuksen puoluejohtajaksi, niin mieleen tuli spontaani ajatus. Tämä on "salaliitto" kokoomuksen kaatamiseksi. Tuskin tuohon uskoin itsekkään, mutta ajatusta en valinnut.
Mutta kysymys kuuluu, että onko Stubbille mitään merkitystä, vaikka kokoomus romahtaisi? Liekö tärkeämpää, että hän saa täytettyä ulkomaisten esimiesten tavoitteet; TTIP, CETA meni jo läpi ja sitten Nato.
Kun hänen mielestään kansallisvaltiot kuuluvat historiaan ja valta pitäisi siirtää instituutioille valtioiden sijaan, niin johdonmukaista on se, että mikään uhraus (missä toiset kärsii) ei ole liikaa, vaikka yksi pienen maan puolue??

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Vaikka monet pitäisivät ajatustasi täytenä mielikuvituksena, minustaSinulla on tietty pointti, kun katsotaan asiaa Stubbin liittovaltiopuheen taustaa vasten. Kansallisvaltiot ovat haitaksi, joten helposti voisi päätellä ettei kansallisilla puolueillakaan ole merkitystä.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Ei Eduskunnassa ole keskusteltu tai minkäänlaista hyväksyntää annettu edes sille paljon puhutulle "Isäntämaasopimukselle". Jopa sen hyväksyntä edellyttää 2/3 enemmistöä perustuslain mukaan. Keskustalla ei ole varaa menettää nyt korkealla olevaa kannatustaan sekoilemalla selvässä Nato asiassa. On siis todellakin selkeä lähtökohta nyt työväenpuolueiden ja Keskustan kansanrintama, jota ehkä täydentää joku pienpuolue tai pari.
Myös järkevälle hallitusohjelmalle on nyt erityisen selvä tilaus, joka voi perustua vain jo tässäkin blogissa todettuun paluuseen terveisiin ulko- ja talouspoliittisiin periaatteisiin, sekä ay-liikken vastaisten pyrkimysten suitsimiseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mika,
Harkinnanarvoisia ajatuksia esität. Toisaalta sosialidemokraatti kärsivät valitettavasti kohtalaisen suuren tappion, ja uskon, että puolueessa on suuria paineita oppositioon, vaikka totta kai SDP :ssä on halltuskipeyttäkin. Persujen hallitushalut tiedetään. Ulkopolitiikan osalta vasemmistopuolueiden hallitukseen osallistuminen olisi perusteltua, mutta en ole aivan varma, että vaalitappion jälkeen kannattaa lähteä hallitukseen. Eduskunnassa on valtava oikeistoenemmistö. Kyllä hallitusvastuun ottaminen kuuluu ensisijaisesti enemmistölle. Hallituksen muodostamisesta tulee jälleen kerran vaikea.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Nyt ovat eräät kansanedustajat alkaneet puhua edestä johtamisesta.
Tuntuu niin armeijan kielenkäytöltä. Sodan aikaan johdettiin joukkoja myös edestä. Ne jotka ei totelleet ammuttiin.
Tuota, mitenkähän on laitani, jos en tottele näitä edestä Natoon johtajia?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Teuvo,
En tiedä ikääsi, mutta minä kuulun ainakin nostoväkeen, nykyään kai "varareserviin". Muuten, kyllä kai se talvisodan yhtenäisyys saavutettiin siten, että oli kaksi mahdollisuutta. Joko lähdit rintamalle ja Sinulla oli mahdollisuus selviytyä, tai et lähtenyt, jolloin Sinut ammuttiin melkein välittömästi. Se oli sitä " Talvisodan ihmettä". 100 000 nuorta miestä jäi sotien aikana rintamalle.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Mikko,
Vähän tolkkua noihin heittoihin. Montakos Talvisotaan lähtemästä kieltäytynyttä ammuttiin?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko Wilenius,
Kommenttini koski molempi sotia. Talvisodassa kuoli 20 000 miestä. Sodista kieltätymiselle yksi vaihtoehto oli desantiksi lähteminen. Vankila ei ollut todellinen vaihtoehto. Jos se olisi ollut, miksi meillä olisi ollut desantteja?
Muuten, nämä 100 000 nuorta miestä, jotka kuolivat toisensa maailmansodassa, olivat todellisia sankareita. Paljon suurempia sankareita kuin sodanaikainen maan johto.
Miksi Suomi ei noudattanut Mannerheimin ja Paasiven neuvoja myönnytyksistä Neuvostoliitolle? Olisihan sota ollut mahdollista, jos Neuvostoliito ei olisi pitänyt lupauksiaan.
Mannerheim ja Paasikivi tarvittiin kuitenkin sotien jälkeen johtamaan maata.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Mikko,

Tämä huomasin vasta myöhemmin. Jatkosodan aikana lakia sovellettiin ankarammin. Myös yleinen ilmapiiri vaati sitä. Enemmistön asenteet olivat kovia rintamakarkureita ja metsäkaartilaisia kohtaan.

