MikkoElo

Kuka trollaa ketäkin -YLE ja Hesari pukkeja kaalimaan vartijoina

Trollauksesta, eli häiriköinnistä ja valheellisen propagandan levittämisestä, on tullut muotisana.  YLE on jopa palkannut "tutkivan journalistin" Jessikka Aron paljastamaan Suomessa Venäjän hyväksi toimivat trollit.  Olen kirjoittanut hänestä jo pari kertaa aikaisemminkin.  Ensimmäinen oli 15.9.2014, jolloin tuli ilmoitus hänen palkkaamisestaan ja tehtäväksiannosta.  Suomi oli ottanut pitkän askeleen kohti orwellilaista yhteiskuntaa, jossa naapuria pyydetään vartioimaan ja ilmiantamaan epäilyttävät ilmiöt, tässä tapauksessa Venäjän hyväksi tapahtuvan trollaamisen. Jessikan puhelinnumerokin oli annettu, ja Jessikka lupasi saada aikaan vielä kirjoituksenkin kokemuksistaan.  Kirjoitusta ei kuitenkaan vielä ole ilmestynyt.

Eilisaamuna Jessikka ilmestyi kuitenkin TV:n kuvaruutuun yhdessä puolustusvoimien tutkimuslaitoksen tutkijan Saara Jantusen kanssa.  Jessikka kuvaili monisanaisesti kokemuksiaan ja totesi rohkeasti, että joku oli käskenyt häntä imemään munaa.  Samalla "tutkiva journalistimme" lupasi raportin tutkimuksistaan parin viikon kuluttua.  Tutkija Saara Jantunen esiintyi matalalla profiililla lähinnä nyökytellen Jessikan tarinoille.

 

Mikä on totta - mikä on propagandaa?

 

Ukrainan kriisin varjolla on kirjoitettu niin paljon propagandaa ja disinformaatiota, että tavallisen ihmisen on vaikea pysyä kärryillä siitä, mikä on totta.  Tämä koskee sekä Ylen uutisia että raportointia.  Lähes kaikki uutislähetykset alkavat kattavalla kattauksella  Ukrainasta  ja Venäjästä.  Mitään ei oikeastaan sanota varmaksi, mutta kerrotaan, että "todennäköisesti" pahanteon taustalla ovat venäläiset tai "separatistit".

 

Monia kysymyksiä on vastaamatta

 

Kaiken propagandan ja "todennäköisyyden" keskellä monia kysymyksiä on vielä vailla vastausta.  Otan tässä muutamia muistin virkistämiseksi.  Kuka ampui ketäkin Maidanilla noin vuosi sitten?  Miksi Saksan, Ranskan ja Britannian ulkomisterin sopimusta ei koskaan pantu täytäntöön?  Mikä osapuoli ampui alas malesialaisen koneen, jolloin 298 ihmistä sai surmansa?  Miksi asia on nyt täysin vaiettu?  Kuka ampui bussiin Mariupolin lähellä, jolloin 30 siviiliä sai surmansa?  

Suomen Yle vihjailee koko ajan, että koneen ampuivat alas separatistit samoin kuin laukaukset bussiin, mutta samalla lisätään "todennäköisesti".

 

Missä ovat todisteet?

Venäjän ulkoministeri Lavrov on moneen otteeseen vaatinut todisteita, joita ei kuitenkaan ole olemassa. Tällöin voi suurella syyllä epäillä väitteiden todenperäisyyttä, kunnes toisin todistetaan.

Tänään Hesarissa (291.2015) toimittaja Kari Huhta suorastaan hätkähdyttää, kun hän käskee hyväksymään propagandan totuutena:"Venäläisten osuudesta meneillään olevissa taisteluissa tieto puuttuu.  Oleellisinta on kuitenkin itse väite.  Kun Venäjän kanssaa pyritään neuvotteluratkaisuun Ukrainasta, valheet ja puolitotuudet joudutaan hyväksymään osaksi Euroopan uutta normaalia."

Tämäkö on sitä Suomen uutta tutkivaa journalismia?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (151 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Muistelen, että jotakuinkin vuosi sitten oli Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerien- ei siis Iso-Britannian - välitysyritys, johon saatiin Janukovitshin nimi alle. Pian sen jälkeen Janukovitsh kuitenkin pakeni Ukrainasta.

http://en.interfax.com.ua/news/general/191430.html

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni,
Minun muistikuvani kukaa Britannian silloinen ulkoministeri oli sopimassa asiasta. Ehkäpä asia voidaan tarkistaa. Mielenkiintoista onkin, miksi sopimusta ei pantu täytäntöön ja miksi Janukovits, laillisesti valittu presidentti, joutui pakenemaan.

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Noin yleisesti voin sanoa, että Hesari ja Yle ovat "laitoksia", joiden viestintää tulee lukea ns. rivien välistä. Aivan, kuten Neuvostoliitossa luettiin aikoinaan "totuutta"! Onneksi nykyisin on muitakin tiedonsaannin väyliä!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kaarle,
On totta, että on muitakin tiedotusvälineitä, mutta kun Ylekin on verovaroilla ylläpidetty, olettaisi sen pyrkivän edes jonkinlaiseen tasapuolisuuteen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onko niin, että poliittista tutkivaa journalismiä osattiin tehdä vain 60- ja 70- luvuilla, mm. Hymy-lehti. Nykyään tutkivan journalismin ykköslehti on Seiska, mutta sen aiheet eivät välttämättä ole yhteiskunnan kannalta kaikista tärkeimpiä. Instituutiot, kuten YLE, eivät voi onnistua tutkivassa journalismissä, koska niillä on liikaa riippuvuuksia ja kytkentöjä. Vapaa riippumaton tutkiva journalismi voi toimia vain jos se perustuu kuluttajilta saatuihin maksuihin. Myös mainosrahoitus saattaa haitata tutkimusta, kuten väitetään tapahtuvan mm. Tekniikan Maailman testeissä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani,
Kyllä minusta Ylellä olisi mahdollisuus objektiiviseen uutisointiin, mutta kun haastateltavatkin valitaan sen mukaan, mitä halutaan kuulla, on selvää, ettei pyritäkään tasapuolisuuteen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo kyllä YLE voisi edes yrittää uutisoida tasapuolisesti ja pitää reilut vaalitentit myös pienpuolueille, mutta vaatimus laadukkaasta tutkivasta journalismista on mahdoton. Paras journalistinen tutkimus kohdistuu valtaeliitin ja yritysjohtajien tekemiin vääryyksiin, mutta kun YLE on valttaa pitävien äänitorvi, niin heiltä näiden epämiellyttävien asioiden tutkiminen ei onnistu.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

"Ukrainan kriisin varjolla on kirjoitettu niin paljon propagandaa ja disinformaatiota, että tavallisen ihmisen on vaikea pysyä kärryillä siitä, mikä on totta."

Onneksi meillä on Elon kaltaisi ei_tavallisia eli yli-ihmisiä, jotka tietävät tapahtumien oikean laidan. Esimerkkinä mainittakoon Mariupolin siviiliteurastus, jota Elo yrittää laittaa Ukrainan hallinnon syyksi.

Kerrottakoon, että Mariupolin siviiliteurastuksessa huomionarvoista on se, että 2B26 Grad K -raketinheitinjärjestelmää, jolla isku tehtiin, ei ole käytössä kuin Venäjän armeijalla.

Kansalaiset ovat läpeensä kyllästyneitä Venäjän käytökseen ja valheisiin. Kansalaiset ovat läpeensä kyllätyneitä Mikko Elon valheisiin.

http://yle.fi/uutiset/yle_uutiset_mariupolissa_rak...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Asko Tuurna,
Eipä taida olla Sinulla paljon haluakaan tasapuolisuuteen, eli objektiivisuuteen. Kerro nyt, mikä minun blogissani on "valhetta".

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Lainaus blogikirjoituksesta: "Venäjän ulkoministeri Lavrov on moneen otteeseen vaatinut todisteita, joita ei kuitenkaan ole olemassa. Tällöin voi suurella syyllä epäillä väitteiden todenperäisyyttä, kunnes toisin todistetaan."

Jos jotain tehdään asejärjestelmällä, jollainen on käytössä vain yhden valtion asevoimilla, tuntuu kaistapäiseltä väittää, että kyseisellä valtiolla ja sen asevoimilla ei ole tapahtuneen kanssa mitään tekemistä. Moista väitettä voisi jo kutsua valheeksi - tai sitten sen esittäjälle eivät mitkään todisteet kelpaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #84

Jos eteisen lattialla, postiluukun alla, on kotiin tullessa läjä laskuja, eikä kukaan ole nähnyt, kuka piru ne on siihen tiputtanut, on melko todennäköistä, että syyllinen on postinjakaja, ei separatistit tai Kiovan hallinto.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #84

Niin onko tuossa jokin todiste itse asiasta ja saako tuota metodia käyttää muuallakin? Nimittäin oikeudenkäynnit nopeutuvat kovasti tuolla tavalla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #116

Se on vain todennäköisyysolettama. Oikeus voi katsoa postinkantajan syylliseksi todennäköisin syin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #122

Kyse on todisteista..ei olettamuksista eikä edes todennäköisyyksistä.

Mutta jos noin aletaan toimimaan,niin tulee tosiaan helppoja oikeudenkäyntejä,koska kaikki myös saadaan näyttämään olettamusten ja todennäköisyyksien mukaiselta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mikä on Sinun oma kantasi Mikko Elo siihen, 1.onko venäläisiä sotilaita taistelemassa Ukrainassa, ja 2.tukeeko Venäjä asetoimituksin separatisteja?

