MikkoElo

Persujen johto syötti puppua puoluekokousväelle

Monenlaista puppua perussuomalaisten johto syötti puoluekokousväelle Turussa viime viikonvaihteessa.  Yksi silmiinpistävimmistä oli eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon lausunto, jonka mukaan kaikki ne euromaat, jotka eivät noudata rahaliiton sääntöjä, pitäisi erottaa eurosta väliaikaisesti. (Helsingin Sanomat 10.8.2015).

 

Eipä euroon jäisi tällöin monta maata jäljelle.  Erityisesti julkisen velan osuutta  BKT:sta rikkovat lähes kaikki maat.  Kun tuo velkasuhde saisi olla olla sääntöjen mukaan 60%, niin sen ylittävät tänä päivänä mm. Kreikka, Italia, Portugali, Belgia ja  Irlanti, joiden velkauhde on yli 100%, ja Ranska sekä Espanjakin lähestyvät tuota 100%.  Saksankin velkasuhde on 79,7%.  Suomikin ylittänee tänä vuonna jo tuon 60% rajan, vaikka meidän julkinen velkamme on yksi pienimmistä euroalueella.  Euroalueesta on tullut kokonaisuudessaan velkaunioni, sillä keskimääräinen julkinen velka on nyt yli puolitoistakertainen sallittuun rajaan verrattuna, eli 92%.

 

Myöskään velkojen yhteisvastuu ei ole sääntöjen mukaista, mutta Kreikan osalta sitä on jo toteutettu useita vuosia.  Persut ovat nyt mukana, koska hallituksessa halutaan olla.

 

Olellinen kysymys on, eikö Sampo Terho tiennyt euroalueen tilannetta, vai huiputtiko hän persujen tietämätöntä kenttäväkeä vain huvikseen.  Se voi olla hupia, joka tulee merkitsemään äänestäjäkatoa, sillä eihän kenttäväelle voi syöttää mitä puppua tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"kaikki ne euromaat, jotka eivät noudata rahaliiton sääntöjä, pitäisi erottaa eurosta väliaikaisesti. "

No, tuotahan minäkin toivon. Jos euroon ei sen jälkeen jäisi yhtään maata, niin aina vaan parempi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ei minullakaan ole mitään sitä vastaan, että euron taru loppuisi. Se ei kuitenkaan ollut Terhon sanoman ydin. Terho jopa omalla tavallaan puolusti Suomen mukanaoloa eurossa, koska hänen mukaansa Suomen lähtö eurosta yksin eurosta aiheuttaisi "meille suurta epävarmuutta".

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikko, olenpa kanssasi eri mieltä tuosta tulkinnastasi Sampo Terhon puheesta. Minusta on itsestään selvää että mitä useampi maa lähtee eurosta, vaikka tilapäisesti, niin se saattaa merkitä käytännössä pysyvää olotilaa ja tuohon myös PS-puolue pyrkii. Olen lukenut puolueen kertovan että Suomen yksin eroaminen eurosta ei ole mahdollista vaan silloin on suuri mahdollisuus syntyä markkinoilla epävarmuutta ja saattaa myös koitua suuret kustannukset. Mutta kun enemmistö tai edes muutama maa eroaa, niin silloin olisi syytä olla samassa veneessä.

Ei pidä ottaa Sampo Terhon puheeseen ns. omia kuviteltuja rivien välitekstejä vaan ottaa huomioon mikä on realistisesti mahdollista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #6

Sirpa,
Kyllä Sampo Terho on vakaasti puolustamassa euroa, koska Timo Soini niin vaatii. Toisaalta en haluaisi uskoa, että hän on täysin tietämätön euro-maiden nykytilanteesta, eli että lähes kaikki maat rikkovat velkasuhdesääntöä, Saksa ja Ranska mukaanlukien. Kyllä Terho halusi vain heittää hiekkaa persujen kenttäväen silmille. Minusta vain tämä Tynkkynen näyttää rehelliseltä vaatiessaan eroa eurosta, mutta hänenkään sanansa eivät paljon paina Soinin hallitushimossa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Mikko, saat puolestani pitää uskosi tai paremminkin luulosi.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #9

”Olellinen kysymys on, eikö Sampo Terho tiennyt euroalueen tilannetta, vai huiputtiko hän persujen tietämätöntä kenttäväkeä vain huvikseen.”

