MikkoElo

Alexander Stubb - Kokoomuksen joululahja Suomen muille puolueille

Joulu on jo ovella, ja jouluna on tapana jakaa lahjoja.  Kirjoituksissa se voidaan tehdä vain kuvitteellisesti ilman konkreettista lahjapakettia.  Tänä jouluna haluan kirjoittaa Kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Alexander Stubbin tarjoamasta joululahjasta Suomen muille puolueille.

 

Euforiasta masennukseen

 

Alexander Stubb valittiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi euforisissa tunnelmissa. Olihan Stubb ollut Suomen ehdoton äänikuningas vain muutamia viikkoja ennen Kokoomuksen puoluekokousta.  Stubb peittosi äänestyksessä ministerit Vapaavuoren ja Risikon vakuuttavalla tavalla.  Samalla hän antoi ensimmäisen epämääräisen lupauksensa: entistä kokoomuslaisempaa politiikkaa tarkemmin määrittelemättä, mitä se on.

Monet epäilivät Stubbin kykyjä ja tietoja Suomen sisä-ja talouspolitiikasta, ja aivan oikein epäilivätkin.  Kuitenkin minusta tuntuu, ettei kysymys ole pelkästään tiedoista, vaan jotenkin Stubb vaikuttaa täysin hämmentyneeltä pääministerin tehtävässä.  Suunta näyttää olevan hukassa niin ulko-kuin sisäpolitiikassakin.

Hyökkäys on paras puolustus?

 

Tämän hämmennyksen ja sekoilun ovat havainneet myös äänestäjät.  Samaa tahtia päivän lyhentymisen kanssa on laskenut Kokoomuksen kannatus.  Suoranainen paniikki näyttää vallitsevan Kokoomuksen puoluekentässä.  Vaalit ovat neljän kuukauden kuluttua, ja puolueen kannatus on ollut näin alhainen vain 40 vuotta sitten.

 

Vanhan tilalle uutta politiikkaa

 

Niinpä Stubb on käynyt hyökkäykseen kuin ahdistettu eläin lähes kaikkea ja kaikkia vastaan.  Aseeksi ovat kelvanneet niin sisä-kuin ulkopolitiikka.  Stubb on tunnetusti liittovaltion kannattaja ja Natomies.  Uutta ulkopolitiikkaa edustaa hänen mielestään täydellinen sitoutuminen EU:n Venäjäpakotteisiin ja Natojäsenyyden kannattaminen.  

Vaikka Kokoomuksen puoluekokous linjasi selväsanaisesti, että mahdollisesta Natjäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys, Stubb jatkaa soperteluaan ja sanoo, ettei kansanäänestystä tarvita, jos kaikki ovat yksimielisiä jäsenyyden hakemisesta ja eduskunnasta löytyy kahden kolmasosan enemmistö tukemaan hakemusta.  Stubb jatkoi tätä linjaa vielä presidentti Niinistön " puhuttelun" jälkeen.

Suomen keskusta on erityisesti saanut kuulla kunniansa.  Keskusta on "harmaalla vyöhykkeellä", kun sen johtavat ulkopolitiikan tuntijat ovat uskaltaneet arvostella Stubbin ulkopolitiikkaa.

Konsensus ei kelpaa

 

Suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu menestyksellisesti kolmikannan avulla, jossa mukana ovat olleet työntekijä-ja työnantajajärjestöt sekä maan hallitus.  Nyt tämä rakentava yhteistyö olisi heitettävä roskakoriin.  On helppo yhtyä ministeri Lauri Ihalaisen näkemykseen tämän päivän Satakunnan Kansassa:"tätä venettä ei kannata kenenkään keikuttaa".

Koti, uskonto ja isänmaakin kelpaavat

 

Vuoden 2008 liittovaltiopuheessaan Stubb pahoitteli, että kansallisvaltioita on edelleen olemassa.  Nyt tämä "arvoliberaali konservatiivi" on kuitenkin havainnut, etteivät Kokoomuksen kannattajat pysy hänen mukanaan. Siksi hän on viimeisenä keinonaan ottanut käyttöön Kokoomuksen vuosikymmeniä vanhan tunnuslauseen:koti, uskonto ja isänmaa.  Näin viimeksi lauantaina 20.12.2014 TV:n ykkösaamussa.

Joulu on tavallisesti kinkun syömisen ja sulattamisen aikaa.  Toivottavasti ehditte siinä yhteydessä sulattaa myös blogiani.  Hyvää joulua!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No mikähän se muiden puolueiden lahja Suomelle on? Keskustalta kakkaroita, PS:n Soinin jumputtama avioliitto on miehen ja naisen välinen asia, SDP:n enemmän kuin epäselvä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Nämä vaalinaluskirjoitukset ovat usein aika yleispäteviä. Se pätee tähänkin kirjoitukseen. Jos Kokoomuksen tilalle vaihtaa SDP:n, Stubbin tilalle Rinteen ja ministerin pestiksi valtiovarainministerin, kirjoitus pätee lähes sellaisenaan, kunhan koti, uskonto ja isänmaa jätetään pois.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko Aalto,
Tähän sopii vastaukseksi suunnilleen sama kuin Seija Nylundille. Kokoomuksen kannatus on Stubbin johdolla romahtanut. Uiden puolueiden ei.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seija,
Ero vain näissä muissa lahjoissa on se, että näiden muiden puolueiden kannatukseni ole romahtanut, ei edes persiljan, vaikka onkin pudonnut.

