MikkoElo

Lentosotaharjoitukset Ämarista Poriin - uskomatonta päätöksenteon sekoilua

Harvinaisen sekavan päätöksentekoprosessin jälkeen Suomen ilmasotaharjoitukset Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa on päätetty pitää kotikaupunkini Porin edustalla, vaikka alkuperäinen suunnitelma oli pitää nämä harjoitukset Viron Ämarissa.

Utvan erimielisyys vuodettiin Hesarille - Niinistö hermostui

 

Koko kohu alkoi siitä, että joku Utvan (hallituksen ulko-ja turvallisuuspoliittinen valiokunta) kokoukseen osallistunut korkean tason henkilö vuosi julkisuuteen (Helsingin Sanomille) tiedon erimielisyydestä, joka koski Viron Ämarissa pidettäviä lentosotaharjoituksia Yhdysvaltojen ja Viron kanssa liittyen Viron ilmapuolustukseen.

Tästä alkoi uskomattoman sekava päätöksenteko.  Presidentti Niinistö tuli julkisuuteen kertoen, ettei hän ollut tällaista kutsua saanut.  Yhdysvaltojen suurlähetystö ilmoitti, että kutsu oli mennyt puolustusvoimille jo marraskuussa.  Sitten kävi ilmi, että kutsu oli suullinen.  Tosiasiaksi jäi siinä vaiheessa, ettei kirjallista kutsua Suomen poliittiselle johdolle ollut vielä annettu.

Vähitellen ja pienemmällä julkisuudella Suomen ulkopoliittinen johto päätyi viime viikolla ratkaisuun, jonka mukaan Suomi kyllä osallistuu ilmasotaharjoituksiin, mutta harjoitukset Suomessa Porin edustalla, ei Viron Ämarissa.

 

Oliko päätös loppun asti harkittu - mielestäni ei

 

Suomi on aikaisemmin osallistunut NATOn järjestämiin lentosotaharjoituksiiin, mutta ei sellaisiin, joissa Nato-maista on mukana ainoastaan sotilasjärjestön johtava maa Yhdysvallat.  Näiden sotaharjoitusten ulkopoliittista merkitystä on haluttu vähätellä sillä, että harjoitukset ovat luonteeltaan lähinnä teknisiä.  Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kysymys on Nato-valtio Viron ilmapuolustuksen liittyvästä harjoittelusta, ja sillä on ulkopoliittista merkitystä.

 

Sotilaat ovat nostaneet profiilia Suomessa

 

Näyttää siltä, että sotilaat ovat nostamassa profiiliaan Suomessa.  Tämä Viron ilmasotaharjoituksiinkin osallistuminen on todiste siitä.  Puolustusvoimien johto ei ollut pitänyt edes ylipäällikkö Niinistöä ajan tasalla ulkopoliittisesti hankalasta Viron ilmapuolustuksen harjoituksesta.  Monessa muussakin suhteessa puolustusvoimien johto näyttää kulkevan omaa latuaan.  Tämä ei nykytilanteessa ole mitenkään tavatonta, kun puolustusministeri on nuori ja kokematon Haglund.  Tutkimukset osoittavat lisäksi, että maamme upseeriston ylivoimainen enemmistö on Nato-jäsenyyden kannalla, kun kansasta vain noin 30% tukee Suomen jäsenyyttä Natossa.

 

 

"Suomi ei kaihda yhteistyötä Nato-Viron kanssa"

 

Näin kuuluu eilisen Hesarin Suomen ja Viron puolustusyhteistyötä koskevan artikkelin otsikko.  Lehden mukaan "Suomen ja Viron veljellinen yhteistyö jatkuu huomaamattomasti".  Lehti kertoo Suomen ja Viron monipuolisesta yhteistyöstä maanpuolustuksessa ja päättyy seuraavaan toteamukseen:"Tähän asti Viron jäsenyys Natossa ja liittolaisuus Yhdysvaltojen kanssa ei ole ollut este Suomen ja Viron puolustusyhteistyölle."  Kysymys kuuluu, olisiko maamme ulkopoliittisen johdon aika valpastua muutoinkin kuin Viron ilmapuolustuksen harjoittelussa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (120 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tutkimukset osoittavat lisäksi, että maamme upseeriston ylivoimainen enemmistö on Nato-jäsenyyden kannalla, kun kansasta vain noin 30% tukee Suomen jäsenyyttä Natossa."

Tämä on hyvä esimerkki ammattilaisten asiantuntevuudesta ja siitä, että tietyissä asioissa päättäjien tulisi ensisijaisesti kuunnella heitä. Eihän kirurgikaan potilasta leikatessaan järjestä kansanäänestystä siitä mihin kohtaan veitsellä vedetään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Sinulla on mielenkiintoinen näkemys "asiantevuudesta". Demokratiassa kansa on paras asiantuntija. Jos tutkittaisiin Suomen upseeriston poliittisianäköksntoja, veikkaisin, että vsltaosa heistä on oikeistolaisesti ajattelevia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kansa demokratiassa ole sen parempi asiantuntija kuin diktatuurissakaan, mutta demokratiassa se joutuu tekemään päätöksiä asioista, joiden kohdalla sillä ei ole ammattilaisen asiantuntemusta. Se on demokratian heikko kohta.

Diktatuurissa niitä heikkoja kohtia onkin sitten paljon enemmän, koska asiantuntijoihin luottavaa valistunutta itsevaltiutta ei juurikaan maailmassa ole ollut. Saattaa olla, että joku Singapore on tästä poikkeus.

Miksi epäilet ammattilaisten mielipiteitä heidän toimialaansa kuuluvissa asioissa? Vertasin ensimmäisessä kommentissani kirugin työhön ja sen vertauksen jätit huomioimatta. Pelkkä arvelusi upseerien keskimääräistä suuremmasta oikeistolaisuudesta ei selitä epäilystäsi, sillä oikeistolaisuus tai vasemmistolaisuushan ilmentää ainoastaan henkilön näkemystä siitä kuinka kansantalouden resurssien allokointi pääsääntöisesti on syytä organisoida. Sotilasstrategisten asioiden kohdalla sillä akselilla ei ole merkitystä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #5

Juha Kuikka,
Kyllä nimenomaan sotilaspoliittisissa kysymyksissä poliittisilla mielipiteillä on merkitystä. Demokratiassa sotilaat eivät kuitenkaan johda ulkopolitiikkaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tietenkin meidän pitää sanoa, että demokratiassa kansa on paras asiantuntija. Eihän se aikuisten oikeasti noin ole. Suuri osa ei asiasta tiedä hölkäsen pöläystä. Heidän mielipiteensä muodostuu siitä, kuka heille asioita sopivasti osaa kertoa.

Jo monet keskustelut sen vahvistavat, ihmiset kommentoivat asioita, joiden kokonaisuutta he eivät ymmärrä. Nimenomaan taloutta koskevissa asioissa tuollainen on todella yleistä. Ja mikä ikävintä, sellaisetkaan, jotka ovat niistä päättämässä ei ymmärrä.

Hyvin selkeästi tämä kansan asiantuntemus tulee ilmi naapurimaassa. Presidentin kannatus hipoo sataa prosenttia, vaikka monen monta asiaa on hoidettu päin prinkkalaa. Hyvin tehty ja ylhäältä ohjattu mielipiteenmuokkaus ohjaa kansaa ja tulos on halutunlainen.

Ikävä kyllä parempaakaan ei käytännössä ole kuin tämä Suomessa vallitseva demokratia. Sillä kumminkin mennään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #9

Jouko Viitala,
Olen pitkälti samaa mieltä sekä kansalaisten että poliitikkojen osaamisen ja tietämyksen tasosta. Demokratiaa parempaa hallitusmuodossa ei kuitenkaan ole vielä keksitty.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #15

Tässä asiassa en Elon kanssa ole eri mieltä. Tiedon tasossa niin kansalaisten kuin poliitikkojen suhteen on paljon ongelmia. Molemmat tekevät päätöksia ilman tarpeellista tietoa. Muistelen esimerkiksi alkoholin mainostamista koskevassa keskustelussa Valvivan edustajan ihmetelleen, että tiesivätkö poliitikot yhtään mistä ja mitä ovat päättämässä

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Sinulla näyttää olevan erikoinen käsitys demokratiasta. Demokratiassa kansa edustaa "asiantuntevuutta", ja sotilaat noudattavat poliitikkojen päättämää linjaa. Suomen upseereista valtaosa on oikeistolaisesti ajattelevia, mikä selittää heidän "asiantuntemustaan".

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re#3

"Demokratiassa kansa edustaa "asiantuntevuutta""

Entäs yliopistojen ja tutkimuslaitosten asiantuntijat ja tutkijat, saavatko he ohjeet poliitikoilta ja kansalta, joka edustaa "asiantuntevuutta"? Moniko heistä on oikeistolaisesti työtään tekeviä? Entä tuomarit tai poliisit tai pankkitoimihenkilöt? Sotilaista siis enemmistö ajattelee ja tekee työtään oikeistolaisesti. Voiko metsuri kaataa puita oikeistolaisesti?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Matti Villikari,
Tosiasioita on turha kaunistella. Kyllä Suomen upseerit ovat hyvin oikeistolaisesi ajattelevia. Ennen Mauno Koiviston aikaa yhdelläkään kommunistin tai punavankien pojalla ei ollut mahdollisuutta päästä edes reserviupseerikouluun. Siitä piti huolen armeijan ja Suojelupoliisin yhteistyö.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #73

Mikko Elo, totta puhut. SKP:n ohjelmassa ennen Mauno Koiviston presidenttikautta oli proletariaatin vallankumous. Koska Suomen Puolustusvoimien yhtenä tarkoituksena on laillisen yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, oli mahdottomuus ottaa upseerikoulutukseen henkilöitä, joiden tavoitteena oli yhteiskuntajärjestyksen kumoaminen.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #73

Sen sijaan RUKin ovat käyneet esim. sellaiset aatteen miehet kuin kapitaani vai liekkö jo major B. Wahlroos ja luutnantti E.J. Tennilä. Kävivät inttinsä ennen Koiviston pressa aikaa. En tiedä heidän isiensä tai isoisiensä vakaumuksia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

NATO kannatus on kasvanut. Myöntävästi kysymykseen vastasi 30 prosenttia. Viime vuonna kannattajia oli 21 prosenttia vastaajista.

Vastaajilta kysyttiin myös, pitävätkö he Venäjän kehitystä uhkana Suomelle. Useampi kuin joka toinen, 56 prosenttia, vastasi myönteisesti.

Enemmistö Venäjän kehitystä uhkana pitäneistä oli 35-49-vuotiaita. Tästäkin pitää tehdä johtopäätöksiä tulevaa mielipidettä varten. Tämä ikäluokka pitää mielipiteensä myös 60+ ikävuoden jälkeenkin ja nuorisosta kasvaa entistä enemmän 35-49 vuotiaita.

Näillä kahdella mielipiteellä on vahva korrelaatio. Venäjän kokeminen uhkaksi kasvaa nopeammin kuin NATO kannatus. NATO kannatus näyttää siis kasvavan viiveellä.

Suomessa demokratia hoituu parhaiten eduskuntavaaleissa. Ei huutoäänestyksellä kaduilta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
On suoranainen ihme, että näinkin harvat suomalaiset kokevat Venäjän uhkana, kun katsotaan valtamedian (lähinnä Ylen ja Hesarin) asennoitumista ja uutisointia, joissa Venäjä aina esitetään syntipukkina, olipa kysymys mistä tahansa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Millä matematiikalla yli puolet kansasta on näinkin harva.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ilkka Varsio, mielestäni näissä mielipidemittauksissa tulee esiin vain se, että enemmistö suomalaisista ei kannata Natojäsenyyttä juuri NYT kun tilanne Ukrainassa on kuuma (esim. Kepu ei näe jäsenyyttä ajankohtaiseksi). Tämä EI-mielipide on mielestäni enemmän "MYÖHEMMIN"-kanta kuin ”EHDOTON EI KOSKAAN”-kanta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikko Elo, olen samaa mieltä lentosotaharjoituksista USA:n ilmavoimia vastaan Porin alueella. Parempi ja realistisempi harjoitusvastustaja olisi Venäjän ilmavoimat vaikkapa Alakurtin alueella.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Eipä ole Matti Villikari lukenut Hesarin artikkelia, jossa Salla kunnanjohtaja Erkki Parkkinen toteaa:"Alakurtti ei uhkaa Suomea, se on päivänselvä asia".