Oleellinen kysymys, eikö Jutta Urpilainen valtiovarainministerinä tiennyt Kreikan tilannetta, vai huiputtiko hän demarien tietämätöntä kenttäväkeä suostumalla tuottojenvaihtosopimukseen vakuuksien sijaan?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Euroon pitäisi ehdottomasti luoda "rauhanomainen exit-menettely". Ongelmallista tässä kuitenkin olisi, että mitä helpompaa eurosta irtautuminen olisi, sen enemmän sitä ajoittain ennakoitaisiin eri jäsenmaiden kohdalla tapahtuvaksi.

Ref: Eichengreenin kritiikki rahaliitosta irtautumisen mahdollisuutta kohtaan
http://www.voxeu.org/article/eurozone-breakup-woul...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Puppua syötetään monien muidenkin puolueiden taholta liittyen rahaliittoon.

Sampo Terho omalta osaltaan kyseenalaistaa EMU:n toimintaa, joka on täysin asianmukaista ja tervettä ajattelua kritiikkineen.

Pahimpia kritiikittömiä nyhveröitä puoluekentässä ovat SDP ja Kokoomus, joiden runnomana Suomi aikanaan vietiin rahaliittoon ainoana pohjoismaana ilman kansanäänestystä ja huomioimatta monista varoituksista järjestelmään liittyvistä riskeistä.

SDP:n ja puoluejohtaja Urpilaisen lavastettu valheellinen allekirjoitustilaisuus Kreikan Venezeuloksen kanssa on vielä kansan tuoreessa muistissa, joka näkyy myös SDP:n kannatuksen laadussa tänä päivänä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Lauri Kiiski,
Ei nyt kannata yrittää johdattaa pois keskustelua asian ytimestä. Eikö Terho tiennyt julkisen velan sääntöjä, vai valehteliko hän tahallaan puolueväelleen. Jos esim. Saksa lähtisi eurosta yhdessä Ranskan kanssa, mitä jäisi eurosta. Ei mitään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikko, miksipä Saksa lähtisi eurosta kun se on hyötynyt eilisen uutisoinnin mukaan Kreikan kriisistä yksistään 100 mrd euron verran?

http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus+saksa+o...

"Vaikka Kreikka ei maksaisi takaisin lainojaan, Saksan valtion kassa hyötyy taloudellisesti kriisistä, tutkimuksessa todetaan."

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #7

Sirpa,
Luvalla sanoen tuo Sinun kysymyksesi on typerä. Eihän euroa ole ilman Saksaa ja Ranskaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #10

Niinpä. Kyllä tiedänn että jos Saksa lähtee eurosta, niin euroa ei sen jälkeen ole. Kysymykseni olikin viittauksena siihen että miksi Saksan kannattaa roikkua eurossa mukana tasan niin kauan kuin se hyötyy muiden euromaiden kustannuksella. Tästä oli kommentissani kyse, vaikka olenkin typerä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #15

Sirpa,
En sanonut Sinua typeräksi, mutta kysymystäsi kyllä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Kysymys, miksi Saksa lähtisi eurosta, pitäisi tietenkin osoittaa Sampo Terholle. Hänhän sitä vaatii.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
  "Lauri Kiiski,
  Ei nyt kannata yrittää johdattaa pois keskustelua asian ytimestä."

Eiköhän Kiiski nimenomaan tuonut esiin "asian ytimen", vaikkakaan tehtyä ei enää saa tekemättömäksi. Viitaten siihen, kuinka Suomen taival juuri demareiden ja kokoomuksen johtamana sai rahaliitossa alkunsa.

Terho toi esiin euron keskeisen ongelman. Sen perustavanlaatuisilla säännöillä ei ole mitään merkitystä, sillä jos niitä todella noudatettaisiin velkasuhteen ja velkojen yhteisvastuullistamisen osalta, koko järjestelmä romahtaisi hyvinkin nopeasti.