Pystyt kyllä kiertelemättä antamaan selvän parin sanan vastauksen.

Tästä vastauksestasi riippuu se kuinka realistinen kuva poliitikkona ja lukeneena ihmisenä lopultakin Sinusta minulle syntyy. Onko sillä merkitystä? Minulle on, ja ehkpä joillekin toisillekin, maailmanpoliittiseti ei.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pertti Rampanen,
1) Minulla ei ole enempää tietoa kuin kenelläkään muullakaan siitä, onko venäläisiä sotilaitataistelemassa Ukrainassa. Todisteita siitä, että olisi, ei ole.
2) Ukrainan tultua itsenäiseksi Neuvostoliiton jäljiltä on edelleen aseita niin, että niitä riittää molemmille osapuolille.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tätä pelkäsinkin. Näinhän asia pitää tietenkin yrittää selittää. Sergei Lavrovhankin tähän suuntaan ohjeistaa.

Mihinkä Sinulta Mikko Elo on unohtunut venäläisten laskuvarjomiesten porukka. joka vangittiin aikoja sitten. Eksyneet poloiset!? Tämän eksymisen Sinä tietenkin uskot kyselemättä?

Uskotko sitten vasta venäläisten "lomasotilaiden" olevan taisteluissa mukana, kun yksi heistä tuodaan sieltä Sinun eteesi täysissä taisteluvarusteissa?

On näytetty "tuhatmäärin" kuvia, joissa esiintyy separatistien hallussa olevalla alueella sotakalustoa, jota ei ole voinut Neuvostoliiton jäljiltä JÄÄDÄ sinne.

Kun Krimin valtauksen jälkeen on pitävästi todettu, että venäläiset sotilaat valtauksen suorittivat, niin mikä ihme saa Sinut uskomaan toista Ukrainan separatistialueen taistelujen kohdalla??

Kyllä vaaditaan lapsellista uskoa (mihin?) yrittää selitellä mustaa valkoiseksi: että venäläisiä sotilaita ei taistele Ukrainassa, ja ettei sinne toimiteta jatkuvasti sotakalustoa Venäjältä. Ilman mitään suurempaa näyttöä.

Toisaalta Ukrainan valtionkin puolella taistelee luultavasti vapaaehtoisia länsimaista, mutta he taistelevat suvereenin valtion puolella valtiopetoksellisia/maanpetoksellisia kapinallisia vastaan.

'''

Tuossa alla on kommenttina ja linkkinä yksi todistus "sotilaiden äideiltä".

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #46

Pertti Rampanen,
Sinun "todisteesi" ovat todisteita ilman näyttöjä. Missä ovat todelliset näytöt? Oletko Sinäkin samaa mieltä kuin Kari Huhta, että puolitotuudet ovat "uutta eurooppalaista moraalia", johon meidän on totuttava.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #69

Kun on monen kuukauden ajan seurannut uutisointia Ukrainan tilanteesta, niin kyllä täytyy olla todella aatteen lumoissa, jos väittää ettei ole näyttöjä venäläisten osuudesta tapahtumiin.

Missä on Sinun näyttösi, että Ukrainassa ei ole venäläisiä sotilaita? Lavrovin sanako??
Ilmaise edes puolitotuus siitä!

Neuvostoliitto oli todellinen valheen valtakunta, Lenin jopa käski valehtelemaan aatteen voitoksi, ja minua ei saa millään uskomaan sen nyt Venäjänä muuttuneen totuuden pesäpaikaksi!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Venäjän sotilaiden äidit ihmettelevät, kuinka on mahdollista että heidän poikiaan tuodaan arkuissa kotimaan multiin. Koska Venäjä ei ole Ukrainassa sotimassa, on pakko olla liikkeellä jokin sotilaita tappava virus?

http://yle.fi/uutiset/sotilaiden_aidit_viranomaise...

PS. Anteeksi, että linkitin epäluotettavaan YLEen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo E. Laaksonen,
Ei YLE siteeraisi "sotilaiden äitejä", jos tämä pyrkisi totuuteen. Se on ulkomaiden rahoittama järjestö. Olisi muuten hyvä nähdä todisteita näistä "kuolleista sotilaista". Eipä taida olla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

En nyt ainakaan aio lähteä hautoja avaamaan sinun mieliksesi.
Ei taida edes olla sellaista todistetta, jonka voisit hyväksyä?

PS. Onko sinulla esittää luotettavia todisteita järjestön ulkomaisesta rahoituksesta?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

24.
Sinunko rapuillesi sellainen pitäisi todisteeksi tuoda? Vähempi todistelu ei Sinulle riitä.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tässä sinulle "luotettavan lähteen" tarkastelua:
"..., Sotilasäitien komitea pitää huolen varusmiehistä, ei ammattisotilaista (ven. kontraktniki). Itä-Ukrainassa venäläisiä varusmiehiä ei ole koskaan ollut. Ammattisotilaita kukaan ei ole pakottanut lähtemään sinne auttamaan veljeään, kaikki ovat lähteneet vapaaehtoisesti. Ja jokaisella oli oikeus kieltäytyä lähtemästä, jos joku olisi heitä pakottanut. Elena Vasiljeva –niminen henkilö venäläisissä sosiaalimediassa on jostain syystä ryhtynyt julkaisemaan kuvia venäläisistä varusmiehestä, joita hän väitti kaatuneen Donbasissa. Pian selvisi, että kyseessä oli ensin Kazakstanin Karaganda –kaupungin jalkapallojoukkue ja myöhemmin hänen väittämiä Altain panssarivaunumiliisin kolonasta kaatuneita olivatkin paikallisyliopiston pääsykoeluettelosta lainattuja nimiä. Toisin sanoin kaikenlaisten tietoihin täytyy suhtautua hieman kriitisesti ja tarkistaa tietolähteet."

http://vladimiragopov.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

En minä luota Vladimir Agopoviin. Mikä lie trolli.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #30

Nimikö haittaa, Raimo? Agopov on Sibeliusakatemian lehtori ja opettaja vuodesta 1987.
Aika pässimäinen asenne..
Todistit juuri Mikko Elon esittämät kysymykset erittäin aiheellisiksi!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #35

Ei haittaa, hyvä Alexander. Kun tällä blogialustalla on tapana epäillä kaikkia ja kaikkea, vaatia todisteita todisteiden perään, kumota todisteet, niin tavallaan vain en raaskinut rikkoa linjaa, vaan esitin epäilyn. Anteeksi, jos se on väärä. Sibeliusakatemian lehtorin on pakko olla objektiivinen. Onhan?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #37

Vähintään sinun objektiivisuuden verran, Raimo. Agopov tietää asettuvansa tulilinjalle jo nimensä vuoksi. Hänellä on siis aidosti menetettävää, mikäli jää valheesta tai propagandasta kiinni. Suosittelisin ihan lukemista tuomitsemisen sijaan. Hän on tehnyt enemmän työtä bloginsa sisällön rakentamiseksi kuin ilmeisesti enemmistö suomalaisista lehtimiehistä, jotka sopuleina ovat rakentaneet juttujaan oletuksella edellisen kolleegan väittämän paikkansapitävyydestä.

Äsken osoitit miten helppoa on ohittaa mielipiteitä/perusteluita, jotka saattavat poiketa omistaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #39

Annan ansaitsemansa arvon kaikenlaisille mielipiteille. Niiden painoarvoa punnitessani joudun miettimään, uskonko enemmän paikalla olleiden (vaikkakin parjatun YLE:n toimittajien) näkemyksiin vai siellä joskus syntyneen tuntoihin? Siis tässä tapauksessa. Kallistun silminnäkijöiden puolelle.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #41

...et siis lukenut Agopovin blogia. Oli liian hapokasta sinulle?

Tietääpä sitten jatkossa millä vakavuudella suhtautua mielipiteisiisi noin ikään kuin lähdekritiikin ja -laajuuden näkökulmista...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #50
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Alexander,
Kiitos, että toit ystäväni Vladimir Agopovin linkin tänne. Toivottavasti mahdollisimman moni lukee sen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sydämeltään suomalaisen kristikansan, kuten HS:n toimituksen, ongelman ydin on siinä, ettei voida tavoitella ikuista maailmanrauhaa, koska kaikissa oloissa pitää olla valmis puolustamaan Dragsvikia tavallisia tossunkuluttajia vastaan.

Pysyykö kannettu vesi kaivossa?, kysellään lähikuukausina Esson baareissa vanhalestadiolaisen sähköautomiehen kurvaillessa kylille lukemaan Sitran strategisia linjauksia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Ei mikään ihme, että Kari Huhta jo kehottaa hyväksymään puolitotuudet totuutena. Kyllä on syvälle vajonnut suomalainen journalismi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

HS onkin raatajien,ei idealistien lehti.S Sota on heillä aina läsnä. Turvamiesten maa, ja palopäälliköiden poikien Lasse Lehtinen ja Erkki Liikanen sekä univormumiesten naisten Tarja Halonen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tämä juuri on sitä uutta hutkivaa journalismia. Hesarin päänatottaja Huhta voi kirjoittaa pääkirjoituksiin ihan mitä tahansa soopaa, kunhan lisää otsikon alle sanan "kolumni". Ja ilman kolumnimerkintää aikamoista soopaa silloinkin. Tietysti kolumnissa voi ja pitää voida kertoa mielipiteitä, mutta kun Huhta on Hesarin pääkirjoitustoimittaja ja hänen "kolumninsa" sijoitetaan pääkirjoitussivulle, Huhta-propagandasta tulee helposti uutisointia ja lehden virallinen linja.

