MikkoElo

Jeffrey Sachs:"Yhdysvallat on korruptoitunut poliittinen järjestelmä"

Jeffrey Sachsia pidetään maailman vaikutusvaltaisimpana ekonomistina.  Näin on todennut mm. New York Times-lehti (Helsingin Sanomat 9.1 2015).  Tänä vuonna 61 vuotta täyttävä Sachs tuli jo 28-vuotiaana maailmankuuluun Harvardin yliopiston professoriksi.  Hän on toiminut myös monien eurooppalaisten maiden taloudellisena neuvonantajana,

 

Sachs arvostelee kotimaataan USA:ta kovin sanoin

 

Sachs ei sanojaan säästele edes, kun hän puhuu kotimaastaan.  Samalla arvostelusta saa osansa Eurooppa (HS 9.1.2015).  Hänen mukaansa Google, Amazon, Microsoft, Apple ja Starbucks ovat välttäneet veroja kierrättämällä rahansa, yleensä Euroopan kautta, Karibian veroparatiiseihin.  Sachs oli antanut haastattelunsa vieraillessaan Kööpenhaminassa.

Sachsin keskeinen teema on, että vaurauden liian epätasaisesta jakautumisesta seuraa yleensä ongelmia.  Hän sanoo myös, ettei yrityksiä pysäytetä, koska ne ovat poliittisesti niin mahtavia.

 

Sachs:"Yhdysvallat on korruptoitunut poliittinen järjestelmä"

 

Sachsin mukaan suuryritykset ja rikkaat pystyvät turvaamaan asemansa miljardien vaalirahoituksella.  "Ja sitä sitten kutsutaan demokratiaksi".  Sachs sanoo, että Wall Streetin rahamarkkinarahastojen huippujohtajat ansaitsevat vuodessa miljardi dollaria ja maksavat silti alimpia veroja.  Tämä on mahdollista siksi, että poliitikot suojelevat heitä, koska he ovat suuria vaalirahoittajia.

Sachsin mukaan maailman 1645 miljardöörin yhteensä 6400 miljardin omaisuudella on jo makrotaloudellista merkitystä.  Hänen mielestään superrikkaiden varoja pitäisi käyttää esim. kestävän kehityksen edistämiseen.  

Sachsin mielestä politiikka toimii silloin, kun se pystyy tasaamaan talouden teknologian aiheuttamia ryppyjä yhteiskunnassa.  Yhdysvalloissa se korostaa ryppyjä, koska kampanjarahoituslailla tulee rikkailta.

 

USA:n demokratia on todellisuudessa harvainvaltaa

 

Sachsin esittämiin näkemyksiin on helppo yhtyä, sillä niin demokraatit kuin republikaanit ovat yhtä riippuvaisia vaalirahoituksesta.  Jotenkin tragikoomista demokratian kannalta on se, että ehdokkaan uskottavuus on sitä suurempi, mitä enemmän hänellä on vaalikassassa rahaa.  Rahaa lahjoittavia henkilöitä palkitaan usein mm. suurlähettilään paikoilla, vaikka heidän ulkopoliittinen osaamisensa olisi mitätöntä.

USA:n demokratiavajetta lisää osaltaan se, että osallistuminen vaaleihin on heikkoa.  Viime kongressivaaleissa äänestysprosentti oli 35.  Keskimäärin vaaleihin osallistuminen on ollut 40%:tin luokkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Sehän on selvää, että USA ei mikään mallimaa ole. Kyllä minä hyvin paljon kritisoitavaa sieltä löydän. Jollain lailla kumminkin niin ajattelen, että
länsimaiden vioista ja ongelmista huolimatta, ei oikein parempaakaan maailmassa juurikaan esiinny. Verrataan vaikka mihin. Joka järjestelmessä ja maassa löytyy huonoja puolia, mutta kumminkin, mikä olisi se ideaali järjestelmä. Ei ainakaan se mikä Venäjällä nykyään on!

Jotenkin en vain jaksa ymmärtää! Tuntuu, että Elon mielestä länsimaista ei mitään myönteistä tunnu löytyvän. Hän on ottanut elämäntehtäväkseen etsiä mahdollisimman paljon negatiivisia asioita lännestä.

