MikkoElo

Pääministeri Stubb ennustajana ja oppimestarina eduskuntakeskustelussa

 

Eduskunnan Venäjäkeskustelu ei tuonut mitään uutta

 

Eduskunnan toivomuksesta käyty Venäjäkeskustelu lysähti heti alkuunsa.  Kiistakysymyksiä, kuten Suomen jäsenyys Natossa sivuutettiin ja keskityttiin lähinnä kehumaan hallituksen harjoittamaa pakotepolitiikkaa yhtenä EU:n jäsenmaana.  Helsingin Sanomien toimittaja Kari Huhta, tunnettu Venäjän kriitikko ja Natojäsenyyden puolestapuhuja, saikin aiheen kirjoittaa otsikon:"Konsensus läpäisi Venäjä-testin" (15.1.2015).

Pääosin tämä yksimielisyys saavutettiin siten, että NATOn puolustajat olivat hiljaa, eikä muissakaan puheenvuoroissa juuri puututtu tähän lähinnä kokoomuspoliitikkojen mieliaiheeseen.

 

Stubb ennustajana: Venäjästä ei koskaan tule meidän kaltaista eurooppalaista demokratiaa

 

Räväköimmistä puheenvuoroista keskustelussa vastasi pääministeri Stubb.  Hän jopa ennusti, ettei Venäjästä koskaan tulee meidän kaltaistamme eurooppalaista demokratiaa.  En tiedä, mihin Stubb perustaa arvionsa. Ehkä hänellä on ennustajankin lahjoja, mutta kovin diplomaattiselta hänen lausuntonsa ei naapurimaan tulevaisuudesta tunnu.  Tuskin minkään muun maan pääministeri antaisi tuollaista lausuntoa, kun tarkoitus on, toivottavasti ainakin, olla ystävällisissä suhteissa tulevaisuudessakin. Tuollainen lausunto sopisi paljon paremmin esim. Britannian pääministeri Cameronin suuhun.

Olisi myös mielenkiintoista kuulla pääministerin arvio Ukrainan demokratiasta.

 

Sanktiopolitiikan syyt ja seuraukset

 

Kovin pinnallisella vaikutti myös eduskunnan käsittely sanktioista ja niiden vaikutuksista.  Kukaan ei edes yrittänyt arvioida, mitä tapahtui Kiovan Maidanilla noin vuosi sitten.  Oliko kysymys spontaanista mielenosoituksesta, vai ruokiittinko sitä ulkomailta?  Kuka maksoi kymmenien tuhansien mielenosoittajien palkat, kun he viikkokaupalla osoittivat mieltään?  Miksi laillisesti valittu presidentti Janukovits syöstiin vallasta vain päivä sen jälkeen, kun Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerit olivat sopineet kriisin ratkaisusta?  Kuka ampui ketäkin Maidanilla?  Miksi malesialaisen koneen ampumisesta ollaan hiljaa?

 

Suomen yritykset huolissaan pakotteiden vaikutuksista

 

Suomessa talouskehitys on ollut mollivoittoista jo pitkään.  Talouden nousua eivät pakotteet edistä, vaan päinvastoin.  Moni suomalainen yritys saattaa kaatua niin Venäjällä kuin Suomessakin. Heitä ei varmasti paljon lohduta pääministerin eilinen lausunto eduskunnassa:"Olemme onnistuneet sanktiopolitiikan kohdentamisessa, vaikka vastapakotteet vaikuttavat.  Tarkoitus on saada Venäjä muuttamaan käyttäytymistään".  

Voidaan kysyä, ketkä "me" olemme onnistuneet sanktiopolitiikassa.  Nehän tulevat Washingtonista Brysselin kautta Helsinkiin.  Näin kuitenkin pääministerimme haluaa olla mukana opettamassa Venäjää!

 

Toinen nyrkki taskussa, toisella kädellä ystävyyttä

 

Yhtäältä Suomen pääministeri korostaa pakotepolitiikan onnistumista, mutta toisaalta hän haluaa pitää "keskusteluyhteyden  auki" Venäjälle.  Myös eduskunta piti hyvänä, että Suomella on kahdenkeskiset suhteet Venäjään.

