MikkoElo

"Demokraattinen" Saudi-Arabiakin kelpaa USA:n liittolaiseksi öljysodassa

 

Mistä kysymys öljysodassa?

 

Muutamassa kuukaudessa öljyn hinta on pudonnut 60%, koska öljyn tuotannosta on ylitarjontaa.  Normaalisti öljyn hintaa on säädelty tuotannon vähentämisellä.  Nyt ei kuitenkaan ole nänin tehty, vaan esim. OPEC-maat (Organization of Petroleum Exporting Countries) ovat Saudi-Arabian johdolla päättäneet olla vähentämättä tuotantoaan.  Kysymys kuuluu, miksi eivät ole.

Perjantaina (16.1.2015) toimittaja Tuomas Niskakangas kirjoittaa Helsingin Sanomissa:"Saudi-Arabian vastustajana pelissä on ennen kaikkea Yhdysvallat, jonka valtava liuskeöljyn tuotantobuumi on haavoittuvainen hintojen laskulle".  Siltä osin tämä pitää paikkansa, että liuskeöljyn tuotantokustannukset  ovat korkeat verrattuna muuhun öljyntuotantoon, muilta osin ei.

 

Saudi-Arabia USA:n liittolainen Venäjävastaisessa öjysodassa

 

Päinvastoin kuin Niskakangas väittää, yleinen markkinoilla vallitseva käsitys on, että öljyn hinnan pudottamisessa liiton muodostavat USA, Kanada ja Saudi-Arabia.Yhdysvaltojen ja Kanadan taloudet kestävät öljyn hinnan laskun, ja kuningashuoneen yksinvaltaisesti hallitseman Saudi-Arabian ei taas tarvitse välittää kansalaistensa kärsimyksistä, koska ainakaan vielä mitään suurta demokratialiikettä maassa ei ole näköpiirissä.

Kaikkien öljyntuottajamaiden taloudet kärsivät öljyn liikatarjonnasta, mutta erityisen haavoittuvia ovat esim. Nigeria, Venezuela ja Iran.  Pääasiallinen maalitaulu on kuitenkin Venäjä, jolle nykyinen öljyn hinta (alle 50 dollaria barrelilta) aiheuttaa todella suuria ongelmia, lähes katastrofin.

Voittajia ovat mm. Suomi ja muut öljyä tuovat maat.  Näiden maiden taloutta öljyn hinnan putoaminen "öljyää" ainakin jossain määrin.

 

Kuinka "demokraattinen" on USA:n liittolainen Saudi-Arabia-Arabia?

 

27 miljoonan asukkaan Saudi-Arabiaa hallitsee tällä hetkellä sairaana oleva 90-vuotias kuningas Abdullah, jonka seuraajaehdokkaana on mainittu 79-vuotias velipuoli Salmanin. "Saudi-Arabian kohdalla ei voidaa puhua demokratiasta.  Valta on kungashuoneella, jonka 8000 jäsenenen ylellinen elämä herättää kiukkua tavallisen kansan keskuudessa." (Satakunnan Kansa 18.1.2015).

Naiset ovat maassa alistetussa asemassa.  Ainoana maana maailmassa naisille ei myönnetä ajokorttia, joten he eivät voi ajaa autoa. Uskonoppineiden mukaan naisten autoilu olisi "irstasta".  (HS 16.1.2015)

 

Sananvapauden  puolustajalle Raif Badawille ruoskaa ja vankilatuomio

 

Aivan viime päivinä suurta huomiota on herättänyt kungashuoneen määräämä tuomio sananvapauden puolustajalle Raif Badawille.  Hänelle määrättiin 1000 raipan  iskua, 10 vuoden vankilatuomio ja 220 000 euron sakot, koska hän oli arvostellut uskonoppineita ja islamia sekä suhtautui sarkastisesti ns. sharian lakiin.

Amnesty Internationalin ja Human Rights' Watchin toiminnan johdosta nousseen kohun takia ruoskan iskuja on vasta annettu kerran, eli 50 ruoskan iskua.

Kohun johdosta myös USA:n hallitus on kehottanut tarkistamaan Badawin saaman tuomion CNN-kanavan mukaan.

Sodassa ja rakkaudessa kaiken sanotaan olevan mahdollista.  Irvokasta tässä on se, että Saudi-Arabian hallitus osallistui viime sunnuntaina (11.1.2015) Pariisissa pidettyyn marssiin sananvapauden puolesta!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (103 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Oman blogin sijasta kirjoitankin tähän, koska seuraava uutinen jatkaa USA:n harjoittamaa tarkoituksellista Venäjän provosointia ja sopii jatkoksi teemaan öljysota.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1421468535715

Myös Suomi pyritään sitomaan "harjoitukseksi" naamioituun voimannäyttöön.

Nämä Venäjän "rajalle" viedyt "harjoitukset" lisäävät tarpeettomasti jo olemassa olevia jännitteitä.

Jää se pieni riski, että punatähdellä ja valkoisella tähdellä varustetut sotilaskoneet eivät mahdukaan samaan ilmatilaan.

Kuka lienee se HS:n nimetön lähde, joka loihi lausumaan tämän legendaariseksi nousevan lauseen:

"Yhdysvallat on ilmavalvonnassa Suomen tärkein kumppani. Suomen F-18-hävittäjien ylläpitäminen edellyttää yhteisiä harjoituksia."

Tästä sopimuksesta, jossa edellytetään yhteisiä harjoituksia USAF:n kanssa, kuulen nyt ensimmäistä kertaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha-Pekka,
Niin kuulen minäkin. Tästä tulee vielä mieleeni Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö puolustuksessa. Ruotsin tarkoitus on varmasti myydä Jas-Gripen koneita Suomelle, kun Suomi nojaa edelleen vahvasti Honetteihin. Uusien hankinta ei ole niin kovin kaukana.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Pääasiallinen maalitaulu on kuitenkin Venäjä, jolle nykyinen öljyn hinta (alle 50 dollaria barrelilta) aiheuttaa todella suuria ongelmia .."