Suurimmat esteet olivat Neuvostoliiton vaatima tukikohta sekä rajan siirtyminen Kannaksella tehtyjen kenttälinnotteiden taakse. Nämä olisivat oleellisesti heikentäneet puolustuskykyämme. Miten Neuvostoliitto suunnitteli toimivansa, jos Suomi olisi suostunut, ei ole tiedossa. Baltia antaa asiasta kuitenkin osviittaa. Paasikivi ja Mannerheim olivat valmiita pitkälle meneviin myönnytyksiin sen vuoksi, etteivät uskoneet Suomen kykenevän puolustautumaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #80

Jaakko Wilenius,
Baltian tie ei ole koskaan ollut Suomen tie, eikä ole tänäänkään. Baltia ei anna osviittaa Suomelle.
Toiseksi, Mannerheim ja Paasikivi olivat oikeassa. Neuvostoliitto otti sen, ja vähän enemmänkin kuin vaati. Minusta 100 000 nuoren miehen uhraaminen poliittisen johdon virhearvion takia oli liian suuri uhri Suomelta.
Tällä hetkellä näyttää onneksi siltä, että meillä on harkintakykyinen presidentti. Niinistö on nyt mies paikallaan. Tänään hän antoi oikean näpäytykseen Kokoomuksen Nato-siivelle.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #86

Mikko,

Kuinka voit olla noin varma, että Neuvostoliito olisi suhtaunut meihin toisella tavalla kuin Baltian maihin jos olisimme suostuneet. Tuo väitteesi on puhdasta spekulointia.

Paasikivi oli politiikko, joka kyllä ymmärsi, mistä päin milloinkin tulee. Hän oli kovin riemuissaan, kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Hän kirjoitti valmiiksi puheenkin odotellen Leningradin luhistumista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #91

Jaakko Wilenius,
On totta, että Paasikivi muuti usein mielipidettään. Tosiasia on kuitenkin, että hänen Venäjän tuntemuksensa oli yhdessä Mannerheimin kanssa ylivoimainen muihin sodanaikaisia johtajina verrattuna. Paasikivi osasi Venäjän kieltä, tunsi maan historian ollen myös suurlähettiläänä Moskovassa. Paasikivi oli suuri suomalainen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #91

Suosittelen prof. Juhani Suomen arkistolähdeviitattua kirjaa Talvisodan tausta. Hyvin valaiseva. Pidän kirjasta paljon.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko Wilenius,
Eipä ole historian kirjoissa mainittu. Ymmärrät varmasti, miksi ei. Kerro nyt minulle, mitkä olivat mahdollisuudet kieltäytyä lähtemästä rintamalle.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Mikko,

Arvelinkin, ettei tuo väite perustu mihinkään faktaan. Talvisodan aikana rintamakarkuruus leimattiin mielenhäiriöksi ja siihen suhtauduttiin suopeammin. Jatkosodan aika suhtatuminen koventui.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #79

Jaakko Wilenius,
Ei tarvitse olla mikään järjen jättiläinen, kun ymmärtää, ettei koskaan ole julkaistu, kuinka monta teloitettiin heitä, jotka kieltäytyivät lähtemästä rintamalle sotiemme aikana.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #85
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #89

Jaakko,
Ylikangaskin puhuu arviosta. Kadonneita on kaikkiaan 5311. Miten he kuolivat, jos teloitettuja oli vain 468.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #93

Toivottavasti asiaan saadaan selvyys. Ennen sitä kannattaa kuitenkin olla varovainen väitteissään,

Muistutan, että tämä sivupolku lähti liikkeelle heitostasi, että Talvisodan aikana vaihtoehdot olivat teloituskomppania tai rintamalle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #97