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

No kyllähän se uhkaa. Uhka on olemassa tasan niin kauan kuin Kremlissä istuvat epävakaat vakoojat ja Venäjän demokratia on olematonta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #19

Petri Mäkelä,
Syvällä näyttävät olevan Sinun ennakkoluulosi Venäjää vastaan. Tietosikin näyttävät olevan kovin vähäisiä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #28

Eikö ole realismia pitää uhkana hyökkäyskykyistä joukko-osastoa, joka asetetaan rajan läheisyyteen sellaisen valtion toimesta joka on viimeisen vuoden aikana vallannut maata naapureiltaan asevoimin?

Realismi ei ole ennakkoluuloisuutta, silmien sulkeminen Venäjän tekemisiltä sen sijaan on typeryyttä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #29

Petri Mäkelä.
Lue enemmän lehtiä ja luule vähemmän. Eilisessä Hesarissa Sallan kunnanjohtaja Parkkinen sanoo, ettei Alakurtti ole mikään uhka Suomelle. Luulisi Sallan kunnanjohtajan tietävän, mitä hän puhuu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #31

Ja Parkkinen on turvallisuuspolitiikan asiantuntija syystä että?

Kuntapomon tehtävä on puolustaa oman kuntansa etua, tässä tapauksessa siis turismia tuovaa väestönkasvua rajan takana, mutta Sallan kokema hyöty ei poista sotilaallisen uhkan kavua.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #31

Mikko Elo

Alakurtti ja Venäjän vastustus sotilaalliseen toimintaan arkitella alueella ? Tässäkin Venäjä puhuu muuta mitä tekee. Miksi Venäjä uhkaa kenraalinsa suulla Suome sodalla ?

Venäläinen kenraali Makarov vuonna 2012:"Politiikkamme tähtää rauhaan"

Makarov otti esitelmässään kantaa myös sotilaalliseen toimintaan arktisella alueella. Makarovin mukaan Venäjä vastustaa sotilaallisen toiminnan lisäämistä alueella.

- Venäjän federaatio on selvästi pohjoisen sotilaallista toimintaa vastaan. Mielestämme huomattava sotilaallinen toiminta alueella on nykyoloissa aivan tarpeetonta ja olemassa olevat kiistakysymykset on ratkaistava kansainvälisten normien pohjalta, Makarov sanoi.

Makarov sanoi myös, että Venäjä ei aio perustaa erityistä arktista prikaatia, vaikka näin on väitetty.

- Politiikkaamme alueella tähtää arktiksen säilyttämiseen ja rauhaan, Makarov totesi.

Totuus on se, että Venäjä vahvistaa vain joukkojaan alueella. Sotaharjoituksia on lisätty kaikilla rajoilla.

Viimeistä tietoa lähteestä joka kertoo totuuden. Verkkomedia.

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=12654

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #47

Ilkka Varsio,
Lue nyt eilisen Hesarin artikkeli Alakurtista. Siinä on hieman ajankohtaisempaa tietoa kuin kenraali Makarovin puheessa lähes kolme vuotta sitten.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #71

Mikko Elo

Minä en puhunut yksinomaan Alakurtista vaan Venäjän arktisten alueiden sotilaallisesta varustautumisesta. Makaravo sanoi kolme vuotta sitten, ettei Venäjä pyri aluetta varustamaan, he ajavat rauhaa.

Minä luen Hesaria joka päivä. Lisäksi IltaHesaria. Tämäkin oli Hesarissa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1417154735354

Venäjän läntisen sotilaspiirin tavoitteena on perustaa yli sata valmiusprikaatia. Yksi prikaati on 3 000 -5 000 miestä.

Täytyy vielä lopuksi kysyä, kun jankutat jatkuvasti kysymystä kommentoijille, jotka haluavat lisätä Suomen turvallisuuta lisäämällä puolustusmäärärahoja sekä hakemalla länsimaista kumppanuutta. " Kuka Suomea uhkaa "

Minä kysyn sinulta vastavuoroisesti. Kuka Venäjää uhkaa, kun se rakentaa lähes kolmanneksella budjetistaan aseita ja hyökkäysjoukkoja. Siis hyökkäysjoukkoja ja hyökkäysvarustusta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #71

Eikö se ollut niin, että Erkon Hesari ja porvarien Yle ovat epäluotettavien ja puolueellisten lähteiden listalla?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikko Elo, Sallan kunnanjohtaja, tietää yhtä hyvin kuin kaikki suomalaiset, ettei Venäjä meitä uhkaa, mutta kysymys on ilmasotaharjoituksesta. Eihän harjoitus tarkoita sitä, että harjoitusvastustaja olisi uhka maallemme. Ehdottihan Marsalkka Ustinov jo v. 1978 yhteisiä sotaharjoituksia Suomelle. Pidätkö siis USA:n ilmavoimia parempana harjoitusvastustajana meille kuin Venäjän ilmavoimia?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #21

Matti Villikari,
Kyllä Sallan kunnanjohtaja tietää, mistä puhuu. Sinun lähteistäsi en olisi yhtä varma. Parempi olisi pyrkiä rauhaan kuin harjoitella sotaa. Merkel ja Hollande tekevät hyvää työtä rauhan puolesta. Toivottavasti USA ei nyt torppaa noita pyrkimyksiä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #30

Mikko Elo, olen vahvasti samaa mieltä että Sallan kunnanjohtaja on hyvin tietoinen siitä, että Alakurtti ei uhkaa Suomea, MUTTA jätit kokonaan ottamasta kantaa siihen olisiko Venäjän ilmavoimat parempi harjoitusvastustaja Suomelle kuin USA:n ilmavoimat? Sillä harjoiteltaisiinko Alakurtin alueella vai muualla 1300 km pitkällä rajalla, ei ole merkitystä.

Rauhasta olen samaa mieltä. Puolustusvoimat ovat olemassa mahdollisen sodan vuoksi ja siksi rauhan säilymisen kannalta on välttämätöntä, että puolustusvoimat ovat hyvässä kunnossa ja harjoittelevat pahimman varalta. Ei palokuntakaan harjoittele siksi, että toivottaisiin tulipaloja.

