MikkoElo

Suomen itsenäisyys uhattuna - ulkopolitiikan johto Brysselille?

 

Paasikiven mukaan, jos joku politiikan alue voi olla rempallaan, olkoon se sitten sisäpolitiikka. Itsenäinen ulkopolitiikka onkin ollut Suomen itsenäisyyden tae.  Eikä maailma ole muuttunut miksikään.  Suomi on edelleen maantieteellisesti samassa asemassa kuin Paasikiven aikana: Venäjän naapuri ja yhteistä rajaa 1300 kilometriä.

Kuitenkin tämän hetken merkittävimpien puolueiden johtajat ovat valmiita luovuttamaan tämän ulkopolitiikkamme kulmakiven, eli Venäjä-suhteet, Brysselille.  Kokoomus Stubbin johdolla on odotetusti kaikkein jyrkin, mutta myös keskusta, RKP, kristilliset, vihreät ja demarit ovat sitä mieltä, että  Venäjä-politiikkaa on mielekästä harjoittaa Brysselin kautta. (Helsingin Sanomat 18.3.2015).

 

EU:n ulkopolitiikkaa johtaa Merkel, ei Bryssel

 

Minskin rauhanneuvottelut osoittivat selvästi, ettei Bryssel johda EU:n ulkopolitiikkaa, vaan sitä johtaa Saksan liittokansleri Merkel apunaan Ranskan presidentti Hollande.  Ehkä on hyvä näin, sillä EU:n "presidentti" Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, puolalainen Donald Tusk on yksi pahimmista Brysselin sotahaukoista. 

Joitakin päiviä sitten kuudelle eurooppalaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa Tusk sanoi, ettei Venäjän-vastaisia pakotteita saa lieventää ennen, kuin koko Minskin suunnitelma on toteutettu.

 

EU hajoamassa pakotteisiin?

 

EU:ssa on yhä selvemmin nähtävissä repeämistä pakotteiden suhteen.  The Guardian-lehden mukaan heinäkuussa umpeutuvia pakotteita haluavat lieventää ainakin Unkari, Italia, Kreikka, Slovakia, Itävalta, ja Tšekki.  Pakotteiden uusimiseen tarvitaan kaikkien EU-maiden yksimielisyyttä.

 

Suomen ulkopolitiikka "baltistunut" Stubbin johdolla

 

On itsestään selvää, että Suomen kansallinen etu vaatisi pakotteiden mahdollisimman nopeaa lieventämistä.  Venäjän  vientimme oli vielä vuonna 2013 noin 10 prosenttia koko viennistämme.  Nyt se uhkaa pudota puoleen pakotteiden vaikutuksesta.  Stubbin johtama hallitus ei ole kuitenkaan näyttänyt välittävän kansalaisten hyvinvoinnista.  Tärkeintä on se, että saa arvostella Venäjää sydämensä kyllyydestä.  Tässä suhteessa Stubb on tullut täysin Baltian maiden linjalle.

Minusta on myös huolestuttavaa, että todennäköinen uusi pääministeri Juha Sipilä (keskusta) näyttää olevan hyvin lähellä Stubbin ulkopoliittista ajattelua.  Jotenkin ymmärtää sen, ettei ulkopolitiikassa kokematon Sipilä halua profiloitua vastavirran kulkijaksi, ja onneksi keskustalla on laajaa ulkopolitiikan osaamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Tulosten perusteella kannattaa Suomen johtaminen ulkoistaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka,
Tuloksista olemme samaa mieltä. Eikö sittenkin olisi parempi vaihtaa EU-politiikan vetäjä, eli pääministeri. Se vaikuttaa jopa todennäköiseltä, mutta valitettavasti Sipilä vaikuttaa kovin varovaisesta, jotta voisimme olla varmoja linjan muutoksesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vai onko Suomen ulkopolitiikka "puolalaistumassa" presidentti Niinistön johdolla? Niinistö matkustaa 30.3. viralliselle valtiovierailulle Puolaan.

