MikkoElo

Merkel Obaman puhuttelussa - USA hamuaa mailmanherruutta

USA:n hallinto presidentti Obaman johdolla kutsui pikaisesti Saksan liittokanslerin Angela Merkeliin "puhutteluun", kun Euroopasta kantautui tietoja sovun hakemisesta Ukrainan kriisiin.  Aloitehan tuli Saksasta ja Ranskasta, ei USA:sta.  Tällaisesta ei USA:ssa pidetä, sillä Amerikka haluaa edelleen olla maailmanherra.

On mielenkiintoista havaita, että nimenomaan Saksan johtaja kutsuttiin, ei Ranskan.  Amerikkalaisethan pitävät Saksaa tietynlaisena alusmaana.  Muistissa on, että Amerikan tiedustelupalvelu NSA (National Security Agency) salakuunteli Merkeliä vuosikausia eikä edes pyytänyt anteeksi.  Myös Obaman tokaisu, että Saksa on edelleen miehitetty maa, on ainakin saksalaisten muistissa.

Ranska on USA:lle vaikeampi, sillä se on hyvin itsetietoinen eikä osallistunut esim. Irakin sotaan. Lisäksi Ranska on ydinasevaltio.

 

Hatunnosto Merkelille - ei hyväksy asevientiä Ukrainaan

 

Liittokansleri Merkel ansaitsee todella hatunnoston.  Hän sanoi eilisten neuvottelujenkin jälkeen, ettei hän hyväksy asevientiä Ukrainaan.  Alkujaan Obamakin on ollut samaa mieltä, mutta oikeistolaisten republikaanien painostuksesta on nyt taipumassa siihen.  Münchenin konferenssissa Merkel korosti syntyneensä Itä-Saksassa, ja hänen mielestään Berliiinin muurin kaatoi poliittinen prosessi.  Sen sijaan USA:n senaatin yksi tärkeimmistä sotahaukoista John McCain väitti USA:n sotilaallisen avun pitäneen Länsi-Berliinin vapaana. Väitän, että Merkelin käsitys on lähempänä totuutta.  Merkelin mielestä aseapua Ukrainalle vain lisäisi sotimista.

 

Läntinen leiri hajalla - Euroopan ryhdistäydyttävä

 

Edellä kerrottu jo osoittaa, että läntinen leiri on pahasti hajalla.  Myös EU:n sisällä on laaja kirjo erilaisia mielipiteitä.  Vahvimmin USA:ta tukevat Baltian maat ja Puola.  USA:n kansalainen Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves tukee eniten entistä kotimaataan, vaikka eipä taida Virolla olla paljon aseita vietäviksi.

Euroopan on nyt syytä ryhdistäytyä ja yrittää saada sopimus aikaan keinolla millä hyvänsä.  Ei ole mitään järkeä jatkaa sotimista rutiköyhässä Ukrainassa.  Voi vain toivottaa menestystä huomiselle tapaamiselle Minskissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (112 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Merkel korosti syntyneenä Itä-Saksassa, ja hänen mielestään Berliiinin muurin kaatoi poliittinen prosessi. Sen sijaan USA:n senaatin yksi tärkeimmistä sotahaukoista John McCain väitti USA:n sotilaallisen avun pitäneen Länsi-Berliinin vapaana."

Molemmat ovat oikeassa eivätkä nuo sanomiset ole toisiaan poissulkevia tai päinvastaisia. Länsi-Berliini säilyi neuvostovyöhykkeen ulkopuolella USA:n sotilaallisen avun vuoksi ja Berliinin muurin kaatoi poliittinen prosessi. Mikä tässä on ihmeellistä?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

John McCain voisi pitää turpansa kiinni, koska ilman USA:n ja Neuvostoliiton välistä yhteistyötä Suomenkin raja kulkisi jossain Uralilla, mikä ei välttämättä olisi hyvä asia, mutta kyllä tässä kysymyksessä peesaan pelkästään Merkkeliä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Perttu,
Merkel on tosiaan nainen paikallaan, rohkea ja ennakkoluuloton.

Susanna Kaukinen

U$A:n ja NL:n yhteistyön seurauksena eurooppa hävisi ja on edelleen noiden kahden mädättäjän mattona.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Ei tässäole muuta ihmeellistä kuin se, että tässä on kaksi erilaista tulkintaa Saksan yhdistymisen syistä. Ei McCain hyväksy Merkelin tulkintaa, että Saksan yhdistyminen ei ollut USA:n ansiota.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saattaa olla, että heillä on erilaiset tulkinnat Saksan yhdistymisen syistä ja saattaa olla, ettei McCain hyväksy Merkelin tulkintaa, mutta juuri noissa todisteeksi kaivelemistasi lauseista asia ei käy ilmi.

Länsi-Berliini säilyi liittoutuneiden joukkojen läsnäolon ja USA:n päättäväisyyden takia vapaana koko sodan jälkeisen ajan kunnes Berliini muuri murtui itäsaksalaisen poliittisen prosessin tuloksena. Nuo sitaatit eivät muuta kerro.

Mutta jos jostain muusta lähteestä löydät tukea Mc Cainin ajatukselle USA:n roolista "DDR":n vapauttajana, niin voit kyllä esittää. Jos se vakuuttaa minut McCainin kannasta, niin en siitä ryhdy kiistelemään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vanha poliitikko McCain tarkoittanee sotilaallisella avulla myös ilmasiltaa, jolla Länsi-Berliiniä huollettiin, kun neuvostovyöhykkeen päädesigner, Neuvostoliitto, yritti kuristaa kaupungin hengiltä?

