MikkoElo

Suomen talouden solidaarinen eloonjäämisoppi

 

Heikentynyt euro - valtava piristysruiske vientiteollisuudelle

 

Euro on heikentynyt noin 30% viimeisen puolen vuoden aikana.  Se antaa viennille merkittävän elvytysruiskeen, jonka vaikutusta EK ei nyt ennen vaaleja halua tunnustaa.  Lisäksi halventunut öljykin parantaa taloutemme kilpailukykyä, erityisesti viennin.

Suomi elpyy viennin vetämänä

Vienti on Suomen talouden elämänlanka, ja siksi viennin elvyttämiseksi on tehtävä kaikki voitava.  Suomi selviytyi 1990-luvun lamasta vientivetoisella kasvulla, ja samaa mallia on käytettävä nyt.  Minusta on oikein vaatia, että vientiteollisuus toimii Suomen palkka-ankkurina.  Se voi merkitä maltillisia palkankorotuksia, mutta ei kuitenkaan mitään "äärimaltillista" nollalinjaa vuosikausia, kuten pääministeri Stubb vaatii.

Kotimaisesta ostovoimasta on pidettävä huolta

Työllisyyden kannalta on tärkeää, että pidetään huolta kotimaisesta ostovoimasta.  Tässä tärkeitä ovat maltilliset palkankorotukset.  Viime vuosina heikentynyt ostovoima leikkausten ja veronkorotusten seurauksena on lisännyt työttömyyttä, vähentänyt todellisuudessa verotuloja, lisännyt sosiaalimenoja ja velkaa.

Pieni-ja keskituloisille verohelpotuksia, ei leikkauksia eikä indeksijäädytyksiä

Pääministeri Stubb on puhunut noin 2 miljardin euron verohelpotuksista.  Tämä tapahtuu parhaiten työtulovähennyksen lisäämisellä pieni-ja keskituloisille.  Indeksit pitää maksaa täysimittaisina eläkeläisille, joiden ostovoima on jo merkittävästi heikentynyt.

Lisää verotuloja suuryrityksillä ja ylellisyysverolla

Verotuloja on merkittävästi saatavissa mm. pörssien suuryrityksistä säätämällä näille ns.könttävero, kuten USA ja Britannia ovat tekemässä.  Veron määrä on siellä 14%, kun suuryritykset nyt maksavat yhteisöveroa keskimäärin alle 7% verosuunnittelun ansiosta.  Tämän arvioidaan tuovan 1 miljardin lisätulot valtiolle.  Merkillistä, ettei asiaa ole nostettu esille vaalikeskustelussa.  

Myös listaamattomissa yrityksissä on mahdollista lisätä verotuloja valtiolle.  Siksi kaikki osingot olisi asetettava samalle viivalle.  Arvioitu tuotto valtiolle noin 200 miljoonaa euroa.

Ylellisyysvero taas asetettaisiin ylellisyystuotteille, kuten kalleimmille koruille, koosmetiikalle, turkiksille, autoille jne.  Arvioitu tuotto 200 miljoonaa euroa.  

Leikkauksia, jotka eivät koske pienituloisia 

Maataloustuki on budjetissa 1814 milj.euroa.  Leikkaus 300 milj.euroa.

Suomen kehitysyhteistyötä varten on budjetissa miljardia euroa.  Kun omassa maassamme on noin miljoonaa, jotka luokitellaan köyhiksi, meidän on keskityttävä köyhyyden vähentämiseen Suomessa.  Ei ole myöskään järkeä maksaa kehitysyhteistyötä velkarahalla. Leikkaus 300 milj.euroa.

Lapsilisiä maksetaan Suomessa kaikille ilman tulonhankintaa.  Tässä tilanteessa ei ole mitään järkeä maksaa lapsilisille kaikille suurituloisille.  Lapsilisät voitaisiin porrastaa tulojen mukaan ja poistaa kaikkein suurituloisimmalta.  Leikkaus 200 miljoonaa euroa.

Venäjä-pakotteet poistettava mahdollisimman nopeasti

Juuri tulleiden tietojen mukaan Valio vähentää jopa 300 henkilöä, pääsyynä Venäjän vastapakotteet.  Kaikkiaan on arvioitu, että Venäjä-pakotteet vähentävät BKT:ta 0,5%, eli 1 miljardia euroa.

Edellä mainituilla toimenpiteillä Suomi saisi lisätuloja ja menovähennyksiä 3,2 miljardia euroa, eikö tässä ole vielä mukana viennin elpymisen tuomaa rahaa,

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ihme juttu: Kun jaoin tätä tuli väärä kuva (joku mimmi puheenvuoroista).
Jaettuani tarkistin ja kuva oli oikea - tosin pahasti pixelöitynä.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kuitenkin;
Mikko - edustat sitä sos.dem.-puoluetta josta isoisäni oli ylpeä ja jolle teki kovin töitä. Olet mies paikallaan - tosin toivoisin, että joskus tulisit kotiin. Hyödytät noita "urpilaisia" ja saat tuskin koskaan puoluettasi oikeille uomille. Siellä on aivan liikaa pyrkyreitä ja broilereita.

