MikkoElo

Suomen kansa ei koe eliitin luomaa Venäjä-uhkaa

Kansa eri mieltä kuin eliitti

 

Tänään YLE julkaisi mielipidetiedustelun tulokset, jotka olivat pettymys ainakin Ylelle itselleen, Hesarille, muulle valtamedialle ja poliittiselle eliitille.  Kuukausia jatkuneesta aivopesusta huolimatta Suomen kansan valtaenemmistö (yli60%) pitää Venäjän Suomelle aiheuttamaa turvallisuusuhkaa epätodennäköisenä.  Vain kolmannes pitää melko tai erittäin todennäköisenä, että Venäjä uhkaisi Suomen turvallisuutta lähitulevaisuudessa.

Nämä ovat muuten suunnilleen samat luvut, jotka koskevat Natojäsenyyden kannatusta. Viimeisimmän luotettavan mittauksen mukaan vain 30% suomalaisista kannatta Suomen jäsenyyttä Natossa.  Ilmeisesti tästäjohtuen Kokoomus on Stubbin johdolla ehdottanut, ettei kansanäänestystä Natosta tarvita, jos eduskunnassa muuten löytyy riittävä enemmistö jäsenyyden kannalle.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro heijastelee minunkin ajatteluani, kun hän kommentoi mielipidetutkimuksen tuloksia:"Suomalaiset osaavat oman historiansa nojalla ja aika realistisesti suhtautua kärjistyneeseen tilanteeseen eivätkä vedä siitä kärjistyneitä mielipiteitä.  Näkisin, että kansalaismielipide heijastelee aika pitkälle todellista tilannetta."

 

Mikä on Niinistön epämääräinen "länsi"?

 

Niinistö asemoi Suomen "länteen". Länsi ei kuitenkaan ole mikään tarkasti määritelty käsite, vaan lähinnä ilmansuunta.  Selvää on, että EU on osa "länttä", samoin kuin tietysti Nato. Niinistö antoi myös tukensa EU:n yhteiselle ulkopolitiikalle, vaikka se ei välttämättä edistä Suomen taloudellisia etuja, ja kuitenkin presidentti korosti voimakkaasti talouden merkitystä.  Presidentti painotti myös lisäpanostusta puolustukseen, mutta ei kertonut, mistä rahat siihen otetaan samalla, kun hän vaati puolueilta selvää tietoa, mistä puolueet ovat valmiita karsimaan.  Eikö johdonmukaisuuden vuoksi olisi olluttarpeellista, että presidenttikin olisi ilmoittanut, mistä puolustuksen lisärahat otetaan?

 

Niinistö romutti lopullisesti Paasikiven linjan

 

Olen itse ilmoittanut olevani Paasikiven linjan kannattaja.  Paasikiven keskeinen viesti oli, että ystävät pitää etsiä läheltä ja vihamiehet kaukaa, jos ollenkaan.  Nyt viimeistään nykykokoomus irtisanoutui Paasikiven linjasta.  Suomi kuuluu " länteen", ja Venäjän toimet tuomitaan presidentin suulla.  Jo silloinen pääministeri Katainen ja nykyinen pääministeri Stubb ovat ilmoittaneet Suomen olevan "liittoutunut".

Niinistön paaluttaessa puoluejohtajille 19.122014 Suomen ulkopoliittisen linjan kävi selville nykyisen ulkopoliittisen johdon prioriteetit:1) oma puolustus 2) yhteistyö Ruotsin kanssa 3) Nato-kumppanuus ja 4) hyvät suhteet Yhdysvaltoihin.

Uutta tässä luettelossa "hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ". Tuskin Suomessa kukaan haluaa huonoja suhteita Yhdysvaltoihin, mutta onhan se uutta, että nämä suhteet nousevat tärkeimpien prioriteettien joukkoon.  Aikaisemmasta luettelosta puuttuu "hyvät suhteet Venäjään", mutta kun Venäjä tuomitaan, on vain johdonmukaista nykyisen ulkopolitiikan kanssa, ettei näitä suhteita voida pitää hyvinä.

Johdonmukaista ei kuitenkaan ole se, että samalla valitetaan venäläisten turistien häipymistä Suomen kaupoista ja hotelleista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ainakin ihmisten välisissä asioissa ystävyys merkitsee sitä, että ystävän "vääriä valintoja" on luvallista arvostella, eikä todelliset ystävät kyllä sitä koe vihamielisyytenä. Pitäisi minusta noin olla valtioiden välisissäkin
suhteissa. Olla ystäviä, vaikka ei kaikkia toisen tekemisiä hyväksyisikään.
Siitä en kyllä pidä, että jokaisesta arvostelusta ja kritiikistä ollaan Venäjän vastaisuutta tekemässä!

En todellakaan usko minkään "venäjänvastaisuuden" olevan syynä venäläisten turistien vähenemiseen!

Kyllä syy yksinkertaisesti on se, että ruplan huonon kurssin vuoksi esimerkiksi keskiluokalle ulkomaille matkustaminen on vain liian kallista!

Onko muuten missään tilastoa, josta selviäisi miten venäläisten turistimatkailu noin yleensä on kehittynyt. Onko se entisellään vai onko siinä muutenkin tapahtunut laskua?

Jukka Laine

Suomessa kokoomus varsinkin on vaikeassa asemassa. Talous romahtaa ja väärin kohdennetty ''syömiselvytys'' on tuhoamassa Suomen luottokelpoisuuden. Ulkoinen uhka on ainoa keino yrittää säilyttää kannatusta. Turvallisuuspolitiikka vaatii uhkatekijöitä. Todellisuudessa ilmastomuutos on pahin uhka ikinä. Se ei vaan ole kovin mediaseksikäs aihe.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jukka,
Näinhän poliittinen johto usein tekee. Luodaan ulkoinen uhka ja ryhdytään jopa sotaan kannatuksen lisäämiseksi. Niinistöllä kannatusta on ollut, Kokoomuksen onvähentynyt. En ole aivan varma, että Niinistö lisäsi kannatustaan eilisellä puheella.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Vähän aikaa sitten neuvostoliittolaisia turisteja ei haluttu Suomeen, koska he kuluttivat vähän ja polttivat huonolta haisevia sätkiä. Sitten venäläiset vaurastuivat, mutta taaskaan heitä ei haluttu Suomeen, koska pelättiin heidän ostavan kaikki maat ja mannut, vieläpä kaikki kalliit tavaramme. Heitä ei myöskään haluttu uimahalleihin huonon käytöksensä takia. Jo 60-luvulla kansakoulunopettajani sanoi kaikkien ryssien olevan huonompia ihmisiä kuin suomalaiset ja maailman parhaat saksalaiset. 1980-luvun varusmiehille ei jäänyt epäselväksi kuka Suomeen on hyökkäämässä. Kuinka tyhmä ihmisen pitää olla jos hän kuvittelee, että jossakin ihmisen vetämän rajan takana alkaa joku inhimillinen huonous ja matalamielisyys, vaikka hyvin tiedetään mistä ihmislajin heikkous johtuu. Maapallo on tuhoutumassa, mutta kaiken tämän hulluuden keskellä harkitaan pää kuumana mahdollisuutta saada taas kerran osallistua sotaan, jonka ainoa tarkoitus on vain saada aikaan lisää kärsimystä, kuolemaa ja tuhoa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kai,
Hyvin pitkälle kulkevat ajatuksemme samaan suuntaan. Eilinen Niinistön puhe ei parantanut tilannetta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomen kansa ei enää koe YYA-hihhuleiden luomaa Venäjän pelkoa, vaan tervettä kriittisyyttä ja varuillaanolontarvetta. Ei ole enää pelkästään ihastelun aihe, että kuudenkympinvillitystä sairastava muutenkin perverssi puolivallaton poikamies Putin machoilee hormonilisäpillereineen uuden sotilasdoktriinin johon sisältyy ennaltaehkäisevä hyökkäys Länteen, siis muuallekin kuin Ukrainaan ja Georgiaan ym.