Viimeisen muurin murtumisvaiheen sinetöivät itäsaksalaisten monet vapauden vaatimukset kansan marsseineen, suuri joukkopako mm. Tshekkoslovakian ja Unkarin tietä länteen, josta he tiesivät, mm. sukulaistensa kautta, että kellot soivat DDR:lle.

Reagan oli jo ehtinyt vaikuttaa Gorbatshoviin aikaisemmin "Tear this wall!" -puheellaan. McCain siis korostaa lähinnä amerikkalaista näkökulmaa, muttei välttämättä ignoreeraa Merkelin näkökulmaa?

Susanna Kaukinen

Teillä on todella outo käsitys vapaudesta.

Saksa lyötiin kahtia ja Berliini jaettiin neljän maan kesken. Lännestä Saksan miehitti lännen imperialistiset valtiot ja idästä autoritäärisosialistit.

Tuo vapaus kuulostaa vangin vapaudelta Guantanamon keskitysleirillä. Kuulostaa minun korvaani siltä että on parempi maata isänmaan mullassa kuin olla todistamassa tuollaista alennuksen tilaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #44

Mitähän mieltä saksalaiset itse ovat tuosta paremmuusjärjestyksestä?

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #46

Saksalaisten mielet on imperialistien ryöstöviljelemiä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #97

Sisso. Jos olisin eilen kuollut, olisin tuotakin viisautta köyhempi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Kyllä kai Merkel tuolla "poliittisella prosessilla" tarkoittaa lähinnä Neuvostoliiton silloisen johtajan Mihail Gorbatsovin aloittamaa prosessia, joka johti sekä Berliinin muurin murtumiseen että Neuvostoliiton loppumiseen. Kuten tiedetään, Gorbatsov ei ole kovin suosittu Venäjällä tänään.

Susanna Kaukinen

U$A:n ainoa ansio on osoittaa liittovaltioiden kelvottomuus länsimaalaisellekin yleisölle.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ei kai siinä nyt mistään puhuttelusta ollut kyse. Kaksi suurta: EU ja USA sopivat hyvässä yhteisymmärryksessä asioista keskenään. McCain nyt on McCain. Rauha on ihan osapuolista kiinni. Toivottavasti se syntyy. Muuten meillä voi äkkiä olla maailmansodat I ja II v2.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Valitettavasti minun on oltava erimieltä kanssasi. USA vierastaa täysin ajatusta, että aloite tulee Euroopasta eikä heiltä. Hollandea he eivät olisi edes saaneet "puhutteluun", mutta Saksa on edelleen USA:n mielestä miehitetty maa, kun heillä on 30 000 sotilasta siellä. Rauhan syntymisen toivottavuudesta olemme samaa mieltä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Haluja siellä varmaan on ja varmaan vierastaa, mutten kokenut kyseistä neuvottelua tämän asian osalta puhutteluksi. Toisen neuvotellun asian osalta taidettiin puhutella.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Vielä yksi pointti, joka kumpusi Sinun kommentistasi. Missä nyt onkaan EU? Ei missään. Missä ovat komission puheenjohtaja Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk tai korkea ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini. Jari, valta on maiden johtajilla, ei EU:lla. Mielenkiintoinen havainto, mutta eikö olekin totta?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Niin no sitä voi ihmetellä missä ylipäätään ovat. Mutta kait tämä asia on jotenkin delegoitu Saksalle ainakin passiivisesti. Antaa nyt Saksan vetää juttu loppuun asti, ettei tule soppaa jarauha jää EUn byrokratian syövereihin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #10

Jari,
En oikein tahdo uskoa tuohon delegointiin. Kyllä Saksa ja Ranska tandemilla pitävät EU:ta otteessaan ja samalla käynnissä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #14

Mikko,

No kun parivaljakko Ranska ja Saksa ovat samaa mieltä ja Merkel on noista kahdesta kielitaitoisempi. Muutenkin EUn johtajista kielitaitoisin tähän asiaan. Venäjää osaavia taitaa olla aika vähän EU-maiden johdossa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #20

Jari,
Ehkä kuitenkin noissa entisissä kommunistimaissa, jotka nyt ovat EU:n jäseniä, johtajat puhuvat venäjää, vaikka eivät välttämättä halua. Viron presidenttiä Toomas Hendrik Ilves ei ilmeisesti puhu venäjää, mutta englantia sitäkin sujuvammin, koska se hänen äidinkielensä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #22

Mikko,

Halusivat tai eivät niin käyvät sen verran kuumana, ettei Eurooppaan ikinä tulisi rauhaa, jos he neuvottelisivat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Saksa on aivan liian suuri ja tärkeä tekijä tässä verkostossa, jotta sitä voisi käsitellä yksipuolisesti puhuttelemalla. Mutta voihan se olla Mikko Elon toiveuni, että USA 'puhuttelee' ja muut hyppäävät käskystä.

Sen sijaan, kun Putin sanoo "aselepo nyt!" tai "hyökätkää nyt!" tai "ruumiskuljetus nyt!", kapinalliset kuuntelevat Putinia herkin korvin, vaikka toisaalta, Putinin mukaan, Venäjä ei edes ole "osapuoli" sodassa. :D

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seppo Saari,
Missä ne Sinun todisteeksi ovat Venäjän osallisuudesta konfliktiin, kun niitä ei ole kukaan muukaan löytänyt mm. Lavrovin pyynnöstä huolimatta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Puhuttelihan tuo Obama toki Merkeliä koskien Kreikkaa. Eikä solidaarisuus olisi yhtään pahasta siinä asiassa.