Missä lienee Hesarin peräänkuuluttama tasapuolisuus, puhumattakaan sananvapaudesta, jota sen kommenttimoderointi rikkoo jatkuvasti ja räikeästi sensuroimalla HSn linjan vastaisia kommentteja estottomasti – ja samalla kiivaasti kiistää minkäänlaisen mielipidesensuurin olemassaolon? Olemme tottuneet tällaiseen mustan valkeaksi väittämiseen aivan toisenlaisista yhteiskunnista, ja nyt se on hiipinyt Suomeenkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mark,
Kyllä Huhdan tämänpäiväinen kolumni oli pohjanoteeraus. Sen syvemmälle ei suomalainen toimittaja voi vajota.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Vielä on heilläkin saavuttamatta se moraalinen Mariaanien hauta, mihin pääministerimme Alexander Stubb vajosi marssiessaan näytelmänomaisesti sananvapauden puolesta Charlie Hebdo-iskun jälkeen.

Eikö kukaan näe parrua omassa silmässä, eikö kukaan meidän "valtiomiehistämme" ota moraalista johtajuutta käsiinsä?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #36

Alexander,
Presidentti Niinistö yrittää joskus ottaa moraalisen johtajuuden, mutta paineet ovat kovat häneenkin. Joskus hän ottaa sitten taas askeleen taaksepäin.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Putinhan ei tainnut väittää Ukrainassa olevan Naton joukkoja, vaan kutsui Ukrainan armeijaa Naton muukalaislegioonaksi, johon Nato vastasi, ettei Ukrainassa ole Naton joukkoja, vaan ainoastaan venäläisiä joukkoja. Kyllä kai tämäkin taas kertoo suomalaisen median laadusta, jossa todella paljon toistetaan toisten juttuja. Huomenna se visiin on Turun Sanomissa. Se kun julkaisee Hesarin vanhoja juttuja päivän viiveellä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #40

Totuus on mielenkiintoinen ilmiö. Se on yleensä toiselta puolelta eri värinen kuin toiselta. Ja päin vastoin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #56

Raimo E, Laaksonen,
Tuskin totuutta voi paremmin kuvata, kuin Sinä sen teet. Eri ihmisille "totuus" on erilainen, vaikka kysymys on samasta asiasta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #56

Toki, mutta voi sitä silti koittaa siteerata oikein. Ei propagandalla propagandaan vastaamisessa ole mitään järkeä. Mitä lisäarvoa me siitä saadaan, että väitetään Putinin sanoneen jotakin, mitä ei ole tainnut sanoa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #76

Niin kuin esimerkiksi, onko Putin väittänyt Ukrainassa olevan Naton joukkoja vai Ukrainan armeijan joukkojen kuuluvan muukalaislegioonana Natoon. En nyt oikein ymmärrä, mitä iloa on siitä, että yksi painaa sen väärin ja loput toistaa. Ja kyllähän tuon muuntelu on vähän propagandasävytteinen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #40

Jari,
Kun opiskelin Turussa, luin Turun Sanomia, mutta sen jälkeen sekä Hesaria että Hufvudstadsbladetia, ja Porissa tietysti Satakunnan Kansaa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #64

Mikko,

Husiksessa on ihan oikeita juttuja ja hyviä toimittajia. En muista, että olisin esim. törmännyt juttuun, joka on kirjoitettu koskien verotusta ja josta huomaa, ettei toimittaja ymmärrä edes vero-oikeuden perusteita. Suomenkielisissä lehdissä sellaisia kyllä julkaistaan.

Ilpo Iso-Peura

Erittäin hyvä ja Asiallinen Kirjoitus.

Ilpo Iso-Peura

Erittäin hyvä ja Asiallinen Kirjoitus.

Ilpo Iso-Peura

Erittäin hyvä ja Asiallinen Kirjoitus.

Ilpo Iso-Peura

Erittäin hyvä ja Asiallinen Kirjoitus.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Kyllä kait niitä oikeitakin trolleja on netissä pyörimässä. Muutama sellainen, joka on epäilyksiä herättänyt, on ilmeisesti ollut lomalla tammikuussa kuten Venäjällä on tapana. Mutta loput vaikuttaisivat vahvasti olevan mielipiteitään esittäviä suomalaisia.

Lavrov nyt kiistää osallisuuden Itä-Ukrainassa, vaikka kyllä siellä nyt jossain määrin on havaittu venäläisiä sotilaita. Määrät nyt vaihtelee suomalaisten paikan päällä olleiden toimittajien arvioista joitakin venäläisiä sotilaita, Naton arvio muutama tuhat ja Ukrainan yhdeksän tuhatta. Ukrainan arvio on Ukrainan arvio ja sen voinee unohtaa. Avustusrekat nyt kulkee säännöllisesti ja ruokahuolto on sotatoimissa tärkeä asia.

Toisella puolen on USA auttelemassa http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014050418..., jos se tässä hälinässä on unohtunut. Siinä on erona se, että sitä apua ole kiistetty.

Mutta jos Venäjä nyt ei koe olevansa osapuoli, niin ei kai se estä sopimasta Venäjän ja Ukrainan välisen rajan sulkemisesta ja rauhanturvaoperaatiosta. Vai odotellaanko tässä, että tunnustaa kaiken ensin. Siinä voi mennä tovi ja siiviilejä kuolee turhaan.

Suurvallat on tietty suurvaltoja, mutta kyllä välillä tuntuu, että ne on kuin pikkulapset hiekkalaatikolla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
En usko vielä rauhanturvaoperaatioon, kunnes Kiovan hallinto kokee olevansa täydellisessä umpikujassa. Silloinhan sitten amerikkalaiset saavat (teko)syyn lähettää joukkoja Ukrainaan, ja näin suursota voi saada alkunsa. Toivottavasti ei.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Minä vähän epäilen, että tässä on sama kuvio kuin Suomessa 1918. Separatisteille (punaiset) on luvattu tukea Venäjältä ja jossain määrin sitä on annetukin. Ukrainan armeija joukot (valkoiset) ovat Krimin valtaamisen jälkeen pyytäneet apua lännestä ja sitä saaneetkin. Venäjän tuki on painostuksen vuoksi vähäistä niin kuin se oli punaisten osalta vähäistä Suomessa vuonna 1918. Tietoisuus siitä, että Venäjä tukee kapinallisia ja epätietoisuus siitä kuinka paljon taas aiheuttaa sen, että Ukrainan joukot mieltävät taistelevansa ulkoista vihollista vastaan ja siten kannustaa Ukrainan joukkoja sotimaan.

Suomessahan se meni sitten niin, että Saksa teki maihinnousun punaisten selustaan ja sota päättyi siihen. Johonkin vastaavaan jomman kumman osapuolen toimesta tämäkin leikki varmaan päättyy. Sota on kuitenkin jatkunut niin kauan, että siellä varmaan kaikki epäilevät jo kaikkia. Joku ihan täysin ulkopuolinen rauhanneuvottelija (ei Venäjä, ei Eurooppa, ei USA) ja rauhanturvaoperaatio voisi ehkä pelastaa tilanteen, mutta muuten tuolla kyllä tulee paukkumaan ja kovaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #86

Tähän voisi lisätä sen, että Suomen valkoisethan saivat joukkonsa kasattua siten, että uskottelivat vastassa olevan venäläisiä, joita ei sitten paljon löytynytkään. Sen sijaan suomalaisia löytyi ja venäläisten puutteessa värvätyillä ammutettiin maanmiehiä – aika monen valkoiseksi värvätyn yllätykseksi ja pettymykseksi.

Nyky-Venäjä sen sijaan on aivan toista luokkaa kuin vallankumouksen ja maailmansodan juuri ohittanut Venäjä 1918. Suursota siitä tulee jos länsi (joka ei tällä kertaa rajoitu muutamaan sakasalaiskomppaniaan) hyökkää Ukrainan hallituksen tueksi.

Kumpi osapuoli lopulta voittaakaan, toivoa sopii, että häviäjiä ei kohdella yhtä barbaarisella tavalla kuin Suomessa 1918.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #119

Niinpä nuo joukot taidettiin kasata eikä se kovin hyvältä ilmeisesti tuntunut, että tuli tapettua omia. Sellaista joku taisi sanoa minulle lapsena.

Juu, kyllä se tuolta tavalla tai toisella helposti leviää. No vaikka Venäjällä tulisi nyt vallankumous tai -vaihdos, niin kyllä agressio silti todennäköisesti länteen suuntautuu. Nehän on kuitenkin paljolti venäläisiä, jotka alueella asustaa, vaikkakin Ukrainan puolella. Tuskin sinne nyt sentään syntyy kansanliikettä "Kiitos kun ammuitte meikäläisiä".