Venäjä painostaa sotilaallisilla toimenpiteillään EU:n huomenna alkavaa huippukokousta, sanoo Puolan pääministeri Eva Kopacz.

http://www.rferl.org/content/russia--strategic-bom...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni,
Puola on EU:n sotahaukkoja, joten pääministerin muutos ei ole muuttanut Puolan linjaa. En tiedä, mitä neuvoja Niinistö haluaa hakea. Vaikea nähdä mitään, mikä auttaisi Suomea.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kun katsoo Puolan historiaa niin on varsin ymmärettävää, etteivät puolalaiset kauheasti venäläisistä tykkää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #8

Ville,
Tuo on totta, ja sama koskee Baltian maita, mutta Suomen tie on ollut ja on eri kuin Baltian tai Puolan tie.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #12

#12
Suomen tie oli Neuvostoliiton aikana onnekkaampi siksi, kun Neuvostoliitolla oli Baltian maat ja koko itäinen Itämeren rannikko hallinnassa.

Nyt Baltian maat ja Itämeren itäinen rannikko Kalingratin aluetta lukuunottamatta Natomaiden hallussa.

Suomen asema on nyt aivan erilainen sanoisin, että hyvin uhattu sillä Venäjä tarvitsee vapaan pääsyn Itämerelle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #15

Paavo,
Sinä et noista peloistaan näytä pääsevän eroon. Kerro nyt konkreettisesti, miten Venäjä uhkaa Suomea.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #16

Niin, eihän Venäjä tällä hetkellä ole uhkana, mutta jos Naton ja Venäjän välit nykyisestä huononevat niin uhka voi tulla hyvin nopeasta. Sillä ei olisi mitään merkitystä vaikka Suomen ja Venäjän väliset suhteet olisivat hyvin lämpöiset. Geopoliittinen asetelma ratkaisee.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #18

Paavo,
Ei Venäjä hyökkää Suomeen, se on selvää, jos lopetamme tämän uhoamisen. Stubbin ja Haglundin tapainen uhoaminen on suuri vaara Suomelle. Ehkä he eivät ole oikein tajunneet asemaansa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #24

Raimo,
Ei nyt kannata heittäytyä tyhmäksi. Kyllä hyviin tapoihin diplomatiassa kuuluu, että keskustellaan naapurimaan kollegojen kanssa. Sehän on suomalaisilta ministereiltä nyt kiellettyä. Ei EU:lla ole todellisuudessa mitään yhteistä ulkopolitiikkaa. Koska me suomalaiset heräämme todellisuuteen?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #26

Ahaa, sekö on meidän puoleltamme sodanlietsontaa? Voisimmehan me lähettää sinne jonkun lapsiasiamiehen neuvomaan katulapsiongelmissa, jos se visiteeraamisesta on kiinni.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #27

Raimo,
Kyllähän päivän tapahtumiin Ylellä ja Hesarissa kuuluu ainakin pari kielteistä juttua Venäjästä. Jos ei muuta, niin kulkukoirista. Ehkä kissatkin saavat vielä osansa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #24

Mikko
Et nähtävästi lukenut tarkoin minun viestiäni,

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No, parin kuukauden kuluttua Suomen ulkopolitiikka saa uuden suunnan, kun emeritusulkoministeri Paavo Väyrynen astuu remmiin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo,
Väyrynen on paljon mainettaan parempi, todellinen ulkopolitiikan osaaja. Toivottavasti Sipilä osa kuunnella Väyrystä, Kääriäistä, Lehtomäkeä ja Pekkarista. Rehn on Brysselin linjoilla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Onko mainettaan parempi sama kuin varjoaan suurempi?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo,
Minä en tuota sanontaa "varojaan suurempi" oikein tunnista, mutta kyllä media on tehnyt kaikkensa Väyrysen mollaamiseksi. Veikkaanpa kuiten, että Väyrynen saa Suomen suhteellisesti ottaen suurimman äänimäärän.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Se onkin "varjoaan suurempi".

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #19

Raimo,
Kaikkea sitä oppii, kun vanhaksi tulee.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Suomen tulisi pysytellä ulkopolitiikassaan mahdollisimman itsenäisenä, mutta emme voi suhtauttua Venäjään kevyesti.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ville,
Kyllä itsenäinen maa tarvitsee oman ulkopolitiikan, jota ei johdeta Brysselistä. Miten Sinä näet, että Venäjä uhkaa Suomea?

Keijo Räävi

"Tärkeintä on se, että saa arvostella Venäjää sydämensä kyllyydestä. Tässä suhteessa Stubb on tullut täysin Baltian maiden linjalle."