Olisi voinut puhutella yhden toisenkin asian osalta. Pediga ja vastaavat. Miten aiotaan vähentää rasismia Euroopassa. Suomalaisten kodinturvajoukot, joilla ei ole mitään tekemistä Ruotsin ja Sveitsin kodinturvajoukkojen, jotka ovat osa armeijaa, olisivat kanssa ongelma. Mutta puolustusvoimat otti onneksi niihin jo tarpeeksi jyrkän kielteisen kannan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Summa summarum:Merkel on tehnyt hienoa työtä Ukrainan kriisin laukaisemisessa, ja muutenkin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #15

Olen samaa mieltä. Sen sijaan Putin on tehnyt luokattoman huonoa työtä kriisin laukaisemiseksi, ymmärtämättä edes Merkelin maltillisen ja hyvän työn arvoa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #36

Seppo Saari,
Huomenna näemme, kuinka pitkälle kompromisseihin Putin venyy. Ei kannata tuomita etukäteen. Kyllä Putinilla on järki tallella, vaikka jotkut lännessä sitä epäilevät. Pakotteiden ja uhkailujen edessä hän ei kuitenkaan taivu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #67

Ei kai varas venymään joudu, jos hän palauttaa rosvosaaliinsa ja joutuu vastuuseen aiheuttamistaan ruumiskasoista? Sehän on vasta vähintä, mitä hän voi tehdä, vaikkei hän edes sitä ilmeisesti ymmärtäne?
Kaikki muuthan tässä ovat koko ajan venyneet - eniten Ukrainan kansa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #67

Huomenna näemme myös, vaivautuuko Putin paikalle ollenkaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #94

Raimo,

Vaivautui. Vitkuttelu taisi olla Obamalle suunnattu mielenilmaus, johon virallisena selityksenä tullaan antamaan Egyptin matka. Toivottavasti nyt kuitenkin pääsevät rauhanomaiseen ratkaisuun.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#11
Mitä Merkel on tehnyt Ukrainan kriisin laukasemiseks. Onhan hän käynyt Moskovassa keskustelemassa. Onko kriisi senjälkeen millään tavalla rauhoittunut?

On aivan sataprosenttisen varmaa, että Venäjä on aseistanut separastisteja. Uskooko edes Mikko Elo, että separatistit taistelisivat Neuvostoliiton ajoilta heille jääneillä aseilla.

Jos Yhdysvallat ei tee mitään niin Eurooppa katselee kuinka Venäjä pikkuhiljaa nujertaa Ukrainan. Mikko Elo tietenkin katselee sitä mielissään.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #38

Mietippä järjellä vaihtoehtoja

1) Venäjä nujertaa Ukrainan
2) U$A auttaa Ukrainan ja Ukrainan sota jatkuu loputtomasti ja koko kansa pyyhkiintyy pois
3) €urostoliito saa jonkinlaisen sovinnon aikaan Ukrainasta ja tappaminen saadaan lopetettu

Totuus on, että U$A voi vaan entisestään pahentaa tilannetta, sen syytähän tämä koko sotku oikeastaan on. Suren edelleen sitä päivää, kun lentokoneet keksittiin, koska sen jälkeen länteen lähteneet äärifundamentalistit ovat häirinneet muuta maailmaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #38

Paavo,
Meistä kumpikaan ei tiedä, mistä nämä aseet ovat kotoisin. Toiseksi:en minä, eikä kukaan järkevä ihminen, nauti siitä, että jo nyt kurjassa taloustilanteessa oleva maa jatkaa sotaa omia kansalaisiaan vastaan. Aseiden toimittaminen konkurssitilassa olevalle maalle on täysin järjetöntä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #66

"Paavo,
Meistä kumpikaan ei tiedä, mistä nämä aseet ovat kotoisin."

Kyllä sinä hyvä olet väittelemään, mutta tuo mitä vastasit minulle niin siinä kyllä ylitit itsesikin.

Olli Kankaanpää

Kyllä asia nyt vaan siten, että USA tulee avustamaan Ukrainaa sotilaallisesti Saksan kannasta huolimatta. Piste. Ukraina on tietojeni mukaan vielä vapaa ja demokraattinen valtio, josta avunpyyntö on lähetetty.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olli Kankaanpää,
Kyllä. Ukraina on ainakin muodollisesti itsenäinen, mutta surkeassa tilassa. Konkurssi kolkuttelee ovella ja sota raivoaa maan sisällä. Jos huomenna syntyy sopimus, jäävät Amerikan asetin toimittamatta.

Olli Kankaanpää
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #16

Olli.
Toivottavasti Sinäkin elät toivossa, tosissaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Niin jää. Toivottavasti se rauha syntyy. Siellä on kuollut jo ihan liian paljon ihmisiä. Tämän päivän Husiksessa oli juttu siitä, että siellä on todennäköisesti kuollut moninkertainen määrä viralliseen lukumäärään verrattuna.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #17

Jari,
Julkisuudessa kerrotaan noin 5500 kuolleesta, mutta se on "vain" virallinen luku.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #19

Mikko,

Husiksessa oli siis tänään maininta, että todellinen lukumäärä voi olla 50.000. Lähteenä oli Frankfurter Allgemaine, joka olisi saanut tietoa Saksan tiedustelupalvelulta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #23

Jari,
Kaikkea voidaan epäillä. Tuo virallinen 5500 on ilmeisesti liian pieni luku, mutta 50 000 tuntuu suurelta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #28

Mikko,

Voi olla, muttei poissuljettuakaan, kun näkee kuvaa alueelta raunioineen.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #19

Voit kertoa kuolleiden määrän viidellä ja haavoittuneiden määrän viidellätoista, jos lasketaan Venäjän armeijan miestappioita.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #24

Olli,
Tuo Sinun kommenttisi osoittaa, ettei Sinua voi ottaa vakavasti. Mistä Venäjän armeijan tappioista Sinä puhut?