Onko hän nykyään innokkain Venäjän ymmärtäjä? Sitä mieltä olen kuitenkin, että naapurimaahan verrattuna demokratia USA:ssa on suurempaa.
Yksilön vapautta vaikkapa ajattelen. Ajatellaan vaikkapa viimeisiä ajokorttimääräyksiä! Ja monta muuta vastaa!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko Viitala,
Sachs toteaa myös, että Skandinaviassa on maailman parhaiten toimiva yhteiskunta. Itse yhdyn tähän näkemykseen. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa elintaso on korkea ja demokratia toimii. Keskimäärin 80-90% ihmisistä käy äänestämässä.
Kannattaa huomata, ettei Suomi ole Skandinaviaa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Suomi ei poliittiselta traditioltaan muutenkaan kuulu pohjoismaihin. Ne eivät ole yhden totuuden maita ja demokratia on laveampaa.

Kekkosen uudelleenvalinta poikkeuslailla ei olisi onnistunut missään muussa pohjoismaassa. Monessa itäblokin maassa kylläkin.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Eli kuuluuko Suomi sitten tuonne itäänpäin? Onneksi opit sentään suurimmalata osalta tulevat lännestä!
Se pitää kyllä myöntää, että mainitsemasi maat ovat tuossa suhteessa huippuja maailmassa.
Kaikista ongelmista huolimatta Suomi kyllä kuuluu noissa asioissa selkeään yläkastiin. Jos oppia halutaan ottaa, niin nimenomaan lännestä sitä löytyy. Ei idästä!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko,
Länsi on monikäsitteinen, mutta Ruotsi, Norja ja Tanska ovat Suomelle hyviä esimerkkejä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Samaa mieltä, mutta paras, paras huono esimerkki, on itäinen naapurimme Venäjä ja sen järjestelmä.

Kaikki me Venäjän älyttömyydet tunnemme, mutta tänään sain HUUTONAURU-kohtauksen, kun luin, että Venäjällä homot, transvestiitit ja sukupuolisesti " häiriytyneet eivät saa ajokorttia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio.
Jos tuo on totta, tuntuu se kyllä järkyttävältä. Ilmeisesti he saavat kuitenkin äänestää Venäjällä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #8

Jouko,
Tarkoitus oli keskittyä Amerikan epädemokraattisuuteen, joka on kiistaton. Ei Jeffrey Sachs puhu turhia. Sinä kuitenkin haluaisit nyt keskittyä Venäjään. Miksi?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #8

Jouko,
Oletko lukenut jostakin, ettei heillä olisi äänioikeutta?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #7

He saavat äänestää niitä ehdokkaita jotka vallanpitäjät hyväksyvät ehdokkaiksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #12

Manu Korkman,
Jokaisessa maassa on oma vaalilainsäädäntönsä. Suomessakin käydään kovaa taistelua esim. perussuomalaisten keskuudessa siitä, ketkä pääsevät ehdokkaiksi. Varmaan muissa puolueissa sama ongelma.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Putin pidätti itseltäänkin ajokortin, kun listaan kuuluu myös kleptomaanit... tosin hänellä lienee autonkuljettaja... mutta murhamiehet saa vielä suhata siellä vapaasti... ja venäjän vaalit :D

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #11

Martti Haverinen,
Mikä "maani" Sinä olet? Ovatko " kaikki muumit laaksossa", kun tuollaisia kirjoitat? Miten tämä edistää keskustelua Amerikan demokratiasta?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #21

Kommentoin sitä transsujen kortinmenetystä Venäjällä, eli kommenttini ei koskenut alkuperäistä kirjoitustasi. Ja Venäjän vaaleista mainitsit sinä, josta huvittuneisuuteni...

Muumeista sen verta, että se on suhteellista... liika rationaalisuus voi hyvinkin nopeasti muuttua kokonaisuudessaan irrationaaliseksi... riippuu tavoitteista.

Ja kirjoituksesi sisältöön: Kaikki tämä on tapahtunut USA:ssa jo Nixonin kaudelta saakka ja toimintamalli on laajentunut kattamaan koko maailman.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Mikä on tietolähteesi? Voitko linkittää sen?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #15

Mikko Elo

Voi olla, et luota koska länsimediasta:

http://www.bbc.com/news/world-europe-30735673

Tää on Moskovasta läntiseltä kirjeenvaihtajalta

http://www.smh.com.au/national/russia-denies-trans...

Tämähän on hyvä korruptiokanava poliisille. Homoksi epäilty saa ajokortin maksamalla miliisille.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #26

Ilkka Varsio,
Käymme propagandasotaa, joten tietolähteisiin pitää aina suhtautua epäillen.
Jos tuo uutinen olisi totta, on laki täysin järjetön.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #15

En uskonut hetkeäkään, kun tuo uutinen lävähti silmille. Todella omituinen uutinen, joka saa miettimään onko länsi siirtynyt yhtä tökeröön suoraan propagandaan kuin parjaamansa Venäjä.