Henry

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Henri,
Ei SOS.dem. puolueen alamäki ole sattumaa. Siihen on varmasti monia syitä. Yksi on hallituskipeys ja oman ideologian pohjan unohtaminen. Pohjaa SOS.dem.puolueelle kyllä riittäisi: palkansaajat, työttömät, pieni-ja keskituloiset eläkeläiset. Kyllä Suomessakin pitäisi antaa porvarien hallita edes yhden vaalikauden. Siitä alkaisi SOS.dem.puolueen uusi nousu. Toivottavasti sitä malttia riittää nyt vaalien jälkeen.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Toivottavasti Mikko saatte hyvän kannatuksen, ja pienpuolueet yllättävät.

Pääsette tekemään politiikkaa Suomen hyväksi IPU:n,Piraattien ja Vassarien
kanssa ideologianne mukaan pitkään aikaan.

Ohessa hakutulos googlen trendien perusteella huhtikuulle 2015:

-IPU: 61
-Kokoomus: 23
-SDP: 45

Toivotaan, ettei porvarit pääse määrittämään tulevan 4-vuotiskauden konsensusta.

-PR

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #6

Petri,
En ole ehdokkaana vaaleissa. Muuten voisit avata tuota Googlea minulle. Mitä nämä luvut tarkoittavat?

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #7

Lähinnä tarkoitin SDP:n linjaa/sen mahdollisuutta vaalien jälkeen.

Ne kertovat hakujen määrästä/trendeistä huhtikuun 2015
osalta kun kyseessä on hakukone google.

En tiedä onko kysymyksessä suhteellinen luku, vai faktamäärä hauissa.

Itse toivoisin että se ennustaisi enemmänkin kiinnostuksesta tulevan
politiikan suhteen, kuin puhtaasta tietämättömyydestä puolueisiin.

-PR

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #8

Petri.
Kiitos selvityksestä. Se saatta johtua molemmista: kiinnostuksesta politiikkaan, mutta myös puolueesta erityisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko viennissä näkynyt mitään piristymistä? Varmaa on että nämä tehtaat jotka on Suomesta pois siirretty tai ovat lopettaneet eivät helposti takaisin palaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,
Länsiviennissä on elpymistä, mutta Venäjälle vienti vähenee pakotteista johtuen.

Toni Manninen

Olen ihmetellyt kuviota jossa valio rakennuttaa uutta välipalatehdasta Riihimäelle mutta samalla irtisanoo työntekiöitä? Voihan toki olla että projekti on päätetty ja aloitettu ennen kuin sanktiot venäjää vastaan astuivat voimaan mutta jäykät on rakenteet kun ihmisiä laitetaan pihalle ja samalla saadaan rakennettua tyhjä halli?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Toni,
En osaa otta kantaa tuohon Riihimäen investointiin. Kuitenkin pakotteiden poistaminen on erityisesti Suomen etu, koska me kärsimme niistä lähes eniten EU-maista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Väitteesi, että Suomi kärsii lähes eniten Venäjäpakotteista ei pidä paikkaansa.

Suomi kärsii vähiten lähes vähiten EU maista. Liettua kärsii suhteellisesti eniten EU-maista Venäjän torstaina asettamasta maataloustuotteiden vientikiellosta.

Suomen Pankin ekonomisti Heli Simola kertoo blogissaan, että pakotteiden alaisten tuotteiden viennin osuus Liettuan koko tavaraviennistä oli viime vuonna 3,7 prosenttia, selvästi enemmän kuin millään muulla EU-maalla.

Kakkosena tuli Kypros, jolla vastaava osuus oli 0,9 prosenttia.

Seuraavina olivat Viro ja Latvia, joilla pakotetuotteiden osuus oli 0,6 prosenttia.

Puola ja Kreikka tulivat näiden jälkeen kaikki 0,5 prosentin osuudella. Tanskalla osuus oli 0,4 prosenttia ja Suomen 0,5 %.

Liettua vei myös absoluuttisella rahamäärällä mitaten eniten, 910 miljoonan euron arvosta. Puola oli kakkonen 832 miljoonalla.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #19

Ilkka,
Sinä taidat olla ainoa, joka uskot siihen, että Suomi kärsii vain vähän Venäjä-pakotteista. Mitä sanovat esim. ne Valion 300 työntekijää, joita uhkaa irtisanominen pakotteiden takia?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #22

Mikko Elo

En minä mitään väitä. Ylläoleva on Suomen Pankin ja Tullin tilastoista tehty yhteenveto. He eivät sitä sitten ymmärrä, vaikka perusteena on tutkittu faktatieto.

Sinä väitit, että Suomi kärsii lähes eniten.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Pääministeri Stubb on puhunut noin 2 miljardin euron verohelpotuksista. Tämä tapahtuu parhaiten työtulovähennyksen lisäämisellä pieni-ja keskituloisille. "

Olisi jo aika siirtyä perustuloon, niin päästäisiin tuosta ansiotulovähennyksestä. Sillä tavoin voisi rahoittaa täysimääräisen vähennyksen saajan perustulosta 1/12.