Tästä johtuen olen antamassa ääneni kokoomukselle koska se on ainoa selkeästi Suomen kansallisia etuja ajava puolue. Muut ovat Putinin taskussa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Keijo,
Näitä, jotka eivät välitä isänmaansa itsenäisyydestä, on yhä vähemmän. Siksi Kokoomuksen kannatus laskee.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jokaisessa on presidenttiainesmiestä, päättelin kirjoitellessani lauantaina kotona Espoossa johdantoa "Kalervon" tarinaan elämisestä suomenkielisenä Suomessa ja Euroopassa ja kuunnellessani samalla syrjäkorvalla Ylä-Savon paikallisradio Sandelsista piispantarkastusta Iisalmessa suorittavaa Jari Jolkkosta.

Kalervon tarina olen kirjoittanut Mos­kovan ja Rooman kahviloissa etsiessäni vastausta kysymykseen miksi eräät sivistyneet länsieurooppalaiset olivat kutsuneet Suomea läntisen ajattelun umpiperäksi. Tarinaa on viimeistelty Suo­men sotahistoriaa uhkuvien pääkaupunkiseudun kirjastojen hyllyjen välissä sekä iltakoulukaveri Tainan rohkaisemana Tapiolan baarin tiskillä että tutun vahtimestarin innostamana Haukilahden pystybaarissa.

Johtopäätökset ovat Sonkajärveltä maailmalle lähteneen omia ja sellaisinaan erilaisia kuin mitä on totuttu kuulemaan pappiloiden pehmustetuissa paikoissa varttuneiden suusta.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen otti viime syyskuussa Sonkajärvellä pitämänsä veteraanijuhlan puheen johdannoksi presidentti Mauno Koiviston vuonna 1944 sotamiehenä kirjoittamat sanat: ”Tilanne tuntuu nyt raskaammalta kuin koskaan Suomen historiassa. Toivokaa parasta ja rukoilkaa puolestamme.”
-"Mikä on tilanne nyt Suomessa, Euroopassa ja maailmassa? jatkoi Jolkkonen. Onko sotamies Mauno Koiviston huokaus 70 vuotta sitten saanut uutta ajankohtaisuutta?"

Jolkkosen mukaan piispantarkastus Iisalmessa suoritettiin sattumalta Talvisodan alkamisen muistopäivänä.
-------------------
Kauan ehdittiin tottua ajatukseen, että läntisen valloitussodan viimeinen näytös olisi koettu holocaustin myötä, mutta sinikeltaisia kravatteja käyttävien yritys "läntisen" pakkokulttuurin (vanhatestamentillinen rautanyrkki: iske oikeaan, viillä vasempaan, minne vain käteni sinua ohjaa, minä Herra olen puhunut; rahan valta ja omaisuusarvon kasvattaminen yli ihmisarvon) viemiseksi Itä-Ukrainaan on osoittanut toiveet turhiksi. Uskoimme pysyvän rauhantilan EU:n myötä vakiintuneen Euroopassa, mutta se näyttää murtuneen, ellei politiikkaan saada uusia kasvoja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Mielenkiintoinen kommentti. Noista politiikan uusista kasvoista muutama sana. Politiikassa tarvitaan uusiutumista, mutta myös kokemusta ja ennen kaikkea osaamista monialaisesti. Itse vähän pelkään Juha Sipilän puolesta. Ulkopolitiikan kokemusta puuttuu ja kielitaitokin taitaa olla diplomi-insinöörillä hakusessa. Toivotaan parasta Suomen kannalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Wir müssen uns dem Versuch Putins, die EU zu spalten und im Innern der EU Einfluss auszuüben, mit allen Mitteln entgegenstellen" - Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz, demari hänkin.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2015-03/europa-...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni,
Politiikka on mielenkiintoista, erityisesti ulkopolitiikka. Luotan enemmän DDR-kasvattiin Merkeliin kuin Schulziin. Puolue ei aina ulkopolitiikassa ole tärkeintä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paasikiven mukaan suomalaiset ovat poliittisesti tyhmää kansaa. MOT.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Laskikohan Juho Kusti itsensä mukaan kuuluvaksi?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo,
Tuskin laski. Paasikivi oli ankara arvostelussaan, mutta yleensä hän osui oikeaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #32

Ei Paasikivi osunut ainakaan silloin oikeaan kun valmisteli varsin kärkevän puheensa pidettäväksi saksalaisten Leningradin valtauksen jälkeen. Pitämättä jäi.
Paasikivi oli muutenkin tuolloin aluelaajennusten kannattaja.