Helsingin sanomat linkittää omassa uutisessaan "lähdeviitteeksi" Venäjän virallisen kanavan: http://government.ru/docs/16440/

Se vaan, että minä en ainakaan löytänyt mitään mainintaa kyseisestä linkistä transsukupuolisista. Löytääkö joku muu?

Mutta katsotaan kommentoiko Venäjä - vai käykö niin, että tämäkin uutinen vaan painuu unholaan jättäen kuitenkin omat pienet jälkensä vastakkainasettelulle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #28

Joel Jaakkola,
Läntisten medioiden uutisointi panee epäilemään, ettei tuollaista lakia ole olemassakaan. Jos kuitenkin on, tuntuu aivan käsittämättömältä.

Antti Jokela Vastaus kommenttiin #31

"Läntisten medioiden uutisointi panee epäilemään, ettei tuollaista lakia ole olemassakaan."

Kelpaako sitten itäinen media. RT tietää kertoa seuraavaa:

...list of medical conditions preventing people from get [sic] a driving license to include sexual disorders, which covers all transgender people, bi-gender, asexuals, transvestites, cross dressers...

People shorter than 150 centimeters were also included on the list...

Syyksi kelpaa siis, noiden seksuaalisten poikkeavuuksien lisäksi, myös lyhyys ja seksuaalisen halun puuttuminen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #39

Antti Jokela,
En pidä Venäjän tuosta laista, mutta en olekaan Venäjän lainsäätäjä. Homoista ei siinä mainita sanaakaan.

Jussi Lyytikäinen

Iltasanomat 07.01.2015:
DEMARIT VOITTIVAT vuoden 1995 vaalit, ja moni Liisan listan kohta toteutettiin. ”Puramme hiljaisesti hyvinvointivaltioita. Sen voisi tehdä myös ääneen”, Jaakonsaari sanoo 20 vuotta myöhemmin (Helsingin Sanomat 3.1.).

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jussi Lyytikäinen,
En ole koskaan pitänyt Liisa Jaakonsaarta esikuvanani. Tuskinpa Liisan osaaminen riitti edes oman listan tekemiseen. Eiköhän se ollut Raimo Sailaksen, tai jonkun muun taloutta osaavan käsialaa. Siinä ei silti paljon sosialidemokratiaa näkynyt. Sen olisi voinut hyvin joku porvarikin tehdä.

Jussi Lyytikäinen Vastaus kommenttiin #48

Kuitenkin Rva Jaakonsaari on demari.....USA.ta on turha syyttää,yksisyyllinen,jos sitä etsit,läytyy kylppärin peilistä...

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vastaus Elon viestiin "4"
Tässä asiassa olen kyllä samaa mieltä!

Pekka Iiskonmaki

"Yhdysvallat on korruptoitunut poliittinen järjestelmä" Onneksi SDP:n malli on DDR.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Iiskonmäki,
Sinähän olet hauska mies. Voisimmeko kuitenkin nyt keskustella Yhdysvaltojen demokratiasta, joka ei näytä olevan kovin vahvalla pohjalla?

Pekka Sandberg

Mikko olet fiksu kaveri ,älä provosoidu vain.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Suomea viedään kuin pässiä narussa EUn katraassa TTIP -sopimukseen USAn kanssa. Yleisesti on tiedossa, että Stubb on saanut viime eduskuntavaaleissa vaalirahoitusta eräältä lakitoimistolta, jolla on merkittävä asema TTIP-sopimukseen liittyvässä ns välimiesoikeudessa. Juuri nämä tahot ajavat sopimusta kuin käärmettä pyssyyn. Ja niillä on ouolestaan suorat kytkennät USAn hallinnon korruptiojärjestelmiin.

Stubb ei ilmeisesti katso olevansa jäävi puhumaan TTIPn puolesta, vaan on sen innoikkaimpia kannattajia.

Eikö tämä tilanne herätä kysymään, miten sellainen poliitikko voi olla Suomen pääministerinä, jolla on vieraan vallan asiaa ajavat tukiorganisaatiot ? Eikö Suomen laki kiellä toimimasta vieraan vallan hyväksi Suomen valtion kustannuksella?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hyviä kysymyksiä hra Kelloniemi, erittäin hyviä.