Jaakko Wilenius,
Varovaisuus koskee meitä kaikkia. Onhan se erikoista, että sodissa katosi 5311 miestä, ja vain 468 teloitettiin. Vahvasti epäilen, ettei tätä puolta sodistamme ole edes haluttu tutkia.
Toinen asia on vielä 1930-luvun henki, jossa demonisoitiin Neuvostoliitto. Nyt päämediamme tekevät samaa työtä Venäjää vastaan. Tämä on huono enne. Seuraan monen muun maan uutisia. Missään muualla ei ole samaa kiihotusta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Keneltähän kokoomuksen "NATO/EU-kiimainen ja epädemokraattinen diktaattorijuntta" Stubb, Sasi,Salolainen, Kanerva ja Zyskowicz kuvittelevat saavansa ääniä moisella vaalitäyllä huhtikuun 19.päivänä pidettävissä eduskuntavaaleissa? Kuvittelevatko he noin vain ilmoitusasiana vievänsä Suomen EMUn tavoin NATOon? Megalomaanisia ajatuksia.

Ei taida Suomen valveutunut kansa purematta niellä tuota epädemokraattista syöttiä. Huono jippo myös gallup- ja vaalimenestyksen parantamiseksi.

Näillä ylilyönneillä ja harkitsemattomuuksillaan näyttää selvältä, että kameleonttimainen "työväenpuolue" kokoomus pyrkii pitkäaikaiseen oppositioon. Kriittiset suomalaiset eivät usko heidän mainostoimistoilta tilaamiinsa mielikuviin. He eivät ole puppumainoksen uhria tässä taloustilanteessa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kari,
Oikeassa olet. Nyt Stubb, Kanerva, Salolainen, Sasi ja Zyskowicz saivat näpäytyksen presidentti Niinistöltä, kun presidentti juuri äsken ilmoitti, ettei Suomen Nato-hakemus ole ajankohtainen.
Mehän muistamme Ilkka Kanervan kommentin, kun Niinistö valittiin eduskuntaan v. 1987. Kanerva:Tyypillinen yhden kauden kansanedustaja. Toisin on käynyt. Taitaa Niinistö olla vielä kahden kauden presidenttikin.

Keijo Räävi

Venäjä lisää joukkojaan Suomen rajojen läheisyydessä ja tekee provokaatioita jopa jääkiekko-otteluissa mutta Mikko Elo kumppaneineen ne jaksaa uskoa itänaapurimme rauhantahtoisuhteen.

Pahoin pelkään että keväällä Suomikin on vedetty mukaan Putinin sotasuunnitelmiin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #82

Keijo Räävi,
Sinä se taas jaksat trollata Venäjää vastaan. Juuri Sinun tapaiset "kuumakallet" ovat suurin vaara Suomen turvallisuudelle.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikko. Nyt meillä on omilla aivoilla ajatteleva, isänmaallinen presidentti Niinistössä. Panee omankin puolueensa sooloilijat ruotuun kuten pitääkin ulkopolitiikan rootelillaan. Hatunnoston arvoinen näpäytys Niinistöltä ulkopoliittisille "ylihyppijöille" ja sooloilijoille.

Kannatetaan ja tuetaan harkitsevaa ja isänmaallista presidenttiä. Niinistö on hyvin näyttänyt kykynsä maan asioiden hoidossa noihin "nulikoihin" verrattuna. Hyvä unilukkari ja kurinpalauttaja.

Niinistö onkin tosi varteenotettava ehdokas presidentiksi toisellekin kaudelle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #87

Kari,
Täysin samaa mieltä kanssasi. Tämä lausunto tänään tuli oikeaan aikaan. Niinistö on mies paikallaan. Opin tuntemaan hänet jo eduskunnassa reiluna ja asiallisena kansanedustajana ja ministerinä.
Kerran vielä, erinomainen avaus presidentiltä. Ei ihme, että hänen kansansuosionsa on korkea.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #90
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #87

Presidentti Niinistön kommentit kokouksesta.

"Oma puolustus on meille turvallisuutemme vuoksi ydinasia.

Suomi Ruotsi yhteistyön kehittäminen, NATO kumppanuus ja kahdenvälinen yhteistyö USA:n kanssa ovat Suomelle merkityksellisiä.

Kukaan ei ole hakemassa NATO:n jäsenyyshakemusta nyt vallitsevissa olosuhteissa, mutta itse emme itseltämme sitä mahdollisuutta pois sulje.