Verotus on vanhanaikainen tapa ohjata yhteiskunnan toimintaa. Verotuksella kun voidaan vaikuttaa vain niihin jotka veroa maksavat.

" Indeksit pitää maksaa täysimittaisina eläkeläisille, joiden ostovoima on jo merkittävästi heikentynyt."

Eläkeläisten indeksitarkistus ei nosta eläkkeita vaan säilyttää ostovoiman. Taas nähdään, demarit eivät halua alentaa eläkeläisten verotusta vaikka heillä verotus on muutenkin työntekijöitä rankempaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Väärä väite:kyllä demarit haluavat, että.samasta tulosta menee sama vero, olipa palkansaaja tai eläkeläinen. Perustuloa ei taas kannata sekoittaa työtulovähennykseen. Perustulo vaatii oman keskustelunsa.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kun olin Kanadassa, niin Ontariossa oli käytössä negatiivinen verotus. Se on eräs tapa toteuttaa perustulo, kansalaispalkka, jota IPU on esittänyt jo ties kuinka kauan. Mielenkiintoista, että jotkut muutkin puolueet ovat sen nyt löytäneet.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri,
Kuten sanoin,lienee parasta käydä keskustelu perustulosta aivan erikseen. Mielenkiintoinen ajatus joka tapauksessa.m

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, se ettei venti ole lähteny vetämään heikentyneestä eurosta huolimatta osoittaa, ettei ongelma ole valuutassa vaan vientiteollisuden romahtaminen korkean teknologian tottajasta bulkkiteollisuuden tuottajaksi. Vaikka meillä olisi oma devalvoituva valuuta se ei perusongelmaamme ratkaise, vientiteollisuutemme kapeutta ja kilpailukyvyyttömyyttä. Kilpailkyvyyttömyys ei siis johdu valuutasta vaan vientiteollisutemme vanhentuneesta ja yksipuolisesta rakenteesta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Arto,
Vienti on jo lähtenyt hyvin käyntiin euron ulkopuolisiin maihin. Venäjä on ainoa poikkeus, kun pakotteet vaikeuttavat vientiä. Veikkaanpa, että tänä vuonna vienti lähtee vetämään aivan uudella tavalla. Arto, osoittaa joko tietämättömyyttä tai haluttomuutta myöntää tosiasioita, jos ei myönnä viennin oleellisesti riippuvan valuutan arvosta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Elo

Vienti EU:n ulkopuolelle putosi helmikuussa
HEIKKI JANTUNEN 7.4.2015 klo 13:06

Suomen vienti EU-maihin kasvoi prosentin, mutta vienti EU:n ulkopuolelle väheni peräti 10 prosenttia.

Suomen tavaraviennin arvo oli helmikuussa Tullin ennakkotilaston mukaan vajaat 4,2 miljardia euroa. Vuodentakaisesta vienti kokonaisuudessaan supistui neljä prosenttia.

Vienti EU-maihin kasvoi prosentin, mutta EU:n ulkopuolelle laski 10 prosenttia. Vienti kasvoi Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Alankomaihin, mutta vienti Venäjälle, Ruotsiin ja Kiinaan laski.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #21

Ilkka,
Taitaapa suurin osa viennin laskusta tulla Venäjä-viennin vähenemisestä. Sitä paitsi, kun euroalue elpyy, vienti sinnekin alkaa vetää paremmin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #25

Mikko Elo

Ruplan kurssi !!!!!! Pakotteiden vaikutus on ollut n. 0,5 % Venäjän viennin arvosta. Selvityksistä ilmenee, että Venäjän vastapakotteet vaikuttavat lähinnä maitotuotteisiin.

Valio on kiertänyt pakotteiden alaisen viennin investoimalla ja avaamalla omat meijerit Venäjälle josta toimitetaan kauppohin maitoa, jugurtteja ja juustoja.

Putin on päässyt vähitellen tavoitteeseensä joka merkitsee, että maitotuotteet valmistetaan Venäjällä venäläisen maun mukaan. Putinia ei haittaa, että Valio on mukana siinä kehitystyössä.

Vastaisuudessa Valio tulee menettämään Suomesta valmistettujen tuotteiden vientimääriä Venäjälle eikä ne tuotteet näytä kelpaavan EU maihinkaan, vaikka suomalaisen maidon sanotaan olevan maailman puhtainta.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #26

Ilkka,
Sinun kommenttisi ei yhtään vähennä Venäjä-pakotteiden kielteistä vaikutusta Suomen talouteen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikko, kyllä oleellista on meidän vientiin tekemät tuotteet, onko niillä kysyntää maailmalla vai ei. Ei mikään vientteollisuuden ala voi rakentaa tulevaisuuttaan valuutan arvon varaan. Kun kuuntelee teollisuuden edustajien puheenvuoroja niin juuri euron vakaus koetaan positiivisena tekijänä, kun tulevaisuutta rakennetaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #27