Aika barbaarista meno taisi olla 1918 kaikenkaikkiaan, mutta niin se on Ukrainassakin, kun siviilien kanssa menetellään niin kuin menetellään.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #86

Jari, sen verran pitää oikaista kirjoitustasi, että vapaussodan ratkaissut käänne oli jo tapahtunut ennen saksalaisten maihinnousua Suomeen. Eli taistelu Tampereesta oli ratkennut jo tätä ennen. Saksalaisten merkitys Suomen vapaussodassa oli varsin vähäinen. Heitä ei esim. ollut valkoisten joukkojen johdossa samalla tapaa kuin mitä venäläisiä upseereja oli punaisten joukoissa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #165

Jukka, ei sillä rintamalla, jossa isoisäni-isä taisteli. Se oli motissa vielä ennen saksalaisten tuloa. Saksalaisten merkitys oli toki kokonaisuuden kannalta vähäinen, mutta Etelä-Suomen moteissa olevien kannalta sillä oli iso merkitys ja henkisesti se vaikuttaa muihin olennaisesti, jos kaverit ovat motissa pitkällä vihollisen selustassa. Kukaan ei lähtenyt vapauttamaan punaisten motteja samalla tavalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #166

Olen lukenut arvioita joiden mukaan Valkoiset eivät olisi uskaltaneet edes hyökätä Tampereelle ennenkuin saivat sopimuksen saksalaisten kanssa. Ylin johto piti hyökkäystä ilman tietoa saksalaisten tulosta liian epävarmana siinä vaiheessa ja niillä resursseilla.

Toki Punaisten joukot olivat kouluttamattomampia eikä niillä ei ollut kunnollista yhtenäistä sotatoimien johtoa eikä varusteita tarpeeksi mutta rajalliset olivat Valkoistenkin rahkeet.

Saksalaisten hyökkäys Punaisten selustaan ja elintärkeille tukialueille oli siis strategisesti erittäin merkittävä, jollei jopa ratkaiseva.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #167

Minä en ole lukenut sellaista arviota, mutta motissa ollut Kaarlo kertoi. Onko joku tosiaan kirjoittanut kirjan tai kirjoituksen, jossa tuo olisi tuotu esille. Kerrohan tarkemmin, niin luen mielelläni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #168

En ihan ulkoa muista. Pitäisi ajan kanssa kaivella kirjahyllyä. Mutta jos epäillä saa niin ensimmäisenä tulee mieleen Erkki Salomaa ja toisena Anthony Upton sekä myös jo kauan sitten edesmennyt lukion historianopettajani Heikki Palmén.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Miksiköhän Venäjä YK:n turvallisuusneuvostossa käytti veto-oikeuttaan ja kaatoi Mariupolin iskun tuomitsemisen, jos se ei ole siihen syyllinen?

Jaa niin, todista, että kaatoi.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Kun lapset leikkii hiekkalaatikolla ja taistelee sanamuodoista samalla, kun siiviilejä tapetaan. Amnesty lausui asiasta, ettei kumpainekaan osapuoli noudata kansainvälisen oikeuden normeja siviilien osalta.

Jukka Nieminen

Venäläissotilaista voi päätellä jotakin tästä linkistä:
http://en.wikipedia.org/wiki/United_Armed_Forces_o...
Näemme että venäläiset vapaaehtoiset sotivat omissa pataljoonissaan, aivan kuten tsekit, tsetseenit, juutalaiset, kasakat ja muut kansainväliset onnensoturit. Eri arvioiden mukaan venäläisiä sotii Donbassin armeijassa 4000 - 9000 kpl. Donbassin oma armeijahan on pieni, vajaan divisioonan kokoinen.
Se että ulkomaisia onnensotureita taistelee lähes kaikissa sisällissodassa, siinä ei ole mitään uutta. Vertailun vuoksi Kiovanki joukoissa on monenkirjavaa väkeä länsimaisista palkkasoturijoukoista aina ruotsalaisiin uusnatseihin asti.

Oleellistahan on, ovatko nämä venäläiset sitten vapaita onnensotureita jotka ovat puolustamassa "venäläisyyttä" vai armeijan alaisia varusmiehiä - jälkimmäisestä on kylläkin etsitty todisteita kissojen ja koirien kanssa onnistumatta, joten kyllä niiden täytyy olla vapaaehtoisia. Ellei joku toisin todista mutta tässä vaiheessa luulisi asian jo paljastuneen. Sitä en toki epäile, etteikö näiden palkkasotureiden hautoja olisi pitkin venäjää.

Sisällisodan runko tuntuu noudattavan samaa kantaa mitä vaikka suomen sisällissota oli 1918 jossa niin ikään soti erinäisiä saksalaisia, venäläisiä ja ruotsalaisia. Ulkomaiset joukot kun ovat leimallisia kaikissa sisällissodissa. Sitäkin muuten valkoiset kävivät alkuun "venäläisiä vastaan" kunnes sodan edetessä alkoi paljastua että vastassa olikin kotimaista tehdastyöläistä.

Mainitaan sekin että Donbassin armeija on kenties pieni mutta pippurinen. Tällä hetkellä se on saartanut 7000-8000 kiovan sotilasta Debaltseven mottiin ja juuri muuta vastalääkettä ei tunnu Kiovalla olevan kuin venäläisten syyttely tästäkin - ilmeisesti kasvonsa pelastaakseen. Ja taustalla oleva EU odottaa sormi talouspakote-napilla saadakseen motista tekosyyn huonontaa kauppasuhteita entisestäänkin

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jukka,
Tämäkin kommentti täyttä asiaa Suomen kansalais-sotaa myöten. Sinä sodassa minä menetin isoisäni, eikä koskaan ole edes selvinnyt, miten hänet tapettiin. Lepää kuitenkin joukkohaudassa Tammisaaressa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Kyllä tuo paljon muistuttaa Suomen sisällissotaa ja sen aikaisia tapahtumia. Paljon enemmän se sitä muistuttaa kuin toista maailmansotaa, johon on haettu yhtymäkohtia. Toinen maailmansota nyt taisi olla ensimmäisen hiljattain käydyn sodan jatkotaistelu.

Isoisäni isä, jonka kanssa olin lapsena paljon tekemisissä oli sisällissodassa ko rintamalla valkoisten puolella. Ymmärtääkseni tilanne oli siellä aika paniikinomainen ja toiminta sen mukaista, kun vastapuolella oli reipas alueella ylivoima ja kommunikaatio muiden joukkojen kanssa hankalaa. Siellä taisteltiin jokseenkin väkivaltaisesti. Itä-Uudellamaalla oli samanlainen pieni valkoisten alue. Ahvenanmaa saaristoineen nyt on sen verran erillinen, ettei siellä ollut vastaavaa tilannetta. Punaisilla oli kaksi pahasti eristyksissä olevaa aluetta.

Käyttäjän JaniMtt kuva
Artturi Määttä

Maidan:
"On olemassa yhä voimakkaampi ja voimakkaampi käsitys siitä, että tarkka-ampujien takana ei ole Janukovich, mutta se on joku uudesta koalitiosta," sanoi Viron ulkoministeri Paet puhelinkeskustelussa Ashtonin kanssa.

http://rt.com/news/estonia-confirm-leaked-tape-970/

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Artturi,
Tätäkään tietoa YLE eikä Hesari ole koskaan julkaissut, eikä todennäköisesti julkaise.

Jukka Nieminen

Mariupolin iskusta haluan myös kommentoida että minähän oon sen verran sotafriikki että seuraan sotatilannekarttaa päivittäin. Olin militarymapsista katsovinani että kaupungin toiselta laidalta Kiovan oma patteri ampui esikaupunkialuetta. En valitettavasti ottanut kuvakaappausta koska en nähnyt sitä mitenkään tärkeäksi eikä tähän asiaan ole kuin oma sanani. Seuraavana päivänä separatisteja sitten syytettiin tästä samasta tuli-iskusta, mutta sitähän en silloin osannut ennustaa.

Mariupolin isku sai paljon mediajulkisuutta koska se tiettävästi oli ensimmäinen (oletettu) separatistien isku siviilialueelle. Sen sijaan media on jättänyt huomioimatta että kun militarymapsia seuraa, niin keskimäärin joka päivä Kiovan joukot moukaroivat rumputulella siviilikohteita n. 3- 8 kertaa päivässä. Jopa ns. tulitauon ajan ammuttiin tykeillä päivittäin.

Mielestäni episodi kertoo miten puhtaasti separatistit ovat koko ajan sotineet vaikka mielikuva onkin jotain ihan muuta mediassa. Sen sijaan Kiovan joukot ovat lähes päivittäin syyllistyneet sotarikoksiin jota taas länsimedia ei ole huomioinut kertaakaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jukka,
Kiitos, että tuot näkemyksesi keskusteluun. Tuo Mariupolin tapauskin saattaa silti jäädä lopullisesti selvittämättä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Voihan Venäjä tunnustaa 70 vuoden päästä, niin kuin Mainilan laukauksetkin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Debaltseven tykistötulessa on kuollut kolme siviiliä, heidän joukossaan 16-vuotias poika. Voisiko "Niemisen Jukka" katsoa koneeltaan, ketkä ampuivat?

http://www.unian.net/war/1037774-v-debaltsevo-pod-...

Jukka Nieminen

Voin kertoa että nimeni on ihan oikea eikä sitä ole tarvis kirjoittaa lainausmerkkeihin.
Oma kantani Mariupolin iskuun on, että separatistit etenivät jo kaupungin laitamille ja toiselta puolen kaupunkia ammuttiin torjuvaa sulkutulta joka ilmeisemmin mittausvirheen vuoksi jäi ns. lyhyeksi. En pidä tätä mitenkään kummallisena, tuskin on maailmassa ollut yhtäkään sotaa jossa ei erheessä ammuttaisi omia joukkoja.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #96

Kun ne raketit tulivat idästä, niin tarkoitatko, että Ukrainan joukot ampuvat sulkutulta Kiovan suuntaan?