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #26

Kysy Venäjän sotilaiden äideiltä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #30

Olli,
"Sotilaiden äidit" on Putinin vastainen ulkomailta rahoitettu järjestö. Montako sotilasta näillä äideillä mahtaa olla Ukrainassa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #63

Juu, äidit ovat ulkomaisia agentteja.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #26

Mikko,

Husiksen luku oli siviilit ja sotilaat. Päälle viisituhattakin on liikaa, mutta viisikymmentätuhatta on ihan järkyttävän paljon liikaa.

Haglundin tämänpäiväinen oli taas hyvä (vitsi). Pitäisi kuulemma oikeuttaa kyberhyökkäykset, kun on inhimillisempää katkaista siviileiltä sähköt kuin ampua heitä ohjuksella. Enpä tiedä onko inhimillistä kiduttaa ihmisiä sähköttä. Eikä taida konventiot sallia kohdistaa iskua siviileihin. Sitä paitsi ne sähköttömät siviilit kimpaantuvat äkkiä ja tulevat päälle kuin yleinen syyttäjä. Enkä kyllä sallisi hyökkäämistä sen enempää kyberinä kuin ei-kyberinäkään. Haglundin imagolla tuo ei kyllä pelota ketään, joten ei kai tuosta haittaakaan ole. Mutta on tuo taas ulkopoliittisesti päin seiniä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #33

Jari.
Haglundin lausunnot ovat lähes järjestään päättömiä. Kyllä meillä pitäisi löytyä joku auktoriteetti, joka pystyisi hillitsemään ministeritason tyhmyyksiä. Vallasta riisuttu presidentti ei siihen pysty eikä Stubb sitä halua, koska on pitkälti samaa mieltä Haglundin kanssa.

Susanna Kaukinen

Ja tässä olet täysin väärässä. Suurvaltojen rajoilla olevat valtiot eivät koskaan ole täysin riippumattomia suurten naapureidensa edesottamuksista sanoi sitten kansainvälinen laki, jota mm. U$A ei noudata ollenkaan, mitä hyvänsä.

Elät haavemaailmassa ja haaveittesi takia olisit valmis jatkamaan Ukrainan kansan tappavaa sotaa maailman tappiin välittämättä ollenkaan ihmisuhreista, koska olet "oikeassa".

Aika herätä. Ihmisuhreilla on enemmän väliä kun sun haaveilla ja unelmilla.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

USA:n varjopresidentti Jonhn McCainin rooli on ollut Ukrainan kriisin alkuajoista lähtien hyvin näkyvä. Hän on ollut Maidanilla, mutta nähtiin myös pyörimässä Münchenin kokouksessa.

Ilmeisesti MacCainin tehtävänä onkin ollut huolehtia USAn aseteollisuuden eduista ja usuttaa republikaanien eurooppalaisia liittolaisia sotatoimien hyväksynnän kannalle.
Republikaaneille nykyisen tilanteen pitkittyminen olisi etu tulevissa presidentinvaaleissa. Näin he saisivat vaaliasekseen kaksiteräisen miekan, toinen niistä olisi suunnattu demokraatteja (lepsuilu syytökset) ja toinen Venäjää(Putinin asbergerin syndrooma syytökset) vastaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Erkki
Sinun päättelyitä tuntuu varsin johdonmukIselta. Sitä paitsi republikaanipuolueen sisällä on kova valtataistelu, jossa puolueen oikeisto näyttää pääsevän niskan päälle. McCain haluaa olla voittajien puolella.

Susanna Kaukinen

Mä en oikein tiedä mitä oikeisto tarkoittaa republikaanien sisällä. Vasemmistorepublikaanit kun kannattaa demokraattista sosialismia, niin en oikein käsitä miten voidaan jenkki-repujen kontekstissa puhua erikseen oikeasta ja vasemmasta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #50

Susanna,
Minä en ole koskaan kuullut, että republikaanit kannattaisivat sosialismia, demokraattista tai ei.

Susanna Kaukinen Vastaus kommenttiin #57

No vaikka nyt Sinn Fein:
- Irish republicanism, Democratic socialism
- 3 edustajaa europarlamentissa
<= https://en.wikipedia.org/wiki/Sinn_F%C3%A9in

Katalonia ERC:
- 2 edustajaa eurostossa
=> https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Left_of_C... (ERC)

Republican Left (Spain)
=> https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Left_%28S...
=> https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Left_%28S...

Italiassa kans joku ollu:
=> https://en.wikipedia.org/wiki/Republican_Left_%28I...

Jaa, MEND on demokraattisen sosialismin kannalla, muttei republikaani.
=> https://en.wikipedia.org/wiki/Movement_for_the_Ema...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Totta puhut. Jos Merkelin ei tarvitsisi tukeutua Obamaan, hän ei olisi matkustanut Washingtoniin. Eurooppa ei tule toimeen ilman USA:ta ja EU on valinnut USA:n liittolaisekseen.

Maailmassa on vain kaksi valtiota, jotka voivat toimia sekä kaupallisesti ja sotilaallisesti maailmanherruuden nimen alla. Kiina ja USA.

Kiina ja USA toimivat siten, että molemmat tietävät tarvitsevansa toisiaan taloudellisesti joten sotilaalliseen toisiaan vastaan suunnattuun uhoon ei ole tarvetta, poislukien Intia.