Myöhemmin Juho Kusti pelkäsi venäläisiä "kuollakseen" ja vaihteli mielipiteitään usein pelkonsa mukaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Paasikivi oli todellinen osaaja Venäjän suhteen. Osasi maan kieltä ja tunsi kansan sielun. Missä on meidän Paasikivemme nyt? Ei ole ainakaan vielä näköpiirissä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei se 'itsenäisyys' ihan niin kunniakasta ollut kuin puhutaan vai oliko itsenäisyyttä ensinkään?

Suomesta luovutettiin heti sodan jälkeen sotavankien lisäksi runsaasti neuvostovallan alla eläneitä baltteja ja suomensukuisia.
Lisäksi myöhempinä vuosikymmeninä tänne loikanneista n 150 ihmisestä runsaat kaksi kolmannesta palautettiin. Lähes aina kammoittavin seurauksin.

Vaikka asiasta vastuullisia poliitikkoja ja virkamiehiä ei enää juridiseen vastuseen voi laittakaan, tulisi näiden nimet kuitenkin selvittää moraalisen vastuun ja ihmisoikeuskysymysten kannalta. Varsinkin 'itsenäisen' maamme johdossa silloin asiasta vastanneilla ja näitä tukeneilla poliitikoilla on kädet veressä. Sylettää.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tomi Ketola,
On se onni, että maamme johdossa ovat olleet Suomen itsenäisyyttä ja etuja pulustaneita presidenttejä, kuten Paasikivi ja Kekkonen. Luoja meitä varjelkoon Stubbilta ja Haglundilta tulevaisuudessa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Sodanjälkeisen poliittisen historiamme suurin häpeä koettiin silloin kun presidentti Kekkonen (tuolloin pääministeri) totesi Stalinin kuoleman jälkeisissä muistosanoissaan, että Stalin oli suuri Suomen ystävä, ja suomalaiset surevat syvästi tämän suuren johtajan poismenoa. - Mielettömiä ajatuksia!?! Todella isänmaallisia!??

Tämän "suuren Suomen ystävän" aikaansaanoksia olivat kymmenet tuhannet sankarihaudat, ja järjettömät materiaaliset menetyksemme. Löysässä hirressä roikuttiin sodan jälkeen kaiken aikaa.

Luoja varjelkoon meitä uudelta Kekkoselta!

Venäjällä kaipaillaan uutta Stalinia, Suomessa näköjään hänen kaveriaan!?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #62

Vasta edesmenneen ihmisen muistoksi ei ole, ainakaan hyvien tapojen mukaan, tapana riekkua vaan joskus jopa asioita hieman värittäenkin muistella häntä hyvällä. Rampasella lienee toiset tavat.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suomen itsenäisyys uhattuna - ulkopolitiikan johto Brysselille?

Ei tästä monta vuosikymmentä ole kun ulkopolitiikan johto oli moskovassa,johtaen esim.kokoomuksen osalta epädemokraattiseen hallituksesta sulkemiseen(yleiset syyt)

Nauttikaa vuorostanne tästä ilmansuunnasta te vasemmistolaiset,-olette sen ansainneet !