Muistan lukeneeni, että Venäjä teki ensimmäiset budjettisuunnitelmansa vuodelle 2015 vähän yli 90 $/barreli öljynhinnalla ja että 10 $/b lasku tekee 1%:n laskun bkt:een. Sen mukaan pelkkä öljyn hinta laskee Venäjän bkt:a yli 4% tänä vuonna. Mitä sitten sanktiot ja sodankäynti tekevät, on oma messunsa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko Korpi-Anttila,
Kyllä öljyn hinta on todellisuudessa sanktio Venäjälle, vaikka sitä nimitystä ei käytetä. Se on myös varmasti raskain sanktio.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Globalisaation myötä maailmassa yhä enemmän valtaa siirtyy Yhdysvalloille. Osin tätä kehitystä johtaa USA:n hallitus armeijoineen. Mutta vähintään puolet siitä verhoutuu amerikkalaisten yritysten taakse, mikä suojaa itse valtiota likaamasta käsiään.
Maantieteestä tämä lähtee, kun USA:n ja Kanadan ei koskaan tarvitse sotia omalla maaperällään. USA:n ajaman vapaakaupan kautta on sen valta laajentunut kaikkialle.

Emme vain voi tälle mitään, eikä edes moraalinen paheksunta kuulu kauas. Maailmankieli on englanti, jonka ansiosta USA:n vaikutusvalta mediassakin on muita suurempi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Korvenniemi,
Olet varmasti oikeassa. Tosin USA on saanut jo kovan kilpailijan Kiinasta. Kyllä me vähitellen olemme siirtymässä yksinapaisesta maailmasta ainakin kaksinapaiseen. Venäjäkin on sotilaallinen suurvalta, mutta EU:sta ei koskaan tule liittovaltiosta, vaikka joillakin tätäkin halua olisi.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Öljyn hinta on tietenkin ongelma Venäjälle. Sitä kyllä voi kysyä, miksi noin suuren maan toimeentulo on noin pitkälti öljyn varassa?

Luin juuri, että Venäjällä on tehty monta merkittävää keksintöä, mutta niiden taloudellinen hyödyntäminen ontuu.
Maan laindäädäntö ja muukin toiminta on sellaista, että yritystoiminta näyttää keskittyneen raaka-aineiden vientiin. Länsimaisen korkeamman teknologian yritysten poissaolo taitaa olla osasyy tuohon tilanteeseen. Korruptio,epämääräinen lainsäädäntö, vakauden puute ja muut vastaavat seikat ovat johtaneet siihen, että vähänkin varovainen yrittäjä pysyy sieltä pois.
Jostain merkillisestä syystä venäläisillä miljardiyrityksillä ei ole halua/kykyä luoda korkeimman teknologian yrityksiä.

Jospa USA:ssa on havaittu, ettei Venäjän kanssa neuvotteleminen ilman kovia otteita tuo tuloksia?
Samaa mieltä olen Saudi-Arabian demokratiasta, mutta onhan se niinkin, että jos länsimaista demokratiakäsitystä vaadittaisiin yhteistyön perustaksi, ei yhteistyö Venäjänkään kanssa olisi sallittua, niin kaukana todelliseesta demokratiasta maa on!

Neuvostoliiton hajoaminen on kyllä esimerkki siitä, mitä talousasioilla voidaan aikaan saada. Reaganin saavutuksiahan se!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko,
Totta on se, että Venäjän talous on liian riippuvainen energiasta, mutta totta ei ole se, etteikö Venäjällä olisi kykyä teknologisiin innovaatioihin. Se nähdään avaruus-ja sotateknologiasts.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Lisäisin, että sotateknologian sivutuotteena syntyy samalla korkeatasoista siviiliteknologiaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Eipä näissä näy venäläisiä siviiliteknologian vientifirmoja:

Fitch Downgrades 13 Major Russian Companies as Economic Crisis Deepens

http://www.themoscowtimes.com/article/514370.html

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kysymys ei ole siitä, ettei teknisiä innovaatioita ole. Kysymys on siitä, että on paljon hienojakin keksintöjä, joita Venäjällä ei ole kyetty kaupallistamaan.

Tuossa on kyse maan politiikassa, ei suosita tuonkaltaista toimintaa. Kaikenlainen epävarmuus, taloudellinen, lainsäädännöllinen jne eivät juurikaan mahdollista esimerkiksi länsimaisten teknologiayritysten maahan tuloa. Niin huonoja kokemuksia monilla on.

Jos unohdetaan avaruus ja sotategnologia, niin juurikaan ei esimerkiksi Suomen markkinoilla huippuluokan venäläisiä tuotteita ole näkynyt! Kaupan kanssa elämäni olen tekemisissä ollut ja mielenkiinnolla seurannut tuotteiden alkuperää ja tuollainen on kokemus. Aivan sama kuin se, että korkeatasoisia, teollisia tuotteita ei juurikaan arabimaista Suomeen ole tullut!

Silloin ollaan juuri tässä tilanteessa, vienti on lähinnä raaka-aineita ja niiden hintatason laskun vaikutus on kohtaolokas!

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #33

Jouko,

Kun ne ovat niitä sotateknologian sivutuotteita, niin niitä ei haluta markkinoille tai markkinointia on voimakkaasti rajoitettu.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #63

Kyllä sieltä löytyisi normaalia kuluttajatavaraa. Vaan kun eivät osaa, niin eivät osaa.
Ja yleisestikin ei voi kuin ihmetellä, kuinka maailmalle kelpaavaa vientitavaraa ei vain löydy. Jokin vika tuotannossa vain on!