Arto,
Sano nyt niille teollisuuden edustajille, että euro on kaikkea muuta kuin vakaa valuutta. Euro otettiin käyttöön 1.1.2002, ja senjälkeen sen arvo on heilahdellut rajusti, alhaisin arvo 0,83 dollaria, korkein 1,60. Onko euro todella vakaa?
Tosiasia on, että Euroopan keskuspankki on pahasti epäonnistunut politiikassaan: euroalueella työttömyys 11,5%, deflaatio kolkuttaa.
Ainoa hyvä uutinen on vihdoin EKP:n valtionlainojen osto-ohjelma, joka on jo heikentänyt euron siedettävällä tasolle Suomenkin kannalta.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Mikon kanssa on saanut olla vuosien varrella useinkin tai yleensä samaa mieltä. Ammattikorkeakoulun Suomeen hankkimisesta, yhteistyöstä, kiinnostukseni persoonaasi kohtaan lisääntyi. Sinussa taitaa olla vähän samaa änkyrän vikaa, toisinajattelijaa, minkä olen ottanut kotisivujeni osoitteeksikin. Kaiken aikaa on tuntunut, että olet väärässä puolueessa. No mihin olisit sitten voinut siirtyä? Vassarien johtohan oli myös ostettu. Kauan sai Claes soitella telkkarissa pianoaan vielä vallasta luopumisensa jälkeenkin, jälkimaksuna, ajattelin, ja seuraajat olivat vielä enemmän ulkopuolisia. Nyt kyllä olisi IPU, mutta ymmärrän, että puolueen huipulla ja edelleen sitä etenkin maakuntatasolla olevalle puolueen vaihto on iso asia, mikäli ei ole kunnon opportunisti.

Muuten, minunkin isoisäni oli toinen kylän demareista. Ja kyllähän jokaisen kunnon suomalaisen sisällä elää pieni demari. Demarien johdon sisällä se ei EU-kaudella ole elänyt.

Mutta asiaan: IPUn viimeisimmässä lehdessä on tiivistelmä vaaliohjelmastamme. Siellä kerrotaan, että myöhemmin tänä vuonna taloudessa tulee menemään paremmin, kun euron arvo laskee. Itse asiassa kerroin jo runsas vuisi sitten euron tulevasta laskusta kaverilleni, joka leikkii näitä rahapelejä ja jolla on siihen rahaa, että osta nyt dollareita, ja hän osti. Teki mukavan varman tilin.

Jatkossahan tietenkin on tarkoitus yhdistää euro ja dollari. Sitä helpottaa, mikäli arvot ovat liki 1:1. Tätä piti edeltää USA-sopimus ja palvelusopimus, joiden käsittelyproceduuristakaan ei ole vieläkään varmuutta. Siis että mikä rooli jää kansallisvaltioille, kun EU ensin neuvottelee ja päättää. Nyt vaikuttaa siltä, että sopimuksia joudutaan hieman justeeraamaan, mutta suunta on sama kuin heti EU:hun ryhdyttäessä: valta pois kansalta ja kansallisvaltioilta. Tämänpä vuoksi Mikko on niin väärässä seurassa. Mehän olemme eduskunnan osalta yksipuoluejärjestelmässä ja tiedotuksen osalta täysin totalitarismissa. Paljon pahemmassa kuin Venäjä.

Yksi esimerkki. Keskiviikkona 15.4.15 meillä oli tiedotustilaisuus kirjan julkistamisesta, "Näin Suomea viedään". Siinä on mm. MOU sopimus suomennettuna, kun valtiovalta ei sitä tehnyt, myös englanniksi ja Ruotsin sopimus ruotsiksi. Entinen ulkoministerimme Keijo Korhonen on eräs arvioijista ja kirjoittajista. Lisäksi kirjassa on näiden TTIP ja TISA sopimusten tarkastelua. Yksikään tiedotusväline ei tullut Helsingissä paikalle eikä kukaan ottanut yhteyttä.

Venäjällä on voimakas Putin-media, mutta oppositiollakin on kanavia. Suomessa on vain putin-media.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Tiedotustilaisuus kirjasta pidettiin muuten Bambuser ohjelman avulla. Olimme videolla maailman nähtävillä ja kuultavina ja odotimme, että joku media kirjoittaisi ruutuun meille kysymyksiä. Yhtään kysymystä ei tullut. Olimme lähettäneet kirjan sähköisenä toimituksiin hyvissä ajoin edeltäkäsin.