Häkämiehen vuoden 2007 V3-lausunto ja Stubbin 080808-huomio olisi pitänyt ottaa vakavasti muidenkin kuin meidän harvojen jotka näimme jo loppuvuodesta 1999 Putinin 1. pääministerikaudella Moskovan tapahtumissa ja Groznyin piirityksen alkaessa 2007 kolmesti lausutun V-'haasteen' kehittymisen uudenvuodenpuheeseen 2015 mennessä seitsemästi sanottuksi V-'uhaksi'.

Näinä aikoina sekin siis todella counts kuka sattuu olemaan pressana. Joillain messiastautia tai yya-itseoikeutusperinteenjatkamisvimmaa potevilla kun on enemmän intoa ja itsekohtaisesti tunnettua sosiaalista tilausta kuin oikeata valtiomiestaitoa. Eipä silti, yrittänyttä ei laiteta niin kauan kuin ei saa jalasmökkiään hinattua väärään paikkaan.

Voisivatkohan esimerkiksi P. Väyrynen et consortes harkita nykyisessä haastavassa geopoliittisessa tilanteessa lämmittelevänsä kv. luottamuksenlujittamisaloitteita:

Itämeri rauhanmeri ja Ydinaseeton Pohjola (ml. Karjala/Petsamo) - tai ainakin YK:n yhteisneuvoston hallinnoima Demilitarisoitu Korvatunturi, ks. http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1833...

Hienoa muuten huomata Ilkka Kanervan kehittyneen terveeseen suuntaan 70-luvun yya-henkisyydestä ja ajasta Saksan neljännen valtakunnan (DDR) vieraana, kun hän linjaa näinkin selvästi Venäjän kolmannen valtakunnan puolidesantti Väyrysen "rauhanaloitteen": http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kanerva%20vayr...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Res Cordis,
Kuka se sellainen on, joka elvistelee täällä ilman omaa nimeä ja profiilia. Onneksi Suomen kansa on tällä hetkellä viisaampaa kuin "Res Cordis" ja ulkopoliittinen johto. Kansa on maltillista ja järkevää. Luulisi natottajien ja Venäjävastaisten voimien vähitellen turhautuvan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Elon laskuoppi saattaa olla osin vanhentunutta... ;)

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #12

Elon laskuoppi ei vanhene. Sen osoittaa tämän päivän Ylen mielipidetiedustelukin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #14

Ei sinällään juuri vanhene, mitä nyt valuuttamuutoksia on tullut ja ruplanpuhkeamisestakaan siellä ei puhuta. Ylen gallupitkin ovat tulkinnallisia ihan luvallisesti niin kuin sinäkin olet tehnyt. Elon raju riento kuitenkin ajaa pysähtyneisyydestä ohi mennen tullen. Monipuolisemmin maailmaa voi tarkastella ja kantojaan muodostella tutustumalla häkökulmiin ja -kohtiin eriasteisia dogmeja laajemmmaltikin, myös vaikkapa näihin blogeihin: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Kiusallista, kun joutuu suosittelemaan sosialistin blogeja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Mitä kiusallista siinä on, jos terveitä, järkeviä ja maltillisia ajatuksia? Oletko näyttänyt suosituksesi myös blogissa?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko,
En tiedä noista tilastoista, mutta eikö Sinusta ole johdonmukaista myös, se etteivät venäläiset matkusta maahan, joka on aiheuttamassa heille taloudellista ahdinkoa. Venäläiset ovat isänmaallista kansaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Jos sen tuolla tavalla tulkitsee, niin mikä maa Euroopassa se turistimaa olisi. Lähes koko Eurooppa kun noissa pakotteissa on mukana.

Edelleen kyllä uskon, että raha se merkittävin syy alentuneeseen matkustukseen on.

Jos matkailu kokonaisuudessaan olisi entisellä tasolla ja lasku koskisi pääosin
vain Suomea, niin se tukisi tulkintaasi. Ellei niin ole, kyse on vain luulosta!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko,
Tuossa Manu Korkman, eikö venäläisten kannata matkustaa Krimille. Minusta sekin on hyvä vaihtoehto. Jotenkin tuntuu merkilliseltä, ettet voi ymmärtää, että kun Suomesta on tullut käytännössä EU-sanktioiden mukana Venäjän vihollismaa, etteikö se vaikuttaisi venäläisten haluun matkustaa tänne ja muihin EU-maihin. Venäläiset ovat isänmaallisia.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #77

Mikko,

Ei venäläiset nyt niin hätäisiä ole, mutta pitkällä aikavälillä on hyvä, että naapurimaamme kansalaisilla on suora kontakti. Se vähentää harhaluuloja. Kyllä kait se nytkin on alueellista. Pietarin seudun väki täällä eniten käy eikä ole niin äkkiä muuttanut mieltään, mutta Venäjä on iso maa eikä kaikilta alueilta tänne matkusteta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tulkitsenko oikein jos totean ettei venäläisten kannata matkustaa Krimille?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Moni venäläinen yhdistää pakotteet Leningradin piiritykseen, joka kesti melkein kolme vuotta ja jossa kuoli melkein miljoona ihmistä. Nyt Suomi on jälleen yhdessä Saksan kanssa saartamassa Venäjän kansaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Leningradin_piiritys

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo,
Totta on, että venäläiset ovat tietoisia siitä, että Suomi on pakoterintamassa heidän maataan vastaan. Kyllä venäläiset kestävät, mutta entä suomalaiset poliitikot. Taitavat kansaedustajat, jotka eivät uskalla avata suutaan, mennä vaihtoon ensi huhtikuussa. Tosin ehkä eri syistä, kuin presidentti arveli.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Kommentti alla olevaan kirjoituksesi kohtaan:

”Niinistön paaluttaessa puoluejohtajille 19.122014 Suomen ulkopoliittisen linjan kävi selville nykyisen ulkopoliittisen johdon prioriteetit:1) oma puolustus 2) yhteistyö Ruotsin kanssa 3) Nato-kumppanuus ja 4) hyvät suhteet Yhdysvaltoihin”.