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari Pirppu,
Kovin kevyesti suomalainen oikeistolainen näyttää ottavan itsenäisyyden menetyksen. Ei nauti varmasti suomalaisten enemmistön tukea, mikä näkyy mm. Kokoomuksen kannatuksessa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Niin kyllä ajattelen, että Putin on toimissaan kyllä tehokkaasti ruokkinut tuota pelkoa, jota monet naapurit Venäjää kohtaan tuntevat.
Kyllä koko asian perusta lähtee Venäjän toimista, ikävä kyllä!
Se, että siinä muitakin jo on mukana, on kyllä enemmän seurausta kuin syytä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouko.
Oletko aivan varma siitä, ettei USA ole koko Ukrainan kriisin taustalla. Lue nyt vaikka blogini Ron Paulista, joka selvästi sanoo, että kysymys Ukrainassa oli laittomasta vallankaappauksesta. Venäjän toimet ovat seurausta, eivät syy.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eikö se ollutkaan Ruotsi, joka aiheutti selkkauksen?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Kyllä kait siinä menee pakotteista riippumattakin tovi ennenkuin rupla on vahvistunut euroon nähden niin paljon, että vienti Venäjälle vetäisi kunnolla. Ihan olisi syytä tehdä töitä uusien vientimarkkinoiden löytämiseksi. Ulkopolitiikan pitäminen omissa käsissä olisi kyllä enemmän kuin suotavaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Olet oikeassa, mutta myös öljyn hinnassa on kysymys epäsuorasti pakotteesta, kun USA:n "demokraattinen" liittolainen Saudi-Arabia-Arabia pitää öljyn tuotannon korkealla yhdessä USA:n kanssa. Ei siinä paljon muut maat paina Opecissa. Silti euron heikentyminen antaa nyt Suomen vientiteollisuudelle tuhannen taalan paikan hakea kohteita muualtakin kuin Venäjältä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Voihan Venäjältä tuoda tavaraa. Nythän se kannattaa. Hyviä kauppasuhteita siihenkin tarvitaan. Öljy on halpaa niin kauan, kun on halpaa. Sitten se on taas kallista, kun kyllä kait polkuhinnoittelija ennemmin tai myöhemmin tappionsa paikkaa. Öljynkin hinnasta pystyy naapurin kanssa neuvottelemaan. Sitäkin Venäjä tuottaa.

Ei vientiteollisuus yksin pärjää uusien kauppasuhteiden luomisessa. Kyllä siihen vaadittaisiin, että ylin valtionjohto reissaisi vähän ympäriinsä uusia kauppasuhteita luomassa. Se, että pysytään kotimaan kamaralla tai rampataan alvariinsa Brysselissä ei siihen auta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #42

Jari,
Oikeassa olet. Monissa maissa valtion johtoa pidetään avaimena kauppojen syntymiselle. Onhan Suomestakin näistä viennin edistämismatkoja tehty, mutta en ole kuullut, mitä tuloksia on syntynyt.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #43

Mikko,

Juu, silloin kun Ahtisaari oli presidenttinä, mutta siitä on jo aikaa. Nythän on kovin kehuttu pääministerin kielitaitoa, mitäs hyötyä siitä on, kun ei taida missään käydä luomassa niitä kauppasuhteita. Huonollakin kielitaidolla pärjää kunhan vaivautuu paikalle. Ei tulkit ja kääntäjät tästä maailmasta ole kadonneet.

Niin, tarkoitatko erityisesti USA:ta ja Venäjää? Kumpaisenkin presidentti vetäisi maailmankiertueen ennen pakotteita.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #44

Jari,
Kyllä Niinistö ja Stubb sekä aikaisemmin myös Väyrynen ovat vetäneet näitä matkoja, mutta harvakseen, mm. Kiinaan. Poikani on ollut Stubbin mukana.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #49

Mikko,

Kiinaan on tosiaan tehty matkoja. On kait ne Etelä-Amerikassakin käyneet, mutta aika harvakseen.

Huolestuttaa tässä sekin, että nyt on puhuttu panostuksesta palveluvientiin. Siinä on isona ongelmana se, mitä Koneen Ehrnrooth totesi jokin aika sitten TV:ssä. Palveluviennistä ei jää pysyvää vientituotetta, josta Suomelle tulisi jatkuvaa verotuloa samalla tavalla kuin tuotteiden viennistä. Se palvelu viedään sinne kohdemaahan ja siellä ihmiset sitten jatkavat omin voimin, kun toiminta on saatu käyntiin. Tuotteisiin saadaan aina myytyä varaosia ja kehitettyä niistä paranettuja versioita.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #43

Niin siis se, että nimeää esim. Suomen suurlähetystön Turkissa Team Finland Turkiksi

http://www.finland.org.tr/public/default.aspx?node...

ei nyt niin kauheasti vientiä edistä. Voidaan ihan nimetä vaikka supermyyntitykiksi eikä siltikään tuo tulosta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #43

Tässä toinen esimerkki

http://www.finpro.fi/tapahtumat?p_p_id=101_INSTANC...