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #67

Ei kai siellä 100% siviilikäyttöön kehitettyjä huipputuotteita kauheasti ole näkynyt. Siviilipuolella on enemmän raaka-ainekauppias. Mutta mitä muuta voisi olla, kun kyllä sen puolen infra tarvitsisi ensin rakentaa. Nyt ainakin näyttää panostavan vielä enemmän sotilaspuolelle.

Jussi Säntti

Punakone saatiin toimimaan, mutta markkinoille ei saatu kunnollista jääkiekkomailaa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #73

Olisivat saattaneet saadakin, mutta jos se tarkoittaa valmistamista avaruus- ja sotateknologian materiaaleista, niin ei varmaan tule kaupan hyllylle vapaasti ostettavaksi.

Pekka Iiskonmaki

USA kesyttää Saudi-Arabian kuten SDP Kokoomuksen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka,
On taitanut kyllä käydä päinvastoin: kokoomus on kesyttänyt SDP:n. Kun Rinne haluaa vähän muuttaa suuntaa, syntyy kova poru.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jostain luin että Saudit ja Opec olisivat olleet valmiit leikkaamaan tuotantoaan jos myös Venäjä olisi ollut valmis tuotannon supistamiseen. Venäjä ei tuohon suostunut vaan halusi että muut rahoittavat tuotannon leikkauksilla Venäjän budjettia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni Minkkinen,
Sellaista en ole lukenut. Kyllä OPEC on tähän asti tehnyt päätökset itsenäisesti. Nyt saudit haluavat miellyttää USA:ta, joka kyllä maksaa tästä avusta ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Päinvastoin kuin Niskakangas väittää, yleinen markkinoilla vallitseva käsitys on, että öljyn hinnan pudottamisessa liiton muodostavat USA, Kanada ja Saudi-Arabia."

Niskakankaan väitettä tukee tämäkin Bloombergin artikkeli:

OPEC’s price war against the American shale industry will erode drilling budgets, shrink profits and even bankrupt some companies. It won’t do the one thing cartel leader Saudi Arabia wants: reduce U.S. production.

Osa USA:n liuskeöljyn tuotannosta kun on kannattamatonta alhaisilla hinnoila.

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-04/opec-shal...

Saudeilla puolestaan on syynsä olla vähentämättä tuotantoa:

Facing new oil glut, Saudis avoid 1980s mistakes to halt price slide

http://www.reuters.com/article/2014/10/14/us-saudi...

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

"Osa USA:n liuskeöljyn tuotannosta kun on kannattamatonta alhaisilla hinnoila."
Niinpä. Dumppaus on rikkaitten käsissä tehokas ase. Se on Suomessa kielletty, Valiokin sai siitä hurjat sakot. Kielletty se lienee USA:nkin laissa, mutta sitä se noudattaa valikoivasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Dumppauksen kieltäminen tarkoittaa jokaisessa valtiossa tuontitavaroiden hintojen dumppausta. Ei niillä sanktioilla valvota kotimaan teollisuuden hinnoittelua missään, Suomalainen firma saa Suomen puolesta myydä USA:han mitä tahansa millä hinnalla mielii, mutta USA:ssa se voi joutua antidumppaussyytösten kohteeksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Korvenniemi,
Liuskeöljyn tuotantohinta tosiaan kalliimpi kuin muun öljyntuotannon, eri arvioiden mukaan 15-20 dollaria barrelilta. Jo nyt tuhansia työpaikkoja on hävinnyt amerikkalaisista liuskeöljy-yhtiöistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Ei kaikkialla, linkistä #12:

Although the average profitability threshholds in the Big 3 shale zones are about $65 a barrel, some wells can make money at $25

ja

And shale is not the whole U.S. story. While it represents the fastest growing new source of oil, 54 percent of U.S. domestic output comes from places such as Alaska and the deep waters of the Gulf of Mexico, as well as older wells in the continental states that have been pumping crude through ups and downs for decades.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seija,
Voidaan tietysti kysyä, onko Bloomberg yhtä "objektiivinen" kuin Niskakangaskin. Kyllähän öljyn hinta on tehokkain sanktio Venäjää vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mikko,
Salaliittoteorioita tässä maailmassa riittää. Siinä toki olet oikeassa että öljyn nykyisellä hinnalla Venäjän budjetissa on ammottava aukko.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seija Nylund

Vielä lokakuussa Mikko Elo piti höpöpuheena Venäjän vaikeuksia kun öljyn hinta oli pudonnut 110 dollarista 90 dollariin. Nyt öljyn hinta on alle 50 dollaria, niin hän puhuu amerikkalaisten järjestämästä öljysodasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

"First they ignore us, then they laugh at us, then they fight against us and then they lose."

Tuli mieleeni Gandhin suuhun pantu sanonta tuosta mainitsemastasi Elon asenteesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #21

Juha Kuikka, En ole aivan varma tuosta "lose"-sanasta. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Jo viime viikolla IEA (International Energy Agency) ennusti, että öljyn hinta alkaa vähitellen nousta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Amerikkalaiset kai järjestivät öljyn laskeneen kysynnänkin. Sitä paitsi Venäjä on pumpannut öljyä kuin viimeistä päivää rikkoen NL:n aikaiset ennätyksetkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #22

Seija,
Viime perjantaina luin, että Venäjä on vähentänyt öljyn tuotantoa 30 000 barrelia/päivä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

Linkki?

Kyseessä taisi olla vasta ennuste:

The oil selloff has cut expectations of 2015 non-OPEC supply growth by 350,000 barrels per day (350 thousand barrels per day since last month, to 950 thousand barrels per day. Effects on North American supply are so far limited to 95 thousand barrels per day and 80 thousand barrels per day to the Canadian and U.S. forecasts, respectively. Projections are cut by 175 kb/d for Colombia and 30 thousand barrels per day for Russia.

http://www.321energy.com/reports/flynn/current.html

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #20

Ilkka Varsio,
Kerro nyt joku muu järkevä syy öljyn hinnan alentamiselle! Eihän se ole USA:n eikä saudienkaan etujen mukaista, mutta USA:n mielestä Venäjä pitää saada polvilleen ja hallinto vaihtaa. Ei taida muuten onnistua.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #38

Mikko Elo

Sinä uskot, että öljyn hinta on laskettu keinotekoisesti.