Jorinamme ovat edelleen nähtävissä Bambuserissa, mutta se vaikuttaa edellyttävän Google Chromen selainta. Kysymys VS-Kustannuksen lähetyksestä. Eiköhän se näilläkin tiedoilla sieltä löytyne.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri,
On jotenkin ymmärrettävää, vaikka ei hyväksyttävää, että media ja varsinkin eduskuntapuolueet haluavat keskittää päähuomion jo eduskunnassa edustettuina oleviin puolueisiin. Eduskuntaan uutena pyrkivien pitää yrittää kerätä voimavaroja ulkopuolelta päästäkseen näkyviin. Vaikeata se kuitenkin on.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri,
Kiitos kommentistasi. Demarien nykyjohto on liukunut kauas juuriltaan. Itse väitän edustavani puolueen keskeisiä arvoja. Ongelma Suomen demarien keskuudessa on myös se, ettei sallita kerrallaan kuin yhdenlaista ajattelua puolueen johdossa. No, sunnuntaina näemme, mikä on nykypolitiikan tulos. Itsetutkistelun paikka demareilla on joka tapauksessa.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Viimeisintä galluppia ei kannata ottaa kovin tosissaan, ja sehän on demareille eduksi, kun aktivoi uurnille. Kuten hyvin tiedät, niin Taloustutkimus on kokoomuslaisen kansanedustajan omistama, ja aina se lupaa kokoomukselle muutaman ylimääräisen prosenttiyksikön. Firma tekee näin politiikkaa, vedättää tyhmiä voittajan perässä kulkevia suomalaisia. Firma myös aliarvioi ryhmä Muut osuutta. Eduskuntaan pyrkiviä puolueitahan ei edes mainita haastattelutilanteessa. Todellinen oppositio on eduskunnan ulkopuolella, ja siksi niistä vaietaan, etenkin IPUsta, mitä pelätään eniten.

Esimerkki: Ylellä yhtenä päivänä kaikki tuutit ja uutislähetykset toitottivat, että muutos 2011 haluaa eroon EU:sta ja eurosta. IPUsta oltiin kovin hiljaa. Kuitenkin muutoksen ohjelmissa nimenomaan sanotaan, että esimerkiksi EU:sta sen väki saa olla mitä mieltä tahansa. Viimeksihän media tarjosi Soinille jytkyn tekemällä hänestä EU-jäsenyyden vastustajan, vaikka mies eikä puolue ole koskaan esittänyt eroa EU:sta.

Nyt Ylen tarkoitus oli hajottaa IPUn ääniä muutoksen avulla. Vaadinkin oikaisua Ylen vääristelyyn, mutta sitä ei saatu. Sitten IPU teki kantelun Julkisen Sanan Neuvostolle 1.4.2015. Valitimme samalla myös eduskuntaan pyrkivien puolueiden kohtelusta yleensä Ylessä, mistä ETYJ:n vaalitarkkailuelinkin on Yleä viime kerralla huomauttanut. Eilen, siis kahden viikon jälkeen, JSN:ltä tuli tieto, että pj Uimonen ei ota yleistä moitetta lainkaan tarkasteluun ja uutisvirheen käsittely voi viedä neljä kuukautta.

Tyhmempikin tajuaa, että kantelumme olisi vaalien vuoksi pitänyt käsitellä JSN:ssä nopeasti ja määrätä Yle tekemään täydellinen oikaisu ennen vaaleja kaikilla samoilla kanavillaan kuin alunperin levitti virheellistä tietoa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Todellista Venäjän meininkiä maassa, jonka hallituksessa viimeiset neljä vuotta on valtaa käyttänyt SDP.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #29

Pekka,
Eiköhän keskeinen valta ulkopolitiikassa ole ollut Kokoomuksella, eli Niinistö ja Stubb. Tuomiojan on ollut pakko sopeutua säilyttääkseen ulkoministerin salkun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Myös valtiovarainministerit ovat olleet SDP:stä ja molemmat vieläpä puolueensa puheenjohtajia. Ei vaihtamalla parantunut. Miten onkaan käynyt Suomen talouden !

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #48

Pekka,
Valta on kuitenkin suurimmalla puolueella ja ennen kaikkea eduskunnalla. Siellähän on valtava oikeistoenemmistö.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #52

Valtiopäiväneuvos Mikko Elo,

Seuraavan hallituksen kokoonpano on siis mielestäsi yhdentekevä, koska pääministeripuolue käyttää hallituksessa suurimpana puolueena kaiken vallan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #65

Pekka,
Sinä tulkitset liian laveasti kommenttejani. Viimeinen sana on Suomessa eduskunnalla, ja siellä on jo pitkään ollut oikeistoenemmistö. Suunta näyttää jatkuvan huomenna, jos ei jotain mullistavaa tapahdu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #66

Eduskunnasta on ikävä kyllä tullut viime vuosina kumileimasin.

Se on käytännössä mennyt vapaaehtoisesti luovuttamaan lainsäädäntövaltansa pois Suomen hallitukselle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

gallupeista puheen ollen... kuulin että HS:n vaalikone toimii oudosti.

Muuan henkilö (poliittisesti lähinnä vasemmisto-kansallismielinen) kertoi täytelleensä vaalikonetta ja odottaneensa mitä HS:n kone tarjoaa hänelle.

Vastauksena sai "olet eniten yhtä mieltä kokoomuksen kanssa 0%, vähiten SKP:n kanssa 0%" -tyyppisen ratkaisun, ja sitten kone lisäsi kokoomukselle yhden kannatuspisteen.

