MikkoElo

Valehteliko Stubb Uuden Suomen toimittajalle Suomen Kreikka-linjasta?

 

Helsingin Sanomat on suhtautunut ministeri Stubbiin ylitsevuotavan myönteisesti.  Nyt lehden linja näyttää muuttuneen entistä realistisemmaksi.

Lehti kertoo tänään (19.7.2015), että Stubb oli haastanut viime torstaina (16.7.2015) tylyyn sävyyn Uuden Suomen toimittajan, joka kysyi, miksi Suomen linja Kreikan eurosta erottamisen osalta näytti muuttuneen.  Stubb väitti, etteivät lehtitiedot pitäneet paikkaansa.

Kuitenkin eduskunnan suuren valiokunnan verkkosivulla perjantaina julkaistun tekstin mukaan Suomi piti Kreikan väliaikaista eroa "kestävänä ratkaisuna".  Ennen perjantai-iltaa Suomen linja Kreikan suhteen oli salainen.

Stubb kiistää ristiriidat Suomen Kreikka-kannassa ja siitä julkaistuissa lausunnoissa.  Onneksi kansanedustaja Timo Harakka (sd) on tehnyt oikeuskanslerille selvityspyynnön hallituksen toimista Kreikka-asiassa.

Ministerin valehtelu on vakava asia.  Onneksi myöskin eduskunta ja valtamedia suhtautuu siihen vakavasti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mää ole ko klapil päähä lyäty. Mikko kehuu jo toistamiseen Hesarin linjaa. Koska saamme lukea länsimyönteisen kannanoton?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raimo,
Minähän olen länsimyönteinen silloin, kun se on Suomen etujen mukaista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Miksi Tsipraksen kotikenttäpelaamista ei saisi auttaa? Kova neuvottelulinja ja sen julkistaminen auttoi pehmeän paketin läpi saamisen Kreikassa.

Ei Stubb mielestäni ole valehdellut. Grexit on edelleen todenäköisin vaihtoehto, vaikka kukaan ei sitä toivo ja pyri siihen.

http://www.ekathimerini.com/199713/article/ekathim...

Pitää muistaa, grexit olis hyvä ratkaisu Kreikalle ja vahvistaisi euron uskottavuutta sääntöihin perustuvana valuuttana. Kreikka ei halua grexit'ä, joten heille annettava mahdollisuus.

Demareiden alentuminen sääliviritteiseen kotikenttäpopulismiin näinkin vakavassa aiheessa on kyllä tympeää touhua.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
oleellista ei nyt ole se, mikä olisi paras ratkaisu, vaan se, mitä ministeri Stubb on kertonut Suomen linjasta. Onko se yhdenmukainen totuuden kanssa?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ei kertomatta jättäminen ole valehtelua. Julkisuudessa on lupa valehdella tai puhua muunneltua totuutta, ei sitä ole sanktioitu eikä asiasta ole ennenkään alettu saivartelemaan. Demarit ovat lapsellisia kyllä nyt.

Ja ihan kohtuuden nimessä pitää muistaa, opposition oma toiminta perustuu pelkästään valehteluun, eli sen väittämiseen ettei toimisi ja päättäisi asioista juuri niin kuin kulloinenkin hallitus.

En ymmärrä rutinaa vakavuudesta. Suuressa valiokunnassa saatavat tiedot ovat salaisia ja oikeita, julkisuuteen päättäjät saavat puhua mitä haluavat. Näin on aina ollut. Joku väitti jopa saaneensa vakuudet, allekirjoituksetkin sutaistiin näyttävästi median läsnä ollessa postikorttiin.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Kyllä Sinulla on merkillinen näkemys siitä, mitä ministeri saa tehdä. Perustuslain mukaan ministerin pitää olla " rehellinen ja taitavaksi tunnettu henkilö". Eikö perustuslailla ole mitään merkitystä?
Olen itse ollut 12 vuotta suuren valiokunnan jäsen. Eivät tiedot olleet salaisia. Kansalla on oikeus tietää, mitä eduskunta päättää ja mitä hallitus esittää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Politiikka on valtiollinen eli valtioon ja sen johdosta määräämiseen tähtäävä toiminta, jonka päätarkoituksena on vallan ja päätöksenteon saaminen omiin ( ryhmän, järjestön, puolueen) käsiin sekä sen säilyttäminen ; kehittyneissä valtioissa keskeinen elin on kansanedustuslaitos.

(Suuri sivistyssanakirja WSOY)

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Pekka Toivonen,

Kyllä Suomen perustuslaki menee sivistyssanakirjan edelle. Perustuslaki laki edellyttää, että ministeri on rehellinen ja taitava henkilö.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kuka päättää täyttyvätkö kriteerit?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #12

Raimo,
Tuo on hyvä ja aiheellinen kysymys. Suomessa itse asiassa puolueet päättävät tuon "rehellisyyden ja taitavuuden". Amerikassa asianomaiset valiokunnat tutkivat ministerin nuo ominaisuudet tarkkaan. Olen ehdottanut samaa käytäntöä Suomeen, jolloin viime kädessä eduskunta päättäisi asian.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valtiopäiväneuvos Mikko Elo,

Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizelos ja Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ( sd.) allekirjoittivat helmikuussa 2012 paperin, jonka Suomen valtiovarainministeri kertoi olevan Suomen ja Kreikan valtion välinen vakuussopimus sillä kerralla jaossa olleista rahoista.