Euroopan turvallisuuden kannalta EU on myös turvajärjestö ja EU nauttii koskemattomuudesta

Venäjän suhteen Suomi on noudattanut kaikka EU:ssa tehtyjä ratkaisuja. Olemme olleet päättämässä sanktioista ja näin menetellään edelleenkin.

Venäjän kanssa on pidetty puheyhteyttä ja tällä linjalla jatketaan"

Paavo Väyryselle ja Keskustan EU:pakotteista luopumisen puolesta puhujille terveisiä.

Kun kukaan ei halua luopua pakotteista ja kukaan ei vastusta NATO jäsenyyden hakemisen mahdollisuutta. Ei edes Presidentti Niinistö. Suomessa vallitsee yhteinen ulkopoliittinen linja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Ydinsanoma on kuitenkin se, ettei Suomi ole hakemassa NATOn jäsenyyttä. Täystyrmäys Kokoomuksen Nato-siivelle.
Näin myös Ranskan presidentin Hollanden lausunnon. Sen mukaan EU hakee keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa ja jatkaa sitä vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa. Tämä oli ranskankielinen TV Monde.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Ei tästä lauseesta nyt täystyrmäystä saa. "Kukaan ei ole hakemassa NATO:n jäsenyyshakemusta nyt vallitsevissa olosuhteissa, mutta itse emme itseltämme sitä mahdollisuutta pois sulje."

Kaksi merkittävää kohtaa "nyt vallitsevassa tilanteessa" ja "emme itseltämme sitä mahdollisuutta pois sulje."

NATO jäsenyyden hakeminen on siis ehdollinen ja tilanteeseen ja oikeaan aikaan tehtävissä oleva. NATO hakemusta ei ole suljettu ehdottamasti pois tämän hallituksen hallitusohjelman mukaisesti. Sitä tässä kokouksessa haluttiin painottaa.

Niinistö pitkän pöydän ääressä kehotti niitä ilmoittautumaan nostamalla käden ylös jotka haluavat, että poistamme itseltämme mahdollisuuden hakea tarvittaessa NATO jäsenyyttä.

Lisäksi ne jotka haluavat Suomen luopuvan EU:n asettamista pakotteista Venäjää vastaan voivat nostaa molemmat kätensä ylös.

Yhtään kättä ei noussut.

Kaikki hakevat keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa. EU jäsenvaltioista joku joka viikko ja USA kahden viikon välein. Eikö se ole hyvä merkki. Vastakaikua ei vain tunnu löytyvän.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko tuosta kok. "nostoväestä" entä kepun "nostoväki" Sipilän selän takana luuraavat, Väyrynen, Kääriäinen, Kekkosajan suurimmat kepulaiset NL:n nuoliajat ja heidän takannaan luuraa myös Pekkarinen ja Anttila, varsinkin Anttilalle on tärkeää, että maatalouden ylituotantoa viedään Venäjälle veromaksajien tuella. Vielä kysymys, pidätkö pres. Ahtisaarta joka on NATO:n kannattaja, kyvyttömänä nähdä laajalla perspektiivillä mihin maailma on oikein menossa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Olin tukemassa Ahtisaaren valintaa ja johdin hänen valintaansa tukevaa työryhmää Satakunnassa. Ennen valintaansa Ahtisaari ei puhunut Nato-kannastaan mitään. Ahtisaarta tukivat myös mm. Erkki Tuomioja ja Matti Ahde.
Ahtisaari on osoittautunut lännen mieheksi, ja monet hänen mielipiteistään ovat olleet minulle pettymys, mm. hänen Nato-kantansa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko kuulun niihin demareihin joilla selvää kantaa NATO:n ei ole olemassa ja uskon, että meitä on paljon. Ahtisaari on osottautunut mielestäsi "lännen mieheksi", onko siis Tuomioja tai vaikkapa sinä itse Mikko" idän" mies, enpä usko, ainakaan Tuomiojasta, sitäpaitsi, eihän se niin mene. Venäjän historiaa jonkin verran tuntevana se on arvaamaton maa, aivan kuten oli NL, ei kansa vaan sen johtajat siksi Suomen on pidettävä mahdollisuudet liittyä tai olla liittymättä Nato:n järjetöntä olisi näkemys "joko tai" kun pitäisi olla "sekä että"

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Mikko, sinun ajatukset EU:n Venäjä-pakotteista vaativat kommenttia.