Se, että perustajamaat olivat jo valmiiksi noin velkaantuneita, tuli kieltämättä yllätyksenä. Miksi moinen pykälä sääntöihin edes kirjoitettiin vai kuviteltiinko, ettei kukaan huomaisi tilanteen irvokkuutta? Toisaalta voi olla, että nuo mainitut ja alun alkujaankin ylivelkaantuneet maat kuvittelivat (näin naiivisti ajateltuna - eihän maalla ole aivoja, joilla kuvitella) taittavansa velkasuhteensa valuuttaliiton myötä, mutta toisin lopulta kävi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #33

Janne,
Persut eivät tietysti olleet tekemässä päätöksiä 1990-luvulla, kun Raimo Vistbacka, sinänsä kunnon mies, oli ainoa kansanedustaja.
Vakava asia on se, että EU:n komission Junckerin johdolla ajaa nyt liittovaltiota eteenpäin. Kaikkien, jotka haluavat säilyttää EU:n itsenäisten valtioiden liittona, on vastustettava sitä, oli persu tai ei. Toinen vaihtoehto on erota EU:sta. Se on myös varmin tapa säilyttää itsenäisyytensä.

Sami Tastula

Johdattaa keskustelua pois asian ytimestä...

Eli ei mielestäsi ole suotavaa muistuttaa niistä virheistä joita edustamasi puolue Suomen kannalta aikaan sai... Varsinkin kun kyseessä kilpaileva puolue sekä puolueen tekemiset/sanomiset.

Juurikin näin, pidä tämä linja...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Euron ja EMU:n sääntöjä on rikottu alusta alkaen. Esim. Italialla ja Begialla oli velkasuhde jo noin 100%, kun EMU perustettiin, mutta ne otettiin mukaan, koska olivat EU:n perustajamaita. EU:n integraatiota on koko ajan lisätty, vaikka sääntöjä ei ole missään vaiheessa noudatettu. Se tulee olemaan myös euron tuho.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Yksi silminpistävimmistä oli eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon lausunto, jonka mukaan kaikki ne euromaat, jotka eivät noudata rahaliiton sääntöjä, pitäisi erottaa eurosta väliaikaisesti. (Helsingin Sanomat 10.8.2015).

Eikö tässä tuoda juuri mehevästi esille rahaliiton ongelma, eli sääntöjen noudattamatta jättäminen, jossa varsinkin alkuaikoina Saksa ja Ranska olivat omaa luokkaansa ?

Liittovaltiokehitys on nyt joka tapauksessa tilapäisesti " out" muualla, paitsi Kreikassa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Lauri,
Liitovaltio on koko ajan edennyt, ehkäpä juuri Kreikan takia. On perustettu pankkunioni, ja integraatio etenee kuin veturi. Suuri osa suomalaisista on hurskaan tietämättömiä kehityksestä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ainakin tuo liittovaltiokehitys tuli hyvin esille persujen kokuksessa. Miksihän muiden puolueiden taholla ollaan hyvin hiljaa? Ei kuulu sanan sanaa asiasta. Eikä ole kyllä mediatkaan nostaneet asiaa esille, vaikka kyse on kansantaloudellisesti katsottuna äärimmäisen tärkeä asia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #16

Sirpa,
Liittovaltiokehitys saattoi tulla hyvin esille, mutta johtikose mihinkään tulokseen. Mukana ollaan, kun kerran hallitukseen on menty.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #23

Siinäpä olisi mallia muille, jos liittovaltiokehityksen saisi jotenkin torpattua eduskuntapuolueen puoluekokouksessa - siis yhden viikonlopun aikana.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #34

Janne,
Ei täällä kukaan ole vaatinut, että pesut yksin pystyisivät estämään liittovaltiokehityksen. Toki siitä olisi kuitenkin jotakin voinut mainita, jos oikeasti vastustaa tuota kehitystä. En huomannut yhtään puheenvuoroa mainitun julkisuudessa, joka olisi liittynyt siihen. Iskulauseita persiilleen on, takki kääntyy heti kun mahdollista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Mikko, et kai pitkäaikaisena politiikkona kuvittele että minäkään uskoisin PS:n puoluekokouksessa (eikä muunkaan puolueen puoluekokouksessa) tehtäisiin hallitukselle kuuluvia päätöksiä ja niiden eteenpäin viemistä aina eduskunnan käsittelyyn?