Nolla-prosentin mielipiteiden yhteneväisyydellä kannatus kokoomukselle siis HS:n vaalikoneen mukaan. Melko erikoiselta kuulostaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #33

Riikka,
Minä pidän vaalikoneita lähinnä suurena huijauksena, jota tapahtuu vain sellaisissa maissa kuin Suomi, jossa on henkilövaalijärjestelmä eikä minkään näköistä blokkijärjrstelmää, eli jakoa vasemmisto -oikeisoakselilla. Ruotsissa näille naureskeltaisiin. Suomessa tarvitaan laaja keskustelu politiikan tilasta vaalien jälkeen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #34

Minusta ENNEN vaaleja olisi tarvittu laaja keskustelu politiikan tilasta.

Ehdokkaana sanon, että vaalikoneita on liikaa, ja että toisissa (joihin en vastannut kuten Seiska-päivää) kyseltiin toimitusta varten tietoja, joilla ei ollut niin mitään tekemistä vaalien kanssa.

Hesarin ja iltapäivälehtien koneisiin en myöskään vastannut.

Nuorten vaalikoneessa, avoimessa vaalikoneessa ja talouspoliittisessa vaalikoneessa oli hyviä kysymyksiä, mutta ne olivatkin "arjen asiantuntijoiden" eli äänestäjien ja alalla työtä tekevien laatimia.

Äänestäjänä en ole edes vaalikoneita vilkaissut.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #38

Riikka,
Vielä kerran, vaalikoneet ovat täyttä huijausta, mutta ne kuvaavat myös Suomen demokratian rämettyneisyyttä. Valtakunnan politiikassa kaikki puolueet pyrkivät hallitukseen, tulipa tappio tai ei. Päätökset tehdään puolueissa, ei vaalikoneilla.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Mikko, minä odotin vuoteen 2006 saakka, että kepussa syntyisi vastavallankumous ja palautettaisiin alkiolais-kekkoslainen politiikka. Sitten uskoin. Ei näiden vanhojen puolueiden puolueväelle asiat mitään merkkaa. Esimerkki:

Matti Vanhanen oli ensimmäisen kerran ministeriksi tultuaan väläytellyt mahdollisuutta kansanäänestyksestä EU:n perustuslaista. Jotenkin osasin pelätä, että tuollainen lupailu saattaa olla löysällä pohjalla. Niinpä tein kirjallisen esityksen kepun Kokkolan paikallisosastolle ja tai valtuustoryhmälle, että lähetetään Matille lyhyt sähke, että poikani olet oikealla tiellä. Vanhat konkarir Kokkolassa käsittelivät asian ja päättivät, että eivät lähetä viestiä. Perustelu oli se, että valtakunnan asiat eivät kuulu paikallistason kepulaisille.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri,
Kaikissa puolueissa valta kuuluu puoluekokouksen valitsemalle johdolle. Joka puolueessa on omat "pikkuvallankäyttäjänsä", eli puolupukarit.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kyllähän demokratiassa vallan tulee kuulua kansalle, puolueissa puolueen jäsenille. Oleellista tässä Kokkolan tapauksessa oli, että isojen asioiden seuraaminenkaan ei kuulunut kuntatason poliitikoille.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Tasavallassa toki ruhtinaalle(presidentti/kuningas),ylimystölle(eliitti/osaavimmat henkilöt optimissa)ja kansalle(kansan tribunaalit Rooman tyyliin).

Näihin pitää löytää tasapaino, ja tällä hetkellä ei ole balanssissa...

-PR

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri,
Kyllä kai keskustassa kentän äänen pitäisi kuulua hyvin päätellen ainakin puoluekokousedustajien määrästä. Isot asiat kuuluvat kyllä kaikille puolueen jäsenille.

ulf fallenius

Eipä ole Suomen vienti lähtenyt vetämään heikommasta eurosta huolimatta sen kertoo jo tilastot.Mitä heikentynyt euro auttaa jos myy euro maahan ei mitään ja se on ollut Suomen kohtalo myydä eniten euro maihin.Palkkadevalvaatio sen kuin jatkuu koska se on ainut keino saada kilpailukyky kuntoon.Ulkoistaminen ja uudet työsopimukset ja jatkuvat Yt neuvottelut ja tämän kautta päästään palkka ale 20-30% ,prosessi on menossa koko ajan.Demareilla on tarjolla 4 sija koska kansa tietää missä mennään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ulf,
Kyllä Sinä nyt olet väärillä jäljillä. Suomen vienti esim. Yhdysvaltoihin ja Britanniaan on jo lisääntynyt. Ongelma on tietysti Venäjä, mutta siitä Suomi saa pakotteiden syyttää itseään. Palkkadevalvaatio tuo lopullisen katastrofin kotimaiseen ostovoimaan, ja työttömyys vain lisääntyy. Nyt ennen vaaleja ei haluta puhua euron heikkenemisen myönteisistä vaikutuksista, koska EK pelkää työntekijöiden vaativan kohtuullisia palkankorotuksia.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Tilanne oli jo yli vuosi sitten niin paha, että arvasin isojen poikien alkavan devalvoimaan euroa (ja neuvostani kaverini tienasi hyin). Sen lasku tulee kyllä näkymään, mutta eihän se mitään äkkiryntäystä aiheuta vientiinkään. Lasku vaikuttaa myös kotimarkkinatuotantoon ja vientiin euromaille. Pallo on niin pitkälle vapaakaupassa, että ei ole mitään suojattua kotimarkkinaa. Korkealle arvostettu euro on siis haitannut vientiämme myös euromaihin. Tuntuu kuin kukaan ei tajuaisi tätä. Muuten vientimme euromaihin olikin suhteellisesti suurempaa ennen jäsenyyttä. Omalla markalla olisimme vieneet siis euromaihin enemmän, sillä markkaa ei nyt olisi yliarvostettu. Kaupankäynnin kannalta eurojäsenyys on ollut pelkästään haitallinen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #46