Onko siellä Turkmenistanissa ministeri neuvottelemassa vastapuolen valtiollisten toimijoiden kanssa eipä tietenkään, vaan Suomen suurlähettiläs. Kas kun ei lähetystösihteeri.

Mutta eihän ministeri siellä voi olla kun ministeri on Kaliforniassa ja Meksikossa.

http://www.finpro.fi/tapahtumat?p_p_id=101_INSTANC...

Siellä vaan ei taida olla valtiollisia toimijoita paikkalla eikä niillä Piilaaksossa taida olla niin suurta merkitystäkään. Meksikon aiheena on viestintäverkot ja meriteollisuus. Montakohan loistoristeilijää tai jäänmurtajaa meksikolaiset mahtavat ostaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jari,
Kyllä tähän viennin edistämiseen pitää kiinnittää lisää huomiota, kun tiedetään viennin merkitys Suomen taloudelle. Toivottavasti saamme aktiivisen hallituksen, joka saa aikaan muutakin kuin kaaoksen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Niin tarvitsee ja erityisesti tuotteiden vientiin (ks. yllä). Toivotaan, että saataisiin hyvä aktiivinen hallitus.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mikä oli Sinun kantasi Mikko Elo vuonna 1995 Suomen liittymisestä EU:iin?
Linkitäpä tähän joku kielteinen tai myönteinen lausuntosi tuolta ajalta kantasi tueksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pertti Rampanen,
Äänestin puolesta, mutta silloin olemme nettosaaja, eurosta ei puhuttu sanaakaan keskustelun aikana eikä yhteinen ulkopolitiikka haitannut Suomen itsenäistä ulkopolitiikkaa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomi kaatuu takaisin Ruotsin syliin. Se on vain ajan kysymys.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Meneehän Ruotsilla nyt paremmin, kun lähettivät tuon gurunsa tänne Suomeen. Näyttää tuo Ruotsin valtiovelkakäyrä pikkaisen kärsineen ko herran toimien vuoksi. Guru oli kyllä ilmeisesti hieman oppinut virheistään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo ja Jari,
Anders Borg oli alkujaan huono valinta, sillä Ruotsi on voinut nauttia omasta onnistuneesta rahapolitiikasta. Kyllä vahva euro oli pitkään suuri taakka Suomelle ja koko euroalueelle.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Anders Borg sai tai hänelle laitettiin politrugiksi Juhana Vartiainen. Ruotsi on menestynyt oman valuutan ja rahapolitiikan + nerokkaan sisämarkkinoita boostaavan finanssipolitiikan ansiosta. Moderoitu raportti on tasan päinvastainen mitä Ruotsissa on tehty. Siellä ei ole edes leikattu vaan tuettu kulutuskysyntää. Eläkeläisiäkään ei ole ajettu köyhyyteen ja leipäjonoihin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Simultaanitulkkeja saa rahalla, mutta kansaa ei voi vaihtaa.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ja kömmähdyksistä voi syyttää tulkkia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sattuuko niitä?

Vain suomalaiset pystyvät yhä valitsemaan etelä-espoolaisen kielimiehen isäntien isännäksi, Il Capoksi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Voihan se Suomen itsenäisyys olla uhattuna, mutta uhka ei tule Brysselistä.
"Ole-ole-ole! Krim on meidän! Anna nyt Puola ja Suomi!” kiljui valittu kansanosa Punaisella torilla toveri Putinille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Näyttääpä Sanoma Oy:n RBC:n avulla kasaan kyhäämä uutisankka lentelevän vielä täälläkin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ja se Oolannin sota oli niin kauhia, että maata saa omistaa vain paikallinen.

Antakaa meille Oolanti!, kiljuu valittu kansa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eikös Putinilla ole siellä Oolannissa jo jokin perintötila?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ei, mutta Venäjän valtiolla on sotakorvauksena saatu maa-alue.

Jos kirkon ulkomaanavulla on parempi käsitys taisteluun lähteneiden islamistitaistelijoiden määristä kuin Supolla, niin meillä taitaa olla isompia ongelmia kuin yksi Venäjän valtion omistama tontti Ahvenanmaalla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomen kohdalla älynpimennys on täydellinen ja pysyvä olotila.

Toimituksen poiminnat