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Taitaapa olla Seijalle hyvin raskasta taivalta tästä kevääseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Kun en tunne Seijan taustaa, olen vain ajatellut, että hän on Kokoomuksen jonkinlainen seuraaja internetissä tehtävänä aina puolustaa Kokoomuksen tekoja ja tekemättä jättämisiä.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Alexander Stubb - Kokoomuksen joululahja Suomen muille puolueille"

Tulee niin kalliiksi tämä lahja Suomelle ja muille puolueille, että parasta olisi ollut jättää se antamatta. Nelivuotisen kokoomus-shown jälkeen muiden pitää korjata talouden ja ulkopolitiikan savuavat rauniot.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Veli-Matti,
Oikeassa olet, mutta alun tälle katastrofille loi Katainen. Kyllähän Stubbin valinta oli jättipotti lähinnä keskustalle, koska kupla näin puhkesi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikko Elo,

Kytket Kokoomuksen kannatuksen jo elimellisesti luonnon kiertoon : "Samaa tahtia päivän lyhentymisen kanssa on laskenut Kokoomuksen kannatus."

Tiedämme kaikki, että tänään on vuoden lyhin päivä ja jo huomisesta lähtien päivä alkaa pidentyä.

Onko meidän tehtävä tästä johtopäätöksiä, jotka perustuvat analyysiisi päivän pituuden ja Kokoomuksen kannatuksen suhteesta ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka,
Päivän pidentymisessä ei enää ole mitään kytkentöjä Kokoomuksen kannatukseen. Päinvastoin, ennuste on, että puolueen kannatus edelleen laskee.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Stubb on selkeäsanainen ja rehellinen poliitikko. Sellaisia Suomi tarvitsee lisää. Se ei ole Stubbin vika, jos kansa ei halua EU-liittovaltiota ja Natoa. Mutta Stubb on selkeästi esittänyt linjansa, äänestäjät päättävät Stubbin jatkosta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikko Elon joululahjateemaa lainatakseni voidaan todeta, että onneksi Suomen kansan saamassa Alexander Stubb-joululahjassa on vaihto-oikeus.

Vaikka Stubb ilmeisesti täyttää kaikki EU-direktiivien vaatimat turvasäädökset, useimmat aikuiset eivät kuitenkaan halua joululahjaksi pyörivään tikkatauluun liimattua pääministeriä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pekka Toivonen. Hyviä kielikuvia. Lisäisin viimeiseen kappaleeseen muutaman sanan: "Vaikka Stubb täyttää kaikki EU-direktiivien ja EMU-TTIP-lobbauksen vaatimat, tiukat turva-ja manipulaatiosäädökset ja -keinot, useimmat realistiset aikuiset eivät kuitenkaan halua joululahjaksi pyörivään tikkatauluun liimattua tonttu- tai punashortsipukuista pääministeriä."

"Onneksi Suomen kansalla on narsistisessa Aleksander Stubb -joululahjassa vaihto-oikeus." - Lukenut hän on ja kielitaitoinen, mutta sydämmen viisautta ja harkintakykyä ei näytä olevan ollenkaan. Kuten vanhat ihmiset sanoivat aikoinaan. "Ihminen voi olla vaikka kuinka lukenut, mutta silti hän ei ole vielä sivistynyt."

Ei ihme, että Kerberoksen pilapiirroksessa synkkä kokoomushahmo piti häntä "kävelevänä katastrofina, joka puhuu tyhmyyksiä viidellä kielellä." Taustalla oli kokoomusta masentava galluptulos.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #27

Kari,
Kielitaito on tärkeä "small talkissa", mutta kyllä puheen sisätö pn tärkeintä. Varsinkin Suomessa, jossa pääministerin pitää nauttia kansan suosiota, on tärkeää, ettei dyöksyile sinne tänne, vaan puolustaa linjaansa selväsanaisesti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #34

Markkinointi on tärkeää, samoin hyvä kielitaito, eri kulttuurien tuntemus ja verkostoituminen päättäjiin. Ruotsalaiset taitavat olla tässä Suomea edellä.

Suomella on vielä oppimista markkinoinnissaan. Suhteet pitää olla kunnossa joka ilmansuuntaan. Suomi kun on vientiriippuvainen maa.

Stubbilla on selvästi paniikki päällä kokoomuksen huonojen galluplukujen vuoksi. Ja siitä johtuu sänttäily sinne tänne ja puheitten roiskiminen joka ilmansuuntaan, joilloin tulee harkitsemattomia huteja. Pitäis ajatella mitä sanoo, ettei sano mitä sylki suuhun tuo. Kokemattomuus paistaa lävitse.

Ei ole Stubbista vielä valtiomieheksi. Hänellä on vielä paljon opittavaa elämänkoulussa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #40

Kari,
Kaikki totta, mitä kirjoitat. Toiset eivät vain opi edes kantapään kautta politiikan realiteetteja, ja luullakseni Stubb kuuluu näihin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani,
Näinhän se ain on ollut ja on edelleen: demokratiassa äänestäjät päättävät poliitikkojen tulevaisuudesta. Varmasti on hyväkin, että Stubb on paljastanut korttinsa. Kansan on helpompi tehdä päätöksensä, joka on Stubbia vastaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Toivonen,
Tosiaan, onneksi elämme demokratiassa, jossa kansa voi vaihtaa päättäjänsä. Ensi huhtikuussa moni nykyinen kansanedustaja pn entinen.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Minusta vaikuttaa siltä, että Stubb ei ole tippaakaan kiinnostunut sisäpolitiikasta ja sen ongelmista.