Mauri,
Oikeassa olet. Eihän euron heikentymisen elvytysvaikutus näy välittömästi, mutta vuoden lopulla tilanne on jo toinen.
Markassa Suomen olisi kannattanut pitäytyä, kuten muutkin pohjoismaat säilyttivät oman valuuttansa.

ulf fallenius

Ei vaan vedä tarpeeksi sinun mainitsemasi maihin mutta kuin Britannia niin fiksu että ei eurossa niin toivoisiin meidän saavaan paljon kauppa sinne niin kuin Yhdysvaltioihin mutta tilastot näyttä edelleen viennissä kovaa takapakkia.Työllistymistä ei Suomessa myöskään tapahdu eiköhän jo Nokian luvut kerro paljon .Uuden Nokia kaupan jälkeen 114000 ihmistä Nokialla töissä mistä 5000 Suomessa ja 7000 Ranskassa ja Suomen osuudesta vielä vähennetä niin todella on nostopaineita palkoissa Suomessa niin ehkä sen jälkeen koko firma siirtyy täältä pois.Demarit on verottanut tämän maan aivan umpikujaan ja mitään hyvää ei näköpiirissä jos ei tehdä täysikäännös taloudessa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Vaikka paperilla puolueen aikomukset näyttäisivät hyvältä, niin mitä sillä voitolla tehdään?

Tarkkailijat tietävät muunkinlaisia papereita valmistellun sekä Sitrassa että lobbareilla niin Kekkosen paluun kuin Putinin tulon pelossa ja viennin unelmissa.

Politiikka on Suomessa uskonnollinen kokemus. Paljon pidetään ihmisjärjeltä piilossa. Mikä salaisuus semmoinen salaisuus olisi jonka kaikki näkisivät? Timo Soini on kylläkin vähentänyt Vanhan testamentin kauheuksien toistelua. On tainnut oppia itse lukemaan. Melkoista rohkeutta se vaatiikin: Ihmisparka, mikä sinä olet arvostelemaan Jumalaa? Sanooko saviastia muovaajalleen, miksi teit minusta tälläisen? Kyllä kai savenvalajalla on oikeus tehdä toinen astia säilytettäväksi ja toinen hävitettäväksi. Niin on myös Jumala tehnyt, suuren kirkkautensa hän antaa loistaa niissä, jotka hän on valmistanut kirkkauteen.

Roomasssa, toisessa kotikaupungissani, olen kuullut varoiteltavan perinteisestä sosialidemokratiasta ns. hyödyllisenä idiotismina. Ilmeisesti se liittyy politiikaan uskonnollisena kokemuksena.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Sosialidemokratiaa voidaan soveltaa niin kovin eri tavoin. Kulloisetkin johtajat sanovat, että heidän sosialidemokratiansa on se oikea. Oikealta aloitti Paavo Lipponen ja meno on jatkunut lähes samanlaisena sen jälkeen. Kannatusta on menetetty 10%.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lipposen linja on ennen muuta älyllisesti perusteltu valmius ja taipumus edistää isänmaan etua ainoalla oikealla tavalla. Siihen liittyy emotionaalinen puoli, joka lähinnä tarkoittaa moraalista tyydytystä ja ylemmyyttä sen johdosta, että on kyetty nousemaan juoksuhautoihin jääneiden eilispäivän miesten tasoa ylemmäs ja ymmärretään realiteetit. Siitä ja vain siitä kaikki viisaus alkoa ja saattaa alkaa. Asia on niin triviaali, ettei sen kieltäjiä voi kuin halveksia, ehkä joskus voidaan ymmärtävästi sääliä.
Lipposlaisuus ei kuitenkaan ole varsinainen uskonnollinen liike. Ehkä sitä saattaa jonkinlaisena kansalaisuskontona pitää ja Lipposen oikeuden ja välttämättömyyden tunnustaminen on tietenkin politiikan piirissä eräänlainen Test Act, jonka suorittajat ainoastaan ovat kelvollisia kansakunnan palvelukseen poliittisella areenalla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #53

Lipposen tilalle sopii Stubb, Rkp tai vaikkapa Pohjoismainen yhteistyö. Itse olen kopioinut kappaleen Timo Vihavaisen blogista jossa hän kirjoittaa Kekkosesta. Tuskin sekään on alkuperäinen, vaan sovellus ehkä fasismin määrittelystä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #54

Heikki,
Stubbhan puhuukin nyt Suomen "korjausliikkeestä". Se tarkoittaa samaa kun Lipposen "liike", köyhät kyykkyyn, ja näin Suomen talous kuntoon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #53

"Lipposen linja on ennen muuta älyllisesti perusteltu valmius ja taipumus edistää isänmaan etua ainoalla oikealla tavalla."