Uskottavan puolustuksen edellytykset ovat yo. lauseessa mainitut kohdat 1 ja 2.

SUOMI EI LIITY NATOON

Mikko, olet oikeassa. Suomi ei kuulu ”länteen”, sillä se on, on ollut ja tulee aina olemaan, maa, jonka geopoliittinen sijainti on ”lännen” ja itäisen naapurimme välissä.

Sitä eivät (EU)-federalistien tai Natoa haikailevien poliitikkojen julistukset muuta!

Mutta ole huoleton: Venäjän lisäksi Suomen kansan enemmistö vastustaa Naton jäsenyyttä. Ja lisäksi tulevan (?) pääministerin mukaan, emme hae Naton jäsenyyttä:

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

SUOMEN PUOLUSTUKSEN PERUSPILARIT (ILMAN NATOA)

Suomen puolustus on kuitenkin pidettävä uskottavana:

1. Asehankinnat ovat (yleisen asevelvollisuuden ja aluepuolustuksen ohella sekä maanpuolustustahdon lisäksi) tärkein peruspilari. Puolustusbudjetti (erityisesti ohjuspuolustus) on nostettava ajan vaatimusten mukaiseksi.

2. Suomen ja Ruotsin merivoimien ja ilmavoimien yhteistyötä on vietävä eteenpäin, jotta nämä Natoon kuulumattomat maat (FIN ja SWE) voisivat hoitaa yhteisen aluepuolustuksensa Itämerellä ja ilmatilassa.

3. Suomen aluepuolustuksesta huolehtivat viisi prikaatia ja Kaartin jääkärirykmentti huolehtivat”omat tonttinsa”, jos maavoimien asehankintojen rahoitus nostetaan riittäväksi.

Uskottava puolustus vaatii niin mittavaa rahoitusta, että Suomella ei yksinkertaisesti yksin toimiessaan ole siihen mahdollisuutta.

SUOMEN JA RUOTSIN PUOLUSTUSVOIMILLE YHTEINEN ALUEPUOLUSTUS

Ukrainan kriisi ja sen jäätyneeksi konfliktiksi edennyt tilanne sekä Venäjän lisääntyneet tiedustelulennot Itämerellä ja ”ympäri Eurooppaa” ovat vauhdittaneet Suomen ja Ruotsin yhteisen sotilaallisen puolustuksen keskustelua ja visiointia. Ruotsin puolustusvoimien komentajan kehitelmä SWE-FIN merivoimien yhteisestä johtamisesta vuonna 2023 on uusin avaus.

Suomen puolustusministeri Carl Haglund on luonnehtinut sitä
”mielenkiintoiseksi visioksi”.

Nimittäin, ”suomettumisen aikaisen” lainsäädäntömme mukaan Suomi ei saa antaa tai vastaanottaa sotilaallista apua. Poliittiset päättäjämme ovat kuitenkin, onneksemme, poistamassa näitä rajoituksia.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistäminen etenee hyvin, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) maanantaina 10.11.2014.

SWE-FIN yhteinen aluepuolustus merivoimien (ja myös ilmavoimien) osalta on Suomenkin etujen mukaista. Ruotsilla on vahvat merivoimat, sukellusveneitä, jotka ovat puolustusmäärärahojemme niukkuuden perusteella liian kalliita hankittavaksi. Lisäksi ruotsalaisilla on nykyaikaisia taistelulaivoja torpedoineen verrattuna meidän merivoimien aseistukseen.

Seuraava askel yhteisessä alueellisessa puolustuksessa, kun SWE-FIN maiden lainsäädäntö on saatu ajan vaatimalle tasolle, on luonnollisesti ilmavoimien yhteisen johtamisen suunnittelu ja toteuttaminen. Maavoimien osalta, ainakin tässä vaiheessa, voidaan todeta, että kumpikin hoitakoon ”oman tonttinsa”.

Kun SWE-FIN puolustusyhteistyö on saatu yllä esitettyyn malliin, on tullut aika toteuttaa SWE-FIN puolustusliitto valtiosopimuksen tasolla, jota voisimme visioida nimellä ”Pohjolan Puolustusliitto”.

Siksi, että siihen voisi (esim. Euroopan unionin hajotessa) liittyä muut pohjoismaat, Baltian maat, Skotlanti (tai jos se ei vielä silloin ole itsenäistynyt Britannia).

Mitään esteitä ei silloin, kaukaisessa tulevaisuudessa, olisi myös ”Pohjoisen Euroopan Unionille”, jossa mukana olisivat edellä mainittujen ohella myös Alankomaat, Saksa ja Puola.

Täällä lisää SWE-FIN puolustus-yhteistyöstä ja siihen liittyvät lähdeviitteet:

http://www.tapionajatukset.com/166

Puolustusministeri Haglund on tehnyt odotetun ehdotuksensa:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/haglun...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tapio,
Todella asiantuntevaa ja mielenkiintoista pohdiskelua. Jotenkin minulle on tullut kuitenkin käsitys, että Suomen ulkopoliittisen johdon( poislukien Tuimoja) prioriteetti on kuitenkin Nato, ei yhteistyö Ruotsin kanssa. Haglund on esim. liputtanut paljon voimakkaammin NATOn kuin Ruotsi-yhteistyön puolesta, samoin Stubb.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Mikko

Olet oikeassa, Haglundin ykkösvaihtoehto on (tai olisi ollut) Nato.

Mutta kun se vaihtoehto on lipumassa pois (Suomen kansan enemmistö, Kepu ja tietysti Venäjä), Haglund on tarrautunut kakkosvaihtoehtoon.

Suomen uskottavan puolustuksen kannalta se on tietenkin hyvä juttu, koska puolustusbudjettimme ei yksin riitä.

Hyvä juttu on sekin, että kertausharjoituksiin kutsutaan tänä vuonna 18 000 ihmistä, viime vuotisen (muistaakseni) 5 000 - 6 000 asemasta.

Puolustusbudjetin tasapainoitus pitäisi olla (suunnilleen) kolmasosa kuhunkin näistä: Puolustusvoimien ylläpito, koulutus ja asehankinnat.