Miestä kiinnostaa vain kansainväliset asiat. Ulkopolitiikka ja Eu-politiikka ja sen sellaiset asiat, mutta sisäpolitiikkaan miehellä ei edes riitä kiinnostusta, koska hän on kiinnostunut vain Kokoomuslaisten asioiden ajamisesta välittämättä pätkääkään muun väestönosan asioista. Se näkyy ja tuntuu ja äänestäjät ovat myös huomanneet tämän.
Entistä kokoomuslaisempi (oikeistolaisempi) sisäpoliitiikka tuskin on sellaista, mitä äänestäjien enemmistö tässä vaiheessa haluaa.

Onneksi meillä on sentään mahdollisuus vaihtaa edustajamme eduskuntaan. Kokoomus on huseraannut jo aivan tarpeeksi eikä saa tällä hetkellä muiden puolueiden kanssa mitään aikaan tällä hetkellä.
Tuskin kesällä tikkatauluna olo lisää pääministerin arvovaltaa. Vaaleista on tulossa mielenkiintoiset. Nyt on todellinen mahdollisuus valita uusia edustajia vanhojen edustajien tilalle. Käykää siis äänestämässä huhtikuuussa 2015.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raiko,
Kuten usein ennenkin näkemyksemme ovat samanlaisia. Nyt vain täytyy toivoa, että kansa jaksaa mennä vaaliuurnille ja näyttää, minkälaista politiikkaa he haluavat. Toisaalta se edellyttää myös puolueilta selviä vaihtoehtoja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikko Elo. Superlatiivinen kirjoitus. Alexander Stubb on aito kokoomuksen ei-populistinen eikä konsensushenkinen,kvartaalikapitalistinen sekä transatlanttinen,uusliberalistinen ja sentralistinen EU/EMU-kabinettilöytö ja lobbaaja , mutta samalla taantumassakin on edes jotain positiivista liikettä....

Alexander Stubb on ennen kaikkea kokoomuksen ja markkinatalouden paras joululahja ja vaalivankkureiden vetäjä...muille puolueille. Mutta...

Kaikesta huolimatta Rauhaisaa ja Hywää Joulua ja Entistäkin Parempaa Tulevaa Wuotta Sinulle! Jatka samaan tyyliin!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kari,
Kiitos Sinulle asiantuntevista kommenteistasi. Toivottavasti jaksat lukea blogejani myös tulevaisuudessa. Hyvää joulua Sinulle ja läheisillesi!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mikko. Kyllä näin eläkkeellä ollessa tuota aikaa on riittävästi. Pohjana VHT-tutkinto 1974 OM/Vaho.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #42

Kari,
Eläkeläisen elämä on mielenkiintoista, jos itse olet kiinnostunut, kuten Sinä olet siitä, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siksi hän on viimeisenä keinonaan ottanut käyttöön Kokoomuksen vuosikymmeniä vanhan tunnuslauseen:koti, uskonto ja isänmaa. Näin viimeksi lauantaina 20.12.2014 TV:n ykkösaamussa."

Panin tämän myös merkille. Ei sovi ollenkaan Stubin muuten arvoliberaaliin asetelmaan. Tämä veto osoittaa suurta hämmennystä ja epätietoisuutta siitä mitä oikeastaan pitäisi tehrä. Tarkoitan että Stubin puolelta hämmennystä.

Olen miettinyt että mikä tässä Stub- ilmiössä oilein on pielessä, sillä alusta asti on siltä tuntunut että jotenkin väärillä jengoilla se on koko mies, ollut ihan alusta asti.

Mietintöjäni en ala nyt selvittelemään sen kummemmin, mutta niiden tuloksista voin sanoa että mies on idealisti. Hän ihannoi länsimaisuutta ja länsimaisia arvoja.

Ei siinä mitään pahaa vaikka niitä ihannoikin, niin minäkin teen, mutta Stub ei kyseenalaista niitä millään tavalla, vaan hänelle ne ovat alkuolettama, axioma, jumalan sanaa.

Stub on älykäs, kielitaitoinen, sympaattinen, sosiaalinen ja vaikka mitä, mutta ideologisesti väärillä jengoilla edellä mainitsemistani syistä. Nyt se ihmettelee että missä oikein on vika kun kansa ei tykkääkkään, eikä se ole saanut sitä selville. Se seurauksena sitten tulee huteja, eli ohilyöntejä, kuten nyt tämä koti-uskonto-isänmaa juttu, mikä ei sovi mitenkään Stubin arvoliberaaliin olemukseen.

Nämä epätoivoiset huitaisut ja ohilyönnit, niitä on nimittäin muitakin, tekevät Stubista kaiken lisäksi kansan silmissä ristiriitaisen ja epäuskottavan hahmon.
--------

Blogi oli muuten ihan hyvä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto.
Hyvin pitkälle olemme samaa mieltä. Hän on tosiaan hyvin kielitaitoinen ja varmasti sosiaalinenkin, mutta jotenkin hän on vain hukassa, eikä suuntaa tahdo löytyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olisiko niin, että keinotekoinen ja mielikuvapohjainen teatteriesitys ei vakuuta röntgenkatseisia, monessa liemessä keitettyjä suomalaisia?

Rooliesitys ei ole silloin mennyt nappiin. Aitous,arvot ja "isänmaallisuus" ovat opeteltua ja epäluotettavan kameleonttimaista ympäristön, ajankohdan ja yleisön mukaisesti. Sellaiset Potemkin kulissit romahtavat julkisuuden tarkassa valokeilassa nopeasti. Yleisö äänestää jaloillaan. Gallupit sen todistavat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Olisiko niin, että keinotekoinen ja mielikuvapohjainen teatteriesitys ei vakuuta röntgenkatseisia, monessa liemessä keitettyjä suomalaisia?"