Myöhemmin selvisi, mutkikkaitten juridisten selvityspyyntöjen jälkeen, että mitään valtioiden välistä vakuussopimusta ei oltu allekirjoitettu vastoin valtiovarainministerimme väitteitä. Tämä oli valehdellut asiasta.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ( sd.) oli ainoastaan allekirjoittanut kirjeen, jonka valtiovarainministeri Venizelos hänelle oli osoittanut. Kyseisessä kirjeessä ei ollut ainoatakaan sanaa tai edes viittausta valtioidemme välisiin vakuusjärjestelyihin, kuten valtiovarainministeriömmekin myöhemmin joutui myöntämään.

Kuten valtiopäiväneuvos toteaa, Suomen perustuslaki edellyttää, että ministeri on rehellinen ja taitava henkilö. Käytännössä pykälällä ei ole mitään arvoa eikä merkitystä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #15

Pekka Toivonen,
Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston päätösten lainmukaisuutta. Minulla ei ole syytä epäillä, etteikö oikeikuskansleri olisi tutkinut myös kyseisen sopimuksen lainmukaisuuden.
Sen sijaan epäilyksiä herättää se, jos hallitus ilmoittaa kantansa olevan "salainen". Ei se ole avoimen demokratian mukaista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Valtiopäiväneuvos Mikko Elo,

Kyse ei suinkaan ollut valtioneuvoston päätöksen oikeudenmukaisuudesta vaan Suomen silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen ( sd.) valehtelemisesta , että hänen allekirjoittamansa kirje sisälsi Suomen ja Kreikan valtioiden välisen lainan vakuussopimuksen. Näinhän ei asian laita ollut.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Ministerin valehtelu on vakava asia." Niin on, mutta suomalainen ministeri ei ole koskaan valehdellut. Joskus ministeri on saattanut erehtyä, muistaa väärin tai puhua totuuden vastaisesti, mutta ei koskaan valehdellut.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Perttu,
Suomessa on kehitetty merkillinen tapa kiertää sana "valehdella" politiikassa. Muualla maailmassa, valehtelua kutsutaan valehteluksi, ei väärin muistamiseksi eikä miksikään muuksikaan.

Kaino Kivi

En tiedä mitä SUVissa käsiteltiin, mutta "Jatkoprosessissa voidaan tarkastella eri etenemisvaihtoehtoja" lause jättää kaiken auki. Ainut kanta tuli Kreikan tekemään ehdotukseen sellaisenaan. Siinä kestäväksi ratkaisuksi katsottiin euro-ero, mutta kanta tuossakin sanamuodoiltaan avoin.

Hallituksella ei siis ollut ainakaan kirjallista ehdotonta kantaa, joten kaikki ratkaisut saattoivat olla Suomen linja.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kaino Kivi,
Minusta on hyvä, että asia on annettu oikeuskanslerin tutkittavaksi. Kyllä muuten esim. Hesarin epäilevä suhtautuminen Stubbin toimintaan herättää aiheellisia kysymyksiä.

Kaino Kivi

Tuolla sanamuodolla ei mitään tutkittavaa. Virkamiehen ajan väärinkäyttöä.
Toinen asia on, jos Suvissa on puhuttu muuta. Ilmeisesti on, koska esim. Vihreiden kannanotto ei sovi muotoiluun.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Mikko Elo

Toteatte Pekka Toivoselle, että oikeuskansleri oli (ilmeisesti) tutkinut Jutta Urpilaisen allekirjoittaman vakuussopimuksen lainmukaisuuden. Kysyn teiltä, tutkiko oikeuskansleri, oliko Urpilaisen puheet sopimuksesta totta vai valhetta kun hän antoi ymmärtää tehneensä sopimuksen Kreikan valtion kanssa.
Kun oikeuskansleri antaa aikanaan päätöksensä kansanedustaja Harakan tekemään selvityspyyntöön ja toteaa, lakia ei ole rikottu. Miten te ja edustamanne puolue siihen suhtaudutte. Toteatteko silloin samalla tavoin kuin nyt Urpilaisen "valehteluun".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Arvo Tammela,

Valtiopäiväneuvos Mikko Elo ( sd. ) ymmärtää asian tahallaan väärin, luonteenomaisen tapansa ja poliittisten tarkoitusperiensä mukaisesti.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Mikko Elolle on tullut ilmeisesti muuta mietittävää kun ei ole ehtinyt vastata kysymykseeni. Jään edelleenkin odottelemaan vastausta.

Toimituksen poiminnat