Tässä mättää se, että tämä ei riitä asehankintoihin uskottavalla tavalla. On siis saatava muhkea lisärahoitus tai kiinteä yhteistyö Ruotsin kanssa.

Sitä paitsi, SWE-FIN yhteinen aluepuolustus (kun se rakennetaan hajautettujen ja liikkuvien ohjuspuolustusjärjestelmien sekä Patriot-tyyppisen ohjustentorjunnan varaan) on nopeampi ja tehokkaampi kuin konsaan Naton hitaasti reagoivat "aputoimet".

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #30

Tapio,
Yksi ongelma on vielä se, että Suomen puolustusvoimat on (Natoyhteistyön nimissä?) suuntautunut hankkimaan Hornetien seuraajat Yhdysvalloista 2020-luvulla, ei Ruotsiin Jas-Gripeneitä. Puolustusyhteistyö voi kariutua siihenkin.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen Vastaus kommenttiin #48

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö ei kariudu siihen, että Suomi ei osta/ei ostaisi JasGripeneitä Ruotsilta.

SWE edellinen puolustusministeri Karin Enström oli yhteistyölle hyvin myönteinen, mutta uuden hallituksen miespuolinen vastine ei oikein taida tietää miksi on valittu virkaansa (ei oikein osannut sanoa mitään järkevää Haglundin ehdotukseen).

Tässä Enströmin ja Haglundin hyvästä yhteistyöstä:

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

Totta puhuit, Jenkkilästä pyritään hävittäjien ja ohjusten hankintaan.

Ohjuspuolustus on kuitenkin uskottavan puolustuksen ehdoton edellytys:

http://www.suomensotilas.fi/fi/artikkelit/ilmapuol...

Uskottava maanpuolustus vaatii uusia hävittäjä-koneita, koska ne ovat keskeinen osa Suomen puolustusta. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan tämä on 6-7 miljardin euron projekti (ja pitäisi aloittaa noin v. 2020). Seuraaville vuosille myönnettävä lisärahoitus (noin 500 miljoonaa) on täysin riittämätön (vaikka SK;n mukaan armeija saa ”roimasti” lisärahaa). Suomi saa ja itse asiassa sen täytyy säilyttää aluepuolustus Natoon liityttäessä. Miksi: siksi että Nato EI ole mikään ”ihmeiden tekijä”, onhan se täysin epäonnistunut esim. Afganistanissa!

Esimerkiksi F-35 on liian kallis Suomelle, joten sen hankkiminen kyllä kariutuu hintaan:

https://www.youtube.com/watch?v=n5ZudEzJbnQ

Ruotsi ei pysty kuitenkaan näitä kaikkia tuottamaan:

OHJUSPUOLUSTUS KUNTOON (MAALLA. ILMASSA JA merellä –torpeedot ja merimaaliohjukset?)

Nämä vanhat (BUK-M1/1996) ohjusjärjestelmät korvataan uusilla. Myös hävittäjäkoneet ja niiden ohjusjärjestelmät ovat uudistettavien listalla (ilmasta maahan ohjukset):

http://www.hs.fi/kotimaa/a1406090012990?jako=a1c0c...

Suomen ilmavoimat oli pitkään havitellut JASSM-ohjusta F/A-18 Hornet-koneidensa modernisoinnin yhteydessä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/AGM-158_JASSM

Myös lähipuolustuksen olalta ammuttavat Stinger-ohjukset hankitaan Jenkkilästä-

Se, että JasGripenit (”aarnikotkat”) tulivat tuotannon alkuvaiheessa kentälle ”kyljelleen”, on ehkä vaikuttanut asiaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #54

Yesss, lisää ohjuksia. Kannatetaan lämpimästi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aina voimme leikkiä olevamme osa länttä. Maantieteellisesti olemme kuitenkin osa itäistä Eurooppaa rajan kulkiessa jossain Saksan ja Puolan välimaastossa. Kertoohan sen jo aikavyöhykekin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Länttä Niinistön tarkoittamassa mielessä ovat vielä Australia, Taiwan ja Etelä-Korea.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni,
Mikä on Sinun kommenttisi viesti?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28

Se, ettei länsi ole pelkkä maantieteellinen määre.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #52

No mitä se sitten faktisesti on?

onko se

a) Yhteinen arvomaailma, ytimenään hienovaraisesti peitelty alisteisuus USAn sotilaalliselle kontrollille ja vallalle?

b) Jossa alisteisuudessa mikään väkivalta ei ole liikaa taisteltaessa vastapuolen pahuutta vastaan?

c) jotain vielä hienompaa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Praha, Wien ja Budapest ovat vanhoja keskieurooppalaisia kaupunkeja. Euroopan itäraja kulkee Uralilla.

Me taas pikemminkin olemme pohjoista kuin länttä, muinaisille roomalaisillekin jossakin Ultima Thulessa hiihteleviä skritofennejä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Tätäkin taustaa vasten Niinistön "länsi" tuntuu epämääräiseltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Poliittinen maantiede onkin varsin vekkulia ja tarkoituksenmuakisesti joustavaa. Sitä mukaa kun NATO- et al n.s. läntinen plokki on valloittanut lisää lebensraumia, on Keski-Eurooppa siirtynyt itäänpäin.

Me puhumme sujuvasti laiskasta etelästä kun tarkoitamme Alppien eteläpuoleista Eurooppaa vaikka kyseessä maapallon mitassa kyseinen alue onkin joltisenkin pohjoisessa.

Meille on liitetty sinällään normaaleihin maantiellisiin käsitteisiin poliittis-ideologisia mielikuvia tyyliin länsi=hyvä ja pohjoinen=ahkera mutta itä=paha ja etelä=laiska.

Kyseessä on yksi ilmentymä n.s. hegemoniasta yhteiskunnassa. Siitä kuinka vallassa oleva eliitti määrittää mistä ja miten puhutaan emmekä me edes huomaa kuinka meitä manipuloidaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #38

Jorma,
Mielenkiintoista analyysiä. Selvää on, että Niinistön mukaan "läntiset arvot" ovat hyviä ja hyväksyttäviä, idän arvoista ei puhuta, mutta ne ovat kuitenkin ala-arvoisempia länteen verrattuna. Demokratian "mallimaassa" USA:ssa äänestysprosentti viimeksi pidetyissä vaaleissa oli 35%, ja tullakseen presidentiksi tarvitaan satoja miljoonia dollareita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #47

Niin, meidän tiedonvälitysympäristössämme termillä "läntiset arvot" on positiivinen klangi eikä kukaan pyri analysoimaan mitä siitä tarkoittaa "läntinen" ja mitä "arvot".

Samaan aikaan "itä" -sanalla voidaan kuvata kaikeka vastenmielistä. Kun sillä kuvailee niin ei tarbitse itse asiassa mennä konkretiaan ollenkaan vaan mielikuva on luotu jo pelkällä ilmansuunnalla.