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #97

Minä en valitettavasti voi kuin kertoa mitä omin silmin näin militarymapsista, ja valitettavasti se tieto on iäksi kadonnut koska ohjelmassa ei ole arkistosivuja. Olen kylläkin pitänyt sitä hyvin luotettavana tapahtumien kertojana. Enkä voi tietenkään pakottaa ketään uskomaan mitä olen nähnyt ja mitä en.

Mielelläni odottaisin tässä asiassa puolueetonta tutkimusta kraaterien jäljistä. Lehtikuviin en valitettavasti luota kovinkaan paljoa koska mehän emme voi millään tietää, ovatko kuvat otettu ammuskuopan pohjois- vai eteläpuolelta. Kokemus on kuitenkin opettanut että mikäli tutkimuksia ei aloiteta säällisen ajan kuluessa, vaaka kallistuu syyllisyyskysymyksessä Kiovan joukkojen puolelle.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #99

Kiova on oma lukunsa, mutta uskon kyllä ihan paikanpäällä olevaa suomalaistoimittajaa. Omin silmin näkeminen on vähän eri juttu kuin netistä lukeminen, mihin viittaat omin silmin näkemisenä.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Tuo varhaisen aamun haastattelu oli laajalti rimanalitus YLE:ltä.

PV:n Saara Jantunen nyt sentään jotenkin vielä yritti erottaa kansalaiskeskustelun ja mahdolliset "trollit" (ihan kuin EU:lla ei olisi vastaavia some:ssa - kansalaismielipiteeseen vaikuttamiseenhan EU-budjetissa on varattu miljoonia jo vuosikausia), mutta tämä vaaleatukkainen neito vaikutti varsinaiselta satutädiltä. Nyt en tarkoita, etteikö netissä olisi häiriköitä jotka vainoaisivat erityisesti nuorta - ja oikein mukavan näköistä, jos saa antaa komplimentin - naista, sillä some-yleisön käytöstavat ovat päässeet ikävä kyllä villiintymään. Uskottavuus... no jaa, tuon haastattelun perusteella 2 viikon päästä julkaistava sensationaalinen "tutkimus" ei vakuuta.

Sen sijaan sain välittömästi vaikutelman totalitääriseen suuntaan matkalla olevasta Suomesta, kuin 1930-luvun paluusta. Näinkö nopeasti sivistyksen rippeet karisevat nyky-Suomesta? Jopa Haglund, jolta sentään olisi vielä suomenruotsalaisena odottanut jonkinlaista tyyliä... mutta ei. Rautasaappaiden kopinaa tässä aistin, paluuta barbariaan, yksivärisiin liputuksiin ja yhtenäisiin tunnuksiin. Häpeällistä.

Heidän täytyy olla hyvin, hyvin epätoivoisia?!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Timo-Pekka,
Asiallista rauhallista argumentointia. Kiitos siitä!

Käyttäjän jopolassi kuva
Lars Mahittu

Mielenkiintoista uutisointia (englanniksi) venäläisten tavasta harrastaa politiikan jatketta:

How Russia outfoxes its enemies
http://www.bbc.com/news/magazine-31020283

Itse pidän BBC:tä kohtuullisen luotettavana uutislähteenä ja em. artikkelissakin tuodaan myös esille lännen vastaavat toimintatavat mm. WMD-huijauksessa...

Kuuskytluvulla syntyneenä muistan hyvin vielä NL-symppaavat kirjoitukset ja ohjelmat, mutta että vielä tänä päivänä joku aikuinen ihminen ostaa/myy samaa tavaraa vapaaehtoisesti menee yli ymmärrykseni.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

BBC on Britannian hallituksen jatke (British Broadcasting Corporation). David Cameron on taas USA:n hallituksen jatke, eli se tästä BBC:n luotettavuudesta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei taida maailmassa olla muuta luotettavaa kuin Itar-TASS. Se ei ole kenenkään tai minkään talutusnuorassa. Eihän ole?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #82

Raimo E.,
Sinähän voit asettaa itsellesi noita kysymyksiä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Jos blogisti haluaa tutustua mediaan, joka on tiukasti vallanpitäjien ohjauksessa, ei suunnaksi kannata ottaa länttä, vaan aivan vastakkainen ilmansuunta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #89

Jussi Salminen,
Sinä taidat katsoa vain oikealla silmällä. Miksi muuten Ukrainan kriisi koskee Suomea konkreettisesti? Mitä Sinä tiedät Ukrainan "demokraattista" hallinnosta?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Sitaatti eilisestä Hesarista
Petteri JÄrvinen:

"Ne kansalaiset, jotka eivät jaksa nähdä vaivaa tiedon hankkimiseksi ja itsenäisen mielipiteen muodostamiseksi ovat tämän sodan siviiliuhreja. Ja heitä on yhä enemmän."

ja hyvä jatko

"Kaikki maat suorittavat jonkinlaisia informaatio-operaatioita. Niiden vaikuttavuutta omaan itseen on vaikea mitata, mutta yksinkertainen testi kertoo jotain. Mieti viime vuosien uutisia ja vaihda niissä esiintyvät maiden nimet toisiksi. Muuttuuko uutisen merkitys? Miten tuomittava tai kannatettava teko olisi, jos sen tekijänä olisi jokin toinen maa? Onko mailla eri säännöt vai onko kyse viestinnästä?"

http://www.hs.fi/tekniikka/a1305922077786?jako=0f7...

Mauri Francke

Mielenkiintoinen havainto: Mikko Elo luottaa enemmän Putinin propagandakoneiston uutisointiin kuin Suomen tiedotusvälineisiin. Yli 100 kertaa Venäjällä/Neukuissa käyneenä sanoisin että aika vahva kannanotto. Onneksi eivät rintamamiehemme talvi- ja jatkosodan aikana olleet yhtä sinisilmäisiä.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

"Mielenkiintoinen havainto" on kovin suhteellista.
Joku ilman kuvaa heittelee herjoja ja kehuskelee matkustusmäärillä venäjätuntemustaan vaikka ei osaa erottaa Neuvostoliittoa Venäjästä. Saa jopa työnnettyä hieman sotaromantiikka kevyiden sanojensa höysteeksi.

Aivan esimerkillistä trollausta!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri Francke,
Kuinkahan sinisilmäisiä olivat Paasikivi ja Mannerheim, kun he olisivat suostuneet Venäjän aluevaatimuksiin ennen talvisotaa, mutta siitä tulikin "Erkon sota". Rintamamiehet, erityisesti kaatuneet, olivat todellisia sankareita, mutta he olivat myös heikon poliittisen johdon uhreja. Paasikivi ja Mannerheim tarvittiin sodan jälkeen luotsaamaan Suomi selville vesille. Nyt ovat liikaakin "Erkon sodan" merkit ilmassa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Neuvostojohdon VAATIMALLA, millä oikeudella?, alueella asui SUOMALAISIA ihmisiä. Heillä oli siellä monilla vuosisataiset kodit ja konnut. Ei niitä haluttu noin vain antaa bolshevikkien olemattoman "turvallisuuden" takeeksi.
Tulee mieleen Parikan Talvisota-elokuvan komppanianpäällikkö, joka toteaa, että meiltä voidaan aina vaatia, mutta paha on tulla ottamaan.

Kuinka syvälle aatteeseensa on vajonnut suomalainen henkilö, joka näkee talvisodan aloittamiseen syylliseksi pelkästään ulkoministeri Erkon?!!

Neuvostoliitto halusi vallata koko Suomen. Ensin näennäisillä neuvotteluilla koitti saada irti mitä saa, ja sitten vaikka sodalla loput. Baltian tie olisi ilman talvisotaa ollut meidänkin tiemme. Siperiaan olisi saattanut joutua joku Elon sukuakin oleva. SDP:hän oli punainen vaate Stalinille.

Puoluetoverisi presidentti Mauno Koivisto on todennut 90-luvulla eräässä haastattelussa, että poliittisen johtomme tekemiset tuolloisessa sekavassa maailmanpoliittisessa tilantessa olivat oikeita ja ymmärrettäviä. Keskustele Mikko Elo hänen kanssaan!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Ovat Erkon sodan merkit ilmassa".

Niinkö?! Kuinka pitkälle nyt pitäisi itärajaamme siirtää Pietarin "turvaamiseksi"?

Tässä ei tarvita mitään sotia kun kumpikin naapuruksista pysymme omalla puolellamme aitaa. Siitä oli marraskuussa 1939 kyse, että toinen naapuruksista ei halunnut pysyä omien rajojensa sisällä. Seurannut sota ei ollut kenenkään suomalaisen poliitikon vika, ei Erkon eikä muidenkaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ylen Aamun eilinen Jessikka Aron ja Saara Juntusen haastattelu oli kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Muistutti paljon Zonta-kerhon kahvipöytäjuoruilua.

Jos mikä on trollausta, haastattelu oli sitä puhtaimmillaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rauno,
Tuo eilisaamun haastattelu oli yksi kimmoke lisää kirjoittaa tämä blogi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Lainataan välillä Kauppalehteä, johon emme tietenkään luota senkään vertaa.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/putinin-hallinto...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ihan kiva artikkeli sinänsä, mutta kun ennen siellä oli KGB ja sen yläpuolella NKP ja nyt siellä on FSB ja sen yläpuolella Yhtenäinen Venäjä (ent. KGB), niin onko tämä ennuste nyt, että tulee joku uusi kolmikirjaiminen ja sen yläpuolelle entinen FSB?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

SDP? Sovjet Demokraticheskoy Polizija.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #91

Täytyy keksiä kaksi. Kumpi tämä muuten oli ylempi vai alempi? Sotilastiedustelu siellä on ollut suht vakaata ja erillään politiikasta. Ei siis tarvitse keksiä kolmea uutta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Suomalaisen valtamedian uutisointi aiheesta on uskottava ja linjassa läntisen median kanssa. Toki lännessä löytyy erilaisia uutislähteitä, jotka viljelevät mitä mielikuvituksellisimpia salaliittoteorioita ja sille on olemassa vankka, tosin pieni kannattajakuntansa. Venäjän median uutisointi valtion tiukassa kontrollissa noudattaa hyväksihavaittua, pitkää valtiollista perinnettä eikä jätä kylmäksi esimerkiksi mainiota blogistiamme.