Joo ei, mutta Pihtiputaan mummot voivat vakuuttua Stubin "iaänmaallisuudesta", ne jotka eivät ymmärrä Stubin globaalista ajattelutavasta, kansainvälisyydestä ja arvoliberamista yhtään mitään.

Mutta voittaakseen muummujen äänet Stubin pitäisi jaksaa edelleen hymyillä ja näyttää niitä isoja hampaitaan, mutta se hymy on kadonnut jonnekin, lieneekö ne hampaat jonkinlaisessa remontissa. :)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #30

Arto. Taitaa Siperia opettaa kantapään kautta Stubbia. Ei ihme , että hymy on hyytynyt. Oppiminen onkin jo eri asia. Tuskin hampaat vielä on pantu naulaan tuossa iässä ja palkkalistoilla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #28

Kari,
Se on nähty. Stubbilla ei ole viestiä, josta kansa pitäisi. Stubbilla on kannatuskemana 30%, Niinistöllä 79% ja Heinäluomallakin 52%.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Stubbin toive toteutui.
Et taninnut tietää, että Stubb toivoi pääministerin haastattelutunnilla elokuussa demareille parempaa menestystä jatkossa. Stubbin mukaan hallitukselle olisi eduksi, jos SDP:n laskussa ollut kannatus gallupeissa kääntyisi kasvuun.

Onnea demareiden kannatuksen nousulle. SDP on kasvattanut kannatustaan eläkeläisten joukossa.

Tälle puolueen kannattajien rakenteelle teidän täytyy nyt tehdä jotain. Puolueen jäsenistä on noin 60 % miehiä. Puolueen kannatus keskittyy suuriin ikäluokkiin ja puolueen jäsenten keski-ikä on yli 60 vuotta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
SDP:n toiminnassa on paljon kehitettävää, eikä kaikkea ehditä tehdä ennen huhtikuun vaaleja. Jos mitään ihmettä ei tapahdu, sosialidemokraatti menettävät 5-6 paikkaa. Tällöin oppositio on paras vaihtoehto lähteä rakentamaan uutta politiikkaa ja kehittämään järjestötoimintaa, joka on päässyt pahasti rapistumaan, kuten lähes kaikkien puolueiden, viime vuosien aikana.

Keijo Räävi

Stubb on edistyksellinen poliitikko joka ennakoi mitä tulevaisuuden poliittinen päättäjä Suomessa on.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Keijo Räävi,
Voi käydä niinkin, että Stubbin puheenjohtajuus asetetaan kyseenalaiseksi vaalien jälkeen, eli kutsutaan ylimääräinen Kokoomuksen puoluekokous valitsemaan uusi puheenjohtaja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Stubbin suurin haaste on, ettei hän ole aiemmin tajunnut miten vanhakantaista ja suomettunutta suomalainen sisäpolitiikka on. Mikään ei liiku mihinkään suuntaan. Narulla työntäminen on helpompaa kuin saada muita puolueita tekemään tarvittavia päätöksiä Suomen nostamiseksi takaisin menestykseen.

Hivenen konservatiivisuutta Stubbin pitää esittää silmälumeeksi. Muuten Kokoomuksen vaalitappio on sietämätön. Ei todellakaan hyvältä näytä tämä Suomen kohtalo.

Punamultaan haudataan tämän kansan vähitellen mätänevä ruumis.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Börje,
Kyllä Suomen suurin ongelma on vahva euro, joka jarruttaa viennin kehitystä. Onneksi euro on nyt heikkenemässä, ja se lupaa kyllä hyvää ensi vuodelle.
Toinen asia on se, ettei Suomessa on jatkuvasti voimakas oikeistoenemmistö, mutta porvaripuolueet eivät kykene yhteistyöhön. Siksi tarvitaan sosialidemokraatteja porvarienemmistöiseen hallitukseen, ja se ei lisää sosialidemokraattien kannatusta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eipä tosiaan ole mahdollista kiitellä yhtään puoluetta oikeasta tilanteenhallinnasta. Perusongelma on tietysti suomalaissa äänestäjissä, jotka ovat ihan pihalla. Demokratia on turhan hidas reagoimaan näin nopeasti muuttuvassa maailmassa. Siitä kärsii koko kansa. Euron syyttely on henkistä laiskuutta ja silkkaa typeryyttä. Suomen ongelmat ovat ihan sisäsyntyisiä, eikä niitä voi jatkuvilla devalvaatioilla korjata.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Suomen ongelmat ovat ihan sisäsyntyisiä, eikä niitä voi jatkuvilla devalvaatioilla korjata."

Eivätkä devalvaatiot ole koskaan korjanneet sitä perusvikaa, vaan ne ovat aina vain ruokkineet sitä ja pahentaneet tilannetta.

Ratkaisu ei ole myöskään konsensuksen hylkäämisessä. Tällainen ajattelu on harvinaisen epäkypsää, mutta sopii hyvin epäkypsälle pääministerillemme.

Ratkaisu on konsensus, joka edellyttää tosin sitä että ensin rakennetaan luottamus työmarkkinaosapuolten välillä, sitten sovitaan menettelystä ja sitten pidetään se mitä on sovittu, eikä petetä sitä luottamusta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #32

Arto,
Kysymys euron osalta ei ole mistään devalvaation tarpeesta, mutta euro on yksinkertaisesti yliarvostettu Euroopan keskuspankin saamattomuuden vuoksi. USA:n työttömyys on 5,8%, euroalueen 11,5%. Euron arvo ei vastaa talouden realiteetteja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

"Euron arvo ei vastaa talouden realiteetteja."