Merkel, Hollande ja Niinistö tekevät hyvää työtä mutta mitä tekee Suomen Rauhanpuolustajat? Nyt olisi työmaata.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #39

Matti Villikari,
Harjoitella pitää, mutta pitää myös katsoa, miten naapuri (Venäjä) reagoi harjoitusten laatuun.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #30

Sallan kunnanjohtaja saa jopa vihkiä pareja virka-aikanaan. Kyllä hän siten on täysin pätevä antamaan uskottavia mielipiteitä Venäjän vaarattomuudesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #58

Alakurtti oli aikanaan osa Sallan kuntaa, ja Sallalla on ollut jatkuvasti paljon yhteistyötä Alakurtin kanssa, joten taitaa kunnanjohtaja Parkkinen olla vähän pätevämpi lausumaan mielipiteensä kuin Raimo E.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #70

Se ja sama mitä Alakurtti on joskus muinoin ennen kunnajohtajan syntymää ollut. Sitä paitsi enhän minä ole vielä mielipidettäni edes lausunut case Alakurtista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Päätöksenteko oli armeijan osalta selkeätä, mutta Niinistö ja Haglund olivat pihalla kuvioista ja sekoilivat.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Perttu,
Armeija ei Suomessa päätä ulkopolitiikasta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Perttu,
Ensinnäkin päätöksenteko oli sekoilua alusta loppuun. Toiseksi: sotilaat eivät tee päätöksiä ulkopoliittisesti aroissa asioissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lentoupseeri on aivan yhtä hyvä asiantuntija työkoneidensa suhteen kuin ammattiylpeä kirvesmies: vain paras kelpaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Voisiko tämän tulkita niin, että Pori on paras paikka lentosotaharjoitukselle?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#17
Ehkä paras paikka olisi ollut Ämari mutta poliittisista syistä johtuen Pori oli sopivampi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #20

Paavo,
Mitä järkeä on Suomella osallistua harjoituksiin, joissa harjoitellaan sotaa Venäjää vastaan? Miten Venäjä on Suomea uhannut?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #34

#34
Ei Venäjä ole Suomea uhnnut mutta jos Ukrainan tilanne kiristyy täyden sodan partaalle niin on vaarassa, että Venäjä lähettää joukkonsa Suomeen ilman uhkailematta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #46

Paavo.
Mistä Sinä sellaista päättelet? Suomalaiset voivat kyllä omalla uhittelullaan saada aikaan konfliktin Venäjän kanssa. Suomi alkaa nyt olla vaarana itselleen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #68

Onko se uhittelua jos haluaa puolustuskykyä parantaa.

En ymmärrä mitenkä voi täydellisesti hyväksyä Venäjän toimet Ukrainaa vastaan.

Kuten edellisessä viestissä, niin jos Ukrainan tilanne kiristyy sodan partaalle niin Suomi on ensimmäisenä "liipasimella". Venäjälle on tärkeä saada Itämeren rannikolle tukikohtia. Nyt kylmänsodan aikana on Venäjän geopoliittinen tilanne toisenlainen kuin oli Neuvostoliitolla, silloin N-liitto hallitsi koko Itämeren itäisen rannikon täydellisesti.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #91

Paavo,
Nyt Sinä maalailet sellaisia kuvia, joilla ei ole mitään totuuspohjaa. Näetkö Sinä kauhu-unia?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #100
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #101

Paavo,
Se on Sinun mielipiteesi. Sinä olet todellinen pessimisti, ainakin Venäjän suhteen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #34

Mistä vipusesta Mikko olet lukenut, että harjoitellaan sotaa Venäjää vastaan? Eikö voi vain harjoitella?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #59

Raimo E. Laaksonen,
Onko vaikea arvata, mitä maata vastaan nämä sotaharjoitukset on suunnattu:Saksaa, Puolaa? Ei vaan Venäjää vastaan. Eivät US.koneet tule tänne turhanpäiten ystävällisestä mielessä. Lyseon on nyt todesta, ja Viron halusta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #67

Eihän täällä suvaita arvailua. Pitää olla kaikesta jykevät todisteet.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #67

Mikko, eihän harjoittelu USA:n hävittäjiä vastaan Porin edustalla voi olla harjoittelua Venäjää vastaan. Siinähän ilmiselvästi harjoitellaan estämään USA/Naton hyökkäys Suomeen ja/tai Suomen alueen kautta Venäjälle. Jos harjoittelu tapahtuisi itärajalla venäläisiä hävittäjiä vastaan, tilanne olisi aivan toinen. Mutta kyse on harjoittelusta, ei todesta (onneksi).

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Upseerin poika Risto EJ Penttilä lienee sieltä, häntä Sale-setä kuuntelee, toista "presidenttiainesmiestä".

Hän kuuntelee varmaan myös UPI:a, jonka Teija Tiilikainen tuo mieleen univormumiehen vaimo Rita Tainolan, presidentillisen hovitoimittajan.

Näitä saadaan kestää kauan, kuten VT:ssä sanotaan; isien hyvät ja pahat teot muistetaan neljänteen polven saakka.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niinistön saamattomuus ihmetyttä, kohta puolet vallassaolosta kulunut ja jatkuvaa kompurointia. Mikäli sotilaat ovat nostaneet profiliaan, kuten näyttää, se on tapahtunut Niinistön suostumuksella tai vaihtoehtoisesti Niinistön välinpitämmättömyydestä ylipäälikköyteensä johtuen, joka tapauksessa, näkemys Niinistöstä vahvana johtajana on kyllä rapissut. Itse kyllä arvostan asiantuntemusta asiasta riippumatta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Kyllä Niinistössä on valitettavasti samanlaista varsinais-suomalaista jahkailla kuin Msuno Koibistolla, ehkä jopa enemmänkin. Toisaalta presidentin valtaa on myös vähennetty, ja silläkin on merkitystä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No asiantuntemus painaa kummallakin presidentillä. Koivisto oli henkilökohtaisesti mukana viime sodissa, kävi kaukopartiossa Dektarjevin kanssa ja soti Törnin kompaniassa.

Porin edustan valinta ilmapuolustuksen harjoittelupaikaksi lienee osoitus Niinistön asiantuntemuksesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #23

Jouni Aro,
Tuskin Niinistö on paikkaa valinnut. Onhan Jenni Haukiokin Porista kotoisin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #35

Niin on se puolustusvoimien johdon asia päättää näistä asioista, ylipäälliköltä voidaan kyllä kysyä päätöksen sinetöinnin yhteydessä harjoittelupaikan sopivuudesta. Haukiollakin voi olla sanansa sanottavana.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

En näe tätä syvenevää länsi-integraatiota kuin positiivisena asiana, sillä arvaamaton naapurimaamme käy sotaa Ukrainassa, ja ainoa uskottava puolustus Suomella on turvallisuusliitto NATO, joten selkeä singnaali itään maamme ulkopoliittisesta linjasta on kaiken viisauden alku.