Täytyy muistaa, että konflikti tapahtuu Ukrainan valtionalueella, jonka Venäjäkin on tunnustanut. Tapahtumat käynnistyivät, kun ukrainalaiset halusivat kuulua länteen hyväksymällä EU-integraatiosopimuksen ja Venäjälle selvisi, että näin myös tulee tapahtumaan, elleivät he estä sitä.

Juuri sitä Venäjä tekee ja seuraukset ovat kaikkien nähtävissä; ruumiita, epätoivoa, kodittomia ihmisiä, raunioituneita taloja, tuhounutta infrastruktuuria, väestön radikalisoitumusta jne.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jaakko Wilenius,
Pari huomiota.
1)Seuraan päivittäin CNN:n, ranskalaisen TVMonden, riikinruotsalaisten sekä saksalaisen RTL-kanavan uutisia. Eivät uutiset näillä kanavilla keskity siihen, mitä "pahaa" Venäjä on taas tehnyt Ukrainassa, kuten tekevät Ylen kanavat päivittäin.
2)Kuka käynnisti nämä tapahtumat Maidanilla? Kuka maksoi tuhansien mielenosoittajien päivittäiset palkat? Kuka romutti sopimuksen, jonka Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerit olivat neuvotelleet? Kuka ajoi maasta laillisesti valtun presidentin Janukovitsin?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Olemme taas alueella, jossa olemme täysin erimieltä. Jos blogistin mielestä mikään mikä Venäjältä tulee ei ole väärää ja kaikki syy koko kriisiin on Lännessä, ei voi kuin ihmetellä.

" Kuka ajoi maasta laillisesti valtun presidentin Janukovitsin?"

Eiköhän hän lähtenyt aivan itse "syntejään" pakoon.
Sitä minä en ymmärrä, että Janukovitsin toiminnassa ei nähdä mitään kielteistä.
Ei tarvitse kuin katsella kuvia "pienipalkkaisen" presidentin luxus-asunnosta. Lukea miten hän lähipiirinsä käytti presidentin asemaa hyväkseen taloudellisesti. Maassa , jonka talous on täysin kuralla.
Minusta ainakaan "moraalisesti" Jnukovitsilla ei ollut mitään oikeutta jatkaa presidenttinä. Jouti mennäkin!

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tässä on aika hyvä taustoitus "trollauksille" puolin ja toisin.

"Nyt Venäjä on määritelmällisesti paha, kun se ei leiki lännen asettamilla säännöillä. Niinpä Venäjää voi kohdella objektina, jolle voidaan sanella, miten sen tulee käyttäytyä kuuluakseen sivistyneiden valtioiden joukkoon. Venäjän näkökulmasta tätä on kuitenkin vaikea hyväksyä, koska länsi näyttää usein toimivan kaksilla säännöillä määritellen samankaltaisia asioita erillisiksi kysymyksiksi, jotka vaativat erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Kosovon tilanteessa 1999 katsottiin oikeutetuksi rikkoa Serbian yhtenäisyys. Mutta Ukrainan tilanteessa yhtenäisyyden säilyttäminen on asetettu keskeiseksi tavoitteeksi."

http://www.politiikasta.fi/artikkeli/ukrainan-krii...

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Lukekaa useasta eri lähteestä tulevia uutisia ja ajatelkaa itse mikä on mahdollista ja kenellä on motiivit tehdä milloin mitäkin. Sillä pärjää jo pitkälle. Ja sillai oppii paljon kun joutuu kaivamaan tietoja.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

On tämä aika jännää, kun kyseessä on sota, jossa kumpikaan osapuoli ei noudata sodankäynnin pelisääntöjä, minkä Amnesty jo totesi, ja kinastellaan siitä kumpi osapuoli...

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Niinpä. Minä en keksi tähän muuta syytä kuin että media pitää meitä sodan osapuolena ja käyttäytyy sen mukaan

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #101

Kyllä kait me sitä ollaankin EU:n kautta. Sen takia olisikin hyvä, jos vaikka Ban Ki Moon toimisi rauhanvälittäjänä.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #102

Nyt ei olla siinä tilanteessa että pysyvää rauhaa saisi aikaan. Se vaatii että EU , USA Ukraina Venäjä ja separistit sopisivat asioista. Henkilökohtaisesti ihmettelen miksei noille separisteille voida antaa omaa vaikka autonoomista maata.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #105

Pertti,
Ukrainaan pitäisi löytää diplomaattinen ratkaisu, mutta se ei nyt näytä olevan USA:n eikä EU:n tähtäimessä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #109
Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #131

Ainakin virallisesti on sitä mieltä. Sitten sen näkisi, kun laittaisi kunnolla pystyyn nevottelut puolueettoman välittäjän kanssa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #105

Mutta kun nahistelevat EU, USA, Venäjä, Ukraina ja separatistit eivät omin nokkinensa tunnu pääsevän mihinkään, niin ulkopuolinen puolueeton välittäjä voisi olla paikallaan, jotta päästäisiin siihen tilanteeseen, että saadaan aikaan pysyvä rauha. Tietenkin osapuolten silti tarvitsee neuvotella, mutta se voisi edistää neuvotteluja. Kyllä tässä ihmettelee yhtä sun toista.

Jukka Nieminen

mutta minä palaisin vielä otsikon mukaiseen teemaan eli tohon trollimetsästykseen. ollaanhan me kaikki kuultu ja nähty mediassa että käynnissä on mitä hirvein informaatiosota ja missä tahansa voi piillä vieraan vallan asiamiehiä. Kannattaa tarkistaa illalla pyöräkellarikin ettei niissä vaan pidetä salaisia kokouksia, vahtia naapuriaan ja ennen kaikkea olla uskomatta mitään mikä ei tule virallisista lähteistä. Hyvä on harrastaa myös spiritismiä jotta saa yhteyden senaattori McCarthyn henkeen koska se tietää trollijahdeista meitä enemmän...?

No joo, ihan asiallisesti. Mulle kyllä kelpais ihan yksikin todiste että täällä on käynnissä jokin salainen venäläisoperaatio sielujen muuttamiseksi. Siis ihan yksi. Olen jopa itsekin Jessican tavoin halunnut aiheesta todisteen, ihan kuinka pienen tahansa. Ei ole löytynyt. On vain kaltaisiani suomalaisia maallikkoajattelijoita eikä juurikaan muuta. Jotka ovat yleensäkin huolissaan median nykytilasta ja sen omistajaportaan sanelusta sisällön suhteen, suomen ja venäjän suhteiden huononemisesta ottaen huomioon että se on meidän tärkein kauppakumppanimme ja jonkinlaisesta rasistisen ilmapiirin lietsonnasta, jonka ainakin suomessa asuvat venäläiset kokevat jossakin määrin ahdistavina.

Olen sitä mieltä että jos tälläistä ulkovaltojen trollia ei löydy, on koko viimepäivien uutisointi silkkaa vainoharhailua jonka sanoma on, että älkää uskoko mitään, mikä ei tule meidän tuutista. Älkää kuunnelko "heikäläisiä" - keitä sitten ikinä ovatkaan. Jotain mielikuvitusolentoja vissiin. En halua pilkata ketään mutta soisin itsekunkin - jopa pahimman ryssäfoobikon - miettivän hetken asian kuin asian faktapuolia jolloin propagandakin jää kiinni housut kintuissa. Jos näistä ulkovalta-trolleista ei ole todistetta, niin silloin koko agendan on pakostakin oltava propagandaa - sitä samaa josta ne itse niin tekopyhästi varoittelevat.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ihan pari kommentoijaa eikä kaikki idän suunnasta on herättänyt epäilyjä, mutten kyllä ymmärrä, mitä suurta vaaraa niistä on, kun koko some taitaa aika pitkälle rakentua sen varaan, että saat tilattua sen tiedon, mitä haluat. Ja opetettiinhan Suomen kouluissakin pitkään voittajan sanelemaa historiaa eikä sitä kukaan uskonut tai en minä ainakaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Pitkälle Suomen kouluissa puhuttiin "vapaussodasta", kunnes vähitellen oli pakko myöntää, että kysymys oli kansalaissodasta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #108

Mikko,

Se oli vissiin joku kompromissi sille, että tietyt henkilöt mainittiin sotasyyllisinä. Suurin syyllinen taisi olla Keisarin Venäjän harjoittama hajoita ja hallitse politiikka joka kiristi ihmisten välejä Suomessakin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #108

Sinun puolueesi SDP:n puoluetoimikunnan alaisen toimeenpanevan komitean käskystä 26.1.18 aloitettiin punakapina, joka käänsi valkoisten aloittaman vapaussodan kansalaissodaksi.
Tämä Sinulle Mikko Elo historian kertaukseksi.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #130

Sisällissota on ihan hyvä ja neutraali nimitys sille.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #136

Vuoden 1918-sota olisi vielä neutraalimpi.
Vastasin vain Mikko Elon esittämään provosoivaan kommenttiin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jukka,
Kiitos kommentistasi. Se heijastelee pitkälti minunkin ajatteluani koko tästä trollijahdista. Minä olen suhteellisen iäkäs (71v.) suomalainen mies, jolla ei ole ajatuksissa muuta kuin Suomen etu sekä lasteni ja lastenlapseni tulevaisuus. Se, mitä nyt tapahtuu suomalaisessa yhteiskunnassa, on täysin uskomatonta. On ihme, jos tämä vielä päättyy Suomen kannalta hyvin.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Niin ei tämä kauhean hyvältä näytä. Trollijahtikin taitaa alkaa jo muistuttaa oman maan kansalaisten nettitaistelua 1918 hengessä (punaiset vs. valkoiset). Tokihan niitä oikeita trollejakin eli valeprofiileja jokunen saattaa olla. Mutta ne on tehneet tehtävänsä siinä vaiheessa, kun kansalaiset nahistelee keskenään nimittäen toisiaan trolleiksi.