Periaatteessa asia on niin että euron arvon, tai rahan arvon yleensä, pitäisi olla se realiteetti johon talouden pitäisi sopeutua, eikä suinkaan päinvastoin.

Mutta tietenkin asia on paljon monimutkaisempi, joten tuo yllä mainitsemani periaate ei pidä paikkaansa, vaikka terveessä systeemissä se kyllä pitäisi niin olla.

Me Suomessa emme tietenkään voi mitään sille ettei globaali kaupankäynti ole vieläkään terveellä pohjalla ja siihen on käytännössä sopeuduttava, eikä yleviin periaatteisiin.

Tosiasiassa kuitenkin kilpailukyky pitäisi ansaita joko tehostamalla toimintaa, työskentelemällä enemmän tai pitempään, tai sitten alentamalla työn hintaa, siinä todelliset vaihtoehdot, valuutan arvolla pelaaminen ei ole ratkaisu.

EKP:llä on rajattomat mahdollisuudet säädellä euron arvoa, mutta ei se arvon alennus suinkaan takaa taloudellistamenestystä, kuten itäisen naapurimme antama esimerkki hyvin osoittaa. Taloudelisen menestyksen takaa vain rakenteellinen uudistuminen ja sitä pitää tehdä kaiken aikaa.

Jos euron hintaa laskettaisiin, se toki auttaisi vientiä, mutta edelleen hidastaisi niitä välttämättömiä rakennemuutoksia jotka jokatapauksessa ovat edessä, riippumatta valuutan arvon mutoksista, jos Eurooppa aikoo selvitä kilpailusta kovilla maailmanmarkkinoilla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #47

Arto,
Sinä et ole oikein sisäistänyt valuutan merkitystä kilpailukyvylle. Mehän olemme eläneet poikkeuksellisissa oloissa vuodesta 2008 lähtien. Kyllä Amerikan Fed on aivan ylivoimainen Euroopan keskuspankin verrattuna rahapolitiikassa. EKP on koko ajan vain seurannut FEDin toimia. Eiväthän nollakorot ole normaaleja, vaan seurausta talouskriisin ratkaisemisesta. FED on sen lisäksi pumpannut Amerikan talouteen 4500 miljardia dollaria, mikä taas on pitänyt euron vahvana. Nyt FED jo puhuu koron nostamisesta, kun EKP vasta alkaa pumpata rahaa markkinoille ensi vuoden alussa. Siksi euro on heikentynyt viime kuukausina, ja Suomen vientikin on alkanut vetää.
Lopuksi, mitkä olisivat Sinun vaatimassa "rakennemuutokset"?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

Dollari on hieman eri asia kuin euro. Dollari on tavallaan maailmanvaluutta, kun esimerkiksi öljykauppaa käydään dollareilla. Dollarin halventaminen ei koske ainoastaan Usalaisen piensäästäjän tilipussia ja usalaisen työntekijän palkkapussia, vaan vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle, mm. USAn dollaripohjainen velka Kiinalle lyhenee dollarin halventuessa.

"Lopuksi, mitkä olisivat Sinun vaatimassa "rakennemuutokset"

Ilmeisesti olisi ryhdyttävä samantapaisiin toimiin kuin Saksassa ja Ruotsissa, jotta matalapalkkaisille löytyisi duunia ja työttömysluvut kaunistuisivat.

Lisäksi valtio voisi koordinoida toimia jotka johtavat yritysten ja yritysten ja yliopistojen yhteistyön tehostamiseen tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, erityisesti vientiteollisuuden osalta.

Lisäksi uusia yrityksiä pitäisi jotenkin auttaa, ei niin että valtio valitsisi voittajat, kuten Stubin retoriikka kuuluu, vaan niin että yhä useampi uskaltaisi ryhtyä yrittäjiksi ja yhä useammat yrittäjät selviytyisivät markkinoille ja pärjäisivät siellä, sillä vain sitä kautta valtio saa uusia veronmaksajia ja juuri uusia veronmaksajia Suomi tarvitsee, ilman niitä taloutta ei koskaan saada tasapainoon.

Valuuttakikkailu johtaa päinvastaiseen tulokseen, se lisää yritysten epävarmuutta siitä mikä on valmistusprosessin lopputulos, eli vientituotteen hinta, se lisää valuuttapakoa, tilanteessa jossa talouden epäillään heikentyvän, se lisää keinottelijoiden mahdollisuuksia vetää välistä, eli kartoittaa omaisuuttaan keinottelemalla valuuttakursseilla, se lisää mahdollisuuksia siihen että keinottelijat käyvät hyökkäykseen pyrkien horjuttamaan valuutan arvoa ja vaikuttamaan siihen omien päämääriensä takia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #49

Arto,
Kaikella ystävyydellä, Sinun "rakennemuutoksesi" ovat kovin heiveröisiä ja hataralla pohjalla. Niillä ei Suomi lähde nousuun. Me tarvitsemme kilpailukykyisiä yrityksiä, ja pysyäkseen kilpailukykyisinä yritysten pitää koko ajan sopeuttaa toimintaansa ja tehdä rakennemuutoksia. Suomen työmarkkinat ovat tarpeeksi joustavia siihen.
Et näytä myöskään ymmärtävän rahapolitiikan ydintä. Kyllä USA on selättänyt talouskriisissä juuri rahapolitiikalla. Euroopassa ei ole ollut tahtoa eikä kykyä samaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

"Arto,
Kaikella ystävyydellä, Sinun "rakennemuutoksesi" ovat kovin heiveröisiä ja hataralla pohjalla."