Kysymys vain kuuluu, miten epälooginen poliitikko saa olla.  Toisaalta pääministeri iloitsee sanktiopolitiikan "saavutuksista" ja uhkailee Suomen Nato-jäsenyydellä, jos suurvaltanaapurimme ei ota opikseen.

Voikin käydä niin, että Venäjä saa tarpeekseen Suomen pääministerin uhoamisesta, ja suhteemme heikkenevät entisestään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Aimo,
Sen lisäksi hän ei ilmoittanut ollenkaan, mihin hänen ennustuksensa perustuu. Olisi myös mielenkiintoista kuulla, mitä pääministeri pitää USA:n demokratiasta. Jokin päivä sitten maailmankuulu ekonomisti Jeffrey Sachs sanoi Hesarissa, että USA on korruptoitunut poliittinen järjestelmä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Stubb saattaa olla oikeassa: venäläiset haluavat "tsaarin", eivät länsimaista demokratiaa. Miksi kaikkien pitäisi haluta länsimaista demokratiaa ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani,
"länsimainen demokratia" on myös monitahoinen käsite. Miten on esim. USA:n demokratia, jota Jeffrey Sachskin arvostelee. 35% äänioikeutetuista äänesti viime kongrssivaaleissa, 65% jätti äänestämättä. Onko se meidän demokratiaamme?

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Ennustamisellaan Stubb provosoi ja oppimestaroimalla hän dominoi. Provosointiin ulkoministeri Lavron on tavallaan vastannut jo ettei Venäjä neuvottele lännen kanssa sen asettamista pakotteista. Ne ovat lännen omaa politiikaa ja siitä länsi päättäköön itse, on siis Venäjän kanta.
Eilen Venäjä uutisoi taloutensa kestävän seuraavat kolme vuotta sanktioista huolimatta.
Mutta kestääkö Suomen talous mikäli pakotteita ei pureta, saada vientiä ja kasvua käyntiin ?
Jos Stubbin eilinen provokatiivinen puhe jotakin aiheuttaa, ei se ole ainakaan Venäjän muuttuminen "eurooppalaiseksi demokratiaksi". Miksi ihmeessä sellaista tyrkytetään Venäjälle, jota pitää viedä muuallekin maailmaan asein ja vartioida paikallisilta ihmisiltä ? Tällaisesta viennistä ei voi poikia vastavuoroista yhteystyötä, eikä talouden kasvua ja rauhaa vaan lisää terrori-iskuja nyt myös eurooppalaisten siviilien keskelle. Stubbin epäloogisuudesta seuraa loogisesti kaikkea muuta kuin "eurooppalaista demokratiaa".

Näyttää siltä, että Stubbin oppimestarointi kumpuaa hänen sosiaaliluonteestaan, tyylistään kohdata toiset ihmiset. Agressivinen dominoiva tyyli on sietämätön ihmisellä, jonka pitää paitsi johtaa ihmisiä, maakuvaa ja siis myös luoda hyviä suhteita naapurivaltioihimme. Stubb väittää, että suhteita Venäjään pidetään yllä ja hänkin viestittelee kännykällä. Tämä viestittelyn avaaminen julkisuuteen olisi omiaan osoittamaan, mikä on Stubbin suhteiden luonne venäläisiin kolleegoihinsa.

Johtajavaltaisessa asenneilmastossa keskustelu lässähtää. Poikittaisia puheenvuoroja aletaan yhdessä tuumin tuuppimaan "marginaaliin" nikn kuin eilen eduskunnassa tehtiin. Jos yrityksessä olisi Stubbin kaltainen johtaja, se olisi tuotapikaa henkinen helvetti, jossa johtajaa seuraisivat ennen pitkää keskinkertaisuudet.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Erkki,
Jälleen mielenkiintoisia näkemyksiä. Venäjän yhteyksiä pidetään yllä viestittelemällä. Tapaamiset kaikkienkin venäläisten ministerien kanssa on kielletty. Kyllä on outoa toimintaa, että tapaamisetkin kielletään, eikä pääministeri Stubb halua tavata itsekään tavata venäläistä kollegaansa

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos Mikko hyvästä kirjoituksestasi jälleen.