---
Virkistävää, että Jeffrey Sachs puhuu ääneen nuo asiat. Häntä lienee vaikeampi epäillä Kominternin agentiksi tai putinistiksi...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Riikka
Samaa mieltä kanssasi. Jeffrey Sachsilla on uskottavuutta, kun hän puhuu oman kotimaansa asioista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Erkki,
En tiedä tuosta Stubbin vaalirahoituksesta, mutta laki siltä osin on selvä, ettei kukaan voi toimia vieraan vallan hyväksi.

Antti Harjula

Puolet amerikkalaisista lapsista on autistisia vuonna 2025. Jäljet johtavat Monsatoon, Rounduppiin ja geenimanipoloituihin viljelykasveihin.
http://www.anh-usa.org/half-of-all-children-will-b...

Näiden tuotteiden pääsystä Euroopan markinoille neuvottelee Eurooppalaisten puolesta vaaleilla valitsematon Komissio ja Yhdysvaltain puolesta suuryritykset. Mikä estää Yhdysvaltain neuvottelupuolta hukuttamasta Komissiota dollareihin - sehän on maan tapa.

""Vapaakauppasopimus" TTIP:n, josta neuvotellaan Euroopan unionin komission ja monikansallisten suuryritysten edustajien kanssa, Yhdysvaltojen toimiessa kulissina, arvellaan olevan allekirjoitusvalmis loppupuolella vuotta 2015." http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1826...

Eurovaaleissa äänetysprosentti oli samaa luokkaa Yhdysvaltain äänestysprosentin kanssa eli Euroopan Unionilla on myös aikamoinen demokratiavaje. Onko tarkoitus, että Europarlamentissa keskustellaan ja päätetään toisarvoisista asioista, kun suuryhtiöt vievät omia asioita eteenpäin kulisseissa? Eli Amerikan malli myös Eurooppaan.

Voimansa päivinä Boris Berezovski suunnitteli Amerikkalaismallista hallintoa myös Venäjälle.
"He had planned to transform Russia into a fake two-party state—one social-democratic and one neoconservative—in which heated public battles would be fought on divisive, symbolic issues, while behind the scenes both parties would actually be controlled by the same ruling elites"

http://www.zerohedge.com/news/2013-05-25/guest-pos...

Demokratiaa on puolustettava!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Antti Harjula,
Täysin samaa mieltä kanssasi. Siksi kirjoitin bloginkin, että ihmisten silmät avautuisivat myös Yhdydvaltojen demokratiavajeelle.
Euroopan parlamentti tuntuu edelleen tosiaan puuhailevan toisarvoisten asioiden kanssa, vaikka parlamentin valtaa on yritetty lisätä. Jotenkin tuntuu siltä, että äänestäjät aistivat parlamentin vallattomuuden.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Hyvä, että kirjoittelet. Demokratia on tärkeä asia. Samoin kuin, että työllisyys ohjaisi EKP:n rahapolitiikkaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #42

Jari,
Ihmeellistä muuten, ettei kukaan suomalainen poliitikko ole tarttunut tuohon työllisyyteen, joka olisi saatava Euroopan keskuspankin mandaattiin, kuten Amerikan Fedilläkin on. Onneksi nyt euro on heikkenemässä. Se antaa valoa Suomen viennille ja taloudelle.

Jussi Lyytikäinen

Macciawelli on näköjään luettu tarkkaan Qui nescit dissimulare, nescit regnare – Ken ei osaa valehdella ei osaa hallita.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Mutta miten Mikko Venäjä. Kyllä vähän ihmettelee, mistä näitä kysymyksiä kimpoilee. Kyllä ennemmin tarvitsisi kysyä, että miten Mikko Norjassa ja Ruotsissa.

Mutta itse aiheeseen. Niin en tiedä, onko korruptiota vai mitä, mutta USA on erittäin protektionostinen ja muutenkin vaikea markkina ulkomaalaiselle muun muassa tuotevastuun vuoksi. Jos joku valtiosopimus avaisi meille ko markkina-alueen niin, moniko yritys uskaltaa mennä tuotteineen ko markkinoille maksamaan vahingonkorvauksia. Ihan tarpeeksi hankala markkina-alue ilman korruptiotakin ja kyllä siellä on korruptiota.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
En usko, että Jeffrey Sachsin tasoinen mies puhuisi "korruptiosta", jos hän ei sitä tarkoittaisi. Onhan myös mainitsemani suurlähettiläiden paikkojen ostaminen vaalituella selvää korruptiota puhumattakaan Sachsin mainitsemasta verotusjärjestelmästä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Kyllä siellä sen verran korruptiota on, että sen huomaa asioidessa. Eikä USA korruptiotilastoissa ole puhtaiden kärkipäässä. Ei mikään mallimaa.