Sen jälkeen kaikki analysoiva keskustelu on mahdotonta koska konkretiaan ei pääse ja mielikuvat on jo luotu.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, eikö Putin ole juuri se, joka etsimällä etsii "ulkoista vihollista" säilyttääksen oman ja lähipiirinsä vallan ja saaden sitäkautta lisää taloudellista hyötyä itselleen ja oligarkki kavereilleen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Eiköhän Putinin tavoitteena ole ollut ja ole vähän laajempi kuin oma tai oligarkiien asema. Putinin kannatus on 85% kannatus Venäjällä.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Arto, eipä tuota tarvitse etsimällä etsiä kun eräs osapuoli on systemaattisesti rakentanut puskureitaan sen rajalle. Paitsi, että eihän se ole uhkaus kun tämä NATOhan onkin vain rauhanliitto.. Damn! Unohdin. Koetan parantaa tapani, minussa on vain tämä epäluuloisuus ja kriittisyys saanut vallan kun Putin on ruvennut ruokkimaan tiliäni arvottomilla ruplilla.

Hehe. Huono vitsi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Damn! Siinäpä tyypillinen suomalaisen käyttämä ilmaisu. Eipä ihme että ruplat ovat arvottomia.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho Vastaus kommenttiin #94

Perhana kun en hoksaa miten tuo epätyypillinen ilmaisu liittyy ruplan arvoon.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voimme toki puhua ilmansuunnista, mutta jopa omalle sukupolvelleni on muodostui jonkinlainen käsitys siitä, mitä tarkoittavat mm.:
* länsimainen sivistys, länsimainen arvopohja, länsimainen demokratia, länsimaiset vapaudet, länsimainen vapaa media, länsimainen oikeuslaitos, roomalaisen oikeuden perustalta kehittynyt länsimainen lainsäädäntö, vallan kolmijako, jota länsimaissa pitkälti noudatetaan, länsimaiset yksilönvapaudet (kokoontumis-, puhe-, mielipide-, kirjesalaisuus) jne.

Näiden kautta asemoidumme länteen. Variaatioita ja vivahteita toki löytyy.
Hyvää uutta vuotta!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Elo kirjoitti kuinka suomalaiset ovat haluttomia näkemään uhkakuvia vaikka niitä meille maalaillaan. Saanemme siis varautua uuteen, entistä kovempaan ryskytykseen läntisisten tiedonlevitepeikkojen tuuteista käsin. Eiköhän YLEssä ja Erkon pajassa sun muualla jo ajeta raskaimpia propagandalinkoja asemiin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
On vaikea kuvitella, että YLE ja Hesari voisivat enää paljon lisätä propagandaansa. Muutoin niistä tulee vain Venäjävastaisen propagandan keskittymiä. Voiko joku mennä viel pidemmälle kuin Charly Salonius-Pasternak, joka jossitteli jo Suomesta Venäjän hyökkäyksen erillistä kohdetta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Noinhan voi tuntua, että kaikki on koettu mutta en epäile lainkaan kykyä ja potentiaalia lisätä kuvailuja itänaapurin kaikenlaisesta pahuudesta. Eiväthän he kuulemma vielä edes keitä pikkulapsia suurissa padoissa kuten 1930-luvulla asiallisesti silloisissa tiedonlevitteissämme kerrottiin. Potentiaalia siis on vaikka kuin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #36

Jorma,
Synnyin "vasta" 1943, joten noin hurjia väitteitä en nähnyt. Opin lukemaan vasta YYA-Suomessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Minäkin synnyin vasta 1955 ja opin lukenaan vasta Kekkosen aikana. Sen jälkeen olen käyttänyt sitä taitoani m.m. lueskemalla myös vanhoja lehtiä ja toki myös kuunnellut vanhempien ihmisten kertomuksia.

Eräs kuvaava tarina on neuvostoupseeri Toivo "Toiska" Antikaisen kokemukset suomalaisen oikeusvaltion kynsissä 1930-luvulla. Häntähän syytettiin maanpetoksien lisäksi m.m. kannibalismista NL:n Itä-Karjalassa ja todisteeksi esitettiin luita jotka "heimoretkeläiset" kertoivat keränneensä Antikaisen johtaman joukon nuotion hiilloksesta. Oikeudenkäynnissä Helsingin yliopiston tutkijat asiantuntijoina osoittivat luiden olevan lehmästä. Asianomaiset saivatkin sen jälkeen ansaitsemansa rangaistuksen, siis yliopiston tutkijat.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Naton (North Atlantic Treaty Organization) sivuilla mainitaan seuraavat NATO-kandidaatit Australia, Finland, Georgia, Jordan.
Pohjois-Atlantti on valtava valtameri.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo,
Onhan se hienoa olla kandidaatti yhdessä Georgian kanssa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nuorena virkamiehenä kauppa-ja teollisuusministriössä sain kuulla kansliapäällikkö Wahlroosilta menestyksen syntyvän siitä, että varoo vetämästä omia johtopäätöksiä ja sen sijaan etsii aina sellaisen jolla on asema ja kuuntelee häntä.

Sellainen on ymmärtääkseni yhä Niinistön Länsi, omani on pirstoutunut kunnioittamaan yksilöiden omalaatuisuutta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Tarkoittaako tuo, että pitää kuunnella ylempiään edetäkseen urallaan?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tarkemmin ottaen oppi taisi mennä niin, että sitä Etelärantaa kuuleminen, jonka juurella virasto, Matti Vuorian työhuone olikin sen verran heitä lähempänä kuin omani, että se selittää hänen huikean menestyksensä Varmassa ja muissa valtiokapitalismin linnakkeissa.

Janne Vaahtovuo

60% kansasta ei koe uhkaa - noin 80% heistä, jotka työskentelevät päivittäin maan turvallisuuden parissä näkevät uhkaa olevan.
Tämän voisi sanoa myös niin, että 60% median varassa olevista luulee tietävänsä - he, joilla on käytössään paljon enemmän ja muuta tietoa kuin mitä media tarjoaa, tietävät enemmän ja näkevät uhan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vaahtovuon kuvailemilla on leipänsä kiinni noissa uhkakuvissa ja etenkin niihin vastaamisessa. Kannattaa siis kasvattaa uhkakuvia jotta menestykselle syntyisi uusia mahdollissuukai. Eli kuten muinaiset latinaiset tiesivät: se joka härillä kyntää, se häristä puhuu.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Todelliset asiantuntijat usein kyllä korjaavat median luomia suurimpia kauhukuvia. Toinen asia on sitten "asiantuntijat", kuten Charly Salonius-Palsternak.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Asiantuntijoita näyttää olevan moneen junaan ja moni jää vielä asemallekin.