"Voikin käydä niin, että Venäjä saa tarpeekseen Suomen pääministerin uhoamisesta, ja suhteemme heikkenevät entisestään". Tämä lause on ehkä se parhaiten osunut "ennustus."

En kuuna päivänä olisi uskonut, kuinka järjettömäksi meidän ulkopolitiikkamme menee. Ei tämä ainakaan näin paremmaksi muutu. Onneksi on tulossa vaalit, jolloin voisi olla edes pieni mahdollisuus muuttaa ulkopolitiikkaamme rakentavammaksi.

Ei naapurin kanssa tarvitse samassa sängyssä nukkua, mutta ei myöskään isotella, soitella suutaansa ja provosoida. Kai semmoinen kultainen keskitiekin olisi olemassa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kari
Aivan samaa mieltä kanssasi, ja uskon, että kansan enemmistö on meidän kannallamme. Ei tässä YYA-aikoja haikailla, vaan sivistynyttä kanssakäymistä.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

DEMOKRATIAA JA SHAMPANJAA vuoden 2008 puheista:

”Ulkoministeri Alexander Stubb ja kirjailija Jari Tervo löivät Helsingin kirjamessuilla vetoa Venäjän tulevaisuudesta. Stubb lupasi tarjota Tervolle pullon venäläistä sampanjaa, mikäli Venäjä ei olisi kymmenen vuoden päästä demokraattisesti kehittynyt ja länteen sitoutunut maa”.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/38844-tervolla-ja-...

Narratiivisen johtajan (tarinajohtajan) ennustusten monimuotoisuutta voi vain ihailla, poimitaan sieltä se sopiva, niin nappiin menee!

No, onhan tässä vielä kolme vuotta aikaa siihen kun ”shamppakaljan” pullon korkki pamahtaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tapio,
Voidaan toki ennustusten kirjavuutta ihailla, mutta toisaalta eilinen ennustus oli alta arvostelun. Mikähän on Ukrainan "demokratian" tulevaisuus?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Stubb tulee kyllä vetonsa voittamaan.
Demokraattinen kehitys naapurimaassa mataa kyllä kovin verkkaisesti. Enemmän suunta näyttää diktatuuriin ja yksinvaltaan liikkuvan!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko,
Stubb löivetoa v.2008 sen puolesta, että Venäjästä tulee läntinen demokratia 10 vuoden sisällä. Läntisiä demokratioitakin on niin moneen lähtöön. Mitä sanot esim. USA:sta, jossa 35% äänestää ja jossa vain rahan voimalla menestyy vaaleissa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Yleensä tajuan(mielestäni)pointin herra Elon bloggauksista,-nyt ei niin käynyt,,kun wanhenen,en taida viisastua,,mutta odotan seuraavaa innolla,jospa sen tajuaisin;)

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Olen pahoillani, jos et ymmärtänyt blogin ydintä: pienen naan pääministerin ei pitäisi isotella eikä toimia oppimestarina suurvaltanaapurilleen. Eivät pakotteet ratkaise Ukrainan kriisiä, vaikka niitä kuinka kiristettäisiin. Missä viipyvät pääministeri Stubbin diplomaattiset ehdotukset?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Päinvasoin kuin Venäjä, Suomi ei ole mukana maailman suurimmilla maatalousmessuilla Berliinissä, vaikka Stubb voisi siellä esitellä suomalaista kaalituotantoa venäläisille jotka ovat hänen mukaansa tottuneet syömään kaalia jota heille tullaan vielä isän kädestä tarjoamaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Ehkä Stubb tuntisi olonsa Berliinissä orvoksi, kun olisi ainoa pääministeri, mutta onhan meillä maa-jametsätalousministeri Orpo, mutta hän taitaa olla tehtävään liian tuore.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pari tuntia sitten ilmoitettiin, että Euroopan parlamentti vaatii uusia pakotteita Venäjälle. Olen vähitellen ymmärtänyt, ettei Euroopan parlamentin lausunnoilla ole suurta merkitystä, mutta tällä kertaa se on vielä entistäkin selvempää. Euroopan parlamentinkin pitäisi ymmärtää, että tahdin pakotteissa päättää Washington, eli USA. Bryssel on ainoastaan postikonttori Washingtonin ja EU-maiden pääkaupunkien välillä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Se minua ihmetyttää, että jos me nyt ollaan niin demokraattisia, niin miksei kansalta kysytä yhtään mitään. No vaalit on onneksi kohta. Niin ja miksi USAlta kysytään. Olkoot valtameren takana mitä mieltä tahansa ja tehkööt itsenäisesti omia päätöksiään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Hyviä kysymyksiä, joihin kansa toivottavasti vastaa kolmen kuukauden päästä vaaleissa tervettä järkeä käyttäen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #21