Kaikki on kiinni haliitusohjelmasta ja mitä siinä sanotaan;
"Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta. Suomen tavoitteena on sääntöperusteinen ja toimiva euroalue, jossa jokaisella jäsenvaltiolla itsellään on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan. Samoin jokainen jäsenvaltio vastaa itse veloistaan. Hallitus pyrkii palauttamaan no bail out -säännön uskottavuuden. EMU:a ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen. Hallitus tukee vahvaa sijoittajavastuuseen perustuvaa pankkiunionia ja sen kehittämistä. Sääntöjen noudattamisen vahvistamiseksi talouspolitiikan koordinaatiota on yksinkertaistettava, ja jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava."

Siis hallitusohjelman mukaan Suomi ei ole hyväksymässä tämän hallituksen aikana liittovaltiokehityksen syvenemistä vaan päinvastoin palaamaan askelia taaksepäin.

Edit, Jäis aiemmin pois linkki Hallitusohjelmaan, joten se on tässä

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1433371/T...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Persujen väelle voi syöttää mitä vaan koska he uskovat ISÄ aurinkoiseen.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Hemmo,
Totta on tuo, mitä sanot. Voi olla, että haastaja tulee kuitenkin jo seuraavassa puoluekokouksessa nimeltään Jussi Halla-aho

Sami Tastula

Poistuminen eurosta, euro alueen hajoaminen...
Olisiko liian hyvää toteutuakseen?
Totta on kuitenkin ne ikävät seikat joita omaan valuuttaan palaaminen aiheuttaisi.
Mutta onko tätä pelättävä vaiko edelleen parempi että Suomi roikkuu eurossa maailman tappiin asti?
Oma mielipiteeni on että eurosta ja eu:sta irtautuminen tehtävä niin nopeasti kuin se ikinä vaan on mahdollista, näinSuomella on vielä joskus mahdollista saada aikaan kasvua, siis sitä minkä perään yksi jos toinenkin puoli on huutanut ties ja kuinka monen hallituskauden ajan.

Kannattaa kuitenkin muistaa se ikävä tosiasia, siis nämä na. Vanhat ja valtaa pitäneet puolueet joiden aikana tämä Suomen kurjimus alkanut ja syventynyt.
Varsinkin silloin kun ollaan mustamaalaamassa kilpailevia puolueita.
Eräs naispuolinen sai aikaan takauksen Suomen kohdalle tuleviin vakuuksiin... Toinen maestro kuulutti yhteisvastuun ja taakankannon perään... Ja poistui vielä kuluvan vuoden aikana palkkiovirkaansa...
Kelataan aikaa reilummalla pyyhkäisyllä taaksepäin...
Saamme huomata että näitä erilaisia palkitsemisia toteutettiin jo 90-luvun laman aikana...
Missä ovat silloin päätöksiä ja mm.yrittäjyyttä alas ajaneet henkilöt?
Kuinka moni on tyhjän päällä tänä päivänä ja kuinka moni nauttiikaan satojen tuhansien vuotuisia palkka ym etuisuuksia?
Mikä näissä se yhdistävä tekijä ??

Ei yhtään Perussuomalaisten tekemään päätöstä löytynytkään...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Sami,
Sitä parempi, mitä nopeammin Suomi irtautuu eurosta ja EU:sta. Pelottelu markan dramaattisella devalvoitumisella ovat täyttä spekulaatiota, sillä markan arvo määräytyisi markkinoilla joka hetki.
Niin, ei löytynyt persujen tekemiä päätöksiä 1990-luvun alkupuolelta, kun puolue perustettiin vasta v.1995.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Uskotko Mikko edustamasi puolueen olevan samalla kannalla kanssasi? Kanta on muuten itselläni tuo sama jonka itse mainitset.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #44