Heitä erilaisia kuunnellessakin kannatta harjoittaa lähdekritiikkiä ja arvioida motiiveja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Janne Vaahtovuo,
Päinvastoinhan asia on käytännössä. Asiantuntijat joutuvat usein toppuuttelemaan toimittajien intoa nähdä mörköjä siellä, missä niitä ei ole.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Toivonen,
Suomen kansa on yllättävänkin viisas. Poliittisten puolueiden on syytä kuunnella kansaa, vaikka Niinistö eilen kehottikin puolueita toisenlaiseen ajatteluun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansa ei koskaan ole väärässä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #66

Pekka,
Ehkä poliitikoille olisikin parempi tunnuslause "Kansan pelko on viisauden pelko". Eilenhän Niinistö epäsuorasti sanoi, että tehdään päätökset, vaikka äänestäjät eivät niistä pitäisi.

Antti Harjula

Jos tätä Suomen asemoitumista katsoo Venäjän näkökulmasta, niin siihen voisi olla hyvä The Sakerin analyysi siitä, kuinka Venäjä näkee Ukrainan tilanteen. Alla hänen luettelemat Yhdysvaltain tavoitteet Ukrainassa. Jokainen voi itse mielessään miettiä kuinka Washington on onnistunut Suomen kohdalla. Sinällään koko artikkeli on täyttä tavaraa.

As a reminder, what were the US goals in the Ukraine: (in no particular order)
1 Sever the ties between Russia and the Ukraine
2 Put a russophobic NATO puppet regime in power in Kiev
3 Boot the Russians out of Crimea
4 Turn Crimea into a unsinkable US/NATO aircraft carrier
5 Create a Cold War v2 in Europe
6 Further devastate the EU economies
7 Secure the EU's status as "US protectorate/colony"
8 Castrate once and for all EU foreign policies
9 Politically isolate Russia
10 Maintain the worldwide dominance of the US dollar
11 Justify huge military/security budgets

2 Suomi fanittaa Kiovaa +
5 Kauttakulkusopimus Naton kanssa +
6 Suomen talous sakkaa +
7 Suomi fanittaa/ nöyristelee länttä +
8 Suomi peesaa EUta toisin kuin esimerkiksi Unkari +
9 Suomi mukana pakotteissa +
Eli periaatteessa Yhdysvallat on onnistunut Suomen osalta kaikissa Suomea sivuavissa tavoitteissa.

http://www.zerohedge.com/news/2014-12-31/guest-pos...

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Unohtui tuosta kommentistani #50, että sitten on tietysti näitä Putinin palkkaamia ammattitrolleja suoraan Pietarin trollitehtaalta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mikkonen lisäsi kommenttiinsa Putinin palkkaamat ammattitrollit suoraan Pietarin trollitehtaalta. No, jospa Mikkonen nyt sitten näyttää meille ihan oikean делатьно в Петербурги peikon.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Antti
Hyvä kommentti ja analyysi. Muuten kun Tuomioja sanoo, että Suomi on osana EU:ta päättämässä asioista, kannattaa muistaa, että EU:ssakin on aikamoinen kirjo. Jotenkin tuntuu, että Suomi on asemoitunut kaikkein kiivaimpien sanktioiden kannattajien joukkoon.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Niinistön puhe kokonaisuudessaan oli hyvä. Sen tulkinnat on eri juttu. Kyllä Niinistö puheessaan korosti, että on tärkeää ylläpitää keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa.

Suomettumishölinöitä en ymmärrä lainkaan. Paasikivi-Kekkosen linja oli jämäkkä ja sen ansiosta muun muassa Porkkala saatiin ennenaikaisesti takaisin. Nuorisoon ne ilmeisesti purevat.

Se on todella hyvä asia, ettei täällä mikään pelko (tai paniikki) leviä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Keskustelun ylläpito on eri asia kuin hyvien suhteiden ylläpito. Sitä paitsi kaikki riippuu myös Venäjästä. Kuinka kauan he haluavat jatkaa pelkkää keskustelua, jos sanktioita ylläpidetään.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Kyllä minä sen ainakin ymmärsin naapuruussuhteiden ylläpitona. Tuskin Niinistö nyt tarkoitti, että lätistään lämpimikseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #60

Jari,
Joskus "lämpimien" puhumisella saatetaan kuitenkin yrittää hämätä kotimaista yleisöä ja yrittää ylläpitää omaa kannatusta. Tämä näin yleisellä tasolla.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #71

Mikko,

Toivottavasti sitä sitten harjoitetaan vain huonolla menestyksellä kotimaassa. Kiinalaisten kanssa sitä ei ainakaan kannata harjoittaa eikä nyt niin kauheasti venäläistenkään kanssa; Eikä suomalainenkaan sitä arvosta. Jenkkien kanssa se taas on suotavaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Valtamedian Venäjä-pelottelu ei ole saanut suomalaisten kannatusta kuten Mikko Elo kirjoituksessaan toteaa. Mitä siis tehdä?

Yle Ajantasa linjasi jo tulevaa. Päivällä haastateltiin Kauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilää ja presidentti Martti Ahtisaaren toimiston toiminnanjohtaja Tuija Talvitietä. Molemmat ovat kiivaita Nato-lobbareita.

Haastateltavat väheksyivät suomalaisten Venäjä-pelottomuutta ja Nato-vastaisuutta. Suomalaiset kun eivät elä ajan hermolla ja pelkäävät vääriä asioita?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rauno,
On selvää, etteivät YLE ja Hesari voi noin vain luopua propagandasodasta., mutta Suomen kansalaiset ovat sitkeitä sissejä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Vaihtaa kansa? Yksi iso matkatoimistoyrittäjä sanoi kerran luennolla, että kun jossain pamahtaa, niin ruotsalaiset peruvat matkansa ja suomalaiset melkein kyselevät vapaiden paikkojen perään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, eikö tuo Putinin 85% kannatus herätä itsessäsi minkäänlaisia kysymyksiä, puhutaan sentään maasta, jossa koko tiedonvälitys on hallituksen ja eritoten Putinin hallussa. Kyselit kerran medialukemisen taitoni perään, nyt kysyn sinulta samaa, nimittäin oudolta, näin demarina, tuntuu sinun lähes vihamielinen suhtautuminen suomalaisiin tiedotusvälineisiin ja näet kaikki tiedotusvälineet ja toimitukset jopa yksittäiset toimittajat ryhmittäytyneen Venäjän vastaiseen rintamaan ja toisaalta tunnut taas uskovan kaikki mitä EU-vastaisilta ja venäjämieliseltä taholta tulee.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto.
Kaksi huomiota1) Ei tämä Putinin kannatusluku ole minun keksimäni. Sen olen kuullut mm. amerikkalaiselta CNN-kanavalta. Venäläiset ovat isänmaallista kansaa. Onhan Niinistönkin kannatus ollut 75% ennen uuden vuoden puhetta.
2) Tänään ulkoministeri Tuomioja on sanonut saman kuin minä jo monta kertaa. Tuomioja moittii Suomen mediaa Ukrainan kriisin kärjistämisestä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Olin päivällisillä kultturiantropologi Lennart Meren kanssa Tallinnassa, kun hän oli ulkoministeri. Keskustelimme mm. virolaisten ja venäläisten luonteista ja kulttuureista.