Ehkä, pitäisi varmaankin olla vielä jämerämpiä keinoja edistää rakennemuutosta.

Mutta jos olet sitä mieltä että valuutan heikentämnen on se jämerä keino, olemme eri mieltä. Se ei ole mitään rakennemuutosta, se on vain suomalaisen työn arvon laskemista, joka yleensä johtaa palkankorotusvaatimusten koventumiseen ja kiihtyvään inflaatioon, mikä syö piensäästäjien varallisuuden.
--------------

Varakkaat pystyvät kiertämään tämän rahan arvon laskun vaikutukset sijottamalla rahansa omaisuuteen tai ulkomaille. Rahan arvon laskeminen on aina tulonsiirto työmieheltä ja piensäästäjältä rikaille ja niille joilla on taipumusta velkaantua.
---------------

Olet oikeassa siinä että en ymmärrä tätä rahan arvon hunontmiseen perustuvaa talouspolitiikkaa ja en millään voi ymmärtää sen politiikan ymmärtäjiä, sillä jos euroa olisi huononnettu samasa tahdissa kuin dollaria, niin se olisi syönyt dollarin arvonlaskun vaikutukset euron osalta.

Mutta kun samanaikaisesti myös Japani ja Kiina pyrkivät laskemaan valuuttojensa arvoa niin mihin valuuttaan nähden euro ja dollari laskevat?

Ruplaan nähden rahan arvon heikentämisen politiikka ei onnistu, sillä Venäjän taloudenpitäjät ovat tässä talouspolitiikassa ylivertaisia.
------------

Ainut valuutta mihin nähden euro ja dolloari pystyvät yhdessä heikentymään näyttäisi olevan Sveitsin Frangi. Sveitsiläisetkö pitävät koko maailmantaloutta pystyssä antamalla muiden maiden valuuttojen heikentyä omaa valuuttaansa vastaan?

Niin on nimittäin käynyt, mutta Sveitsin talous on silti, frangin vahvistumisesta huolimatta, maailman ykkösluokkaa ja Sveitsiläiset ansaitsevat eniten, kun taas Venäläisillä ei ole enää varaa edes Suomeen matkustaa.

Mistä tämä mahtaa johtua ja haluaako blogisti toteuttaa mieluimmin Venäjän kuin Sveitsin mallia?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #58

Arto Vihavainen,

Rahan arvon pitäisi periaatteessa perustua talouden realiteetteihin. Kun euro otettiin käyttöön v.2002, silloisen euroalueen talous oli kohtuullisen hyvässä kunnossa. Euron arvoksi tuli 1,18 dollaria. Sen jälkeen euroon on tullut maita, jotka eivät ole olleet läheskään talouden osalta euro-aluetta vahvistavia, räikeimpänä esimerkkinä Kreikka. USA:n työttömyys on nyt 5,8%, euroalueen 11,5%. Mikä voi selittää sen, että euro on nyt vahvempi kuin käyttöönotettaessa v.2002?
Vuoden 2008 talouskriisin USA on selättänyt ultrakevyellä rahapolitiikalla, mutta euroalueen (Euroopan keskuspankin) saamattomuuden takia euro on pysynyt vahvana. Osaksi tämä on ollut tahallista Saksan jarrutusta, koska Saksalla edelleen on valtava vaihtotaseen ylijäämä. Nyt näyttää siltä, että EKP vuoden alussa alkaa lisätä rahan määrää, mikä edelleen heikentää euroa, jolloin vienti alkaa vetää, ja talous kääntyy kasvu-uralle.
Euron ongelma on, että se ei todella ole optimaalinen valuutta-alue. Saksa on liian hallitseva, ja esim. Mario Draghi on vain keulakuva.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #63

"Euron ongelma on, että se ei todella ole optimaalinen valuutta-alue. Saksa on liian hallitseva, ja esim. Mario Draghi on vain keulakuva."

Ei mikään valuutta-alue ole koskaan ollut optimaalinen, eikä voi koskaan olla. Ei edes Suomen kokoinen pläntti ole valuutta-alueena optimaalinen, vaan täältä löytyy alueita jotka pärjäävät paremmin, missä on työvoimapulaa ja missä palkat nousevat ja alueita missä töitä ei ole, eikä niitä ole varaa teettää, ainakaan vallitsevilla palkoilla. Olisiko siis syytä siirtyä kehitysalue- Suomessa omaan rahaan ja ryhtyä devalvoimaan sen arvoa, jotta palkkakustannuksia saisi alas?

Myöskään USA:n dollarin valuutta-alue ei ole optimalinen. Mutta kuten jo aiemmin sanoin, USA:n dollari on vähän eri asia kuin pikkuvaluutat ja euro. USA:n dollari on käypä maksuväline koko maailmassa, myös kehitysmaissa ja erityisesti juuri siellä, siellä missä oman valuutan arvon pysyvyteen ei luoteta, kuten esimerkiksi Venäjällä. Dollarin arvon lasku tuntuu kakkien niiden lompakossa ja taloudessa jotka käyttävät tai aikovat käyttää dollaria maksuvälineenä. Dolarilla tehdään esimerkiksi öljykauppaa kaikkialla maailmassa.