Molemmat maat saavat minkä tahansa muun maan talouden horjutettua ilman sotilaallista painostusta. Muilla mailla ei ole mitään mahdollisuutta päästä tähän ryhmää, sillä Kiina ja USA huolehtivat siitä, että sinne ei ole muita tyrkyllä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Josko kuitenkin EU on pääosin huolehtinut talouspakotteista. USA kun ei juurikaan käy kauppaa Venäjän kanssa, niin ei se paljoa horjuttamaankaan pysty. Eipä taida nykyisessä globaalissa maailmassa olla yksinvaltiaita.

Susanna Kaukinen

USA on epäonnistunut poliisivaltioksi vajumassa oleva liittovaltio, joka on tuhonnut taloutensa perustan ja mädättänyt petrodollarinsa. USA:lla ei ole enää mitään muuta vahvuutta maailmassa kuin murhanhimo.

Jos €U on liitossa tuollaisen tappajan kanssa, on parempi olla olematta liitossa €U:n kanssa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Nyt me olemme, harvinaista kyllä, varsin pitkälle samaa mieltä. Lähes kaikesta olen samaa mieltä, mutta ei Eurooppa välttämättä tarvitsisi USA:ta, jos ei Eurooppa olisi jakautunut kahtia. USA taas haluaa pitää Euroopan kahtia jakautuneena.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Eurooppa taitaisi olla aika iso suurvalta niin sotilaallisesti kuin taloudellisesti, jos se olisi yhtenäinen, mutta raaka-ainevarat ja halpa työvoima taitavat olla muualla.

Tauno Lehtonen

Olli Kankaanpää tarkoittanee sitä Venäjän armeijaa joka on marssinut Ukrainaan sivistyneesti passit taskussa. Näitä sotilaita joiden passeja Poroshenko heilutteli Mynchenissä on ollut peräti kuusi. Ollin kertoimen mukaan me saamme koko armeijan miesvahvuudeksi 30, edellyttäen, että passit on otettu kaatuneilta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kaatuneiden venäläissotilaiden äideillä saattaa olla satoja passeja, joita he eivät päässeet Müncheniin heiluttelemaan.
http://yle.fi/uutiset/aiti-venaja_uhraa_poikiaan__...
JA
http://www.terveys.org/fi/jarjesto-jo-yli-700-vena...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Voi olla, mutta silti ollaan kaukana 27.500 kaatuneesta sotilaasta. Edes Ukraina ei ole esittänyt tuollaista lukua alueella olevista sotilaista saatikka kaatuneista.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mitä mieltä Mikko olet Venäjän käynnissä olevasta sotaharjoituksesta Ukrainan tuntumassa? Normaalia toimintaa vaiko uhittelua?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo,
Ei ehkä normaalia toimintaa, mutta ei myöskään uhittelua. Liittynee huomiseen neuvotteluun ja USA:n uhkaukseen aseavusta Ukrainalle.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Onko se hyväksyttävämpi kuin vaikkapa Ämarin-Porin harjoitus?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #58

Raimo,
Eivät nämä ole yhteismitallisia. Ämari-Pori liittyy toisenlaiseen tilanteeseen. Venäjän harjoittelussa lienee kysymys huomisesta tapaamisesta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Näkymättömän käden ryhmitellessä joukkoja strategisiin kohteisiin on Alexander Stubb pyytänyt Suomen Kuvalehden entisen päätoimittaja Tapani Ruokasen kokoomuksen ehdokkaaksi. Teologian maisteri on vastannut myöntävästi.

Hankenin senioreista Hjallis Harkimo on ilmoittautunut Stubbille ryhtyen kokoomuksen ehdokkaaksi. Sen sijaan Stubbille lupautunut Anne Berner meneekin Rauhan Sana- laiselle Juha Sipilälle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Tämäkin lienee eräänlaista vaalishoppailua. Nyt vain keskustalla näyttää olevan selvästi eniten vetovoimaa, vaikka pääkaupunkiseudulla tietysti kokoomus on keskustaa vahvempi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Shoppailun voi nähdä myös analogiana Itä-Ukrainan tilanteeseen, jossa läntinen hallinto yrittää vakiinnuttaa pakkokielen asemaa itäisen itkijäkansan pannessa hanttiin.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on eilen pohdiskellut voitaisiinko myös Suomessa -oman menestymättömyyden uhallakin- alkaa nostaa niitä, joilla ei ole halua, voimaa eikä tarvetta pyrkiä julkisuuden valokeilaan. (ettei heidän tarvitsisi mennä ruotsalaisten jalkoihin pyörimään)

Kun nyt yritin googlaamalla löytää Mäkisen sanoman, joka tänä aamuna vilahti netissä, en linkkiä onnistunut löytämään.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Niin kauan kuin sota jatkuu, se jatkuu muiden kustantamana. Rauhan rahoittaminen kaatuukin sitten suomalaisten ja sakemannien niskaan. Näin veikkaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Näin on pelättävissä. Tosin Suomen johto ainakin osaksi muuttuu vaaleissa, ja voi olla, että uudet vallanpitäjät eivät ole enää länteen niin kallellaan.