Mikko,

Sitä odotellessa. Täytyy sanoa, että aika hulluksi ja väkivaltaiseksi tämä maailma tuntuu olevan menossa. Äänestäminen auttaa kyllä siihenkin. Ulkopolitiikka on ollut vähän häilyvää kuten otit esille. Toki henkilöt, joille se varsinaisesti kuuluu ovat hoitaneet sitä hyvin, mutta muut/sooloilijat ovat luku erikseen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Stubbin ihailija Jungner kävi uraansa vauhdittamassa rumentamalla naapurikansan naista kuvaavan patsaan. Liekö opettajallakin tervaa ja höyheniä kkäsissään, vai ovatko puhtaat, mani puliti, sanoo italiaano?

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Typeryys on erilainen ominaisuus kuin tyhmyys, se ei ole riippuvaista henkilön koulutuksesta, älykkyydestä tai sosioekonomisesta taustasta. Ikuisesti vierellämme olevasta suuresta naapurista annettu ikävä ja tahallaan loukkaava lausuma on typeryyttä, sillä typeryyttä on juuri se, että aiheuttaa toiminnallaan suurta vahinkoa hyötymättä siitä itse. Typeryys onkin erittäin tuhoisa voima juuri poliitikoissa ja sotilaissa, ja tämän typeryyden kauhut saavat kokea nahoissaan juuri tavallinen kansa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Totta, mutta sotilaat nyt ei yleensä lausukaan tai tee mitään sellaista ominpäin, jos armeija perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Reserviläinen sitoutuu puolustamaan tarvittaessa omaa maataan ei hyökkäämään minnekään. Suurimman osan ajastaan sitä harjoittaa siviiliammattiaan. Ei kantahenkilökuntakaan kauheasti voi muulla tavalla asennoitua, kun ei ole käytettävissä muita joukkoja. Sitäpaitsi kantahenkilökunta nimenomaan haluaa rauhallisia ja tasapainoisia henkilöitä joukkoihin eikä mitään sotahulluja tms.

Loukkaavat lausumat on tietenkin typeryyden huipentuma. Niillä ei saavuta yhtään mitään. Mutta eihän tässä ole muutenkaan mitään järkeä ellei tarkoituksena ole helpottaa ruplalla kauppaa käyvien venäläisten vientiyritysten elämää. Eihän niillä pakotteilla ole tähän asti saavutettu kuin lehdistönvapauden rajoittaminen Venäjällä, muutaman järjestön kieltäminen/toimien rajoittaminen ja ympäristöhankkeet jäihin, muttei kauheasti mitään muuta, positiivista muutosta. Ne positiiviset muutokset, mitä on tapahtunut taisivat lähteä liikkeelle siitä, kun presidenttimme avasi keskusteyhteyden. Niin ja Valko-Venäjä on osaltaan edesauttanut paljon asiaa.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Jari V. Mutta eikö ole suuri vaara sille typeryydelle sodassa, että kenraali tai joku muu valtaa käyttävä henkilökohtaisen kunnian takia tapattaa miehiään jonkun typeryydestä kummunneen seikan johdosta? Eikö vaikkapa menneet suursodat ole olleet pelkkää poliitikkojen ja sotilaiden silkkaa typeryyttä, jossa ihmisiä kuoli 1900-luvulla ainakin 100 miljoonaa. Laillinen väkivalta, kuten vaikkapa sota toista valtiota vastaan ja kaikki muu sellainen väkivaltakoneiston käyttäminen, on paljon tuhoavampaa ja murhaavampaa kuin rikollisten väkivaltainen käytös. Siten typeryys on ihmiskunnan vaarallisin ja tuhoavin voima. Mitä muuta kuin typeryyttä oli Hitlerin ja hänen kenraalinsa toiminta? Entä miksi vain muutama ihminen saa päättää ydintulen käytöstä, vaikka se voi johtaa koko ihmiskunnan tuhoutumiseen sukupuuttoon asti. Huomaa, että typeryys on aina vakio. Sitä on yhtä paljon tyhmissä kuin älykkäissäkin ihmisissä. Varmaa on myös se, että typeryyttä on paljon enemmän ja useamman ihmisen päässä kuin osaamme arvioida.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kai,