Rahan arvon vaihtelu muihin valuuttoihin nähden vaikuttaa tietenkin siihen millaiseksi tuotantohinta muodostuu ja millaiseksi kuluttajahinta muodostuu. Jos kuluttajat toisessa maassa hyötyvät valuuttakurssin muutoksesta johtuvasta hinnanmuutoksesta, niin tavaran tuottajat vastaavasti tuottajamaassa kärsivät siitä. Ellei valuuttakurssimuutoksesta johtuvaa tuotantohinnan muutosta kompensoida korottamalla tuottajahintoja, tuotanto kärsii, tulee irtisanomisia ja lomautuksia ja yrityksiä kaatuu.

Kaikenkaikkiaan valuuttakurssien muutokset on sairas tapa kilpailla, vaikka sitä harrastavatkin niin USA, Japani ja Kiinakin omalla tavallaan. Oikea terve tapa kilpailla on tuotannon organispointi ja sen kehittäminen ja uudet innovaatiot. Tähän pitäisi Euroopassa, tai ainakin meillä Suomessa, nyt keskittyä, eikä itkeä sitä että euro on liian kallis valuutta.

Suomalaiset pärjäävät yhteisvaluutassa kunhan korjaavat tuotantonsa rakenteet ajan tasalle, kuten Saksa ja Ruotsikin tekevät. Sveitsi on hyvä esimerkki, se pärjää hyvin kilpailussa koko ajan vahvistuvasta omasta valuutastaan huolimatta. Mutta eihän tuo eurokaan voi niin yliarvostettu olla, koska Suomenkin vienti EU:n ulkopuolelle vielä vetää, jopa Venäjälle, jonka valuutta on romahtanut.

Ja vielä, eurohan ei ole millään tavalla säännöstelty valuutta, sen arvo liikkuu vapaasti muihin valuuttoihin nähden. Euro on arvostettu esimerkiksi Ruplaan nähden, mutta Sveitsin frangi, joka on myös kelluva valuutta, on Sveitsin hyvän taloudenpidon johdosta huomattavasti euroa arvostetumpi.

Euroopan heikot talousalueet, kuten Kreikka, ovat Euroopalle taakka ja painolasti, mutta toisaalta ne laskavat yhteisvaluutan arvoa, joka ilman niiden mukana oloa olisi ilman muuta korkeampi.

Kreikan näkökulmasta euron hinta on aivan liian korkea. Kreikka on kuienkin valinnut sen tien että se korjaa taloutensa rakenteitä, eikä se halunnut siirtyä omaan valuuttaan ja lähteä devalvoimaan sitä. Se onkin viisasta, sillä rakennemutokset ovat joka tapauksessa ainut tie saada maan talous kuntoon, myös Kreikassa, rahan arvolla spekulointi ei auta, se nähdään myös Venäjällä ja muualla missä rahan arvoa koko ajan lasketaan, mutta tilanne ei talouden osalta parane.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #48

Mikko,

ninpä tuo taitaa aika kiistatta olla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #31

Börje,
Et ole ehkä seurannut, miten Amerikan keskuspankki Fed on saanut USA:n talouden jaloilleen, "painamalla rahaa". Nyt on euro 1,23 dollaria, kun se oli 1,18 dollaria, kun se otettiin käyttöön. Onhan euroalueen lama suurelta osin Euroopan keskuspankin saamattomuutta. Tilanne on onneksi muuttumassa, ja euron heikentyminen tulee viemään Suomen nousuun jo ensi vuonna, kun vienti alkaa vetää. Merkkejä on siitä jo nähtävissä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #37

Tarvitaan siis vahvempaa integraatiota jotta EKP saa lisää voimaa. Viennin nousu heikentyvän euron vuoksi on tietysti kiva asia, muttei hitustakaan poliitikkojen ansiota.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #43

Börje,
Euroalueesta ei koskaan tule kunnollista valuutta-aluetta. Esim. Saksa ja Latvia ovat eri planeetoilta. Euron heikentyminen ei ole poliitikkojen ansiota, mutta vahva euro on seurausta Euroopan keskuspankin saamattomuudesta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #46

Mikko,

Voisi siitä saada toimivan Englannin ehdotuksella, jota Väyrynen nosti esille europarlamenttivaalien yhteydessa. Kyseinen ehdottaja on aika moinen finanssialan osaamiskeskus. Poliitiikan ihmeellisyyksiin kuuluu se, että ehdotus taidettiin jo laittaa roskakoppaan, vaikka tulikin ko. alaa osaavasta maasta.

Tämä nykymalli ei ole kovin toimiva.

Yrjö Nordlund

Taitaa olla paras joululahja muille puolueille,tämä "Aleksanteri"?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ykä,
Kyllä se näin on. Kokoomuksen kannatuksen pohjalukemia ei ole vielä nähty.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Yksi kieli, monta mieltä
-esim. Ruotsi

Kaksi kieltä, yksi mieli
-esim. Suomi

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Hyvää pohdintaa, vaikka Ruotsissa onkin parhaillaan meneillään hallituskriisi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Hyvää pohdintaa, vaikka Ruotsissa onkin meneillään hallituskriisi. Hyvää joulua!

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joulupäiväksi päivärytmi hiljenee hetkeksi täällä Italiassakin, vaikka muuten ollaan kun "Ellun kanat".