Suomen tulisi liittyä NATO:on niin kuin olisi jo.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Asko Tuurna,
En voi muuta sanoa kuin, että Sinun kaltaisiasi Natokiimaisia miehiä meillä on liikaakin. Suomen turvallisuudella ei kannata leikitellä.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Miksi sitten Suomessa turvallisuudella leikitellään ja puhutaan itsenäisestä uskottavasta puolustuksesta vaikka uhkaileva naapuri on moninkerroin voimakkaampi sotilaallisesti. Se jos jokin on vastemielistä itsepetosta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #38

Asko Tuurna,
Tästä olen samaa mieltä kanssasi. Ei Suomen puolustus ole uskottava, vaikka lisäsimme rahaa sinne kuinka paljon tahansa. Se, että 150 miljoonaa euroa riittäisi turvaamaan Suomelle "uskottavan puolustuksen" on naurettavaa puhetta, jos viholliseksi ajatellaan ydinasevaltiota.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #51

Tässä olen kanssasi samaa mieltä. Suomen tulisi ehdottomasti lisätä resursseja maanpuolustukseen ja ottaa käyttöön välittömästi myös oma ydinpelote.

Teknisestihän suomi on kykenevä luomaan ydinaseen hyvinkin nopealla aikajänteellä mutta jo se että Suomella olisi käytössään kymmenen ydinlatausta vaikuttaisi merkittävästi valloitushaluihin. Tokihan Venäjä voisi sitten halutessaan laittaa Suomeen sen verran ydinohjusta että kuun valo himmenee Suomen säteilyn rinnalla mutta tuskinpa siihen on kovin suurta riskiä - Pietarin läheisyys huomioiden.

Suomen oma ydinpelote olisi poikkeukksellisen hyvä puolustusase.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #77

Jouni Minkkinen,
Tuohon kaikkeen mainitsemaasi Suomen resurssit eivät vain taida riittää. Ydinaseiden kieltosopimuksen taas estää uusien ydinasevaltioiden synnyn.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #80

Teknisesti asia ei ole edes vaativa Suomen kaltaiselle maalle. ja tuosta kieltosopimuksesta - ei kerrota kenellekään ennenkuin ne on valmiina. Sitten vain sanotaan että näin on näppylät... ei niitä kukaan tule pois ottamaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #82

Jouni,
Tuo on toiveajattelua. Nykyiset ydinasevallat ovat hyvin mustasukkaisia ydinaseistaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re#36

Mikko Elo: "Sinun kaltaisiasi Natokiimaisia miehiä meillä on liikaakin". Se, että mies olisi kiimassa pitäisi olla melkein mahdotonta. Tässä valtiopäiväneuvokselle pieni biologiapläjäys.

Wikipedian mukaan: "Kiima on useimmilla nisäkäsnaarailla esiintyvä ilmiö, jolloin eläin on tilassa, jossa munasolun hedelmöittyminen on mahdollista. Kiima-aikana eläin on seksuaalisesti aktiivinen."

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Ollaan vaarallisilla vesillä kun virkamies alkaa valikoida minkälaisilla asioilla esimiestään vaivaa :)

Ämarin "harjoituksiin" kutsutut Hornetit olivat "Theater Support Package of additional aircraft" (lähde: A-talkissa "Hornetit Itämeren yllä" 29.1.15 esillä ollut kutsu). Sotanäyttämön tukipaketti lisälentokoneita? Hmm, mielestäni tuota ilmoitettua tarkoitusta ei enää voi käsittää harmittomaksi harjoitteluksi: Ämarissa olisi valmistauduttu sotatilanteen varalta suomalaisen täydennyskoneiden käyttöön Baltian ilmapuolustuksessa. Näin siis jo nyt, kun Suomi EI ole sotaliiton jäsen eikä millään tavoin velvoitettu puolustamaan muuta kuin omaa aluettaan. Tiedon HS:lle vuotaneen metsästämisen lisäksi tai sijaan pitäisi tutkia kuka yritti livauttaa tällaisen liukumiinan Suomen ulkopolitiikan alle.

Nyt sitten saatiin Yhdysvaltain piffaamat sotaharjoitukset Pohjanlahdelle. Tällainen aseveljeily vieraan vallan kanssa on hyvin outoa vaikka siitä varmaan sinänsä on hyötynsä Hornet-lentäjille. Entisaikaan ymmärsimme kylläkin kohteliaasti kieltäytyä ehdotetuista yhteisharjoituksista Venäjän kanssa, pahimman "suomettumisen" vuosina siis oli vielä ryhtiä (jo edellä mainitu Ustinovin kutsu 1978). Kadonnut on ryhti, kadonnut on paljon muutakin mitä entisaikaan pidettiin hyveinä, ja tilalle on tullut sellaista mikä ennen muinoin olisi katsottu paheksuttavaksi ellei tuomittavaksi. Kultakolikko vaihdettu arvottomaan muoviläpyskään, noin kuvainnollisesti. Pitäisiköhän presidenttimme MSC-lausunnon "käännösvirhe" tulkita potkaisuksi nilkkaan, kun Suomi harjoittelee maan kanssa minkä selkeä aikomus on eskaloida Ukrainan tilannetta?!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kun Suomi harjoittelee maan kanssa minkä selkeä aikomus on eskaloida Ukrainan tilannetta?!"

"Ukrainan tilanne" tarkoittaa tilannetta, jossa Ukraina on puolustautumassa Venäjän tukemia separatisteja vastaan heidän aloittamassaan hyökkäyksessä, jonka tarkoituksena on irroittaa suuria alueita Ukrainan valtiosta ensin Venäjän vasalliksi ja myöhemmin siihen suoraan kuuluviksi osiksi, kuten salamannopeasti toteutettiin Ukrainalle kuuluvan Krimin kohdalla.