Lennart Meri sanoi, että venäläinen kulttuuri, yhteiskunta ja luonteenlaatu ovat historiallisesti välimerellisiä. He ovat suurpiirteisiä, mutta myös herkkiä. Lennart Meri sanoi, että tämä on erittäin tärkeää tiedostaa.

Suomessakin tämä olisi tarpeen tiedostaa, ja ehkä kansa tiedostaakin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo,
Luulinkin, että suomalaisten poliitikkojen suurin ongelma on, etteivät he tunne Venäjän historiaa eivätkä osaa maan kieltä. Toista olivat Paasikivi ja Mannerheim. Nyt tuntuu melkein olevan ansio, kun ei ole missään tekemisissä Venäjän kanssa. Tämä on alistumista amerikkalaisten tahtoon. Käskytysketju kulkee nyt: Washington, Bryssel, Helsinki.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, juuri tuo Venäjän osittainen historian tuntemus josta jonkunverran olen lukenut ja jopa jotain luulen siitä ymmärtävän. Tuo historia on ollut kansaa alistavaa ja yksinvaltaisuuten perustuvaa jota Putin oligarkki-ystävineen jatkaa ryöstämällä omaa kansaansa, sitä ei voi yksinkertaisesti hyväksyä. Tsaarien yksivalta vaihtui komunistien yksivaltaisuuteen, kommunismin romahduksen myötä yksinvaltauden otti oligarkit, käsikassareinaan ensin juoppo Jeltsin ja hänen seuraajakseen Putin. Venäjän kansa ansaitsee parempaa mitä Putin tarjoaa, kuten demokratiaa, vai oletko eri mieltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuo historia on ollut kansaa alistavaa ja yksinvaltaisuuten perustuvaa jota Putin oligarkki-ystävineen jatkaa ryöstämällä omaa kansaansa, sitä ei voi yksinkertaisesti hyväksyä."

Samahan tämä on Suomessakin, kaikki Kekkosen perintönä hankittu teollisuus ja omaisuudet on hävitetty ja Suomi elää velaksi, Halvalla on mennyt Tele (Sonera) ja Kemira, Rautaruukki, laivateollisuus, IVO, Puolet Fortumista, ym, ym, koko kaivannaisteollisuus ja lähes kaikki pankit. Venäjällä on huomattavasti paremmin pidetty kiinni valtion omistuksista varsinkin luonnonrikkauksissa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,
Juuri näin on käynyt. Sosialidemokraattisena kansanedustajana olen kokenut myös henkilökohtaisesti tuon "sananvapauden". Monet kirjoitukseni on heitetty porvarillisten lehtien roskakoreihin. Joten se siitä sananvapaudesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Jokainen maa ansaitsee parempaa, myös Venäjä, kuten kaikki muutkin maat Suomi mukaanlukien. Enemmän demokratiaa, sananvapautta, tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta. Onhan Putin Venäjän kansalle valtava askel eteenpäin verrattuna juopon Jeltsinin aikaan.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Totuushan nyt lienee, että Venäjällä on voimakas Putin-media ja oppositiolla on vain muutama kanava. Näin todisteli keväällä Moskovassa asuva suomalainen jossain radio-ohjelmassa. Suomessa vaan on tilanne, että meillä on vain "putin-media", eikä todellisella oppositiolla ole yhtään kanavaa. Tilanne Suomessa on todella paha, ja tietenkin tämä median valta vaikuttaa toisiin herkemmin kuin toisiin, mutta kaikkiinhan se vaikuttaa. Median valtaa ei ole osattu ottaa huomioon perustuslaissa, eikä vallan kolmijako-oppia kehiteltäessä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minua jäi mietityttämään presidenttimme ottama yhteys puhelimitse presidentti Putiniin. Juuri vähää ennen Uuden Vuoden puhettaan suomalaisille.
Yritti ottaa vissiin selvää Putinin mielialasta? Tai peräti kyseli kautta rantain, mitä mieltä siellä ollaan Suomen puolueettomuus-
politiikan vaihtamisesta pelkästään länsisitoutumispolitiikkaan?
Kekkosen ajoista lähtienhän on ollut maan tapa, että presidentti ensin ottaa selvää itänaapurin kannasta, ennen kuin kertoo ulkopoliittisen näkemyksensä suomalaisille.
Näin niitä hyviä naapurisuhteita on hoidettu ja hoidetaan edelleen.
Toivottavasti naapurin presidentti ymmärsi meidän kohtalon yhteytemme EU:n ja siitä johtuvan presidenttimme julistaman näkemyksen liittyen Ukrainan tapahtumiin?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Teuvo Valkonen,
Täytyy sanoa, ettei Sinulta ainakaan mielikuvitusta puutu - eikä pahanilkisyyttä. Kyllä Suomen kaikilla presidenteillä on ollut Suomen etu mielessään. Jokainen on toteuttanut sitä omalla tavallaan, oman näkemyksensä mukaan.

Jorma Lehmonen

On tämän presidentti Niinistön puhe nyt vähän huvittavakin. Tottahan me nyt pakosta kuulemme läntiseen liittoumaan EU - jäsenyyden myötä mutta väestöpohjaltamme olemme enimmistöltämme ns itäistä linjaa ja emmehän oikeastaan kuulu maantieteellisesti sen paremmin länteen kuin itään joten jo näidenkin seikkojen johdosta ns Paasikiven linja ajaa asiansa vielä tänäkin päivänä.

Tuntuu vain näiltä nuoremmilta unohtuneen se tosiasia että Venäjä on edelleenkin sotilaallisesti suurvalta. Tuntui tuo asia jo unohtuneen niin Brysselissä kuin Washingtonissakin kun Ukrainan manööveri menikin persiilleen.

Ovatko ihmiset todellakin niin naiveja että kuvittelevat Venäjän antavan Krimin taas pois. Ihan sama oli Putin presidenttinä tai ei niin sotilasmahti ei enään tule ilman suursotaa Krimiä luovuttamaan.