Venäjän synkkää taloustilannetta on syytä peilata myös Suomen poliittiseen tilanteeseen vähän laajemmin, etenkin jos Keskusta ja SDP muodostavat seuraavan hallituksen rungon.

Keskusta (ja myös SDP) tunnetaan Venäjä-myönteisenä ja EU-kielteisenä puolueena ja linjamuutosta ei ole tapahtunut vuosikymmeniin.

Jos Keskusta voittaa vaalit, esimerkiksi Paavo Väyrysestä voisi tulla ulkoasiainministeri. Väyrynen on jopa Suomelle vahingollisella tavalla Venäjä-myönteinen ja EU-kielteinen. Viime keväänä EU-parlamenttivaalien yhteydessä Väyrynen esitti eurosta luopumista ja markan ottamista käyttöön (Yle 16.5.2014).

Mikä mahtaisikaan olla Suomen rahapoliittinen tilanne nyt ruplan syöksyessä, jos rahamme olisi Väyrysen haluamalla tavalla markka. Meillä olisi samanlainen talouden paniikki ja kaaos kuin Venäjällä.

Keskustan johtopoliitikot ovat esittäneet keväästä lähtien, ettei Suomen tulisi osallistua EU:n Venäjä-pakotteisiin. Näitä politiikkoja ovat Paavo Väyrynen, Paula Lehtomäki ja Kimmo Tiilikainen, sen sijaan Juha Sipilä ei ole ollut pakotteita vastaan. Myös Erkki Tuomioja on ollut pohjimmilta ajatuksiltaan pakotteiden asettamista vastaan, onpa hän kirjauttanut eriävän mielipiteensä EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan. Tuomiojan käyttäytyminen ei ole ollut Suomen etujen mukaista, sillä on ollut vaikutusta suomettumispuheisiin.

Keskustan ja SDP:n pakotepolitiikka vaikuttaa etenkin nyt sangen omituiselta. Puolueiden pakotelinjalla ei olisi saatu mitään hyötyä. Päinvastoin, ulkomailla Suomi olisi nähty yhä enemmän suomettuneena.

Miksi pakotteita luopuminen olisi nyt osoittautunut hyödyttömäksi? Rupla on menettänyt vuodessa lähes puolet arvostaan ja vastaavasti suomalaispakotetuotteiden hinnat ruplissa olisivat lähes kaksinkertaistuneet. Suomalaistuotteet eivät olisi käyneet kaupaksi, olivatpa pakotteet tai eivät. Suomalaistuoteostoksia ei tehdä enää Lappeenrannassakaan, Pietarissa ne loppuivat pakotteiden vuoksi vain muutama kuukausi aikaisemmin, mikä on merkityksetöntä.

Kun on linja ja järjestelmä on valittu (EU ja ehkäpä tulevaisuudessa Nato), sen mukaan pitäisi elää eikä harrastaa poukkoilua. Tuo koskee ennen kaikkea Keskustaa ja SDP:tä. Jos he haluavat Suomen lähemmäksi Venäjää, se olisi hyvä ilmoittaa ennen vaaleja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Paasikivi oli ja on yhä oikeassa, että Suomen pitää kaikissa olosuhteissa muistaa geopoliittinen asemamme (Itärajaa toista tuhatta kilometriä).

Myöskään Suomen historiaa unohtamatta hyvinäkään päivinä.

- "Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen." (J.K.Paasikivi)

Mielikuvapolitiikan tulokset nähdään nykyhetkellä.

Leeni Balogh

Kari Kilpiö, olen samaa mieltä Paasikiven suhteen. Suomen geopoliittinen asema sanelee Suomen ulkopolitiikan. Se voi monen mielestä olla epämukavaa, mutta se on tosiasia jota emme voi karistaa.

Leeni Balogh

"The new normal" Suomessa? Kansan ei anneta äänestää elintärkeistä asioista. Ensin ei annettu äänestää euroon liittymisestä ja nyt näyttää siltä että Natoon liitytään ilman kansanäänestystä. Uskomatonta demokraattisessa tasavallassa!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tämä TTIP- sopimusneuvottelu on ei-populistista eikä salaista kabinettikonsensusta stubbilais-eurottuneeseen TTIP- eli tiptop-tyyliseen diktarooriseen malliin ja aidosti läpinäkyvän avoimesti. Vai mitä? - Kuin Bilderberg-kokouksetkin. Suljettu sisäpiiritilaisuus.