Tuo mitä kutsut eskaloimiseksi tarkoittaa pähkäilyä siitä pitäisikö Venäjän antaa vallata kaikki se minä se tässä vaiheessa haluaa vai pitäisikö jollain tavoin auttaa hädissä olevaa Ukrainaa. Ensimmäisessä tapauksessa konfliktia ei eskaloida ja se loppuu aika pian, kuten se loppui Krimilläkin.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Juha,

pitääköhän kukaan massiivisesti tuhottua ja puoliksi autioitunutta Donbassia tavoittelemisen arvoisena (ja eikö juuri se ollut Kiovan rangaistusretken taustavaikutin, kaiken säpäleiksi ampuminen)? Ja käänteisesti: oliko Donbassin "kansantasavalloilla" niitä perustettaessa selkeä kansalaisten enemmistön tuki? Ei Venäjä sitä halua, sillä tuskinpa sillä on pistää vaadittuja kymmeniä miljardeja edes kuvitteellisessa tapauksessa, että Itä-Ukraina liittyisi sen osaksi. Tämähän on sen alueen tragedia jos ajattelet asukkaiden elämän ennalleen palauttamisyritystä tai jälleenrakentamista. Ole realisti. Miltä mahtaa tuntua niistä eilisillan uutisten Debaltseven asukkaista, jotka jäävät kotiinsa taistelualueelle jottei heidän omaisuuttaan ryöstetä?! Eikä näillä ihmisparoilla ollut osaa ei arpaa koko konfliktiin. Ei voi olla kuin syvästi suruissaan kun näkee ja yrittää asettua heidän tilanteeseensa. Entä Sinä?

Krim oli aivan eri juttu - strateginen polttopiste, ilmeisen mittavia öljyvaroja - ja sen asukkaat olivat jo 1992 halunneet osaksi Venäjää. Moni muukin olisi halunnut Krimin, niin kuin Sinä hyvin tiedät. Ilman sen öljytuloja tämä Ukrainan haltuunotto tulee EU:lle tuskallisen kalliiksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #44

Timo-Pekka,
Jälleen analyyttinen arvio tilanteesta Itä-Ukrainassa. Kysymys kuitenkin on ensisijaisesti geopolitiikasta, ja tässä suhteessa Venäjä on vahvoilla. On vaikea ymmärtää, mitä tekemistä USA:lla on Ukrainassa. Ukraina on kokonaisuudessaan konkurssin partaalla ja Itä-Ukraina raunioina.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Sana "separatisti" liittyy semantiikkaan. Muualla alueen itsenäisyyttä haluavia on kutsuttu "itsenäisyystaistelijoiksi".

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #50

Sitä pitäisi nyt varoa, ettei näistä itsenäisyyspyrkimyksistä pääse syntymään isompaa kahakkaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #54

Jouni Aro,
Sitä minä toivon kaikesta sydämestäni, ja toivotan onnea myös Angela Merkelille ja Fracois Hollandelle, kun he tosissaan pyrkivät saamaan aikaan rauhan. Nyt kaikki riippuu USA:sta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #65

Näin on, olin havaitsevani Munchenin turvallisuuskonferenssissä Natohaukkojen olevan läsnä, näilläkö Euroopan turvallisuus taataan. Laittaisin Merkelin Hollanden ja miksei Niinistönkin harteille enemmän vastuuta. Nyt pitäisi Putinin:lle huomauttaa, että Venäjäkin kuuluu Eurooppaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #72

Jouni,
Hyviä huomioita. Onkohan niin, että Merkel nyt joutui Washingtoniin puhutteluun, kun ei ollut valmis antamaan aseapua Ukrainalle. Toivottavasti Merkel nyt pitää päänsä. Euroopan enemmistö tukee häntä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #107

Ilmiselvästi on kysymys aseavun eväämisestä Ukrainalle. Kyllä näistäkin kysymyksistä olisi voitava päättää Euroopan maiden kesken.
Muistanko oikein, se oli Haglund joka antoi ymmärtää, että vaikka Suomi maana evää puolustukseen liittyvän aseavun Ukrainalta, suomalaiset yritykset voisivat toimittaa kyseisen maan puolustukseen liittyvää materiaalia. Sellaistakin on, kuten luotiliivit, käsiaseistus, jalkaväkimiinat jne.
Merkel on nyt noussut selvään johtajan rooliin tässä Ukrainan konfliktissa.
https://www.youtube.com/watch?v=aUtNa8MKMw0#t=2398

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #54

Jouni, eipä tainnut Elo käsittää mitä tarkoitit. Itsenäisyystaistelijat voisivat saada aikaan "ison kahakan" Venäjälläkin. Siksi kai virallisella Venäjällä ei näiden Ukrainan itsenäisyystaistelijoiden kanssa ole muuta tekemistä kuin humanitaarinen apu. Avustusrekkoja onkin virrannut runsaasti itä-Ukrainaan lastattuna itsenäisyyden tavoittelussa käytettävillä avustustarvikkeilla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #115

Oikeassa olet, ongelma on venäläisten, tekevät tai sanovat asiasta mitä hyvänsä.

Kyse on semantiikasta, tarkoitetaanko separatisteilla sitten itsenäisyystaistelijoita tai etnisiä nahistelijoita. Oletan konfliktin juurtuvan osittain näistä etnisistä kysymyksistä.

Joudutaan palaamaan takaisin Stalinin aikoihin, jolloin eri etnisiä ryhmiä saatettiin siirtää kuin karjaa paikasta toiseen. Tällaiset asiat tahtovat jäädä kansakuntien muistiin ja ne pulpahtavat pinnalle yllättäen eri ryhmittymien keskuudessa siellä täällä luoden näille samalla uuden toivon kipinän paremmasta tulevaisuudesta.

En tunne Ukrainan historiaa riittävästi, enkä tätä konfliktia. Antaa Merkelin esikuntineen hoitaa tätä asiaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #50

Nyt ollaan taas asiassa, jossa Elon kantaan ei voi yhtyä. Venäjä selkeästi sekaantuu itsenäisen maan sisäpolitiikkaan. Naurettavaa on uskoa, että Venäjällä ei separatistien taisteluun ole mitään osuutta.
Näissä keskusteluissa on moni kirjoittanut "paunavärisistä laseista" eikä aiheetta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #56

Jouko Viitala,
Nyt tarvittaisiin todisteita, joita myöskin ulkoministeri Lavrov on pyytänyt. Se, että presidentti Poroshenko heiluttelee vanhojen passien kansia, joista ei mitään näy, ei todista muuta kun Poroshenkon näyttelytaitoa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #66

Kukin tulee uskollaan autaaksi!
Ikävä kyllä minun uskoni ei riitä naapurimaan "tietoja" uskomaan! Turhan monta kertaa ovat heidän tietonsa olleet kovin tarkoituksenmukaisia!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Timo-Pekka,
Hyvää ja asiallista tekstiä. Nyt näyttää siltä, että USA määrää Eurooppaa mielin määrin. Toivottavasti Merkel pitää puolensa Washingtonissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nyt on osoitettu se, että Suomen armeija on toimintakykyinen, vaikka poliittisella johdolla olisi "paskat housussa".