Nyt kun Opec ei viimeisessä kokouksessaa päättänyt laskea jäsenmaissaan tuotantoa, öljyn hinta määräytyy oikein. Markkinoilla vallitsevan kysynnään mukaan.

Tarjontaa on, mutta kysyntä määrittelee hinnan. Eikö tämä tarkoita, että öljyn kysyntä on vähentynyt maailmanmarkkinoilla.

Öljyn hinnan määrittelyssä saattaa tapahtua pysyvä muutos. Öljyn hintaa ei enää tulevaisuudessa määritellä tuotantorajoitusten mukaan vaan hinta saattaa jäädä pysyvästi markkinoiden ratkaistavaksi. Öljykartelli jää historiaan.

OPEC on ölyntuottajamaiden järjestö, jonka tavoitteena on koordinoida öljyn tuotantopolitiikkaa yhdessä jäsenmaidensa. Päätökset kokouksessa perustuvat jäsenmaiden yksimieliseen päätöksentekoon. Siis kaikki jäsenmaat olivat yksimielisiä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seija,
Ei tämä ole minun keksimäni salaliittoteoria, vaan olen sen poiminut jostain ulkomaan kanavalta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Pravdasta?

Recently the US has created the oil price collapse, working closely with its client state Saudi Arabia, in order to weaken the economic power of both Iran and Russia, the two main nations opposing US hegemony, foreign policy and petrodollar policy.

http://english.pravda.ru/opinion/columnists/06-01-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan USA sodassa valinnut jopa Stalinin Neuvostoliiton liittolaisekseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Silloin yhteinen vastustaja oli Hitlerin Saksa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se kuitenkaan selitä sitä, että maailman historian pahin diktatuuri valitaan aseveljeksi taistelussa vähemmän pahaa diktatuuria vastaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Maailman suurimmat öljyntuottajamaat ovat Saudi-Arabia, Venäjä, Yhdysvallat, Kiina, Kanada, Iran, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Kuwait.

Opec maihin kuuluvat edellämainituista Saudi-Arabia, Iran, Kuwait, ja Yhdistyneet Arabiemiraatit sekä Algeria, Angola, Ecuador, Irak, Libya, Nigeria, Qatar ja Venezuela.

Opecin ulkopuolisia öljyntuottajia ovat Venäjä, Kanada, Yhdysvallat ja Norja.

Elon salaliittoteoriaan siis kuuluu, että USA on Saudi Arabian johdolla saanut koko Opec maiden joukon laskemaan öljyn hintaa Venäjää vastaan. Öljysotaa käydään siis Venäjää vastaan huolimatta miljardien dollareiden menetyksestä viikossa jäsenmaissa.

Kaikeksi huipuksi Elo saa yhdistettyä öljyn kysynnän laskun aiheuttaman hinnan laskun sananvapauteen ? Opec maista Venezuelaa ja Ecuadoria lukuunottamatta ovat vahvasti islamilaisia valtioita.

Sananvapautta rajoitetaan tavalla tai toisella kaikissa maailman valtioissa joko uskonnollisista tai poliittisista syistä.

Sananvapauden tulkinta on erityisesti islamilaisissa valtioissa uskonnosta johtuen jyrkkä. Se perustuu sharia lakiin. Sharia lakia noudatetaan päivittäisen elämän, politiikan, talouselämän, liiketoiminnan ja sosiaalisten tialnteiden yhteydessä.

Länisimaisessa käsityksessä sharia laki loukkaa ihmisoikeuksia, mutta se on vain länsimainen käsitys joka on maailman populaatiosta pieni vähemmistö.

Poliittisissa syistä sananvapautta rajoitetaan eniten Kiinassa, Venäjällä, monissa sosialistissa maissa ja kaikissa diktatuureissa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Eipä ollut mitään odottamatonta kommenteissasi. Kyllä Saudi-Arabia-Arabia määrää, mitä OPEC tekee. Sananvapautta on rajoitettu muuallakin, mutta kyllä saufit taitavat ruokineen olla aivan kärjessä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomi yrittää tosissaan viedä opetusalan osaamistaan arabianniemen maihin, ainakin edellinen opetusministeri hihkaisi "fantasista" tavattuaan Qatarin prinssin Helsingissä.

Saudien kanssa USA ja myös Pikku-USA (SF) pyrkinevät Venäjälle panemaan maan uumenissa raakaöljynä köllettelevän laiskan rahan töihin.

Kirkon ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen vietti vuoden Washingtonissa luomassa ylikirkollisia suhteita ja nyttemmin ilmeisesti muuttanut sinne pysyvämmin. Veljensä Mikael on pestattu Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajaksi vahvistamaan suhteita metsänomistajiin 1800-luvun tapaan jolloin ulkomaiset pioneeriyhtiöt tulivat tänne panemaan laiskan rahan töihin.

Läntinen ihminen, muutkin kuin Marco Polo ja Christoffer Columbus, on parhaimmillaan mennyt etujoukkona muille maille tehostamaan "laiskan rahan" käyttöä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Hyvää tekstiä. Minusta tuo Pikku-USA on Suomelle sopiva nimi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

(SF) on kyllä kansainvälisessä small talk`issa ollut aina Sovjet-Finland.

Onneksi maatunnus muuttui FIN tunnukseksi EU:n myötä.

Jussi Säntti Vastaus kommenttiin #91

Ei EUn myötä vaan jo 1993 ja turhaan. Tokkopa kansainvälisessä smalltalkissa puhutaan Suomesta.