Eikä kuten yökyöpelinen,korporatiivinen populistinen kabinettikonsensus. Tämä TTIP -touhu on nyt sitä aitoa uuslibaralistista "vapaata ja julkista" TTIP-liiketoiminnan ja viestinnän ydintä. - Media ja rahvas ovatkin liian tyhmiä ja tarpeettomia sitä ymmärtääkseen. TTIP-pallo pitää nyt kiireen vilkkaa saada kaikessa hiljaisuudessa "maaliin".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos kaikki suomenkielellä kirjoittavat olisivat sydämeltään suomenmielisiä, Nato -trolleja olisi vähän.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Täällä Firenzessäkin nettiyhteydet toimivat loistavasti joten katsoin Alexander Stubbin linjapuheen Snellman-säätiössä.

Tunnin kuluessa hän toisti lukemattomia kertoja Suomen tulevaisuuden olevan enemmän kansainvälinen. Omista koulukokemuksistaan hän myönsi olleensa kielipainotteinen, koska ei muuten oikein pärjännyt.

Siinäkö on suomalaisten tulevaisuus? Kielten oppiimista pidetään kansainvälisissä ympyröissä lähinnä matkimisena, jossa auttaa parhaiten "elävä sanakirja" mistä kaikilla pikkulapsilla on omakohtaisia kokemuksia, sen sijaan kansan ominaispiirteiden ymmärtäminen monikulttuurisessa Euroopassa on jotakin ihan muuta, sillä kansaa ei voi vaihtaa. Minusta tuntuu että firenzeläisetkin ovat ylpeitä omasta murretaustastaan, eivätkä ylpeile neljällä ulkomaankielellä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pilapiirtäjä Kerberoksen mukaan Stubb on kokoomushahmon mielestä "kävelevä katastrofi, joka latelee tyhmyyksiä viidellä eri kielellä".

...Siksi kokoomuksen kannatus sukelsi...pohjamutiin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tämä tieto tulee suoraan hevosen suusta:

Suomessa toimii noin 20 Venäjän asiaa aktiivisesti ajavaa informaatiosodan vaikuttajaa eli nettitrollia, kirjoittaa 12 maakuntalehden Lännen Media. Tieto perustuu Lännen Median viranomaislähteeltä saamaan arvioon.

Lähde arvioi, että toimijoiden tavoitteena on hämärtää toden ja valheen rajaa Suomen julkisessa keskustelussa.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan on aivan selvää, että Venäjä käy Ukrainan kriisissä hybridisotaa, johon kuuluu myös informaatiosodankäynti.

Haglund kuitenkin sanoo, että on mahdoton tietää, kuinka suuri osa vaikuttajista on fyysisesti Suomessa.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith sanoo, että selkeästi Venäjä-mielisiä kirjoituksia ilmestyy sanomalehtiin ja verkkopalstoille niin systemaattisesti, että mukana täytyy olla järjestelmällistä toimintaa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Sama oli myös Turun Sanomissa. Kaksikymmentä on aika vähän. Yhdet ja samat niitä kommentteja käyvät kirjoittelemassa. Suunnilleen saman verran taitaa olla vastakkaisen leirin pöljiä kommentoimassa. Molemmat helposti tunnistettavissa. Kumpaisenkaan ryhmän kanssa ei saa millään järkevää keskustelua aikaiseksi.

Käyttäjän Johannes21 kuva
Esko Mahlberg

Stubb, Salolainen, Zyskowiczx, Kanerva. Lisättynä Haglundilla. Pojilla on hätä. Mihin? Miksi hallitus ei vaihda pääministeriä? Siihen riittää muiden hallituspuolueiden vaatimus. Eikö uskalleta, onko kaikki samassa veneessä. Miksi yleensä takelteleva ja asioita sotkeva Stubb valittiin pääministeriksi. Olisi kokoomuksen väen luullut oman porukkansa tuntevan. Stubb pelkästään sotkee asioita. Haastatteluissa hän käyttäytyy kuin olisi EU:n edustajana. Vieläkö on paljon ns. asioitaan huonommin osaavaa pääministeriä Suomessa ollut? Jättäkää Venäjä rauhaan, sillä Kokoomus on ensimmäinen jonka kimppuun se hyökkää. Vai tajuavatko nämä edes sitäkään?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Nythän Venäjän ei tarvitse, kun hoitavat sen homman itse. Onkohan kyse halusta pistää itse ranttaliksi. :)

Toimituksen poiminnat