Toisaalta se ei häiritse niin paljoa kuin numero ykkösen asennevammaisuus. Ylimielisyys yleensä paistaa ja tökkii enemmän kuin korruptio.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #37

Jari,
Se on totta. "The greatest democracy in the world", eli maailman suurenmoisen demokratia, toistelee presidendentti Obamakin usein. Kuten tiedämme, sen demokratian suuruuden laita on niin ja näin.

Janne Suuronen

Niin, maailman korruptiotilastoissa Suomi on kolmen parhaan joukossa, USA sijaluvulla 24 ja Venäjä sijaluvulla 143 vertailun 182:sta valtiosta.

Mikko Elo toistuvasti puolustaa Venäjää, mutta kritisoi USAta. Kuten tässäkin. Putinin rahan lonkerot ovat pitkät, joskaan näillä näkymin eivät enää riitä kovin kauaa.

http://www.transparency.org/cpi2011/results

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

No enpä ole huomannut, että Mikko pitäisi Venäjää ihannemaana. Mutta paljon on näkynyt kommentteja, joissa niin väitetään. Siitä, että kiinnittää huomiota pelon lietsontaan, mikä ei tee hyvää turvallisuudelle, ei kyllä minun silmissäni ole Venäjän kehumista, eikä myöskään se, että korostaa rauhan ja hyvien naapuruussuhteiden merkitystä. Mikko on sosiaalidemokraatti ei kommunisti. Sosiaalidemokratiaa löytyy meistä katsottuna lännessä. Ihan tuossa naapurissa.

Nuo korruptiotilastot ovat ihan hyviä ja suuntaa antavia. Jos sijoituksista puhutaan, niin sijoituksella 24 olevasta ei kannata ottaa mallia. Ihan siellä yläpäässä kannattaa pysyä ja katsoa lähelle länteen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Hyvää tekstiä. Kannattaa myös muistaa, että Putinin tukipuolueen "yhtenäinen Venäjä" on markkinatalouden kannattaja ja Kokoomuksen veljespuolue.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #43

Mikko,

Niin on ja kaukana sosialidemokratiasta. Sosiaalidemokratia ei ole tainnut olla vallankahvassa itänaapurissamme missään vaiheessa.

Janne Suuronen

"
No enpä ole huomannut, että Mikko pitäisi Venäjää ihannemaana. Mutta paljon on näkynyt kommentteja, joissa niin väitetään.
"
No enpä minäkään ole huomannut. Kukas sellaista on väittänyt ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Janne Suuronen,
Pari huomiota kommentistasi.
1) tässä blogissa en ole maininnut Venäjästä mitään. Sinä ja muut samanhenkiset siitä haluatte keskustella.
2) Valhe, emävalhe, tilasto. Paljon riippuu korruptiotilaston laatijan omasta näkemyksestä. Tuskin Jeffrey Sachsin esilletuomaa korruption näkökulmaa, eli vaalirahoitusta, tai suurlähettiläiden paikkojen ostamista vaalirahalla, on otettu huomioon.
Sinun törkeät vihjauksesi Putiniin, kun kirjoitat minusta, voi jättää omaan arvoonsa.
Lopuksi, oletko sitä mieltä, että maailmankuulu ekonomisti on täysin väärässä puhuessaan kotimaansa demokratian surkeasta tilasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

No onhan se USA:n tila surkea, kun se on sijoittunut vasta sijalle 24. Kyllä siitä kannattaa blogi kirjoittaa.

Sanoi, että elämme propagandasodeassa ja et luota länsimaiseen mediaan, mutta luotat sokeasti Jeffrey Sachsin kirjoituksiin.

En voinut olla katsomatta wikipediasta kaverin ansioluetteloa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Sachs

Venäjällä kaveri ei onnistunut, mutta USA:ssa hän kuitenkin saa vapaasti esittää mielipiteensä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #47

Ilkka Varsio,
En luota sokeasti Jeffrey Sachsin sanoihin, mutta onhan se virkistävää lukea maailman vaikutusvaltaisimman ekonomistin arvioita oman maansa demokratian tilasta.
Ei juopon Jeltsinin aikana moni muukaan asia onnistunut Venäjällä paitsi, että Venäjä oli konkurssissa vuonna 1998.