Olavi Mansikka

Ite ainakin nautin edullisesta polttoaineesta. en näe mitään tarvetta mm Venäjää tukea korkeina maksuina.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olavi,
Tosiasia vain on, ettei bensan hinta pumpulla ole alentunut 60 prosenttia. Hyvä, kun edes 20%.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pumpuilta ei tankata raakaöljyä ja bensiinin raaka-aineen osuus hinnasta on vain ehkä puolet. Jalostamiskustannukset. logistiset kustannukset, verot, huoltoaseman kiinteät kustannukset j.n.e. eivät muutu raaka-aineen hinnan muuttuessa. Lisäksi on muistettaava, että pumppuhinnassa raaka-ainekustannuskin näkyy kuukausien viiveellä, koska raaka-aine on hankittu jo paljon aikaisemmin.

Kilpailu on kyllä pitänyt huolen siitä, että selkeä hinnan pudotus on Suomessakin tosiasia. Keskimäärin alhaisimmat hinnat ovat venäläisen Lukoilin omistamilla Teboil-asemilla, koska niillä on rasitteena monien suomalaisten luontainen vieroksunta.

Olavi Mansikka

No olishan se ihme jos olis laskenut. Katos siellä pumpulla on veroja. sitten on valmistus. Ei ne ole alentuneet. Vain raaköäjyn osuus. Kuuluu markkinatalouteen ja suonmen tapauksessa valtiolle se suurin osa...

Antti Jokela

Polttoainevero ei Suomessa pienene vaikka raaka-aine halpenee. Bensiinistä maksetaan veroa 68.13 snt/l ja dieselistä 50.61 snt/l. Jos veroton hinta tippuisi nollaan, niin kuluttaja maksaisi edelleen bensasta noin 85 snt/l ja dieselistä noin 63 snt/l, kun polttoainevero ja arvonlisävero huomioidaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olen täysin tietoinen bensaveron määrästä, mutta juuri siksi, tavalliset suomalaiset eivät niin valtavasti hyödy öljyn hinnan halpenemisesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

No kyllä hyotyvät! Jos hinta verojen vuoksi on korkea, niin nimenomaan suomalaiset hyötyvät siitä, että edes joku hintakomponentti alenee. Ja tänä päivänä jo etu on merkittävä. 60 eurolla tankkaa jo kuusi litraa enemmän bensaa kuin syksyllä. Sillä ajaa jo sadan kilometrin matkan "ilmaiseksi".

En ymmärrä logiikkaasi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #58

Kyllä raakaöljyn hinnan lasku näkyy jo nyt omakotitalojen öljylämmityksen kustannuksissa. Jos nyt täyttää öljytankin ja verrataan hintaa kesäiseen säästö on keskikokoisen omakotitalon kohdalla 500 euroa, sanoo Öljyalan palvelukeskuksen erityisasiantuntija Eero Otronen.

Keskikokoinen talo kuluttaa vuodessa noin 2000 litraa löljyä. Lämmitysöljyn hinta on laskenut viime kesästä 30 prosenttia. Keskiviikkona lämmitysöljy maksoi koko maassa noin 80 senttiä litralta.

http://yle.fi/uutiset/oljylammityksen_hinta_laski_...

Vielä suuremmat säästöt öljyn laskusta syntyvät kansantaloudelle ja tuotannolle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #62

Ilkka Varsio,
Halvan öljyn etu Suomelle ja muille ei-öjyntuottajille on kiistaton. Saa vain nähdä, kuinka kauan me saamme nauttia tästä saudien ja amerikkalaisten yhteistyön hedelmästä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #83

Mikko Elo

Vastustatko öljyn nykyistä maailmanmarkkinahintaa, joka perustuu nyt kysyntään eikä öljykartelliin ? Jos vastustat halpaa hintaa pyytäisin saada perusteluja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #58

Juha Kuikka,
Totta kai autoilijat hyötyvät, mutta ei niin paljon kuin öljy on halventunut, koska valtio ottaa niin suuren osan verona.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #53

Jahas. 20% kulkukustannukset halventuneet mulla vuositasolla se olisi 2000 euroa. Lisäksi tuo mahdollistaa tavaran liikkuttamisesn halvemmalla öljypohjaiset tuotteiden alentamisen. Kyllä se näkyy kukkarossa aikalailla sellaisella joka joutuu työn vuoksi autoilemaan. ettet vaan sitä mielt'ä että venäjää pitää tukea korkeilla hinnoilla?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #75

Olavi,
Oletpas Sinä kova poika autoilemaan. Enemmän kuin autoilijat halvan öljyn tuomasta edusta ovat saaneet nauttia öljyllä lämmittävät.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Öljyn hinnan aleneminen on sinänsä hyvä asia ja piristää taloutta. En nyt usko, että siinä kauheasti mistään salaliitosta on kyse. Tuottajat varmaan havahtuneet siihen, ettei taloudet nouse ellei energian hinta tipu.

Eettisiä ihmettelyjä en kyllä ymmärrä. Kyllä meillä on kauppakumppanit vähissä, jos kauppaa tulisi käydä puhtaiden pulmusten kanssa. Mutta on Venäjällä paremmin asiat kuin Saudi-Arabiassa.

En nyt tässä naapurissa ihan hihkuisi ilosta, jos Venäjän talous romahtaa. Siitä ei yhtään tiedä minkälaisia seurauksia siitä tulee.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Tuon pitäisi olla tärkeä näkökohta koko Suomen politiikassa. Venäjän talouden heikkenemisestä ei kenenkään suomalaisen pitäisi olla iloissaan, sillä se vaikuttaa todella kielteisesti Suomen talouteen.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Tuosta "markkinoiden yleinen käsitys on, että tämä on USA:n manööveri Venäjää vastaan"-väitteestä näyttäisi kiireessä unohtuneen pois viiteet. Ne olisi varmaan hyvä lisätä.