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Perttu,
Miten tämä armeijan toimintakyky on osoitettu? Kutsukin sotaharjoituksiin oli hukassa monta päivää, ja suullinen kutsu olisi ilmeisesti sotilaille riittänyt.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tapaus viittaa siihen, että armeija saa joukot liikkeelle ilman poliitikkojen päätöksiä. Tämä on erinomaisen tärkeää maanpuolustuksen kannalta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #52

Juhani Perttu,
Nyt Sinä kirjoitat, kuin Suomi olisi sotilasdiktatuuri. Sitä se ei kaikeksi onneksi vielä ole.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Näyttää siltä, että sotilaat ovat nostamassa profiiliaan Suomessa."

Diplomaattinen arvio Mikko Elolta.

Minusta näyttää siltä, että kenraalit ovat jo ottaneet tahtipuikon turvallisuuspolitiikan johdossa. Profiilinnosto on käynnissä myös ulkopolitiikan johtamisessa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rauno,
Olet varmasti oikeassa. Muodollisesti kuitenkin poliitikot tekevät päätökset, mutta kieltämättä tahtipuikko on sotilailla. Se ei välttämättä tiedä hyvää ulkopolitiikallemme.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nyt näyttää siltä, että siviilit eivät pysty johtamaan turvallisuuspolitiikkaa. Pitäisikö puolustusministerin paikalle valita joku kenraali ?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hyvin on pojilla pullat uunissa. Täällä varmana tietona väitetään, että kenraalit johtavat Suomen ulkopolitiikkaa.

Näin paksun jutun voisin Lintuselta uskoa, mutta se, että eduskuntaneuvos lähtee häntä komppaamaan on kyllä ennenkuulumatonta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Nyt Sinä tahallasi vääristelet sanomaani. Muodollisesti poliitikot tekevät päätökset, joten Suomi on edelleen demokratia. Kaikessa päätöksenteossa tieto on kuitenkin valtaa. Lue nyt vaikka eilinen Hesarin artikkeli Nato-Viron ja Suomen yhteisestä sotilaallisesta toiminnasta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Perttu,
Ei siinä tarvita kenraalia, mutta joku asioista perillä oleva henkilö joka tapauksessa. Ymmärrän, etteivät Haglundin ansiot ole osaamis-puolessa puolustusministerinä. Aikaisemmin puolustusministerin paikka oli jako jäännös hallituksessa, nyt se on päätöksenteon keskiössä.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Mikko Elo kirjoitti: "On vaikea ymmärtää, mitä tekemistä USA:lla on Ukrainassa..."

Sekä minun että kansainvälisen yhteisön on vielä vaikeampaa ymmärtää mitä Venäjä on tehnyt Ukrainasssa viimeisen vuoden aikana. Budabestin vuoden 1994 sopimuksen mukaan Venäjä ja Yhdysvallat takasivat Ukrainan koskemattomuuden kun maa luopui ydinaseistaan. Eikä Budabestin sopimus ole suinkaan ainoa sopimus, jota Venäjä rikkoo, ehei. Siksi myös sotilaallinen tuki lännen puolelta Ukrainalle olisi eettisesti oikein.

On Ukrainan oma asia jos maassa tahdotaan liittyä Euroopan unioniin tai NATO:on. On kummallista miten Mikko Elo ihailee ja puolustelee itäistä diktatuuria. Etupiiriajattelun aika on ohi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Asko Tuurna,
En minä tässä ole mitään puolustamassa. Totean vain sen tosiasian, ettei etupiiriajattelu suinkaan ole ohi. Voi hyvin kuvitella, mitä tapahtuisi, jos Venäjä vaikkapa yhdessä Venezuelan kanssa järjestäisi ilmasotaharjoitukdia USA:n lähellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Suomen ilmasotaharjoitukset Yhdysvaltojen ja Ruotsin kanssa on päätetty pitää kotikaupunkini Porin edustalla..."

- Plääh! Miksi Mikko saa katsella jenkkihävittäjiä livenä, vaikka on Nato-vastainen?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tuomo Kokko,
Onkin mielenkiintoista nähdä, miten porilaiset ottavat jenkkikoneet vastaan Porissa. Taitaa olla ristiriitaisia tunteita.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Näin porilaisena veikkaan, että paremmin kuin Suhoit.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #79

Onko Raimo E. Laaksonen entinen nimimerkki "Raato"?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #94

Onpa hyvinkin. Ylläpito ei uskonut, että pappi kasteessa antoi sellaisen nimen, joten piti vaihtaa. Nyt se täyttää kaikki vaatimukset.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #95

Raimo.
Kiitos tiedosta. "Raadosta" on nyt todella tullut raato.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Asko Tuurna kirjoittaa: "On Ukrainan oma asia jos maassa tahdotaan liittyä Euroopan unioniin tai NATO:on."

Miksi tätä "omaa asiaa" ei kunnioitettu, kun vuonna 2010 Ukrainan silloin vielä laillinen parlamentti hylkäsi esityksen Nato-sopimuksesta.

Ja miksi kunnioitus heitettiin roskakoriin, kun vuonna 2013 Ukrainan silloin vielä laillinen hallitus ja laillisilla vaaleilla valittu presidentti jäädyttivät maan EU-assosiaatiosopimuksen?