Sirpa,
Uskon, että monet demarit ovat kanssani samaa mieltä siitä, että EU pitää säilyttää itsenäisten valtioiden liittona eikä kehittää sitä liittovaltioksi. Demareilla näyttää nyt suunta olevan hakusessa, kun Rinne ei ole jumala kuten Soini persuissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #46

Heh MIkko, etköhän nyt kuitenkin sano Soinista sellaista jota hän ei kuitenkaan ole. Eikä ole kukaan maanpäällinen ihminen jumala ole.
Rinne näyttäisi olevan ihan hiljaa demareiden politiikasta. Mistä johtuu? Onko puolueen linja hakusessa sen jälkeen kun tuli haukkuneeksi Soinin ja puolueen IL:stä lukemani mukaan?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #47

Rinteen ongelma lienee se, että on vieläkin varsin uusi politiikassa. Omalta ajaltani huomasin, että ay-politiikka ja eduskuntapolitiikka vaatii molemmat aivan erityyppistä osaamista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sampo Terho on poliitikko samoin kuin Jutta Urpilainen ja valtiopäiväneuvos Mikko Elo.

Heitä kaikkia on yhdistänyt ja yhdistää täydellinen voimattomuus EU:n päättäjien edessä.

P.S. Suomen osuus päätöksenteossa on 13/751.

Jouni Kaskiharju

Irti EU:sta niin saadaan täysi päätösvalta?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jouni Kaskiharju,
Suomen etu olisi kirota koko EU:sta. Vaihtoehto on liittyä Eftaa, jossa ovat Norja, Sveitsi ja Islanti.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kyllä, Suomen vaikutusvalta on EU:ssa tuo 1,73%, mutta maksut ovat jo eri luokkaa. Maksaa kyllä saadaan, mutta ilman vaikutusvaltaa.

Sakari Ahonen

pekka t. eikö asia ole kuitenkin niin,että oli maamme edustus mikä hyvänsä eu-a ,me itse päätämme olemmeko jäsen tai eroammeko siit.
mitä tulee väliaikaiseen euro-eroon ,ajatus on absurdi, liittyisikö joku takaisin eronneista po . liittoon .en usko eikä mahtimaa saksakaan ,eihän kreikkaakaan siitä häädetty, vaikka sitä meilläkin kohkasivat stubit sipilät ,soinit ja muu eliitti,pelkona taitaa olla oven auetessa siitä seuraa joukko pako

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Sakari,
Asia on juuri niin kuin sanot. Siitä seuraisi joukkopako.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mikko itse oli viemässä meitä Euroopan Unioniin ja sen kytköksenä euroon.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raato puhuu taas puppua. SOS.dem.eduskuntaryhmässä sain aikaan äänestyksen euroon liittymisestä. Meitä vastustajia oli 5, mutta Suomen eliitti ja valtamedia olivat silloinkin niin EU:n ja euron lumoissa, ettei siitä kirjoittanut kuin Ilta-Sanomat.
Raato vie muuten asian kuin asian sivupoluille. Mitä mieltä olet Sampo Terhon lausunnosta ja osaamisesta?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kuka nyt taas puhuukaan sitä puppua. Itse olet toisaalla kertonut EU-vaalissa äänestäneesi liittymisen puolesta. Ja kuuluit/kuulut puolueeseen, joka ajoi vahvasti hyvän ystäväsi Paavo Lipposen johdolla Suomea Unioniin ja sitä kautta euroon. Olit siis mukana puolueen kauttakin viemässä Suomea Unioniin, vaikka näennäisesti ja hyödyttömästi änkyröitkin muutaman muun kanssa. Tapasi mukaan. Olitko siis samaan aikaan sekä puolesta että vastaan?
Sampo Terhon puhetta en ole kuullut, joten en sitä kommentoi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #31