Jukka Nieminen

Minä uskon myös että tästä episodista tulee maalle vielä vahinkoa. en nyt niele ihan pahimpia ylilyöntejä a´la kolmas maailmansota mutta pidän reaalisena pitkällistä kaupankäynnin kuihtumista. Kuten tiedämme, venäjähän on Suomen arvokkain kauppakumppani ja lisäksi Venäjä on ollut ainoa maa joka on ostanut kotimaamme alhaisen jalostusasteen tuotteita. Jos tästä hyvästä putoaa 12% bruttokansantuotteesta, niin tulee vakavia ongelmia. Luulen kyllä että koko itä-eurooppa tulee kokemaan saman joka aiheuttaa vielä mittavan kriisin koko EU-tasolla.

ja miksi? Siksikö että Krim joutui Venäjän omistukseen ja vaikka kuinka toitotettiin että Krim miehitettiin sanan invaasiomaisessa merkityksessä, eivät länsimaat katsoneet koskaan asiakseen esittää muuta kuin närkästyneitä vihjauksia?

Vai tuon MH17 -koneen vuoksi? Vaikka sokea reettakin näkee sen ohjaamossa 20mm luodinreiät joka ilmentää syyllisen olevan ihan toisessa suunnassa?

Vai venäläisjoukkojen keskitykset Ukrainan rajalla. Olkoonkin että naton julkaisemat satelliittikuvat olivat ensin vuoden vanhoja, ja toisen kerran kuvakaappauksella videopelistä otettuja, jota naton pääsihteeri esitteli ihan vakavalla naamalla?

Vai separatistien aseistus ja venäläisjoukot Donbassissa vaikka rajalla on koko ajan ollut 500 etyj-tarkkaajaa, toimittajia, satelliittivalvontaa ja naton liidokkikoneita eikä mikään ole saanut edes yhtä todistetta kasattua? Ei yhtä ainoaa.

Vai onko niin että Putin pelaa sittenkin rehellistä peliä; hänhän on toistuvasti puhunut diplomatian keinoin, tulitauoista, Ukrainan jakamisesta liittovaltioon... ja sitä enemmän on länsimaat vain painaneet päälle ja itse tekopyhästi aseistaneet Kiovaa minkä ovat kerenneet.

Hmph.. esittämäni asiat ovat monitulkintaisia mutta ne voivat olla myös totta mitä sanoin. Varmaa on vain että jos venäjää syytellään täysin aiheetta se muistaa sen kyllä seuraavalla ulkomaankauppakierroksellaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #118

Jukka,
Erinomaista pohdintaa, johon on helppo yhtyä. Venäjä kyllä muistaa, ketkä ovat ystäviä ketkä vihamiehiä. Muuten, en ole aivan varma, etteikö tämä pahan kierre vielä voi johtaa sotaankin. Toivottavasti ei.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #124

"Venäjä kyllä muistaa, ketkä ovat ystäviä ketkä vihamiehiä."

Tätä mietitään useammalla taholla 1 maaliskuuta, jolloin Venäjän oppositio järjestää suuren "kriisin vastaisen" mielenosoituksen Moskovassa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #135

Joo, Venäjän oppositio vain on aika pieni eikä siellä mikään muutu kovin äkkiä. Kyllä Euroopassa entii vaihtua johto ennen kuin siellä tapahtuu mitään. Kreikassa vaihtui jo.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #135

Olenkin jo odotellut, että eikö todellakaan löydy enää vastavoimaa Venäjältä Putinin sodanlietsonnalle, monien suomalaistenkin "tukityön" vastineeksi. Eikä kyse ole pelkästä presidentti Putinista, vaan Venäjällä on suuri joukko kaluunaherroja, joidenka pitäisi aina saada sotansa. Päästä näyttämään taitonsa. Ehkäpä heitä on toisellakin ilmansuunnalla?

Syy tähän oppositiotoiminnan vähyyteeen kyllä on varmasti jokaisen ajattelevan ja aikaansa seuraavan kansalaisen tiedossa.

Mutta siihen syyhyn ei varmasti usko tämän blogin kirjoittaja. Vai miten on?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #143

Eikös Duumassa sentään ole se yksi kiivas opposition edustaja Siperiasta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #118

Tässä nyt vissiin ammutaan yksipuolisesti toiseen suuntaan virallisen propagandan tahtiin enkä nyt välttämättä ole samaa mieltä näistä tapahtumista. Mutta molemmat osapuolet siellä ampuu surutta siviilejä ja sen on Amnesty todennut. Ukrainan valtio ei huolehdi evakoista yms, vaan yksityiset kansalaiset. Lisäksi ulkomaat ovat avustaneet.

Venäläiset miettikööt toki tykönään kaupankäyntiä, mutta kyllä kauppa kiinnostaa puolin ja toisin. Ei kaupan puolella ennenkään ole aina ymmärretty poliitikkojen touhuja.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sinänsä huvittavaa kokonaisuudessaan tämä propaganda aiheesta. Tulevat sukupolvet joko pyörittelevät päätään tämän ajan ihmisille tai sitten kiihkeästi sotivat tämän ajan ihmisten antaman propagandan mukaan. Joka tapauksessa se päätyy perhanan kurjasti tämän ajan ihmisten kannalta.

Tilanne voitaisiin pysäyttää avoimuudella milloin tahansa,mutta ei..

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Vellu,
Samaa mieltä. Kierre voitaisiin pysäyttää, mutta lännessä pohditaan vain uusia pakotteita.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mitähän lännen pitäisi Sinun mielestäsi tehdä?

Eiköhän Sinulla ole hyvin tiedossa ensisijaisin "kierteen" pysäyttäjä. Putinilla on ennen kaikkea ratkaisun avaimet kriisiin.

Mitähän Putinin johto pohtii? Täysimittaisen sodan aloittamista?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #128

Niin kuin mitkä avaimet. Lopettaa tässä tilanteessa tuki Ukrainassa asustaville venäläisille ja erota virastaan? Ja seuraaja ei jatkaisi tukemista?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #137

Osin hyvin kiteytetty: Putin joutuisi eroamaan ellei jatka linjallaan. Juuri niin, tästä on kyse ja se huolestuttaa! Eikä ole kyse pelkästään Ukrainassa asuvista venäläisistä.
Seuraajasta ei tiedä, saattaa jatkaakin samalla linjalla, mutta olisi edes toivoa jonkinlaisesta muutoksesta.

Kriisin ratkaisun ensisijaiset avaimet ovat joka tapauksessa Putinin käsissä. Ja itänaapurin johdon käsissä on mennyt huomioiden ollut yleisesti paljon pahuutta. Mutta ei siitä tietenkään ole ollut länsijohtokaan osaton.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #144

En nyt ihan äkkiä uskon minkään muuttuvan. Tuhat vuotta tuo on tuossa ollut naapurissamme eikä siellä tuhannessa vuodessa ole kauheasti mikään muuttunut. Kuka siellä edes olisi se meidän suunnalta katsottuna positiivisen muutoksen "airut", jolla olisi realistisia mahdollisuuksia päästä valtaan. Siellä ei ole tällä hetkellä yhtäkään sopivaa juoppoa, joka voisi tulla valituksi.

Käyttäjän RamiRafaelRuohomki kuva
Rami Ruohomäki

Minne sitten ne Venäläiset sotilaat katoavat ? Venäjän äidit yrittävät jäljittää katoavia sotilaita ?? ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rami Ruohomäki,
"Sotilaiden äidit" on ulkomailta rahoitettu järjestö, eikä näillä äideillä ole poikia sotimassa Ukrainassa. Jos olisi, kyllähän heitä näytettäisiin Suomenkin mediassa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kun itse aina pyydät näyttöä ja todisteita, niin onko sinulla näyttöä ulkomaisesta rahoituksesta, kuittia tai jotain?
Ja mistä tiedät senkin, ettei järjestön kellään äidillä ole poikaa Ukrainassa sotimassa?
Jaa niin, eihän siellä ole venäläissotilaita. Niitä kuolee omia aikojaan Rostovissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

No on ainakin yksi puolisuomalainen Itä-Ukrainan rintamalla, ruotsalainen joka on käynyt Suomen armeijan.

http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/svenske-carolus...

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

"Oleellisinta on kuitenkin itse väite. Kun Venäjän kanssa pyritään neuvotteluratkaisuun Ukrainasta, valheet ja puolitotuudet joudutaan hyväksymään osaksi Euroopan uutta normaalia."