Kun Ukrainan tekemät päätökset eivät sopineet USA/EU/NATO-joukolle, järjestettiin vallankaappaus, joka on johtanut veriseen sisällissotaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Rauno,
Tosi hyviä kysymyksiä, joihin toivottavasti joku Natointoilija yrittää vastata. Ehkä jonain päivänä kirjoitan blogin monien entisten kommunistimaiden, jotka nyt ovat aivan muuta, johtajien kytköksistä Yhdysvaltoihin. Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjukilla on mm. ollut USA:n kansalaisuus. Tämäkin ehkä viittaa siihen, mitkä tahot ovat Ukrainan kriisin ja laittoman vallankaappauksen taustalla. Jatsenjukhan tuli pääministeriksi tuon kaappauksen jälkeen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Yhdetkään vaalit,,tai varsinkaan ääntenlaskenta ei ollut rehellistä janukovitsin aikaan,,eikä siten hallinto legitiimiä millään tasolla tai tavalla !
Ei ukrainan kansannnoususta saa fasistista millään,eikä sitä tarvinnut järjestää,-kyllä janukovitsin korruptio ja länsivastaisuus siihen riitti

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Minusta edellisen presidentin toiminta vei ainakin moraalisen oikeuden hallita presidenttinä. Ei tarvitse kuin katsoa kuvia, siitä miten köyhän maan presidentti matalassa majassaan asusti. Ja lukea miten hänen perheensä hyötyi siitä, että presidentin lähipiiri nautti kohtuuttomia etuja!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #86

Jouko Viitala,
Entä nykyinen presidentti, suklaakeisari Poroshenko? Rehellisellä työllä 2 miljardin euron omaisuus?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #89

Siis Janukovitsin saalistus oli hyväksyttävää, mutta muidenko ei?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari Pirppu,
Nyt Sinä et tiedä, mistä puhut. Ukrainan koko hallinto on jo pitkään ollut korruptoitunutta. Ei kannat puhua yhdestä henkilöstä, vaan koko hallinnosta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Oliko mielestäsi ko presidentin toiminta sellaista, että hänellä oli moraalinen oikeus pitää valtaa maassa.
Esimerkiksi korruptio, oman perheen ja lähipiirin taloudellinen hyödyntäminen köyhän maan kustannuksella.
Minun mielestäni hänen moraalinen oikeutensa presidentin virkaan oli totaalisesti kadonnut!

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko Viitala,
Demokratiassa valta vaihtuu vaaleilla, ei vallankaapauksella.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Ukrainan vallankumouksen teki kylläkin Ukrainan kansa, joka tahtoo syvempää länsi-integraatiota kuten esimerkiksi NATO- ja EU-jäsenyyttä, ts. eivät länsimaat ole vallanvaihdosta vastuussa. Vain Venäjä on vastuussa kaikesta sodasta jota nyt Ukrainassa käydään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Asko Tuurna,
Suosittelen Sinulle perehtymistä tapahtumien taustoihin. Kuka maksoi kymmenille tuhansille mielenosoittajille, jotka eivät tehneet työtä, vaan osoittivat mieltään Maidanilla? Kuka ampui ketäkin Maidanilla? Miksi tapahtui laiton vallankaappaus?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Yksinkertainen kysymys Elolle! Onko mielestäsi Venäjällä jotain tekemistä Ukrainan kriisin kanssa? Vai onko se vain "ajopuuna" joutunut asiaan mukaan?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #103

Jouko Viitalan,
Venäjä ei aloittanut kriisiä. Sen juuret ovat lännessä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ok.
Tästä asiasta emme yhteisymmärrykseen pääse. Me molemmat pidämme uskomme! Minulle yksinkertaisesti eivät nuo punaiset lasit päähän sovi!
Sensijaan talousasioista monesti olemme samaakin mieltä olleet:)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jokaisen varusmiespalvelun suorittaneen olisi syytä tietää, että vapaan maan armeijalla on aina velvollisuus jalat maassa varautua pahimpaan slloinkin, kun poliitikkojen aivot "lyövät vitosen katkoa" jalat tukevasti ilmassa.

Valittu harjoitusmuoto jenkkien ja ruotsalaisten kanssa on oivallinen esimerkki siitä, miten päästään asiaan siitäkin huolimatta, että poliitikot tai tiedotus olivat hetken hukassa kuin Jokisen eväät.

Elääkö Elo siinä samassa rinnakkaistodellisuudessa kuin Venäjän presidentti, jolta kosketus tähän maailmaan taisi kadota jo kauan sitten? Lähtölaskenta on jo alkanut:
http://www.foreignaffairs.com/articles/142840/alex...

"Putin, Russia’s “Man of the Year,” is now routinely compared to Adolf Hitler."
Voiko "Vuoden mies" enää pahemmin epäonnistua?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Pikku vinkki: ei kannata ottaa Moskovan maksamia kirjoituspalkkioita ruplina, kun se valuutta alkaa olla kohta arvoltan yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jouko Viitala kirjoittaa tarkoittaen vallankaappauksella syrjäytettyä presidentti Viktor Janukovitshia: "Ei tarvitse kuin katsoa kuvia, siitä miten köyhän maan presidentti matalassa majassaan asusti."

Honkarakenne sai vuonna 2006 Ukrainan silloiselta hallinnolta tilauksen tarkoittamasi 2500m2 presidentin residenssin puuosien toimittamisesta ja rakentamisesta. Hanke toteutettiin seuraavana vuonna.

Ukrainan presidenttinä toimi vuonna 2008 länsimaiden valtaan nostama Viktor Jushtshenko.

Viitala toistaa porvarimedian valheellisia peräpään päästöjä "matalasta majasta" ja syyllistyy halveksittavaan trollaukseen.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ikäväkseni minun on pakko sanoa, punaiset lasit eivät silmilleni kertakaikkiaan sovi.
Kaikki mitä venäläiset sanovat, nyt vain eivät ole totta, niinkuin jotkut tuntuvat ajattelevan. Mutta en minä kaikkea läntistäkään totena voi pitää. Mutta kun läntistä tietoa saa monista tuuteista, niin jonkinlaisen kuvan asioista voi saada.
"Virallinen" itäinen tieto sensijaan on hyvin tarkasti yhdestä tuutista tulevaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Minna-Maaria Lax kirjoittaa: "ei kannata ottaa Moskovan maksamia kirjoituspalkkioita ruplina, kun se valuutta alkaa olla kohta arvoltan yhtä tyhjän kanssa."

Minna-Maaria kuuluu Annastiinojen ja Janipettereiden kanssa siihen kypäräpäisten joukkoon, jolla remmi kiristää enemmän kuin lääkäri määrää.

Anteeksi vaan, mutta vaikka pahaa tekee, hävyttömään vihjailuun on vastattava samalla mitalla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomen voi myös kätevästi ostaa pala palalta, kunnes vieraan valtion hallussa maata on niin paljon, että liittäminen emovaltioon käy sujuvasti.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77631-satelliittik...

Toimituksen poiminnat