Poroshenkon hallinnon epäsuosio kasvaa – kansa buuasi presidentille Kiovassa

Maidanin muistotapahtumaa vietettiin viikonvaihteessa Ukrainassa.  Päätapahtuma oli luonnollisesti Kiovan Maidanilla, jossa puhui presidentti Poroshenko.  Tapahtuma sai alusta alkaen erikoisen käänteen, kun yleisö alkoi buuata ja huutaa pilkkasanoja presidentille.  Pettymys sekoittui suruun.  Kansalaisten suuret odotukset uudelta hallinnolta ovat johtaneet lähinnä kaaokseen.

 

Maidanin todelliset tapahtumat edelleen selvittämättä

 

Ukrainan hallinnon virallisen selvityksen mukaan silloisen presidentin Janukovitshin miehet olisivat ampuneet yli 50 mielenosoittajaa Maidanilla 20.2.2014.  Tämä tieto on kiistetty monilta tahoilta ja on väitetty, että mielenosoittajien ampuminen oli valtaan pyrkivien provokaatio.  Mm. saksalainen televisioyhtiö ARD julkaisi 10 minuuttisen tutkimuksen 10.4.2014, jossa se osoittaa, että tarkka-ampujat olivat sijoittuneet hotelli Ukrainan 8. ja 9. kerrokseen eivätkä he olleet Janukovitshin miehiä.  Lopullista varmuutta siitä, kuka ampui ketäkin, ei ole olemassa.

 

"Nyt vallitsee täysi kaaos"

 

Mielenkiintoista kyllä Helsingin Sanomat julkaisi eilen (22.2.2015) haastattelun, jossa länsiukrainalaisen pikkukaupungin pormestari Iryna Verestsuk arvostelee Kiovan nykyhallintoa kovin sanoin:"Mitään vallan hajautusta ei ole toteutettu, mitään uudistuksia ei ole tehty", toteaa Verestsuk tiukkaan sävyyn.  

Helsingin Sanomat oli haastatellut Verestsukia vuosi sitten tammikuussa.  "Tarkoituksena ei ollut vaihtaa vain presidenttiä, vaan muuttaa koko järjestelmä demokraattiseksi, toimivaksi ja vähemmän korruptoituneeksi", hän sanoi tuolloin.

Verestsukin mukaan valta oli korruptoitunut, mutta valta kuitenkin.  Nyt vallitsee hänen mukaansa sen sijaan täysi kaaos.

 

Ukrainan kolme ongelmaa:korruptio, korruptio ja korruptio

 

Ukrainassa valta on vaihtunut 2000-luvulla moneen kertaan.  On ollut Justshenko, Timoshenko, Janukovitsh ja nyt Poroshenko.  Mikään ei kuitenkaan muutu, vaan korruptoitunut valta jatkaa vain eri miehityksellä.

Maan talous on romahtanut, sillä länsimaista apua ei ole lupauksista huolimatta juuri tullut, mutta sen sijaan Ukraina on menettänyt tärkeimmän kauppakumppaninsa Venäjän.

Uusien vallanpitäjien aloittama korruptionvastainen taistelu on edennyt viraston perustamiseen, mutta eliitin halusta vähentää korruptiota kansalaiset eivät ole vakuuttuneita.

 

EU ja USA satsanneet väärään hevoseen?

 

Suomenkin media on hehkuttanut Kiovan uuden hallinnon puolesta.  Totta on vain muka se, mitä Ukrainan korruptoitunut johto sanoo, ja Venäjä sen sijaan valehtelee lähes kaiken.  Venäläisiä lähteitä ei edes juuri lainata, tai jos lainataan, leimataan ne propagandaksi.  

Muös Suomen poliittinen johto on sitonut itsensä monin tavoin Ukrainan virallisen johdon tukemiseen lähinnä EU:n kautta.  Pakotteet ovat pääministeri Stubbin mukaan "välttämättömiä", vaikka Suomen oma talouskin kärsii.  Mm. elintarvikevienti vienti Venäjälle väheni 71%.  Antaahan Ukrainan kriisi kuitenkin Stubbille ja kumppaneille tilaisuuden paukutella henkseleitä NATOn puolesta, kun "Venäjän uhka on niin selvä".

 

 

MikkoElo
Sosialidemokraatit Pori

Kirjoittaja on valtiopäiväneuvos ja Euroopan neuvoston kunniajäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu