MikkoElo

Kataisen ja Stubbin saldo: epäonnistumisia, työttömyyttä ja velkaa

Sosiaali ja terveyshuollon uudistus Sote kaatui lopullisesti eilen. Vähitellen voidaan tehdä saldo kuluneen vaalikauden "saavutuksista", joista ovat vastanneet Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin johtamat hallitukset.  Saldo ei ole kovin positiivinen: epäonnistumisia, työttömyyden ja velkaantumisen lisääntymistä.

 

Kuntauudistus ja sote kaatuivat

 

Kataisen hallituksen ensimmäinen suuri hanke oli kuntauudistus.  Vaalikauden alussa Katainen sanoi, että maassamme on 100 kuntaa vaalikauden lopulla nykyisten (ja silloisten) yli 300 kunnan sijaan.  Uudistusta johtamaan pantiin Kataisen luottoministeri Henna Virkkunen.  Lopputulos tiedetään: ei tullut kuntauudistusta, mutta Katainen ja Virkkunen lähtivätvätkin suurempaan kuntaan, Brysseliin.

Ehkä vielä suurempi floppi oli eilen lopullisesti kaatunut sote-uudistus, jonka avulla arvioitiin voitavan vähentää kestävyysvajetta.  Valmistelu takkuili alusta alkaen, ja viime viikot lainsäätäjä, eli eduskunta, otti myös lainvalmistelijan roolin.  Samalla heräsi jo pelko siitä, että Suomen luottoluokitus laskee.  Näin ei kuitenkaan todennäköisesti käy.

 

Leikkaukset ja veronkorotukset heikensivät ostovoimaa ja lisäsivät työttömyyttä

 

Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat tasapainoilleet leikkausten ja veronkorotusten välillä kestävyysvajeen nimissä.  Tulokset ovat olleet heikkoja: velka on vain lisääntynyt, Suomi on lamassa, ostovoima heikentynyt ja työttömiä on TEM:in mukaan 359 000.  Kun tähän lisätään ns. piilotyöttömät, lähestymme noin 500 000 työttömän määrää.  Lähes kaikki, mitä hallitus on tehnyt talouspolitiikassa, on mennyt pieleen.

 

Venäjäsuhteetkin on luotava uudelleen

 

Ei ole ulkopolitiikan onnistumisessakaan kehumista.  Suhteet Venäjään alkavat lähestyä jäätymispistettä.  Äkkiseltään en muista historiastamme pääministeriä, joka olisi kieltäytynyt tapaamasta Venäjän pääministeriä ja kieltänyt vielä omia ministereitäkään tapaamasta venäläisiä kollegoitaan.  Ei tämä ole diplomatiaa, vaan uhittelua EU:n varjossa, ja uskon, että Suomi maksaa tästä vielä kovan hinnan sekä taloudessa että politiikassa.

Näkyvissä oleva keskustajohtoinen hallitus arvioi toivottavasti uudelleen suhteemme Venäjään.  Onhan keskustalla kokeneita poliitikkoja, kuten Väyrynen, Kääriäinen, Lehtomäki jne., vaikka Juha Sipilältä ulkopolitiikan kokemusta puuttuukin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse on sosiaalidemokraattisen valtiovarainministeriön saavutuksista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikolta unohtuu, että demarit ovat toimineet tämän politiikan omavelkaisina takaajina ja toimivat edelleenkin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikko, aivan kuten Juha tuossa yllä viittaa, niin kyllähän demareilla oli vahvasti sormet tuossa hallitustyössä mukana ja hallituksen epäonnistumisissa. Miksi halusit kirjoituksessasi kokonaan unohtaa demareiden mukana olon ja vaikuttamisen kokoomuksen tavoin otsikon kysymyksissä? Työministerihän taitaa olla demari, eikös?Vaalit edessä vai?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Sirpa,
Niin paljon varmasti tiedät taloudesta, että työministeriön tehtävä on ainoastaan yrittää korjat vahinkoja, joita on jäänyt jäljelle markkinoiden toimimattomuudesta. Itse olen kyllä ollut jo pitkään sitä mieltä, ettei sosialidemokraattien tule lähteä minkään puolueen apupuolueeksi. Kyllä skdialidemokraattinen politiikkakin hämärtyy tämänlaisissa hallituksissa

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikko, olen samaa mieltä ettei demarien ajama politiikka ole yhteisverrannollinen kokoomuksen politiikkaan ja sitenpä ihmettelinkin kun Jutta Urpilainen lähti odottamaan Kataisen uutta yritystä muodostaa hallitus. Miksi ei ottanut muodostamisvastuuta itselleen heti sen jälkeen kun Katainen näytti ovea Säätytalolla? Eikö demareille kelvannut hallituksen vetovastuu vaan sen sijaan hyväksyttiin Kataisen sanelupolitiikka hyvn pitkälti, jota osoittaa Urpilaisen hädissään Kreikalta vaatimat vakuudet jotta ei aivan kokonaan olisi puolue syönyt vaalilupauksiaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #21

Juuri näin!
Jutta Urpilainen ei uskaltanut ottaa asiassa vastuuta jolloin olisi voinut ajaa KOK paitsioon.

Henry

Jouni Nordman

Demarit hirtäytyivät hallitus ohjelman, jossa leikkausta ja verojen suhde pitipitää samoina. Joka teki sen että järkevien leikkausten vasta painoksi piti negatiivisia veronkorotuksia tehdä.
Eli kyllä demarien täysin irrallaan oleva talouspolitiikka realista, on pääsyllinen nykyiseen taloustilanteeseen. Toisaalta olisi pitänyt herätä silloin, kun nähdään valtion yhtiöiden pärjäämisen vaikeus ulkona monopoli aseman suojan, jolloin näiden yhtiöiden säännönmukaisesti yt olisi pitänyt herättää, sillä jos yhtiöissä on valtiojohteisena tehotomuutta sen verran on myös muissa laitoksissa joita johdetaan samalla tavalla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ruotsi, Ruotsi, Ruotsi. Stubb-Haglundin Suomella on vain yksi turvallisuuspoliittinen ongelma: turvata ruotsin asema, ettei ryssä tule ja vie kieltä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Entisenä ruotsin ja englannin kielen opettajana minulla olisi paljon sanottavaa pakkoruotsista. Nykysysteemi on aivan järjetön: kaikki opiskelevat pakosta, vain harvat osaavat kuitenkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Suomessa on yli 40 vuotta ollut oikeistoenemmistöinen eduskunta. Demokratiassa enemmistön mukaan tehdään päätökset. Kataisen ollessa valtionvarainministerinä ja pääministerinä Suomi otti yli 40 miljardia velkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vasemmisto puolestaan peräänkuuluttaa edelleen lisää velan ottoa. Jos se olisi ollut yksin vallassa, niin varmaankin otetun velan määrä olisi tuplaantunut.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juha Kuikka,
Nyt kannattaisi rehellisesti puhua vasemmistoliiton esityksestä. Ei sekään järkevältä vaikuta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Minusta Vassuleiden Heikki Patomäen ehdotukset näyttäisivät olevan tolkullisimmasta päästä: http://heikkipatomki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1885....

Lista ei kuitenkaan liene puolueen virallinen kanta mutta Patomäki on siellä kuitenkin asemassa, josta ei ihan muille vastenmielisiä heitellä, siis mielipidevaikuttaja vahvimmasta päästä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #32

Jorma,
Patomäellä on ihan hyvä yritys, mutta selvästi liian optimistinen ja vähän uhkarohkeakin.

Tapani Lahnakoski

Kuinka paljon demarit tätä velanottoa jarruttivat?

Eiköhän tuo hallitussekoilu mennyt pelkäksi riitelyksi, kun kaikki halusivat pitää kiinni "saavutettuista eduistaan", mikä on aina ollut juuri demareille tärkeää.

Politiikassa on aina helpompi jarruttaa muutosta kuin tehdä sitä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tapani,
Velanottohan on ollut seurausta noudatetusta talouspolitiikasta mukaan lukien Eutoopan keskuspankin rahapolitiikka, joka piti vuosikaudet euron liian vahvana. Onneksi järki on sielläkin voittanut.

ulf fallenius

Kyllä demarit ollut samassa hallituksessa ja siunannut samat huonot päätökset ja varsinkin ajanut veronkorotuksia joka on suuriin syypää koko Suomi kriisiin joka johtaa katastrofiin ellei täysikäännöstä verotuksen kohdalta tehdä.Ostovoima on tärkein elementti taloudessa silloin yritykset ja sen työntekijät voi hyvin ,niin miten tällainen perusasia on voinut demareilta mennä ohi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ulf Fallenius.
En kiistä demarien osuutta nykyisen hallituksen katastrofiin, mutta pitää aina muistaa eduskunnassa oleva valtava oikeistoenemmistö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koska velan otto on nimenomaan vasemmiston ajama tapa ratkaista asioita, niin saamme panna kätemme kyynärpäitä myöten ristiin siitä, että onneksi oikeistoenemmistö on edes hiukan pystynyt velan ottoa hillitsemään. Muutoin olisimme Kreikan kanssa samassa tilanteessa jo nyt.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #13

Juha Kuikka,
En tiedä, kenen äänitorvena toimit, mutta kyllä velanotto on seurausta epäonnistuneesta talouspolitiikasta. Ostovoiman heikentäminen ei ole juuri parantanut vientiteollisuuden asemaa, mutta sen sijaan aiheuttanut työttömyyttä palveluissa. Vasta Euroopan keskuspankin herääminen heikentämään ylivarovaiseksi euroa antaa toiveita viennin elpymisestä, mutta sitäkin haittaa Venäjälle asetetut sanktiot.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #18

Mikko Elo

Miten sen nyt ottaa ? Muistan kun olet syyttänyt EKP:tä ja euroa aikaisemminkin Suomen ongelmista.

Vahva euro vaikeutti vientiä, mutta piti kuluttajien ostovoimaa yllä. Heikko euro ei ole helpottanut vientiä, mutta heikko euro rokottaa nyt rankasti suomalaisia kotitalouksia.

Koska euron kurssi on sinulle sopiva.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #30

Ilkka Varsio,
Nyt kirjoitat vasten parempaa tietoa. Kyllä Suomen vienti on jo lähtenyt vetämään ja yritysten luottamus on palautumassa. Kyllä Suomi tästä elpyy, mutta nyt tarvitaan myös ostovoiman lisäystä, ei enempää sisäistä devalvaatiota, koska euron heikentyminen on jo noin 20% puolessa vuodessa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #58

Kenen piikkiin laitamme elpymisen? Stubbin?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #60

Raimo,
Stubbilla ei ole mitään tekemistä elpymisen kanssa. Viennin vähentymisestä Venäjälle hän ei ole huolissaan kunhan vain saamme pakotteita Venäjälle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #58

Mikko Elo

Koko vuoden 2014 vienti pysyi lähes edellisvuotisella (2013)tasolla ja tuonti laski prosentin. Viennin arvo vuonna 2014 oli ennakkotietojen mukaan 55,8 miljardia euroa ja tuonnin 57,6 miljardia euroa.
Lähde:
Tulli

Hienoa tässä on se, että luvut ovat nyt tasaantuneet, mutta riemunkiljahduksia ei vielä kannata suustaan päästää.

Kansalaisten ostovoima on siis heikentynyt mainitemasi 20 % EU ulkopuolelta tuotavien ja ostettavien palveluiden osalta. Ostovoiman lisäystä lyhyellä tähtäimellä ei saada aikaan kuin verotusta laskemalla.

Tässä kysymyksessä hallituspuolueiden kesken on ollut repivää erimielisyyttä. Myös vaaleihin lähtevien puolueiden ohjelmissa on veron alentamisen puolesta puhuvia sekä veron alentamista tiukasti vastustavia mielipiteitä. Molempia mielipiteitä edustavat puolueet istuvat edelleen nykyisessä hallituksessa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #64

Ilkka Varsio,
Lievä elpyminen euron heikentymisestä johtuen oli jo nähtävissä vuoden lopun tilastoissa.

ulf fallenius

Mikko Elo väistit hyvin verokorotusongelmat.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #15

Ulf.
Eivät veronkorotukset laman oloissa toimi. Ne syövät ostovoimaa, aiheuttavat työttömyyttä ja sosiaalimenojen eivät tuota laskettuja verotuloja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Näin on, mutta silti demarit haluavat korottaa veroja laman oloissa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #25

Juha
Veronkorotuksista kuten leikkauksistakin, jotka ovat varmasti olleet väärin mitoitettuja tähän aikaan, kantavat vastuun kaikki hallituspuolueet. Siitä kai olemme yhtä mieltä, ettei jälki ole ollut kovin kaunista.

ulf fallenius Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Demokratia ei kovasti enää ollut huudossa eduskunnassakaan. Äänestyksissäkin ryhmäkuri menee yli demokratian. Hallituksessa ollaan vaikuttamassa aioihin ja sieltä voi lähteä jos se toimii kansan etuja vastaan. Vielä hetken vallassa oleva hallitus koottiin eripuraisesta porukasta kun haluttiin ohittaa äänestäjien halu muutokseen eli juuri kääntää kelkka oman maan asioiden hoitoon. Nykyhallitushan on jatkanut Saksan ja Ranskan pankkien tukemista sekä työttömyyden ja tavallisten ihmisten pahoinvoinnin lisääntymistä pahiten Kreikassa ja Espanjassa. Tietenkin myös meillä suomessa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Anita,
En tiedä, kuinka kauan olet seurannut politiikkaa. Ryhmäkuri on kuitenkin ollut sina vallassa eduskunnassa. Jokaisella puolueella on omat sääntönsä, ja niitä noudatetaan. Muuten kommenttisi on aivan asiallinen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Olemmeko joskus jo todenneet, että ryhmäkuri taitaa olla perustuslain vastainen?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #19

Raimo,
Ehkä sekin kannattaisi lähettää perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

Ei niiden pidä tutkia omassa asiassaan yhtään mitään.
Pitää perustaa perustuslakituomioistuin ja elää kuten muutkin Euroopan sivistysvaltiot.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näkökulmaisuuksia voi olla monia.

Elo. "Kataisen ja Stubbin saldo: epäonnistumisia, työttömyyttä ja velkaa."

Rehellisyyden nimissä voisi todeta. "Six-to-four pack saldo: epäonnistumista, työttömyyttä ja velkaa."
TAI
Mr. X. "Urpilaisen ja Rinteen saldo: epäonnistumista (Katainen), työttömyyttä (Ihalainen) ja velkaa (Urpilainen)."
jne.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Seppo Saari,
Voihan asioita sanoa monella tavalla. Kyllä pääministeri kuitenkin kantaa suurimman vastuun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Saari kirjoitti: ""Urpilaisen ja Rinteen saldo: epäonnistumista (Katainen), työttömyyttä (Ihalainen) ja velkaa (Urpilainen).""

Muuten totta mutta työministeri ei ole vastussa työttömyydestä vaan toimista joilla ensikädessä sitä yritetään hoitaa. Työttömyyden aiheuttavat muut ja työministeri yrittää johtaa jälkien siivoamista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Juuri noin se menee. Talouspolitiikka vaikuttaa yhdessä Euoroopan keskuspankin rahapolitiikan kanssa eniten työllisyyteen. Työministeriö siivoaa jälkiä, kuten sanot

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #29

Mikko Elo

Miten se työministeriö siivoaa jälkiä ? Suuren irtisanomisuutisen kohdatessa jotain paikkakuntaa työministeri käy kahvilla tehtaan pihalla. Sitten hallitus julistaa alueen erityisalueeksi ja lyö sinne pari miljoonaa rahaa. Eikös se ole roskan piilottamista maton alle ?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #44

Ilkka Varsio,
Kyllä työministeriön "siivousalue" on aika suuri. Kaikki TE-toimistot ovat senkaltaisia, nuoristskuu ja muut erityistoimenpiteet.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Onko demarit olleet pelkkiä perässäkulkijoita? Tehneet sen mitä kokoomus määrää? Jos noin on, niin turhaan ovat silloin hallituksessa olleet. Vastuu on koko hallituksen, ei pelkästään kokoomuksen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko Viitala,
Totta kai vastuu on koko hallituksen, mutta päähallituspuolue kantaa päävastuun vahvasti oikeistolaisessa eduskunnassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liian vasemmistolainen talouspolitiikka on aiheuttanut kuvailemasi ongelmat, joten oikeistolaista eduskuntaa saamme kiittää siitä, että asiat eivät ole vielä huonommalla tolalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #31

Kuikka, aina kun kokoomus on ollut hallituksessa valtiontalous on ajettu kuralle, näin oli 60-luvun alussa, talouden korjasi vasemmisto enemmistöinen eduskunta -66 R.Pasion ja M.koiviston johdolla. Ahon porvarihallituksen jäljet korjasi P.Lipposen hallitus ja nyt Vanhasen-Kataisen hallitukse holtitonta velanottoa on yritetty paikata budjettia sopeuttamalla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #35

Arto,
Johtopäätös, että valtiontalous on ajettu kuralle Kokoomuksen ollessa hallituksessa on oikea. Lipposen hallituksen leikkaukset toivat mukanaan sosiaalista eriarvoisuutta ja mm. leipäjonot. Toki talouskin korjattiin, mutta kansalaisten näkökulmasta kovalla kädellä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Onko sillä nyt edes niin väliä kenen vika. Suurin ongelma varmaan on ollut viimeiset neljä vuotta eripurainen ja riemunkirjava hallitus, joka ei ole isoissa asioissa saanut juuri mitään aikaan.

Mutta eteenpäin tarvitsisi mennä ja työllisyys tulisi ehdottomasti nostaa 1. kysymykseksi. Velka lyhenee vain sillä, että ihmiset työllistyvät.

Hyvä se on ylläpitää välejä naapurin kanssa ja keskusteluyhteydet auki, muttei se talouteen nyt ja tässä kyllä vaikuta. Pakotteet jatkuu niin kauan kuin jatkuu ja ruplan kurssi pysyy heikkona. Se aiheuttaa tiettyä epävarmuutta eikä investointipäätöksiäkään ole järkevää tehdä tässä epävarmassa tilanteessa. Mutta se ratkeaa aikanaan, kun sotilaallinen toiminta on lakannut.

Listasit toki hyviä ehdokkaita ulkoasioita hoitamaan. Ihan riittää sekin, että luovutaan tästä nykyisestä lapsellisesta uhoamisesta ja keskustellaan asioista naapurin kanssa, niin kuin presidenttimme on tehnyt eli aikuismaisen jämäkästi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vuorijoki kirjoitti: "Onko sillä nyt edes niin väliä kenen vika. "

On sillä ainakin sen verran väliä, että jos tiedämme kuka, miten ja miksi on syyllinen ja väärässä, me voisimme ehkä mahdollisesti jotain oppia ja toimia jatkossa fiksummin. Jos emme sitä tiedä niin menemme samaan halpaan uudestaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Me tiedämme notuleista missä olemme Kataisen/Stubbin hallitusten aikaansaannosten jälkeen. Sitä emme voi tietää, missä olisimme, jos Katainen olisi heittänyt pyyhkeen kehään heti hallitusneuvotteluissa ja muodostajaksi/pääministeriksi olisi tullut Urpilainen tai Soini. Olisimmeko syvemmällä suossa vai komiasti päät pinnalla ja luottoluokittajilta jo A:t loppuneet?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Kontrafaktuaalinen historiankirjoitus on sillee iloinen asia, että voimme kukin ihan itse kuvitella miten olisi käynyt. Se ei kuitenkaan ole kovin hedelmällistä mutta hauskaa etenkin oluttuopukaisen tai viinilasillisen yli.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #37

Raimo,
Yksilöillä, varsinkin puheenjohtajilla, on suuri merkitys politiikassa, mutta kyllä politiikka on joukkuepeliä, jota harjoitetaan puolueiden kautta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Eihän meidän tarvitse tietää kenen vika, vaan mitä tehtiin väärin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Kyllä minä varoisin tyyppejä jotka kerta toisensa jälkeen tekee samoja mokia.

Isävainaani opetti minua teinitumpelona, että ensimmäinen hölmöilykerta on uteliaisuutta, toinen kerta samalla tavalla huonoa muistia mutta kolmas kerta tyhmyyttä. Jonka jälkeen hän kyseli josko hänellä mahtaa olla tymiä lapsia; ei ollut. Näin valtiontalouden mittakaavassa antaisin myös äänestäjille mahdollisuuten varoa tumpeloita.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #47

Näin pienessä valtakunnassa vähän jokainen on jo ehtinyt tumpeloitua.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #47

Jorma,
Ongelma tumpeloiden välittämisessä on se, etteivät äänestäjät aina valitse osaavimpia edustajia. Sosiaalisuus esim. näyttää usein olevan arvostetumpi kuin osaaminen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Tarvitsisimme toisaalta tiedotusvälineiden ja toisaalta politiikan lukutaitoa niin, että osaisimme kaivautua sosiaalisen osaamisen läpi pihviin. Toisaalta sosiaalisella osaamisellakin on paikkansa viestin perille saamisessa, kunhan se vain olisi se oikea (lue: minun mieleni mukainen).

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #63

Politiikka on vähän kuin uskonto. Kun on löytänyt oman lahkonsa, sen sanomaa uskoo sen kummemmin kyseenalaistamatta tai suodattamatta. Muut ovat vääräuskoisia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #65

Raimo,
Se juttu lienee siinä, että pääset ainakin jotenkin vaikuttamaan oman puolueesi, eli "lahkosi" politiikkaan. Jotkutenemmän kuin toiset.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Kyllä sillä on väliä, kenen vika on. Silloin kansa voi paremmin vaaleissa valita edustajansa. Muuten, kyllä suuri syntinen koko euroalueen kehityksessä on ollut Euroopan keskuspankki, joka nyt onneksi vihdoin viimein on löysännyt rahapolitiikkaansa ja saanut aikaan euron heikennyksen. Ei sisäinen devalvaatio, eli palkan-ja eläkkeensaajien ostovoiman heikentäminen ole auttanut vientiä, mutta lisännyt työttömyyttä palveluissa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Kyllähän se selviää sitäkin kautta, että mietitään, mitä meni väärin, mitä kannattaisi tehdä ja minkälaista politiikkaa mikäkin puolue ajaa/on ajanut. Sitten voi miettiä henkilövalintoja ja koittaa äänestää päätöksentekoon kykeneviä henkilöitä eikä tumpeloita, julkkiksia tms.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #55

Onko suljettu pois, että julkkis voisi olla pätevä?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #57

Rippuu siitä, mitä julkkis on elämänsä aikana tehnyt. Tarkoitin kyllä puolueiden listoilleen haalimia julkkisehdokkaita, jotka eivät ole tehneet juuri mitään eduskunnan työhön liittyvää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #61

Jari,
Kyllä minunkin aikanani oli eduskunnassa hyviä juoksijoita, TV:stä tuttuja, missejä ja laulajia. Useat heistä olivat kyllä lähinnä laulukuorossa. Tanja Karpela sentään pääsi ministeriksi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #67

Eiköhän ne julkisuuden henkilöt ole valjastettu vain puolueelle ääniä keräämään. Jos siinä sivussa sitten saavat niin paljon ääniä, että avautuu paikka eduskunnassa ja vetävät mukanaan jonkun muunkin, niin minkäs sille sitten mahtaa. Siellä sitten viihtyvät mikkoalatalot ja velttovirtaset kuin kotonaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #70

Raimo,
Näin se menee. Kyllä jotkut näistä julkisuuden kautta kansanedustajiksi tulleista nousevat varsin korkealle myös politiikassa. Mainittakoon nyt vaikka Siikaisten seiväsmies Antti Kalliomäki. Antti, tuo harmaa pantteri, oli ministerinä monessa hallituksessa. Nyt on kyllä taas hävinnyt kuin tuhka tuuleen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomen vientiteollisuus on siinä tilassa, vaikkka hallituksessa olisi ollut mitkä puolueet tahansa BKT olisi saman kaltainen. Suomen vientiteollisuus on ehkä historiansa suurimman murroksen edessä, vähän samaa, kun NL:n romahdusesta johtuva idänkaupan pysähtyminen, nyt vaan ei ole Nokian kaltaista "paikkaaja" näköpiirissä. Ehkä suurin uhka talouden toipumiselle on kuitenkin henkinen lama jossa Suomessa kieriskellään jos usko oman tekemiseen loppuu, silloin loppuu kaikki, olisiko jatkuvan marinan ajalle saatava stoppi.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

No, miksei hallitus ole toimillaan edistänyt vientiä. Kyllä uudet markkinat aukeavat parhaiten käyntikortilla, jossa on Suomen leijonan kuva.

Tuota rakennemuutos pölinää ja Nokia-juttua ovat kyllä jaksaneet paasata. Se on yhtä roskaa. Miksei sitten ole edistetty asioita niin, että meillä olisi Nokian korvaaja. Jos hallitus ei tee muuta kuin marisee, niin ei kai kansaltakaan voi odottaa mitään muuta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Pääosin yhdyn kommenttiisi. Höpinä rakennemuutoksesta on turhaa. Kyllä yritykset itse markkinataloudessa joutuvat sopeuttamaan toimintansa ja tekemään rakennemuutoksia.
Kuitenkin ylivahva euro on ollut todellinen jarru Suomen viennistä riippuvaisen talouden elpymisessä.. Onneksi tuo tilanne on korjaantumassa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #52

Mikko,

Kyllähän yritykset sopeutuvat markkinataloudessa koko ajan. Ei kai kukaan jää kovin pitkäksi aikaa odottelemaan asiakkaita, joita ei ole, vaan suuntautuu muille markkinoille. Jos ei, niin nurin se firma menee.

Toivotaan, että EKP:n/euroalueen linjamuutos on pysyvä. Siihen Suomen tulisi pyrkiä vaikuttamaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #62

Jari,
Juuri näin se menee. Yritykset tekevät ne rakennemuutokset, jotka ovat tarpeellisia. Yhteiskunnan tehtävä on tukea tasapainoista talouskehitystä sopivalla talous-ja rahapolitiikalla.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #66

Mikko,

Niinhän se on.

Eikä politiikkaa kannata sotkea kaupankäyntiin. Ostetaan sieltä mistä kannattaa ostaa ja myydään sinne minne kannattaa myydä. Ei se sen kummempaa ole. Poliitikkojen rooli on pitää ovet auki kaikkiin suuntiin. Venäläinen saattaa ilmaista asian, että politiikka on talouden likainen huora. Niinhän se onkin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #62

Jari,
Tämän päivän tiedot kertovat, että euron arvioidaan heikkenevän tasolle: euro=dollari! eli vielä 10 prosentin heikennys. En pidä sitä huonona. Näin vältetään deflaatio, ja vienti saa todella vauhtia. Myös ostovoimasta on pidettävä huolta palkankorotuksilla ja eläkeläisten indeksitarkistuksilla.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #72

Mikko,

Se ja valtion lainojen korkojen negatiivisuus ovat olleet hyviä uutisia viimeaikoina.

Ostovoima on tärkeä asia kotimarkkinoilla toimiville yrityksille.

Vielä jos ihmiset avaisivat silmänsä muullekin kuin etusivun vaalimainoksille, jossa on kylttinä Kreikka... ja työ, niin eiköhän se siitä. Siinä on varmaan käynyt painovirhe. Minä ainakin olen sitä mieltä, että ko puolueen mainoksessa kuuluisi olla tienviittana Kreikka... ja työttömyys.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #74

Jari,
Euro heikkenee juuri nyt vauhdilla. Nyt ollaan jo tasolla euro=1,08 dollaria. Tässä tilanteessa öljyn halpeneminen markkinoilla on hyvä asia, koska euron heikentyminen nostaa öljyn hintaa Suomessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #72

Mikko Elo

Mitäpä jos se palkankorotusten hyöty häviääkin vientiyritysten kilpailukyvyn heikkenemisen, vaikka euron arvo laskee.

Euron arvo laskee nimittäin kaikissa euroopan maissa joissa on euro käytössä ja jotka vievät samoja tuotteita kuin me Suomesta samoille markkinoille.

Siis me kilpaillaan kaikkien eurovaluuttamaiden kanssa. Euron arvon lasku ei ole meille mikään etu. Se on etu kaikille euromaille.

Silloin meillä täytyy olla kilpailukykyisemmät kustannukset kilpailijoihin verrattuna. Palkankorotukset eivät tätä tavoitetta tue.

Tällöin palkansaajien ansiotuloveron alentaminen on oikea ratkaisu ostovoiman lisäämiseen.

Monesti unohdetaan jo lähtökohtaisesti Suomen n. 10 % korkeammat logistiikkakustannukset sijaintimme takia.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #77

Ilkka,

Juu, jos koko saatu kilpailukyky "ulosmitataan" palkankorotuksilla, niin sitten ollaan ongelmissa. Tuottavuus ja palkat eivät ihan taida olla suoraan verrannollisia keskenään. Taitaa olla niin, että pienet tuloerot lisäävät työn tuottavuutta. Tuottavuus on muutenkin paljon muuta kuin pelkkä halpa työvoima.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #77

Ilkka Varsio,
Kyllä meillä on aivan oma vientipaljettimme: konepajatuotteita, paperia, laivoja jne. Paljon myös investointituotteita. Kyllä Suomen vientiteollisuus on jo nyt saanut yli 20 prosentin edun, jota ei mikään onneton sisäinen devalvaatio korvaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #81

Mikko Elo

Otin tässä pari linkkiä risteilytelakoihin. 2015 uudisrakennuksia, yksi Turusta. Hienoja kuvia. Yksi tabu on, että vain Suomessa osataan tehdä laivoja. muualla tehdään hienompia ja isompia. Tietysti on hyvä, että sakasalainen Metyer perheyhtiö osti Turun telakan.

http://www.aftonbladet.se/resa/kryssningar/article...

http://www.aftonbladet.se/resa/kryssningar/article...

Konepajateollisuudesta en viitsinyt vertailua hakea, koska meidän konepajamme ovat keskimääräistä tasoa lukuunottamatta Konetta ja Wärtsilää. Niidenkin tuotannosta vain murto osa on Suomessa. Brändit ovat tosi vahvoja joita on voitu kehittää ilman valtion ohjausta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #77

Ilkka Varsio,
Nyt on vaarallista luvata verohelpotuksia muuta kuin pieni-ja keskituloisille. Onko meillä huolta kestävyysvajeesta vai ei?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #82

Mikko Elo

Niin. Esittämistäsi palkankorotuksista hyötyvät vain ne joilla on työpaikka. Verohelpotuksista hyötyvät kaikki myös eläkeläiset, työttömät ja sosiaaliturvan varassa elävät.

Kaikkien ostovoima kasvaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #90

Ilkka Varsio.
Olen sanonut, että pieni-ja keskituloisten verohelpotukset ovat järkeviä kotimaisen kysynmän kannalta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #93

Mikko,

Sen voisi rahoittaa sillä esilletuomallasi könttäverolla isoille kv-konserneille. Maksavat sen jälkeen suunnillen saman verran yhteisöveroa kuin muut. Ehkä hieman enemmän, mutta on maksukykykin parempi kuin pienemmillä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Sinä unohdat kokonaan taas Euroopan keskuspankin tähänastisen avuttoman politiikan, mikä on pitänyt euron ylivahvana. Onneksi nyt sentään sielläkin (EKP:ssä) on järki voittanut. Suomen viennin näkymät alkavat olla hyvät.

Elias Söderlund

Eikö kysymys ole loppujen lopuksi rahapolitiikasta, joka ei ole poliitikkojen päätettävävnä. Aivan sama mikä puolue hallituksessa, Erkki Liikanen sen teille kertoisi jos haluaisi tai viitsisi. Poliitikot ovat pankkien edessä voimattomia niin kuin ovat ilmeisesti valtiotkin. Jättäessä rahapolitiikan keskuspankkien hoitoon sillä ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Oletko kokoomuslainen,demari,vasuri sillä ei ole väliä pääsemme samaan lopputulokseen vain eri reittejä. EKP noudattaa FED:in mallia Q&E, jossa rahat pumpataan bitti maailmaan ja jätetään pelureiden kerättäväksi reaalitalouteen toimet eivät vaikuta. Vaan luovat osalle ihmisiä ihantellisen tilanteen tehdä voittoa ja omaisuutta, keskiluokan ja tietenkin köyhien vain menettäessä ostovoimaansa jotkut kutsuuvat omaisuuden siirroksi. Eiköhän ole itsenäistenvaltioden vapaus jo printti koneiden omistajille siirtynyt. Vaputta ei takaisin samoista valtarakenteista saa, sillä insituutiot suojelevat itseään väittämällä olevansa tarpeellisia. Poliitikot valehtelevat sillä muuten poliitikkojen ura on ohi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Elias,
Osaksi olet oikeassa. Kyllä suurin syntipukki koko euroalueen heikkouteen on Euroopan keskuspankki, joka on politiikallaan pitänyt euron ylivahvana.
Nyt EKP on herännyt todellisuuteen ja päättänyt lisätä rahan määrää. Kyllä euron heikkenemisestä hyötyvät kaikki, myös Suomi ja suomalaiset viennin elpymisen kautta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, keskustan kokeneet politiikot, Väyrynen, Kääriäinen, Lehtomäki. Jos joku näistä nimitettäisiin ulkoministeriksi niin paluu suomettumisen aikaan olisi tosiasia ja paluu Venäjän vaikutuspiiriin, ihmettelen mitkä tahot sitä haluavat, kun sieltä "syleilystä" kerran irti päästiin miksi palata sinne takaisin, ainakaan vapaa-ehtoisesti.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Tuskinpa. Vienti suuntautuu nykyisin pääosin länteen. Ei se itään käänny, oli ulkoministerinä kuka tahansa. Mutta voisi auttaa siihen, että meillä pysyisi kaikki ilmansuunnat auki.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Ensinnäkin minulla on se kuva, ettei suomalaisten enemmistö enää kannata EU:n jäsenyyttä nykymuodossa. Erityisesti EU:n yhteinen ulkopolitiikka ei miellytä kansaa, vaikka se miellyttää ehkä eliittiä. Sama koskee Natoa. Väitän, että Siomen kansan enemmistö haluaa hyvät suhteet naapureihin, myös Venäjään. Liittoutumattomuus ulko-ja turvallisuuspolitiikassa sopii Suomelle hyvin.
Stubbin jälkeen me tarvitsemme pääministerin, joka ei ole etujoukoissa vaatimassa Venäjälle pakotteita aiheuttaen kärsimyksiä Suomen kansalle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikko Elo,

Katse nyt tulevaisuuteen ja lähestyviin eduskuntavaaleihin !

Onnetonta on tietysti se, että mitään uusia muutosvoimia ei ole näkyvissä puhumattakaan merkeistä, että vanhat valtapuolueet näyttäisivät minkäänlaista todellista katumusta Suomen rehellistä kansaa kyykyttävistä teoistaan.

Vain Suomea sotilaallisesti uhkaava Venäjä pitää enää herravihaisen kansamme koossa , etenkin kun useimmat suomalaiset haluavat pysyä ypöyksin ilman muiden valtioiden tai puolustusliittojen turvaa idän ikiaikaisen imperialismin fasisiminvastaisena lännen linnakkeena.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Toivonen,
Luulen, että tulevissa eduskuntavaaleissa muutokset tulevat olemaan yllättävän suuria. Kokoomus häviää,ja keskusta voittaa eniten. Muutoksia tulee myös politiikkaan. Stubbin tilalle nousee pääministeri, joka ei ole eturivissä vaatimassa Suomelle haitallisia sanktioita ja on muutenkin kiinnostunut taloudesta.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Yhdessä eri puolueiden kanssa politiikassa saadaan aikaan jotakin tai ei saada. Nyt epäonnistumisten määrä tällä hallituskaudella koko hallituksella on ollut todella mittava.
Talouspolitiikan kaikki kärkitavoitteet ovat huvenneet olemattomiin.

Poliitikoilla ei tässä taloustilanteessa ole uutta jaettavaa äänestäjilleen. Talous ei kasva ja vienti ei vedä. Tästä nämä poliittiset ongelmat sitten suurimmalta osilta johtuvatkin.
Vaalit tulevat ja menevät ja toivon, että maahan saadaan vaalien jälkeen toimeenpanohallitus, mikä laittaa maan asiat kuntoon vähitellen seuraavan vaalikauden aikana. Soteuudistus on saatava aikaan ja työttömyyttä on saatava merkittävästi vähemmäksi. Tässä niitä haasteita riittääkiin tulevalle hallitukselle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raiko,
Samaan suuntaan kulkevat ajatuksemme. Kyllä vienti nyt alkaa vetää, kun euron arvo on tullut alas kilpailukykyiselle tasolle. Myös kotimaisesta ostovoimasta on pidettävä huolta ja siihen viennin elpyminen antaa hyvät edellytykset.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Vienti ei ala vetää ilman kysyntää. Euroopassa ainoa toimiala joka kehittyy ja josta tulee valtavat voitot on finanssisektori. Investointikysyntä tulee perässä, mutta vasta 2-3 vuoden viiveellä.

Yllätyksenä voi monelle tulla, että Kiinan, Intian ja USA:n kasvussa on jo hyytymisen merkkejä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka Varsio,
Kyllä euron heikentyminen panee vauhtia koko euroalueen talouteen. Kiinasta, Intiasta ja USA:sta Sinulla on tarkoituksella? Liian pessimistinen näkemys.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Kiinan talouskasvu voi jäädä tänä vuonna maan hallituksen 7,5 prosentin tavoitetta pienemmäksi, arvioi Maailmanpankki talouslehti Financial Timesin mukaan.

Maailmanpankin mukaan kasvu hidastuu myös muissa Aasian kehittyvissä talouksissa.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/10/0...

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/kiina+laski+...

Kiinan talouskasvu on osoittanut hidastumisen merkkejä viime aikoina ja maan inflaatio on laskenut lähelle nollaa.

Intia: hitainta kasvua vuosikymmeneen

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ilkka,

Pitäisikö tuon jotenkin olla huono uutinen Suomen kannalta: Kiina satsaa kestävään kehitykseen ja se pudottaa kasvuennustetta 0,3 prosenttiyksikköä.

Kestävä kehitys = greentech, jossa Suomi on hyvä ja
Jos Kiina panostaa ympäristöön, mikä nostaa tuotantokustannuksia Kiinassa, niin eiköhän sekin liene hyvä asia meidän kansantalouden kannalta.

Kiinalaisiin arvopapereihin se tietenkin vaikuttaa negatiivisesti. Se noiden kahden julkaisun sanoma oli.

Keijo Räävi

Demarit tekivät pahan mokan kun lähtivät Kataisen kauhukabinettiin. Suomelle olisi ollut paljon parempi jos Urpilainen ja Soini olisivat muodostaneet hallituksen.

SDP käy eloonjäämistaitelua koska gallupit näyttävät surkeita lukuja siihen nähden mitä demariliikkeeltä voisi odottaa ja aika pitkälle syy löytyy Urpilaisen hallitusratkaisusta.

Kevään vaaleissa on mahdollisuus oikaista tuo moka mutta demareiden kannalta lopputulos voi hyvinkin olla oppositioon joutuminen ja oikeastaan sinne SDP kuuluukin.

Heikki Tala

Katainen-Stubb hallituksen ainoa saavutus 4 vuoden hallituskaudella oli kansalliskielistrategian laatiminen.

Strategian tärkein virke on tämä: "Entistä kielteisempiä asenteita esiintyy myös ruotsin kieltä ja Suomen kaksikielisyyttä kohtaan."

Åbo akademin ym. tutkimus 2014 kertoo tuon selkokielellä; 74 % suomalaisista haluaa pakkoruotsista eroon.

Valtion velan taittamiseen on oiva keino - keinotekoisen virallisen kaksikielisyyden poistaminen.

Toimituksen poiminnat