Niko Sillanpää

Viite: "tieto"toimisto Bäckman.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Niko Sillanpää,
Sinähän olet todellinen "valopää". Ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Valtteri Aaltonen,
Olen tämän kuullut uutiskanavilta, mutta en muista missä, koska katselen paljon eri maiden uutiskanavia. Ei tämä ole minun keksintöni. Kannattaa muuten miettiä, miten olisin väärässä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro syytti USA:ta öljyn hinnan laskemisesta juuri kun Venezuela itse oli päättämässä OPEC kokouksessa, että öljyn tuotantoa ei pudoteta.

Seuraavaksi hän syytti USA:ta öljysodasta Venäjää vastaan sekä Venezuelan vallankumouksen turmelemisesta heti kun, hän palasi kahden viikon rahankeruumatkaltaan jotka suuntautuivat Kiinaan, Intiaan ja muutamiin opec maihin. Tyhjin käsin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #69

Ilkka Varsio,
No, näitä jeesustelijoita löytyy kyllä kaikkialta, myös Saudi-Arabia-Arabiasta. Ensin tuomitaan Pariisin murhat muka sananvapauden puolustajana, sitten ruoskitaan Raif Badawi omassa maassa. Kyllä Saudi-Arabia-Arabia on demokratian irvikuva. Naisten autonajokin olisi heidän mielestään irvokasta.

Antti Jokela

"Normaalisti öljyn hintaa on säädelty tuotannon vähentämisellä. Nyt ei kuitenkaan ole nänin tehty, vaan esim. OPEC-maat (Organization of Petroleum Exporting Countries) ovat Saudi-Arabian johdolla päättäneet olla vähentämättä tuotantoaan. Kysymys kuuluu, miksi eivät ole."

Tosiasiassa Saudi-Arabia ei juuri ole sopeuttanut tuotantoaan markkinahintoihin sitten 80-luvun - luultavasti siksi ettei hintojen sääntely silloinkaan onnistunut. Viimeksi, kun tynnyrihinta romahti $40:iin vuonna 2008, Saudi-Arabian tuotanto laski vain noin 10%.

Nyt Saudi-Arabia taistelee markkinaosuuksista ja laskee, että heillä on varaa pudotuspeliin erityisesti USA:n liuskeöljytuotantoa vastaan. Toisena kohteena lienee kyllä Venäjä, joka on tehnyt sopimuksia Kiinan kanssa ja uhkaa siis viedä markkinaosuuksia siellä. Vuonna 2013 Lähi-Idän maat veivät Kiinaan melkein neljä kertaa enemmän öljyä kuin entiset Neuvostoliiton maat. Ei Saudi-Arabia kuitenkaan niin aggressiivinen ole, että olisi lisännyt tuotantoaan.

Historia ja markkinalogiikka näyttävät selittävän Saudi-Arabian toimet ilman salaliittoteorioitakin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Antti Jokela,
Kyllä kaikki tietävät, että Saudi-Arabian kuningashuone on yhteistyössä USA:n kanssa. Saudi-Arabiassa ei juuri demokratia haittaa!

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vain kommenttina! Eipä se tuolla naapurissakaan se demokratia haittana ole.
Ainakaan jos länsimaista demokratiaa mittana käytetään! Joten löytyy sitä arvostelemisen aihettä lähempääkin

Siitä olen kyllä Elon kanssa aivan samaa mieltä, että Saudi-Arabian demokratian arvosteluun on kyllä aihetta. Samaa toki voi tehdä kaikkiin arabimaihin!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #68

Jouko,
Demokratian puutetta on vähän siellä ja täällä, mutta että Saudi-Arabia tuomitsee "Charlie hebdo" lehden toimittajien murhat sananvapauden vastaisina on kyllä irvokasta. Omassa maassa ruoskitaan sananvapaustaistelijaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Yksi jos toinenkin voisi alkaa harkita ilmoittautumista HS:n johtavan toimittajan pallille. Eilen kulttuuritoimituksen päällikkö Jaakko Lyytinen heitti näyttävästi pyyhkeen kehään haastattelemalla seuraajakseen valittua naistoimittajaa, tänään kohistaan HS:n vuotamasta Hornet- harjoittelusta Virossa. Mikael Pentikäinen uhrattiin harakanpelättimeksi, mutta eipä taida enää estää tiedon vapautumista. Netti kuohuu sitä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Business Week 15.1 2015: inflaatioita alueettain/maat
1. Venezuela 62,4 %
2. Krim 45,5 %
Trollitilasto varmaankin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Luultavasti tämäkin:

Food price rises in Crimea were particularly acute in 2014, rising 52.9 percent over the course of the year. Food prices rose 15.9 percent in Russia as a whole over the same period.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/inf...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Tuskin. Mutta missä vaiheessa inflaatiosta on tullut negatiivinen asia talouden kannalta? Ei kuitenkaan puhuta hyperinflaatiosta. Sama koskee heikkoa ruplaa Venäjän vientiteollisuuden kannalta. Välillä vähän tuntuu, että Venäjän kommentointiin on keksitty omat talousopit.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #70

"Välillä vähän tuntuu, että Venäjän kommentointiin on keksitty omat talousopit."

Kyllä niitä tietoja Venäjän talouden tilasta tulee ihan venäläisistä lähteistä:

Warnings of Russian Financial Crisis Spread as Banks Start Failing

The head of Russia's largest bank, German Gref, offered a bleak picture of the fate awaiting the country's banking sector in 2015 during the set-piece Gaidar economic forum in Moscow this week.

"It's obvious that the banking crisis will be massive," the Sberbank chief told reporters.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/war...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #71

Ei ollut kyse tiedosta sinänsä, vaan siitä mikä merkitys sille annetaan koskien inflaatiota ja ruplan kurssia. Inflaatio on hyvä asia taloudelle niin täällä kuin Venäjällä. Rahoitusongelmat ja öljyn hinta on kokonaan eri asia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #77

? Venäjän laukkaavan inflaation syynähän on lähinnä ruuan ja varsinkin tuontiruuan hintojen nousu, mikä vaikuttaa ostovoimaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #78

ja tekee kotimaisesta tuotannosta kannattavampaa ihan niin kuin täälläkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #86

Jari,
Tuo kotimaisen tuotannon kilpailukyvyn näkökulma on mielenkiintoinen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #88

Mielenkiintoiselta kieltämättä näyttää, ei ainakaan ehdi tähän hätään:

At first glance, the sudden cancellation of about $9 billion in food imports could look like a windfall for an uncompetitive agricultural sector suffering from two decades of underinvestment.

But increasing Russian agricultural production will take at least five years, provided there is substantial investment and good state policies, according to Natalya Shagayda, director of the Center for Agricultural Policy at economic research university RANEPA.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/put...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #103

Eihän pakotteiden purkamisen aikataulusta kukaan tiedä mitään. Viisi vuotta on loppujen lopuksi lyhyt aika. Jos nyt luit artikkelin, niin lihan tuotannossa ovat lähes omavaraisia. Suurimmat ongelmat ovat viljan, vihannesten ja juuresten, jota tuo viiden vuoden aika koski, ja maitotuotteiden tuotannossa. Jälkimmäiset tulevat Valko-Venäjältä. Hedelmien tuotannossa puhutaan vuosista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #86

Mikä ettei, jos saavat tuotannon käyntiin:

Russia to begin food imports from Iran in January 2015

Russia may lift food import ban from Greece if it quits EU - Russian agriculture minister

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #90

Eiköhän ole jo käynnissä ja tuotantokapasiteettia on lisätty. Niin Venäjä tuo nyt raaka-aineita ruuan tuotantoon ystäviltään. Kala on ainoa ongelma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #94

Tuotantokapasiteetin lisääminen ei käy hetkessä, ja taitaa olla muitakin ongelmia:

What's left on the menu? Russian restaurateurs wrangle with food ban

"To produce so much milk, you first need to raise the cow. No matter how much you pray, a cow won't take less than three years to grow into a heifer," quipped Pavel Grudinin, the director of the Lenin State Farm and a Moscow region deputy.

"Russia's main problem is not that we are inundated with cheap imported food, but that we ourselves produce little."

http://www.reuters.com/article/2014/08/11/us-ukrai...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #97

Joko taas Reuters. Olen aiemmin pitänyt Reutersia luotettavana, mutta sen jälkeen, kun Reuters alkoi välittää Ukrainan hallinnon tiedotteita totuutena, niin luottamus romahti totaalisesti.

Moskovassa ei ainakaan ole ruokapula. Kalan saatavuus on huono, muttei muiden elintarvikkeiden. Sen tiedän ihan luotettavista lähteistä. Mutta ainahan sitä voi lännessä pönkittää omaa egoaan kuvittelemalla niin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #98

No tämän lähde on Vedomosti;)

The full story from Vedomosti:

Russian Food Suppliers Have Begun Halting Shipments

Food retailers are faced with a halt in the supply of deliveries, according to both suppliers and retailers. The main reason - the jumps in the currency jumps and the devaluation of the ruble, which makes it impossible to plan activities in the current environment.

The largest domestic producer of juices "Gardens of the Don" has suspended shipment of products at the old prices to a number of trading companies due to the sharp depreciation of the ruble, the company said. The reason is that the cost of its products is more than 70% denominated in foreign currencies.

jne.

http://www.zerohedge.com/news/2014-12-17/russian-f...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #100

No mun lähde on Juri ja Irina. Asuvat ja tekevät töitä Moskovassa. Eikä linkistä auennut Vedomosti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #101

Ei auennut, on taidettu sensuroida.

Kaipa siellä tavallinen kansa tulee toimeen jos rahat riittävät ruokaan, toista se on liikkeiden ja ruokaravintoloiden kanssa.

Russian Cheese, Anyone? Imports Hard to Replace in Moscow

http://www.bloomberg.com/news/2014-10-29/russian-c...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #102

Ei ole varmaa koskaan ollutkaan siellä. Oli joku enlannikielinen mikä lienee sivusto. Vedomostin verkko-osoite on ihan eri.

Ruoka on siellä halvempaa kuin Suomessa eikä inflaatio ole tällä hetkellä Venäjän mittakaavassa erityisen korkea.

Tietenkin liikkeet ym nyt tulevat toimeen, jos hinnat nousevat. Sehän on vain hyvä asia.

Tosiaan italialaista ravintolaa on vähän vaikea pitää ilman italialaisia tuotteita sen ymmärtämiseen ei tarvitse edes Bloombergia, niin ja kalaruokatehdas ei pyöri ilman raaka-aineeksi tarvittavaa kalaa. Kovasti näitä uutisia tungetaan joka tuutista, mutta Moskovassa ei siltikään ole ruokapulaa.

Onneksi meillä on Hbl. Siinä on laadukkaita juttuja Venäjästä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #104

No Vedomostin linkistä tuli Googlen virheraportti että sivustoa ei löydy, tosin ei ilmeisesti ollut englanninkielinen.

Tulotaso on alempi kuin Suomessa, joten ruuan hintoja ei voi verrata:

Because of growing inflation the number of poor people in Russia is likely to increase, Deputy Prime Minister Olga Golodets said Tuesday. A person is officially classed as poor if they live below the poverty line of 8,000 ($120) rubles per month.

"We end the year having 15.7 million poor people in the country. But as inflation grows, so will this number, especially among families with children," Golodets was quoted by Interfax as saying.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/foo...