Janne Suuronen

Joopa joo,
Jeffrey Sachs:"Yhdysvallat on korruptoitunut poliittinen järjestelmä"
10.1.2015 10:12 Mikko Elo
Suomen kansa ei koe eliitin luomaa Venäjä-uhkaa
2.1.2015 12:25 Mikko Elo
Miksi Suomessa lietsotaan sotaa Venäjän kanssa?
29.12.2014 10:45 Mikko Elo
Maailmanpoliisi USA rysän päältä kiinni - kidutus tavallista Guantanamossa
11.12.2014 09:15 Mikko Elo
Miksi Suomen media vain kiihdyttää Venäjävastaista propagandaansa?
20.11.2014 11:22 Mikko Elo
Onko EU vain USA:n vasalli?
18.11.2014 10:20 Mikko Elo
Venäjän talous kasvaa - Suomen media vaikenee
14.11.2014 09:42 Mikko Elo
Niinistön kasakka-vertaus ei ollut loppuun asti harkittu
11.11.2014 10:05 Mikko Elo
Amerikka suuri demokratia - äänestysvilkkaus pieni, vain 35%
6.11.2014 10:05 Mikko Elo
Hesari kantaa huolta Venäjän taloudesta - miksi ei Suomen?
10.10.2014 09:07 Mikko Elo
Ukrainan talous romahtamassa - Poroshenkon kerjuumatka ei onnistunut
29.9.2014 10:01 Mikko Elo
Hesarin propaganda ei tehoa - Venäjän pelko ei lisäänny
27.9.2014 09:57 Mikko Elo
Poroshenko kerjuumatkalla Yhdysvalloissa - Olisiko nyt aika sanoa "ei"?
18.9.2014 18:53 Mikko Elo
YLE ja Hesari pahimmat venäjävastaisen propagandan lähteet
24.8.2014 10:16 Mikko Elo
Kiovan juntta paljasti nahkansa - humanitaarinen apu estettiin
23.8.2014 07:54 Mikko Elo
Kyllä se Ukrainan sota on kauhea
20.8.2014 09:20 Mikko Elo
Päätöksenteko Suomen Venäjä-pakotteista huteralla pohjalla
6.8.2014 08:46 Mikko Elo

Edelliset viimeiseltä neljältä kuukaudelta eikä siinä edes olleet kaikki Venäjä-USA-Ukraina akselille liittyvät otsikot. Mutta antaa varmasti jo riittävää kuvaa siitä, missä Mikko Elon vaikuttimien kanssa mennää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #53

Janne Suuronen,
Eikö Ukraina-Venäjä ole ollut keskeisin puheenaihe Suomen mediassa, paljon enemmän,nää muuten kuin missään muussa maassa.
Mitä nämä otsikot todistavat?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #57

Nämä otsikot kuvastavat sitä, mitä asioita ja mistä näkökulmasta haluat pitää asioita esillä.

Otsikot ja kirjoitukset niiden alla yksipuolisuudessaan ja harhaanjohtamisineen kuvastavat Kremlin ääntä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #64

Janne Suuronen,
Olen kirjoittanut kymmeniä blogeja, joista suurin osa koskee muuta kuin Venääjä ja Ukrainaa. Kaikki blogieni aiheet ovat lukijoiden nähtävissä. Janne Suurosellakin näyttää olevan jokin "obsession", eli pakkomielle, minun suhteessani Venäjään. Tämäkin blogi käsittelee USA:ta, mutta Sinä vain kirjoitat Venäjästä. Mitä järkeä? Minun mielestäni ei mitään!

Pekka Sandberg
Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Uskon että Mr.Sachs on noin sanonut,yhtälailla uskon että siitä huolimatta,-right or wrong,my country !
Ja vielä upeampaa on että sanoo noin eikä menetä virkaansa,venäjällä menettäisi !
P.S. mielestäni kyseenalaista käyttää hänen sanomisiaan usan vastaiseen propagandaan,mutta menköön,,paremin sopisi sananvauden puolustamisen puolelle !

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari Pirppu,
En minä kirjoita mitään propagandaa, ei sanaakaan Venäjästä, mutta Sinulle Venäjä näyttää olevan jonkinlainen "obsession", eli pakkomielle.