Kun nyt katsoo Suomen talouden tilaa niin eipä olisi voinut huonommin toimia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #55

Jarmo,
Juuri näin. Kun tähän vielä lisätään sosialidemokratian alennustila, nähdään "toimien" vaikutus.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #53

Heikki,
Ei Lipposella ollut mitään linjaa. Jos olisi ollut, ei sosialidemokratia olisi tällaisessa surkeuden tilassa. Lipposen linja oli Valtionvarainministeriön virkamiesten, lähinnä Sailaksen linja. Suomen talouden "korjausliikkeen" maksoivat pieni-ja keskituloiset ihmiset - sosiademokratia. Paavolla oli kotoa peritty kokoomuslainen aatetausta, ja se kyllä näkyi.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Lipponen oli Erkon suosikki. Erkkohan myös erotti Pertti Paasion ja valitsi Ulf Sundkvistin tilalle.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mauri,
Lipponen tuli SOS.dem.puolueen puheenjohtajaksi oikeistoaallon mukana 1993. Ensin Ahtisaari valittiin presidenttiehdokkaaksi ja sitten Lipponen puheenjohtajaksi.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Erkkohan se oli Manunkin valinnut ja nostanut, ja eiköhän Ahtisaarenkin keksiminen tullut siltä suunnalta. Tärkeää myös aikoinaan oli, ettei Erkki Tuomioja pääse liian ylös. Hän kun oli nuoruudessaan ainakin ulospäin varsin ihanteellinen, siis epäluotettava. No nyt näyttää Erkki antaneen periksi. Mm. MOUssa ja TTIP:ssä ja palvelusopimuksessa. Voisiko hänellekin kangastella vaikka eräs todella merkittävä kansainvälinen tehtävä? Jos, niin kyllähän yksi Suomi kannattaa uhrata.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Lipposen esi-isistä huolimatta Paavo Lipposen aikana SDP:n kannatus hipoi 30 prosenttia. Siitä se on melkein puolittunut.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo,
Lipponen tuli puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi suuren lamakauden aikana, jolloin porvarihallituksesta oli tullut lähinnä kirosana. Vaaleissa 1995 SOS.dem.puolue sai 28,4% äänistä. Sen jälkeen puolueen kannatus vähitellen hiipui. Lipposen tulos presidentinvaaleissa oli 7,2% annetuista äänistä. Se kuvastaa sitä, mitä kansa ajattelee hänestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lipposen esi-isistä huolimatta Paavo Lipposen aikana SDP:n kannatus hipoi 30 prosenttia"

Liittovaltio on tärkempi kuin yksi suomalainen puolue, näin on todennäköisesti päätelty Lipposen päässä ja samaa tietä jatketaan kunnes seinä tulee vastaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,
Ehkä Lipposen tärkein tavoite oli kuitenkin tulla EU-komission puheenjohtajaksi, ja siksi Suomen piti liittyä euroon. Komission puheenjohtaksi ei olisi kelvannut kukaan, joka olisi tullut ei-euromaista. Olihan Lipposen tavoite kuitenkin täysin epärealistinen. Ilmeisesti hän oli ainoa, joka uskoi mahdollisuuksiinsa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ehdin luonnostella hallitusohjelman:

Tärkeää on voittaa, mutta tärkeämpää on taistella

"Kaikki kuntoon" linja on ennen muuta älyllisesti perusteltu valmius ja taipumus edistää isänmaan etua ainoalla oikealla tavalla. Siihen liittyy emotionaalinen puoli, joka lähinnä tarkoittaa moraalista tyydytystä ja ylemmyyttä sen johdosta, että on kyetty nousemaan juoksuhautoihin jääneiden eilispäivän miesten tasoa ylemmäs ja ymmärretään realiteetit. Siitä ja vain siitä kaikki viisaus alkaa ja saattaa alkaa. Asia on niin triviaali, ettei sen kieltäjiä voi kuin halveksia, ehkä joskus voidaan ymmärtävästi sääliä.

"Kaikki kuntoon" liike ei kuitenkaan ole varsinainen uskonnollinen liike. Ehkä sitä saattaa jonkinlaisena kansalaisuskontona pitää ja sen oikeuden ja välttämättömyyden tunnustaminen on tietenkin politiikan piirissä eräänlainen Test Act, jonka suorittajat ainoastaan ovat kelvollisia kansakunnan palvelukseen poliittisella areenalla.

Toimituksen poiminnat