Ja liikkeistä näyttäisivät tulevan toimeen halpamyymälät:

Russians Flock to Budget Stores as Prices Rise

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

Ja kieltämättä HBL, jota lainaan naapurista, kirjoittaa Venäjästä, mm. viime sunnuntaina 11. pv otsikolla : Mer antivästlig propaganda att vänta i vår:

Tidigare gick jag på demonstrationer, till exempel mot annekteringen av Krim. Nu låter jag bli. Jag vill inte bli av med jobbet, säger 32-åriga Olga i Moskva.
Hon jobbar som tjänsteman på ett statligt bolag och vill inte uppträda med sitt riktiga namn.
- Vår chef fick nyligen veta att några av mina kolleger hade varit med i demonstrationer mot Putin. De blev inkallade på hans rum. "Förstår ni inte var ni jobbar?" frågade chefen. Sedan blev de avskedade. Jag kan inte riskera samma sak.

PS. Jos tämän päivän Husiksessa on jotain niin sitä en ole vielä saanut, mutta voin palata asiaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #106

Voi niitä verrata, kun ottaa huomioon tulotason, joka on pykälää alempi. Niin Husiksen jutut ovat olleet ihan hyviä. The Moscow Times on kanssa hyvä. Nämä sinun tiivistetyt poiminnat höystettynä omilla tulkinnoilla eivät kyllä anna oikeutta jutuille. Mutta kyllä pakoitteiden ainoa saavutus taitaa olla tuo Olgan tarinassa mainittu kehitys.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #107

Sitä vartenhan laitan linkit että voi lukea kirjoitukset kokonaan, niistä poimimani ovat tavallaan olleet vastauskommentteja omiisi.

Ja onhan niillä pakotteilla ollut suoria vaikutuksia Venäjälle elintärkeään arktiseen öljynporaukseenkin, uutisten mukaan Venäjä yrittää hankkia Kiinasta pakotteiden vuoksi menettämäänsä länsimaista teknologiaa, ja uusien öljynporauslauttojenkin käyttöönottoon.

Putinkin myöntänyt niiden vaikutukset:

Putin acknowledged that Western economic sanctions over Russia's actions in Ukraine was just one factor behind Russia's economic crisis, accounting for roughly 25 to 30 percent of the ruble's troubles.

http://www.foxnews.com/world/2014/12/18/putin-blam...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #108

No mitä positiivista pakotteilla on saavutettu? Ei Ukrainassa ole rauha, vaikka uutisointi on vähentynyt/laantunut. Se, onko niillä vaikutusta vai ei on eri juttu kuin onko niillä saavutettu jotakin vai ei.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #109

Sitähän ei voi tietää millainen tilanne Ukrainassa olisi ilman pakotteita, ja tulokset näkyvät vasta myöhemmin, nythän ne näkyvät vasta Venäjällä.

Venäjän taloushan oli laskusuunnassa jo vuosi ennen Ukrainan kriisiä, joten vientiin se olisi joka tapauksessa vaikuttanut, ja maailmanlaajuisen kysynnän väheneminen öljyn hintaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #110

Tulokset näkyvät Venäjällä? Siis mitkä tulokset? Onko loitontuminen joku tulos? Tai suhteiden kiristyminen? ym negatiivinen kehitys. Toivottavasti eivät leviä muualla tai pahene.

No, siinä määrin tilanne alkaa muistuttaa jäätynyttä konfliktia ja Ukrainan tilanne alkaa olla katastrofaalinen, ettei se paljon huonomminkaan olisi voinut mennä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #111

Taloudelliset tulokset, taloudellisiahan ne pakotteet ovat. Ja loitontumistahan siitä seuraa kun Venäjän yrityksetkään eivät saa lännestä lainaa vaan joutuvat kääntymään Kiinan puoleen saaden korvamerkittyä lainaa toimituksia vastaan, ja pankit näköjään muuallekin.

Russian Banks Warm to Shariah as Crisis Looms: Islamic Finance

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-29/russian-b...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #112

Ei se ole mikään tulos, joka näkyy. Se on juuri se talouspakote, joka on asetettu. Tulos on se, mitä sillä tavoitellaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #70

Jari,
Tuo kysymys inflaatiosta on mielenkiintoinen ihan kansantaloudenkin näkökulmasta. Parhaaksi inflaatioprosentiksi on nyt arvioitu 2% niin Euroopassa kuin USA:ssakin. Euroopassa tosin ollaan jo menty deflaation puolelle. Itse en usko, että olisi jokin tieteellisesti oikea inflaatioprosentti.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #87

Mikko,

Ihan riippuu katsojan silmistä. Yrittäjän näkökulmasta on ihan kiva, jos varaston ja kaluston arvo nousee enemmän kuin rahoituskulut, niin kauan kuin ostajia riittää eikä tavara pääse pilaantumaan...

Suomessahan oli joskus aika korkea inflaatio, joka teki lähes investoinnista kuin investoinnista kannattavan, mutta aiheutti ajoittaista ylikuumentumista.

Varmaan tuo 2%:a on taso, joka pitää talouskasvun vakaana. USA:ssa tuo näkyy toimivan. Euroopassa ei, kun vetää deflaation puolelle eikä pysy kyseisessä prosenttilukemassa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Veikko Mäkitalo,
Inflaatioprosenttisi ovat oikeat. Krim ei kuitenkaan ole itsenäinen maa. Mikä muuten on Ukrainan inflaatio?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Ukrainan inflaatio on 25 %. Maassa jossa käydään sotaa inflaatio on korkea. Venäjällä joka ei käy sotaa inflaatio on 12 % ja Valko-Venäjällä joka on Venäjän taloudesta riippuvainen inflaatio on 19 %

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Kiitos tiedoista. Ukrainan taloustilanne ei vaikuta Suomeen, mutta siitä on silti syytä olla huolissaan. Ukrainan talous ei koskaan ole ollut vahva, mutta nyt se on romahduksen partaalla. Hallitus käyttää vähäisiä resursseja sotaan ja kansa kärsii suunnattomasti.

Toimituksen poiminnat