Jussi Lyytikäinen

Väität,En minä kirjoita mitään propagandaa, ei sanaakaan Venäjästä,,,,,,milläs perusteella haukut sitten USA.n,,,asiasta,jota et tunnu hallitsevan.....Prof. Sachs on vain yksi poliittisesti orientoitunut ihminen USA.n yliopistomaailmassa....Suosittelen,ota loma ja mene käymään siellä Jenkkilässä,ota asioista selvää,ennenkun lauot niitä täällä netissä,ehkä pääset sitten jopa varapaikalle tulevissa koitoksissa,
Kuitenkin,Onnea vaaleihin...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #55

Jussi Lyytikäinen,
Sinä näytät olevan huonosti informoitu lähes kaikesta.
1) en ole ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Olen ollut eduskunnassa 24 vuotta ja lopettanut v.2007, jolloin en enää ollut ehdokkaana.
2) Jeffrey Sachs ei ole kuka tahansa amerikkalainen, vaan yksi maailman suurimmista mielipidevaikuttajista.
3)Onko jotain, mikä ei pidä paikkaansa Sachsin väitteissä?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #56

herra Elo,,mielestäni oleellisinta on tuo Mr.sachsin sananvapaus,-siis oikeus olla tuota mieltä ja säilyttää virkansa,,ei onnistuisi monessa maassa !
Kyllä bloginne tälläkin kertaa on usan/lännenvastainen, ja propagandistinen-ei sille mitään mahda !!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #58

Jari Pirppu,
Onpa Sinulla on merkillinen tapa lukea blogejani. Jos minä siteeraan maailman vaikutusvaltaisinta ekonomistia, Sinusta se on propagandaa.
Onko Sinusta Amerikan demokratiassa kaikki kunnossa?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu Vastaus kommenttiin #59

Minusta ainut oikea arvostelija amerikan demokratian suhteen on amerikan suurenmoinen kansa,ihan sama mitä me täällä suomessa siitä(vasemmistolaisina varsinkin))ajattelemme !
Tai punaviherliberaalieuroopassakaan !
P.s siteeraat häntä tarkoitushakuisesti-olis sen voinut tehdä toisinkin !

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #60

Jari Pirppu,
Amerikan kansan mielipide maansa demokratiasta näkyy kai parhaiten siinä, että 65% äänioikeutetuista jättää äänestämättä, kuten viimeksi pidetyissä kongressivaaleissa.

Jussi Lyytikäinen

1. Helvetin hyvä,ettet ole enää ehdolla
2. Jos Sachs on vaikuttanut Sinuun niin syvästi,OK,Omaan pesään paskantajia löytyy Euroopastakin
3.Nythän Sinulla on sitten aikaa mennä katsomaan,ei vain yhtä maailman suurimmista
mielipidevaikuttajista,vaan myös maailman suurinta kapitalistista yhteiskuntaa,ottaa oppia ja muuttaa mielipidettään,usko pois, se on sinunkin iässäsi mahdollista!!!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jussi Lyytikäinen,
Eipä ole sivistys kulkenut kovin läheltä Sinua. Olen tainnut nähdä maailmaa vähän enemmän kuin Sinä, myös USA:ta. Koville näyttää ottavan se, että maailman "suurimman demokratian" todellinen tila paljastetaan.

Jussi Lyytikäinen

JOO,Tervetuloa Floridaan!!! Ilmoittele,kun ilmestyt,minä voin järjestää majoituksen....meillähän on melkein samat samat mielipiteet,asiat riitelevät,ei ihmiset....eiks vaan!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #65

Jussi,
When you are now living in Florida, perhaps you would be so kind that you tell me, what you know about Jeffrey Sachs and the American political system. What is, for example, the composition of the Congress? In English, please!

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Sachsin arvio vastaa sitä käsitystä, mikä minulle ns. rakenteellisesta korruptiosta on vuosien varrella syntynyt. Viimeisen, Obaman voittoon päättyneet vaalit, taisivat maksaa noin 6 miljardia taalaa, jonka yli 90-prosentisesti kustansivat maan rikkain promille. Mutta vaalijärjestelmän lisäksi - ehkä sitäkin enemmän - minua risoo ne päätökset, joita Clintonin heikko hallinto 1990-luvun lopulla teki. Hän teki lähes mahdottomaksi syyttää isojen yhtiöiden pomoja "valta-aseman väärinkäytöstä", eli korruptiosta. Siitä huolimatta USA on vuodesta toiseen rankattu varsin korkealle Transparency Internationalin tuottamassa korruptioindeksissä, CPI:ssä. Viime vuonna USA oli mittauksen 17. paras maa. Ja OECD:n anti-bribery conventionin toimeenpanossa USA oli menestynyt kaikkia muita paremmin. Pistää vähän miettimään, mikä näiden mittausten tarkoitus oikein on.
http://www.transparency.org/cpi2014/results
http://www.transparency.org/exporting_corruption

Antti Jokela

"Viimeisen, Obaman voittoon päättyneet vaalit, taisivat maksaa noin 6 miljardia taalaa, jonka yli 90-prosentisesti kustansivat maan rikkain promille."