Sota nyt sinänsä on typeryyttä. Suurin typerys on periaatteessa sen aloittanut poliitikko. Mutta on epätietoisuudella ja osapuolten erilaisilla käsityksillä asioista yleensä oma roolinsa sodan alkamiseen. Sisällissotia lienevät pääosin olleet toisen maailmansodan jälkeen.

Tapattamisesta kukaan nyt normaalisti ei saa mitään kunniaa. Hitlerin kenraalit on oma lukunsa. Hitlerhän loi samanmielisistä oman organisaation tuekseen.

Ydinaseiden osalta painonapit ovat tällä hetkellä pääosin hyvissä käsissä, mutta parantamisen varaa on. Pohjois-Korealta joku voisi ottaa nappulan pois. Samoin muilta ydinsulkusopimuksen ulkopuolisilta valtioilta. Ukrainalta se onneksi poistettiin.

Typeryyttä tosiaan maailmassa riittää. Kuten keskustelu jumalanpilkan dekriminalisoinnista Ranskan tapahtumien jälkeen. Ihan olen tyytyväinen erilaiseen lainsäädäntöön ja siihen, ettei täällä ole vastaavia ongelmia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toista maailmansotaa on sanottu viimeiseksi läntisen kulttuurin valloitussodaksi. Pari tuhatta vuotta sitten saatu lähetyskäsky tehdä kansoista kaltaisia oli saavuttanut ääripisteensä holocaustissa.

Läntisen kulttuurin sodat eivät alkaneet siitä että lähetyksen kohteena olevat kansat nousivat kapinaan, vaan siitä että "läntinen" osapuoli ryhtyi väkivaltaisesti puolustamaan saavuttamaan asemiaan. Läntinen kirkkokäsitys yhdessä maallisen virkavallan kanssa oli aina voitokas, lukuunottamatta yhtä poikkeusta: bolsevikkien vallankumous Venäjällä oli kumonnut tsaarinvallan ja kaiken lisäksi hyvin veriesti.

Näyttää siltä että Putin saa kantaa pitkään syyllisyyttä. Mutta mikä rooli on ollut Suomella keltasinisine kravatteineen Ukrainassa? Niinistö on menossa valtiovierailulle Brysseliin EU:n suomalaisten vakoilupäälliköiden luo.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Heikki,

Jos/kun syyllisyys tiivistyy Putiniin, niin se haihtuu nopeasti. Eiköhän ole aika eläkeikäinen.

Kravatti oli juuri typerehtimistä ja kävi mielessä, että sen voisi tunkea sinne missä aurinko ei paista. Suurimmilta typerihtijöiltä toiselta puuttuu sotilaskoulutus kokonaan ja toinen on miehistöä. Mutta kravatin voi helposti ohittaa sillä, että meillä kansa voi vapaasti valita mitä tahansa meitä edustamaan.

Tiedä, mitä tästä sopasta vielä tulee, mutta hyvä jos Suomi pysyisi tällä kertaa täysin puolueettomana sen ulkopuolella.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö totesi menevänsä Jääkäriliikkeen 100-vuotisjuhliin Saksaan "jos pääsee puolustusvoimien komentajan koneeseen" vastauksena valiokunnassa esitettyyn epäilykseen matkarahan tarpeesta.