Oikeastaan olen täällä, enkä siellä pukkien ja muumien lapsenuskoisessa maassa, "kirjailemassa" kokemuksiani, esim:

"Ansiona siitä, että oli nettikeskusteluissa viitannut toisinajattelija Vaclav Havelin kokemuksiin pesula-apulaisena ja teatterin lavastemiehenä kommunistisessa Tsekkoslovakiassa, K löysi itsensä vasara ja rikkalapio kädessään 2001 Suomen Kansallisteatterilta. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.

Niin tultiin vuoteen 2003. Teatterilla ei kuitenkaan työtä riittänyt edes näyteltäväksi jokaiselle päivälle, mutta koska hänessä oli havaittu taipumusta ajattelemiseen, hänet ohjattiin saman remonttiyhtiön toisille työmaille repimään lattioita auki kaikkien Muumimammojen mamma Tove Janssonin perikunnan lukaaliin Kaartinkaupungissa sekä presidentti Martti Ahtisaaren valtiolta vuokraamalle asunnolle Pohjois-Hesperiankadulla.

Valtakunnan politiikka kuohui Anneli Jäätteenmäen tapauksen ympärillä. Kalervo oli parisen kuukautta aikaisemmin lähettänyt Jäätteenmäelle huolella valmistelemansa muistion fasismin olemuksesta muistaen kauan jälkeenpäin jännittyneen olotilansa Ison Omenan kopiokoneen äärellä.
Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni ”Senior Executive” Backman vei ”teloituslapun” keskustan ryhmänjohtaja Timo Kallille porvoolaisen Klaus Hellbergin heittäessä ensimmäisen kiven huutaen ”valehtelija, valehtelija, valehtelija!” jolloin kiihko valtasi kansanedustajat, peukalot käännettiin alas kuten aikanaan Rooman Colosseumilla. Jäätteenmäen kohtalo oli sinetöity.
Vuoden 2008 loppuun saakka Kalervo oli töissä rakennuksilla, mutta ounastellen töiden loppumista, liittyi lopulta jäseneksi rakennustyöväen liittoon, sillä seurauksella, että työntekijäjärjestöjen ja työnantajien yhteinen lähetystö kävi kukkakimppu kädessä pyytämässä rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokkaan ehdolle europarlamentin vaaleihin 2009.

HS uutisoi 7. lokakuuta 2009:
Rakennusliiton toinen puheenjohtaja, Vasemmistoliiton Kyösti Suokas sai eurovaaleissa 2009 jättimäisen 100,000 euron ay-tuen.Rahaa lähteiksi kerrotaan mm. Rakennusliitto ry, Rakentajien vasemmistoyhdistys ry, Rakennusliiton osastot, Punajuuri ry, sekä muut yhdistykset."

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Pitäisin kyllä enemmän joululahjana Erkki Tuomiojaa ja näkisin mielelläni Erkin seuraavallakin kaudella ulkoministerinä. Tuli hyvä joulumieli tänään Erkkiä kuunnellessa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Tuomioja tulee olleesi pian 12 vuotta ulkoministerinä. Myös vaalitulos ja sitten ministeripaikkojen jakaminen ratkaisee ulkoministerin nimen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Jari. Tuomiojassa onkin valtiomiesainesta, harkintakykyä ja kokemuksen antamaa, laaja-alaista viisautta ja tietopohjaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kari,
Vertauksesi on osuva, kun verrataan Tuomioja ja Stubbia. Toisaalta Tuomioja ei ole ollut aivan eturintamassa, kun Suomen ulkopolitiikkaa on muotoiltu. Stubb johtaa EU-politiikkaa ja Niinistö muuta ulkopolitiikkaa, mutta Ukrainan kriisissä näiden erottaminen onkin vaikeata.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ulkoministeriössä pitkämatkanjuoksijat numeroidaan juoksemaan muiden edellä, Tuomioja, Stubb ja Riikka Manner-Pakarinen aikanaan.

Ulkoministeriön tiheän "kaksi kieltä, yksi mieli" seulan läpi käyneistä moni vaikuttaja tunnetaan: Paavo Väyrynen, Tarja Halonen, Martti Ahtisaari, Erkki Tuomioja. Mutta voihan asenteet näköjään muuallakin omaksua, esim. Koivisto, Kekkonen, ja Koiviston manttelinperijöistä ykkössuosikiksi nostettu Sauli Niinistö joka lähetettiin pariksi vuodeksi kasvamaan korkoa Euroopan Investointipankkiin

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Aika kuluu nopeasti. Niinistö taisi olla koko varapääjohtajan seitsemän vuoden kauden Euroopan investointipankissa.

Ville Keränen

Itse olen ollut kokoomuksen kannattaja viimeiset 20 vuotta. Stubin nousua pääministeriksi hehkutin myös vähän kuin uutta päivää.

Omasta näkökannastani isoin virhe on ollut Stubin sooloilu Nato-kysymyksessä. Hänellä ei pitäisi olla mitään oikeuksia edetä tuossa asiassa yhtään enempää kuin jo hallitusohjelmassa ja pidemmällä ajalla kansan tahdosta on päätetty.

Lisäksi on tietenkin muutamia itselleni pienempiä asioita jotka kuvaavat lähinnä hämmennystä ja epätoivoisuutta. Tuo "koti, uskonto, isänmaa" ehkä kaikkein hassuimpana.

Nyt joudun tuon nato-kannan vuoksi vaihtamaan puoluetta. Seuraavakin taitaa olla katsottu, mutta annetaanpa vielä puolueille mahdollisuus kun vaaleihinkin on aikaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ville,
Kiitoksia kommentistasi. Suomi tarvitsisi enemmän Sinun kaltaisiasi politiikan seuraajia.

Toimituksen poiminnat