Aika järkyttävä kanta. Tuo on varmaan myös HS:n uusi normaali, kun eivät he varmaankaan poikkea 'eurooppalaisesta käytännöstä'. Ja taitaa 'uusi eurooppalainen normaali' olla käytössä jo muissakin asioissa kuin vain suhteissa Venäjään.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mikkko, varsin hyvin kirjoitettu blogi asiasta, jota olen koko Ukrainan kriisin ajan ihmetellyt.

Suomen media ja blokkaajat täälläkin lähtevät itsestäänselvyytenä siitä, että Venäjä ja heidän tukemansa separatistit ovat vain ja ainoastaan syyllisiä koko kriisiin. Korkeinttaan perusteina on sana "todennäköisesti" tai luultavasti.

Aina lähtien siitä, kun laillisesti valittu presidentti joutui pakenemaan maasta. Videot separatistien joukoista, jotka uhuivat ameriikan englantia ja kielsivät kuvaamasta kasvojaan. Aina Maidenin aukion taahtumiin ja matkustakoneen alasampumiseen, josta senkään tekijästä ei ole todisteita, vaan suuri hiljaisuus on laskeutunut asian ylle.

Onko kyse Natottamisvimmasta, johon viittaa Isäntäma-sopimus, jota ei ole kierrätetty Eduskunnan kautta ja vasta nyt IPU on käännättänyt sen suomeksi. Allekirjoittajana joku puolustusvoimain edustaja, vaikka presidetin pitäisi yhdessä Eduskunnan kanssa johtaa Suomen ulkopolitiikkaa.
http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18564...

Eikä Ruotsi ole allekirjoittanut sopimustaa samoilla ehdoilla, kuin meille on uskoteltu.

Olemme me melko tolloja, jos emme muka tiedä, että probagantaa osataan tehdä myös meillä ja muualla "lännessä" ja uskomme varauksettomasti kaiken ilman sen kummempia todisteita.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mikko Hyvä blogi ja keskustelu.

Haluaisin saada kuitenkin oikeaa tietoa siitä, miten Krim pääsi Venäjän osaksi.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Eipä tuo taida olla kansainvälisoikeudellisesti Venäjän osa, kun sitä ei ole tunnustettu.

Krimin toimet Venäjä on myöntänyt, joten ei kai niistä ole kauheasti mitään epäselvyyttä. Krim oli Venäjän sotilasoperaatio.

Jos nyt ihan tuolleen vertaa Krimin tapahtumia ja Itä-Ukrainaa, niin kyllähän niissä on aika iso ero. Krim oli nopeasti vallattu eikä siellä juurikaan tullut siviiliuhreja, käytetty juuri lainkaan raskasta asestusta. Itä-Ukrainassa taas eteneminen on aika hidasta ja raskailla aseilla ammutaan siviilejä puolin ja toisin. Toki Krimin osalta rikottiin sodankäynnin pelisääntöjä tunnuksettomuudella. Kuten myös sodanjulistuksen puuttumisella, jos alkutoimet suorittanut moottoripyöräkerho oli valtiollinen toimija. Jos ei, niin Duuman päätös muistutti erehdyttävästi ehdollista sodanjulistusta. Mutta ne nyt on pieniä rikkeitä verrattuna siviilien tulittamiseen. Mutta kaikenkaikkiaan jos siis Venäjän sotilaallinen panostus olisi samaa luokkaa kuin Krimillä, niin taitaisivat olla jo ohittaneet Kiovan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Haluaisin saada kuitenkin oikeaa tietoa siitä, miten Krim pääsi Venäjän osaksi."

"Krimin sota sai päätöksensä Pariisissa, jossa allekirjoitettiin 30. maaliskuuta 1856 Pariisin rauhansopimus. Sopimuksen nojalla Sevastopol palautettiin Venäjän keisarikunnalle" (wiki)

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Muuten kyllä menisi läpi, mutta ontuu pahasti siltä osin, että Venäjä vuokrasi sotilastukikohdan Krimiltä ja on sillä aika selkeästi tunnustanut Krimin kuuluvan Ukrainalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Älä hitossä, no tutustu asiaan ja todista ettei Krimi olisi ollut Venäjän hallinnassa ja sotilastukikohtana jo 1700-luvulta lähtien?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #154

Kyllä minä sen tiedän, mutta NL:n hajoamisen jälkeen perustunut vuokrasuhteeseen.

Sitä voi tietysti kysyä kuka solmi vuokrasopimuksen? Ja jatkona kuka vapautti em henkilön vastuusta?

Niin siis todella merkittävästä sotilaskohteesta on kyse ja turha kuvitella, että siinä on kauheasti mitään neuvotteluvaraa. Saadaan ihan keksiä vaikka mitä pakotteita.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tämän päivän Iltalehdessä on artikkeli, jossa päästategi Ari Aaltonen kirjoittaa, että Putinilla ei ole mahdollisuuksia selvitä sotkuistaan, vaan hänet syrjäytetään!
Samaa mieltä on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari.
Pahimman laatuista trollausta varmaankin, ainakin Elon mielestä.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015012919110748_...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Jos tuosta leikkaa roskan pois, niin se on täyttä asiaa:

"Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari --

- Putinilla ei näytä olevan selkeää visiota siitä, miten nostaa Venäjän talous uuteen kasvuun. Putin näyttää lähinnä vähättelevän tilanteen vakavuutta ja välttelevän vastuuta syyttämällä länsimaita

Venäjän ongelmista, Saari sanoo.Saaren mielestä Putinin hallinnon kaatumisen keskeisin ongelma on se, ettei Venäjällä ole mitään selkeää kilpailevaa vaihtoehtoa Putinille tai hänen luomalle poliittiselle järjestelmälle.

- Mikäli Putin syrjäytettäisiin esimerkiksi palatsivallankaappauksen avulla, olisi eliitin intresseissä turvata nykyisen järjestelmän jatkuvuus. Putinin syrjäyttäminen tuskin tekisi Venäjästä liberaalidemokratiaa tai polkaisisi käyntiin merkittäviä uudistuksia, Saari pohtii."

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ehkä sen johtopäätöksen tuosta Iltalehden jutusta voi tehdä, että
vakaus ja väestön kasvava hyvinvointi ei naapurimaassa kyllä aivan lähellä ole.
Siitäki olen Saaren kanssa samaa mieltä, että länsimaisen kaltaiseen demokratiaan ei Putininkaan syrjäyttäminen johda. Niin syvällä kommunistiajan perintö kansassa kumminkin edelleen. Oligarkkien etu on pitää kehitys samansuuntaisena. En usko tavallisen kansan suurestikaan voivan tulevaan kehitykseen vaikuttavan. Suuri osa kansasta kumminkin lienee keskityn tiedonvälityksen tietojen varassa ja silloin uskotaan siihen mitä Isoveli sanoo!

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Niin siis Saarella oli ihan asiantuntevia kannanottoja. Se loppuosa oli vähän niin kuin Front Capitalin mainos. Toimittajan toteamus, että samoilla linjoilla... oli mielestäni jopa alentava, kun Saari on oikea tutkija ja toinen haastateltu ei tainnut olla ihan saman tasoinen.

Ei se ole vain kommunistien perintö. Kyllä edeltäjät/esi-isäni olivat siinä suhteessa ihan samanlaisia. Se on pidempi jatkumo/perinne.

Mitäs muuta lukisit/uskoisit, jos et osaa kuin venäjää. Matkustelemalla toki kokee muutakin. Mutta minnes matkustelet, jos ruplan kurssi on heikko. Että hyvin pysyy naapurikansa kuosissa pakotteilla. Toki jossain vaiheessa voivat herätä, jos lännen syyttely jatkuu liian pitkään. Mutta mikä se vaadittava aika on on arvoitus ja niin kauan kun ei ole/haluta mitään vaihtoehtoa niin sama meno jatkuu.

Enkä nyt olisi niin varma, että edes haluavat siihen muutosta, jos ruokaa vain riittää. Eivät kaikki ole kiiltävän perään. Turvallisuus on varmaan merkittävämpi asia venäläisille kuin raha. Sehän venäläisiä Suomessa kiinnostaa, että täällä on turvallista. Taitavat haluta ennemmin suomalaistua kuin länsimaalaistua.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Olli Rehn pyrkii mukaan Vanhojen tanssivaan kongressiin.

Vaikuttaa siltä, että uusia ajatuksia pelätään.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kun pidät Mikko Elo Hesaria ja YLE:ta valheellisen uutisoinnin lähteinä, niin mitä sanot MTV 3:n toimittaja Petri Sarasteen kommentista 2.2.uutisissa, että hänelle tuli paikallisia haastattelemalla selväksi, että venäläisiä sotilaita siellä taistelee? Saraste vielä totesi uutisankkurin kysymykseen, että venäläisiä siellä varmasti on.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Monet mediat ovat menneet rikki. Putinin kannattajia eri puolilla Eurooppaa yhdistää EU:n vastaisuus, kirjoittaa tänään Dagens Nyheter.

Syriza, Le Pen, entä Timo Soini?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/europas-populiste...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Nyt sinun kuumeinen odotus on päättynyt. Yleltä tuli raportti. Siinä ei kyllä ollut halaistua sanaakaan kyselytutkimuksesta ja valtiovallan edustaja ilmaisi, että Venäjän trollaus on lisääntynyt ja nyt lähes päivittäistä. Eli Venäjän propaganda ei ole vieläkään edes päivittäistä. Toki tuon tyyppisen valtiollisen kiinnostuksen lisääntymistä on syytä seurata, mutta tuskin siitä mitään huolta vielä on.

Toimituksen poiminnat