Siinä nyt hieman muodonkin vuoksi kalistellaan Brysselissä ja Washingtonissa sapeleita mutta tosipaikan tullen tuskin yksikään eurooppalainen maa olisi valmis minkäänlaiseen sotilaalliseen konfliktiin Venäjän kanssa koska siitä seuraisi automaattisesti Brysselin nomenklatuuran viraltapano ja EU taru loppuisi siihen.

Ei se ole Yhdysvallatkaan käynyt keneltäkään lupaa kysymässä kun ovat omista intresseistään pitäneet sotilaallisesti huolta. Mutta tämä juupas eipäs leikki on jo saavuttanut samanlaisen höpöhöpö mediasirkuksen kuin nämä rasisti jutut on trendikäs tuomita toinen osapuoli kuuntelematta ollenkaan mitä sanottavaa toisella osapuolella on. Krimin osaltakin lienee selvää että ylivoimainen enemmistö haluaakin kuulua Venäjään mutta meillehän se ei sovi.

Onneksi meillä vielä on elossa ja päivänpolitiikassakin vielä mukana sellaisia henkilöitä jotka uskaltavat ääneen sanoa mikä on SUOMEN etu sillä toistaiseksi olemme vielä itsenäinen valtio vaikkakin Lipposen hallitusajoista lähtien maatamme on kaikin keinoin koetettu pakkomyydä ja sosialisoida Brysseliin.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

No tietenkään Suomi ei ole itsenäinen maa, mutta siitä nyt on turha kinastella. Itsenäisyyttä on kuitenkin vähemmän kuin parhaimmillaan Venäjän vallan aikana, ja loppukin on menossa valtapuolueiden suostumuksella. Viittaan USA-sopimukseen ja Nato-jäsenyyteen.

Jorma, tuo on tosiaan totuus Krimistä kuten Kosovostakin, josta Länttä tai Natoa ei haukuta lainkaan. Eipä meillä noussut meteliä siitäkään, kun Skotlanti järjesti kansanäänestyksen erotakseen Englannista tai kun Katalonia järjesti vastaavan äänestyksen, ja siellä suuri enemmistö halusi itsenäisyyttä kuten krimiläiset eroa Ukrainasta. Meillä pitäisi olla käynnissä hirmuinen kampanja Katalonian itsenäisyyttä ajavia kohtaan, sillä kuuluvathan he nyt sentään käytännössä samaan liittovaltioon kanssamme, ja periaatteessa mielipiteellämme sinne päin pitäisi jotain (1-2 %) merkitystäkin olla. On toki merkitystä mielipiteillä itäänkin päin, nykyisin suomalaisille negatiivista.

Luullakseni USA:ssa on niitäkin, jotka uskovat, että Venäjälle voidaan pakotteiden avulla saada aikaan epäjärjestystä ja Putin vallasta. Saudi-Arabiahan läksi USAa öljyn hinnalla tässä tukemaan. Kai tavoitteena on myös täysin yksinapainen uusi maailmanjärjestys, minkä tiellä nyky-Venäjä on.

Ukrainan kriisi on tehty suureen tarpeeseen, vihollisen tarpeeseen, ja monet maat ovat jo lisänneet sotilasmenojaan, josta huomattava osa valuu Kaliforniaan ja USA:an. Joukothan vetäytyvät nyt Afganistanista ja Irakista, mitkä ovat olleet todella hyviä ja pitkäaikaisia bisneksiä. Sotateollisuudelle.

Jorma Lehmonen

Hei Mauri. Osui ja upposi. Yhdaysvaltain taloudesta 20-25% pyörii varusteluteollisuuden ympärillä ja yllätys, yllätys kuinka sitä Brysselin nomenklatuuran avustuksella laitettiin pystyyn Ukrainan kriisi ja sitä kautta nyt pelotellaan Venäjän karhulla ja tilataan sen minkä keretään NATO sopivaa aseistusta Yhdysvalloista.

Niimpä, maailma on väärällään näitä Krimin tapauksia tälläkin hetkellä mutta kun ne eivät saa samanlaista samanlaista huomiota. Ai niin mutta kun ne otti kettutytöt kiinni ja homojakin tölvivät niin taas on niin trendikästä osoittaa syyttävällä sormella.

Tuo öljyllä spekulointi kuitenkin pitkässä juoksussa kusee kuitenkin enemmän läntisen maailman nilkkaan kun nämä kehittyvät maat Kiina, Intia jne saavatkin halvemmalla energiaa ja parantaa heidän kilpailukykyään koska raaka-aineiden hinnanlaskuhan tuntuu enemmän siellä koska työvoimakustannuksia ei vielä käytännössä ole juuri lainkaan verrattuna eurooppaan tai Yhdysvaltoihin.

Ja kiitos taas Mikko että uskallat olla erimieltä tämän palstan valtavirran kanssa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Suomalaiset on aika fiksuja. Moni oli sitä mieltä, että Niinistön pitäisi pitää enemmän yhteyttä Putiniin.

Sinulla on ihan hyviä kriittisiä näkemyksiä ja myös hyviä rakentavia ehdotuksia. Sitä aiemmin esittämääsi kokonaisvaltaista turvallisuusnäkökulmaa olen miettinyt. Se on jotenkin kuin naula päähän Venäjän naapurivaltiolle. Taitaa olla niin, että kaikkiin kriiseihin, joissa Venäjä on ollut mukana, on liittynyt (edeltävä) alueen sisäinen sekasorto.

Suomi on sinällään hankala kohde, kun suomalaiset ei pelkää sitten millään. Eikä tätä maata helposti saa sekasortoon. Maasto ja ilmasto asettavat nekin omat haasteensa. Mutta kyllä turvallisuuteen kannattaa panostaa.

Risto Hyttinen

Mielenkiintoista, että Suomessa asuvat venäläiset luottavat Suomen tiedoitusvälineisiin enemmän, kuin Venäjän ja Putinin jatkuviin valheisiin, mitä on tapahtunut ja mitä jatkossa aiotaan tehdä.

Ps 144:8 "joiden suu puhuu vilppiä ja joiden oikea käsi on valheen käsi!"

Risto Hyttinen

Wall Street Journal:
Suomen pyrkimys helpottaa ihmisten ja tavaroiden virtaa Venäjältä ja Venäjälle vaikuttaa anakronismilta, kun Ukrainan kriisi ei näytä lientymisen merkkejä ja Itämeren alueen maat, Suomi mukaan lukien, todistavat toistuvia Venäjän sotilaskoneiden tekemiä ilmatilaloukkauksia, artikkelissa sanotaan.

WSJ:n jutusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Uusi Suomi.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Miettikööt ihan rauhassa. Itse mietin/mietimme ostoksia/maahantuontia Venäjältä Viron sijasta. Nyt voisi kannattaa, kun ruplan kurssi on heikko.

Toimituksen poiminnat