Muistelet väärin. Federal Election Commission'in keräämien tietojen mukaan kokonaissumma oli aika paljon pienempi ja suurin osa rahoituksesta kertyi alle 200 dollarin lahjoituksista:

Size of Contributions
$200 and Under $675,735,684
$200.01 - $499 $129,511,373
$500 - $999 $113,173,897
$1000 - $1999 $150,215,602
$2000 and Over $345,764,922

Obamalle lahjoitti peräti 4.5 miljoonaa erillistä lahjoittajaa.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Ja näistä mittavista puutteista huolimatta, USA on vuodesta toiseen saanut tunnustusta korruptionvastaisesta toiminnastaan. Pistää vähän miettimään, miten ja miksi näitä mittauksia oikein tehdään.
htthttp://www.transparency.org/cpi2014/results
p://www.transparency.org/exporting_corruption

Risto Hyttinen

Usa korruptoitunut järjestelmä? Mikko Elon ei sitä tarvitse erikseen korostaa, katsoo vain itään, josko siellä olisi parannettavaa paljon enemmän tässä suhteessa?

Tässä vastaus:

"Niin, maailman korruptiotilastoissa Suomi on kolmen parhaan joukossa, USA sijaluvulla 24 ja Venäjä sijaluvulla 143 vertailun 182:sta valtiosta"

Suomella on parannettavaa tässä asiassa.
Yhdysvalloilla enemmän kuin Suomella.

Mutta Venäjällä? Luokitus on ihan roskaluokkaa, parannettavaa
on paljon, alkaen diktaattori Putinista, lähipiiristä ja sen mukana koko valtio/yhdyskuntarakenteesta lähtien.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Juuri tässä se ongelma onkin. On todella vaikea sanoa, mihin näitä mittaustuloksia pitäisi verrata. Esimerkiksi USA:n sijoitus, johon Hyttinen viittaa, on ollut likimain sama viimeiset 20 vuotta, kun Corruption Perception Indexiä on tehty. Miksi se ei ole muuttunut, vaikka "valta-aseman väärinkäytöstä" syyttäminen 1990-luvulla likimain mahdottomaksi tehtiin. Yksi vastas on se, että ko. mittaus kertoo vain julkisen sektorin korruptiosta ja siitäkin vain siltä osin kuin se on tullut eräiden kansainvälisten järjestöjen tietoon. Yksityisen sektorin korruptiosta tai vaalirahoituksen korruptiosta se ei kerro mitään.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kyllä kait korruptiotilasto kuitenkin on aika hyvin suuntaa antava. Korruptio ja talous käyvät aika käsi kädessä. Ihmiset paikkaavat lahjuksilla huonoja tulojaan. Siinä mielessä USA:n sijoitus kyllä ihmetyttää, että se on aika alhainen, vaikka kyseessä on hyvätuloinen maa.

Käyttäjän erkkil kuva
Erkki Laukkanen

Juu, kyllä sitä CPI:tä voi suuntaa-antavana pitää, mutta vain katukorruption ja julkisen sektorin osalta. Rakenteellisesta korruptiosta, kuten erilaisista hyvä veli -verkostoista se ei kerro mitään. Kuten ei myöskään korruptiosta yksityisellä sektorilla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomi on paras ja puolueista paras sdp, jopa parempi kuin lasten tarinoiden poliisipartio jossa toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa.

Sdp:ssä yksi Tuomioja osaa molemmat taidot Valtakunnan Radion ex-pomo Mikael Jungnerin varmistaessa että "kaksi kieltä, yksi mieli" jyrää.

Perussuomalaiset pääsevät huipun tuntumaan. Entinen demarinuori Matti Putkonen katsoo päältä Timo Soinin pysyvän yhteisellä kansallisella linjalla; ettei ryssä tule ja vie kieltä.

Toimituksen poiminnat