Eduskunnasta muistetaan myös James Hirvisaaren juttu, joka muistuttaa liian paljon eräiden IKL-henkisten aktivistien aikomusta ampua muutama kommunistiedustaja eduskunnan parvekkeelta käsin. Törmäsin netissä sellaiseen suunnitelmaan katsellessani mikä mies oli Paavo Susitaival josta Jussi Niinistö on väitellyt tohtoriksi.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Heikki,

Mielenkiintoista siinä on myös, että Susitaival oli Kekkosen vastustaja.

Jotenkin sitä ymmärtää aktivistien toimintaa tuolloin niin kuin bolsevikienkin toiminnan, mutta paljon on aikojen saatossa muuttunut ja pitkään on eletty syvää rauhanaikaa. Näiden uusversioiden toiminta on ihan käsittämätöntä. Mitä me nykyisin saavutettaisiin vastaavalla toiminnalla. Me ollaan jo itsenäinen maa. Demokratiavajetta nyt voi pikkaisen olla, mutta se tulee toiselta ilmansuunnalta, ja nämä uusversiot lienevät osoittavan samaan suuntaan kuin alkuperäiset.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Netin kuohuessa uutta laitan tämänkin "anti-italiaanon" tänne:

Meillä kasakkapäälliköiden rooli lepää äitien harteilla, ja voi sitä nenäliinojen määrää mikä juuri menneellä viikolla tarvittiin kyyneleitä kuivaamaan omien poikien lähtiessä kasarmille valmiina isänmaan palvelukseen! Ja tuskin ehtivät poskipäät kuivua kun mentiin yhteiskuvaan 102-vuotiaan sotaveteraanin kanssa miehen mallia ottamaan.

Äidillä onkin kaikkein arvokkain reviiri vartioitavana, oman lapsen tulevaisuus, siksi nainen liittoutuu sellaisen voiman kanssa jonka toivoo auttavan lastaan ja samalla itseään. Usein se on Jumala vaikka sitä ei ääneen sanota, eikä sitäkään että Hän vaatii valantehnyttä antamaan ainoan poikansa toisten puolesta.Tarja Halonen liittyi kirkkoon virasta päästyään koska "jokin suurempi on uraani suunnitellut"
Suomen äidit huolehtivat että lapset eivät opi naapurikansan venäjää; heidän Jumalansa puhuu rahan kieltä ja hymyilee Victorian lempeillä kasvoilla.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Heikki,

Kyseinen nyyhkytys tulee siitä, että äidin mussukka muuttaa pois kotoa. Poikien ilo taas siitä, että vihdoin koitti vapaus. Eipä täällä kauheasti tarvitse valloitussotia pelätä, kun ei ole luonnonvaroja. Osaamista, joka on ihmisten korvien välissä, on hankala valloittaa sotilaallisesti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tuplanessut tahtovat loppua valatilaisuuksissa jotka viedään nykyjään poikien kotikylille Hornetien ylilentojen juhlistamina.

Haloskan sanottiin pitävän adjutantit kiireisinä etsimässä valtiovierailupaikkoja,joissa kadeetit kajauttivat Hyvää päivää!, rouva presidentti.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Sitä jotenkin kaipaisi Reaganimaista eläytymiskykyä näihin keskusteluihin. On se nyt aika absurdia olettaa, että lännen tarvitsisi pelätä Venäjää, mutta Venäjällä, jolla on luonnonvaroja suojeltavanaan ei tarvitse pelätä länttä. Toki se täältä suunnalta katottuna voi olla noin, mutta eiköhän toisella puolelta katsottuna yhtälailla voi ihmetellä, miksi teidän tarvitsisi pelätä meitä, mutta meidän tarvitsee pelätä teitä.

Toki varustautumiseen ja toimintakyvyn lisäämiseen tarvitsee reagoida, muttei ylireagoida. Avoimmuus ja keskusteluyhteyden säilyminen on hyvä. Se ei onneksi ole katkennut, vaan asevoimien tarkastukset puolin ja toisin ovat tietääkseni jatkuneet normaalisti, vaikkei niihin kauheasti kiinnitetä huomiota uutisoinissa.

Toimituksen poiminnat