Olli Kankaanpää

Voi luoja, onko tämä Venäjän valtion kanava?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Olli,
Ei tämä ole mikään Venäjän kanava. Sinun lisäkseni enemmistö kommentoijista lienee Venäjää vastaan, vaikka en niitä laskekaan. Kyllä minun blogeistani saa olla kukin mitä mieltä tahansa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Täällä monet vihaavat niin paljon Putinia että tapattaisivat vaikka kaikki ukrainalaiset kostaakseen Putinille. En vain pysty näkemään tuossa mitään logiikkaa. Useimmat näistä vihaajista näyttävät olevan vannoutuneita Naton kannattajia ja tämä taitaa olla heidän kostonsa koska Nato ei saa kannatusta Suomessa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,
Kyllä kai noin yleisellä tasolla lähes kaikki NATOn kannattajat ovat myös Venäjän vastustajia, ja Venäjän kuvitellusta pelottavuudesta johtuen juuri Natoa kannatetaankin. Ei siinä välttämättä sen enempää logiikkaa ole.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Ainakin nettikeskustelujen perusteella voi päätyä tuohon yleistykseen. Pelkoakin tuntuu olevan enemmän netissä kuin oikeassa elämässä.

Josko ei tapatettaisi mistään syystä enää niitä ukrainalaisia, vaan kannustetaan Merkeliä saamaan aikaan rauha.

Minkäköhän kaupungin Haglund on muuten aikeissa vaalien jälkeen pimentää kyberhyökkäyksellään; Pietari vai Moskova. Tai tiedä siitä vaikka juonisi yllätyshyökkäystä ja pimentää Tukholman. Jotain siltä on tainnut jo sumentua.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #81

Jari,
Kyllä Haglund on puolustusministerinä riman alitus. Aikaisemminhan puolustusministerin salkku oli kevein hallituksessa, mutta juuri Ukrainan takia salkku on saanut merkittävästi lisää painoa. Haglundin hartiat ovat liian kapeat nykyiseen tehtävään.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #84

Mikko,

Kulttuuriministeriksi tuo voisi sopia. On kait pesti saanut enemmän painoarvoa. Kyllä siinä jatkossa mielellään näkisi jonkun jämäkämmän. Eihän tuolle nyt voi puolustusmäärärahojenkaan osalta taputtaa käsiään. Vähän ehkä mennään metsään, jos Islannissa lennellään turhaan samaan aikaan, kun kotimaasta on harjoituspatruunat loppu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Luulisin, että Merkel ja Obama tapasivat kaikessa sovussa neuvotellen lähinnä Ukrainan rauhanpyrkimyste osin. Kreikastakin saattavat muutaman sanasen vaihtaa.

Merkel tuskin kuitenkaan on puhuttelussa ja tuskin Obama jyrähti Merkelille, vaikka US näin otsikossaan kirjoitti.

Angela on aivan pirun hyvä johtaja, harmi vaan kun on saksalainen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

On Obama voinut Kreikan osalta vähän jyrähtääkin, kun Venäjä on kosiskelemassa Kreikkaa. Muuten olen kyllä kanssasi samaa mieltä. Tekee kyllä nyt ihan tosissaan hyvää työtä rauhan eteen. Iso kunnia siitä hänelle ja toivotaan, että onnistuu.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Lauri,
Niinkin voidaan väittää, ettei kysymys ollut "puhuttelussa". Joka tapauksessa näyttää siltä, että Saksan "rautarouva" on saanut tarpeekseen Amerikan suorittamasta puhelimensa salakuuntelusta. Eivät amerikkalaiset voi loputtomiin nöyryyttää Saksaa vain Hitlerin ja yleensä natsien tekojen takia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Luulisin, että Merkel ja Obama tapasivat kaikessa sovussa neuvotellen lähinnä Ukrainan rauhanpyrkimyste osin. Kreikastakin saattavat muutaman sanasen vaihtaa. "

Onko tietoa mitä Kreikasta on mahdollisesti sanailtu. Ymmärtääkseni Obama eri leirissä Saksan kanssa euro-kriisin hoitamiskeinoijen suhteen. Olisiko Kreikka nousemassa Ukraina-neuvotteluissa pelinappulaksi ja ratkaisun avaimeksi? Tämä loisi vipuvoimaa Kreikalle neuvotteluissa euro-ryhmän kanssa.

Merkelille Kreikan velkahelpotukset olisi helpompi myydä omille äänestäjille, jos se on paketoitu Ukraina-kriisiin kääreisiin. Suomen kannalta tuo koplaus saattaisi olla kohtuullinen ratkaisu, sillä Kreikan velkakuormalle on tehtävä jotain. Ukraina-kriisi antaisi velkojille syyn käsitellä Kreikkaa erityistapauksena.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Minun on vaikea nähdä yhteyttä Ukrainan ja Kreikan kriisien välillä. Kyllä kriisin ratkaisu Ukrainassa perustuu aivan muihin asioihin kuin Kreikan kuralla olevaan talouteen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #92

" Minun on vaikea nähdä yhteyttä Ukrainan ja Kreikan kriisien välillä. Kyllä kriisin ratkaisu Ukrainassa perustuu aivan muihin asioihin kuin Kreikan kuralla olevaan talouteen. "

On varmasti totta ettet pysty näkemään yhteyttä. Parempi jättää se osapuolien keksittäväksi, sillä Kreikassa on suomalaistenkin rahat pelissä.

Washingtonille Ukraina kyllä passaa vallan hyvin vipuvarreksi pakottaa euroalueen päättäjät muuttamaaan kriisinhoitopolitiikkaansa ja kriisimaiden kohtelua. Onko Tsipras/Varoufakis ilmoittanut jättävänsä Venäjä-kortin nostamatta austeritystä ja velkakomissiosta eroon pyristelemiseksi. Entä jättääkö Venäjä mittaamatta hyödyn itselleen Kreikalta, joka painii talousongelmissa EU-päättäjien armoilla.

Ainoat jotka eivät halua Kreikan nousevan Ukrainan-kriisin pelimerkiksi, on Kreikkaa miehittävä troikka ja kypäräpäiset banskterit. Sen sijaan muilla osapuolilla on motiivi kunnossa keksiä se yhdistävä tekijä, joka pakottaisi euro-päättäjät käytännössä seinää vasten ja hyväksymään helpotuksia joihin eivät ilman Ukrainaa myöntyisi.

Käyttäjän AskoGabrielTuurna kuva
Asko Tuurna

Höpö höpö, myös saksalaiset salakuuntelivat: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1408243146821

Katselin uutispätkää johtajien tapaamisesta BBC:ltä ja sain kyllä toisenlaisen vaikutelman suhteesta kuin mitä Mikko Elo esittää:

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-31318112

Merkel herself said: "As to the export of arms, I have given you my opinion, but you may rest assured that no matter what we decide, the alliance between the United States and Europe will continue to stand, will continue to be solid, even though on certain issues we may not always agree."

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Asko Tuurna,
Eihän Merkel ihan diplomatiankaan vuoksi voi sanoa enempää kuin "on certain issues we may not agree". Amerikkalaiset eivät taas voi pahemmin tehda ja sanoa, kuin ovat jo tähän mennessä tehneet ja sanoneet: salakuunnellet vuosikausia Merkelin puhelinta ja sanoneet Saksan olevan " miehitetty maa", kun Saksassa on 30 000 amerikkalaista sotilasta.

Juha Kuittinen

Karuselliainesta tämä kirjoitus.

Se on sotatilanteessa ihan sama ottaako luodin ryssältä tai joltakin muulta kun vain on valmis siihen.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Eipä niitä luoteja nyt taida lännestä suomalaisten niskaan tullakkaan!

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Jouko,

Meillä on geopoliittisesti vähän hankala sijainti. Ei nyt yhtä hankala kuin Balttialla, jonka Naton tarjoama suoja perustunee vallattujen alueiden takaisinvaltaamiseen. Eli kärjistäen ensin Venäjä pommittaa ja sitten Nato. Mutta kyllä tavaraa tännekin tippuisi.

Meidän puolustuksemme rakentuu aluepuolustuksen varaan, joten takaisinvaltauksesta siinäkin tavallaan on kyse joskaan ei niin massiivisesta kuin, jos annettaisiin vihollisen ensin vallata koko maa ja sitten taistellaan se takaisin.

Tämä on ihan mielenkiintoista luettavaa aiheesta:

http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/1da21d804868e06a...

Oli kyllä iltapäivälehdissä tiivistelmänä, mutta pitkä versio on parempi.

Ihan yhtälailla sitä kuolee ampui sitten omat tai vieraat. Sitä kommentilla ilmeisesti tarkoitettiin.

Susanna Kaukinen

Työmatkalla radiossa sanoivat, että Itä-Ukrainan separatistit kiistävät tulitauon.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Obaman ajattelu on ainakin osaksi syntynyt suurlähetystön muurien sisäpuolella oltuaan diplomaatin poika samaan tapaan kuin Erkki Tuomioja, joskin Obaman äiti oli USA:n suurlähetystön tomistosihteeri Indonesiassa, Tuomiojan isä suurlähettiläs Lontoossa.

Mutta niinpä on "kutsuttu ajattelija" myös eilisen kaljagaten aiheuttanut keskustan varapuheenjohtajaksi Kirkkohallituksen tiedotusapulaisen paikalta hypähtänyt Annika Saarikko.

Mediaväen pelkäämä Ben Zyskowicz on puolestaan kärsineen juutalaisen poika.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos Obama hinkuu maailmanherruutta, niin minkälainen se olisi?

Björn Wahlroosin väitetään kirjoittavan uusimmassa kirjassaan, että kaiken pahan alku ja juuri on enemmistötyrannia, so. demokratia.

Jotenkin vaan tulee helposti verranneeksi Obaman soittoa Putinille, että pidetäänkö venäläisiä tyhminä, vähän samaan tapaan kuin perinteisesti meistä maalaisista on tuntunut Hesassa?

Savon Sanomien puolen sivun jutussa Kirkon ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäistä tituleerattiin USA:n hallinnon kehityspoliittisena neuvonantajana hänen asuessaan Washingtonissa vuoden pari luomassa suhteita Obaman hallintoon.

Ehkä tässä viedään säkillä pimeyttä Ukrainaan?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ei kai Obama venäläisiä tyhminä pidä. Jenkkien retoriikka nyt on tuollaista ylimielistä niin kuin meidän Stubbin. Onkohan Stubb nyt varautumassa pitkään oppositiokauteen, kun kiertelee nuorison parissa. Kohdeyleisö vaikuttaa olevan sen ikäistä, etteivät ihan seuraavissa tai sitä seuraavissa vaaleissa vielä äänestä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Alaikäinenkin osaa sanoa "Kalashnikov" Stubbin kysellessä pilkallisesti onko Venäjä tuottanut maailmalle yhtään mitään.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #106

Kalashnikovin kopioitahan, suomalaisia ja kiinalaisia, me täällä niiden toimintavarmuuden vuoksi käytetään, joten joku voi mennä kertomaan sen seuraavaksi niin ei tiedä lapsi, mitä uskoa. Viime ammunnoissa ammuin kiinalaisella käytöstä poistetulla/romutetulla Kalashnikovin kopiolla. Aseeseen tuli yksi toimintahäiriö/200 laukausta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #107

Putin meni Kalashnikov kainalossa Egyptiin. Mallikappale varmaan.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #108

Raimo,

Se oli ihan tyylikäs taittoperäinen malli puisilla kahvoilla ja puutukilla.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kun Eloa ja hänen kanssaveljiään lukee, niin sen kuvan saa, että vain Venäjällä on poliitikkoja, jotka ajattelevat omilla aivoillaan, jotka kuuntelevat kansan mieltä, jotka ovat rehellisiä ja kertovat asiat juuri niin kuin ne oikeasti ovat. Varsinkin Putin on tälläinen suoruuden ja rehellisyyden perikuva, joka toimii vain selkeiden tosiasioiden ja oikeudenmukaisuuden perusteella.

Läntiset poliitikot sen sijaan ovat milloin USAN, milloin EU:n, milloin jonkun muun maan marionetteja. He eivät välitä kansansa mielipiteestä, ei tunnusta tosiaioita. Puhuvat palturia ja perustavat mielipiteensä ties mihin, paikkansapitämättömiin tietoihin. Lännen poliitikoille eivät Ukrainan kansan kärsimykset mitään merkitse .

Kuinkahan tämä nyt oikein onkaan? Punaiset lasit näköjään näkevät vain toisen puolen puhtauden, vastakkaisella puolella kaikki on mustaa ja väärää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Johtuuko siitä, että Purin on lähtöjään ns.tavallinen ihmisen oloinen, lienee peräti työläistausta Pietarin kujilta. Läntisiä ovat diplomaattien ja kanslispäälliköiden poikia, kuten meillä ja tavallaan myös Obama, tuo kaukokatseinen uran suunnittelija.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Jouko,

Meillä on paljon isänmaallisia poliitikkoja, mutta sitten on niitä, jotka kumartelevat itään tai länteen ilmeisesti tavoitellakseen omaa etua. Enimmäkseen viime aikoina länteen. Toki on niitäkin, jotka pääsevät omilla ansioillaan urallaan eteenpäin. Mutta kyllä noita hännystelijöitä tuntuu edelleen riittävän. En nyt oikein usko, että Mikko enää eläkepäivillään hamuaa mitään.

Enkä olisi siitä niin varma minne suuntaan Mikko on kallellaan muuta kuin sosiaalidemokratiaan, sananvapauteen ja solidaarisuuteen. Venäjän osalta Mikko nyt vain on korostanut hyvien naapuruussuhteiden merkitystä, ulkopolitiikassa uhoamisen haittoja; demokratian osalta mallimaana taas oli Ruotsi ja valuuttapolitiikassa USA. Taitaa olla ihan kiinni lukijan laseista, miten asiaa tulkitsee.

Kauppaa me tarvitaan ihan kaikkiin ilmansuuntiin. Mielellään niin, että sitä tosiaan on kaikkiin ilmansuuntiin ja riippuvaisuus siten mahdollisimman pientä. Muuten tulee vilu ja nälkä.

Ukrainassakin näyttäisi kohta alkavan jälleenrakennus, joten ne markkinat alkavat kohta vetämään. Jos nyt suomalaiset eivät myy kauheasti sinne suoraan, niin alihankkijana saatamme olla mukana ja aina se tarjontaa vähentää, jos joku muu lähtee muille markkinoille.

Venäjällä kansa ja politiikka ovat vielä etäänpänä toisistaan kuin Suomessa.

Kyllä politiikka täälläkin on aika tavalla kähmintää. Jos lukaiset/luit Puolustusvoimien strategianlaitoksen julkaisun, johon linkitin yllä, niin siinä on kuvattu aika hyvin Naton tila Euroopassa ja turvatakuisiin liittyvät ongelmat sekä Balttian puolustamisen ongelmat.

Olen tässä odotellut sitä asiallista Natokeskustelua, josta nyt selviäisi edes minkälaiseen Natoon ajateltaisiin liittyä. Onhan noita joukkoja edelleen Euroopassa, vaan kun eivät nyt ihan hetkessä taida kyketä operoimaan yhdessä. Kyllä varmaan siihen kykenevät tosipaikan tullen olosuhteiden pakosta, mutta sitä ennen taitaa vastapuoli päästä etenemään. Nyt ollaan perustamassa kuutta komentokeskusta ko ongelman ratkaisemiseksi maihin, jotka jo aiemmin liittoutuivat keskenään Naton sisällä jonkinlaisena protestina. Mahtaako se mitään kauheasti muuttaa. Onhan noilla mailla ennestäänkin yhteistoimintaa.

Nykyinen järjestely on niin kuin ruotsalaiset sen sanoivat rusinoiden poimimista pullasta. Voidaan jatkossakin olla ruotsalaisten kanssa kimpassa, niin saadaan rusinat pullasta. Sen homman meidän läntinen naapurimme osaa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

KGB:n koulutuksen saanut ihminenhän se Putin. Sellainen koulutus varmaan takaakin kaiken rehellisyyden ja suoruuden ihmiselle!

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

KGBn kenraali. No ainakin kyvyn sotilaalliseen päätöksentekoon, joka on jokseenkin suoraa toimintaa. Ei nyt kuitenkaan hyvä asia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hän tuntee myös meidät joiden olemassaolon oikeutus perustuu oikein ajoitettuun takinkääntöön, kuten Risto EJ Penttilä on kirjoittanut.

Niinpä Putin pelasi jalkapalloa mm. arkkipiispa Vikströmin kanssa istuen makoisia rapuillallisia päälle.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Tuon voinee tiivistää: Tuntee myös poliitikot.

Toimituksen poiminnat