Raato,
Tapasi mukaan Sinä puhut seipäistä kun pitäisi puhua aidasta. Kyllä nämä Sampo Terhon jutut on löydettävissä mistä tahansa, jos haluaisi puhua asiasta, jota Sinä et tee.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Pitäisikö siellä EU huipulla olla vaiko ei ? Se vain nyt on niin, että Suomi on siellä, sitä ei voi enää estää. Sieltä pois pääseminen ei ole tuskatonta sekään. Mutta tämä ei ollut blogin aihe, vaan Perussuomalaiset johtoportaan miehet ja puheet. Sitä toivoi ja toivoo, että Sampo Terho ja Jussi Niinistö, muita miehiä ja naisia uhohtamatta, olisivat rehellisiä. Ja antaisivat luotettavan kuvan Perussuomalaisten toiminnasta. Soini on tukevassa kunnossa ulospäin hänkin, mutta se koskee tänään lähinnä hänen omaa minä kuvaansa. Lausunnoissa olisi toivomisen varaa.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ilkka,
Kommenttiisi on helppo yhtyä. Kyllä poliitikot ennemmin tai myöhemmin joutuvat kiinni valehtelusta ja tietämättömyydestä. Se olisi myös median tehtävä paljastaa poliitikkojen puppu-puheet. Se taas vaatisi toimittajilta osaamista.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Perussuomalaiset valitsivat kolmanneksi varapuheenjohtajaksi perusnuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen. Mitään harhaanjohtamista ei ole tapahtunut! Erilaiset mielipiteet ovat siis puolueessamme mahdollisia. SDP:ssä tämä käytäntö on vaikempaa!

Eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat Porissa enemmän ääniä kuin SDP, jolla on ollut siellä kuulemma valta-asema lähes 50 vuotta. Olenko väärässä?
Sieltä päin näyttää tulevan demaripuolelta outoa perussuomalaisiin kohdistuvaa! Ymmärrän yskän!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Roskaa kirjoitat. Euromaiden velkatasot eivät ole säännöillä sidotut. Sensijaan se, miten menetellään, kun velka- tai budjettitasot rikkovat tiettyjä tasoja, on sitten toinen asia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juhani Huopainen se vain yrittää olla niin asiantuntijaa EMU:n osalta. Säännöissähän todetaan selvästi, ettei velkasuhde saa ylittää 60% eikä budjetin alijäämä ylittää 3%. Kannattaisi nyt tutustua edes noihin perusasioihin ennen kuin yrittää puolustaa persujohdon joko tietämättömyyttä tai kenttäväen huiputtamista, tai mahdollisesti molempia.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Samat sanat - tutustu perusasioihin. Se, että raja on rikottu, ei ole sääntörikkomus itsessään. Se, onko sääntöjen vaatimia toimenpiteitä toteutettu noiden rajojen sisälle palaamiseen, on kokonaan toinen asia.

Toistan: roskaa sinulta, ja kerran sanoin, miten asia on. Turha se on minulle vollottaa, jos EMU:n arkkitehtuuri ei miellytä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suosittelen molempia, samanmielisten tappelu jaksaa aina huvittaa. Reaalimaailmassa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Stability_and_Growth...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #69

Ja lähemmäksi päivän uutisia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sixpack_(EU)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #69

Miten niin samanmielisten? Luuletko, että en puutu oman "leirin" tai "heimon" mokiin? Tai että inttäisin aina "vihuja" vastaan, vaikka olisin samaa mieltä? Väärin.

Copypaste tuosta: If a Member State breaches the SGP's outlined maximum limit for government deficit and debt, the surveillance and request for corrective action will intensify through the declaration of an Excessive Deficit Procedure (EDP); and if these corrective actions continue to remain absent after multiple warnings, the Member State can ultimately be issued economic sanctions

Eli rajat voivat olla ylitettynä, mutta ylittämisestä käynnistyy erilaisia menettelyitä. Vasta sitten, jos menettelyiden noudattamisessa ja toteuttamisessa esiintyy ongelmia, aletaan olla siellä sääntörikkomusten puolella.

Tämä voi tuntua saivartelulta, mutta käytännössä olisi mahdotonta, etteikö jokin maa olisi vähän väliä jonkin yksittäisen mittarin mukaan "sääntöjen vastaisessa tilassa". Siksi oleellista mielestäni onkin, miten kyseinen maa ja muut jäsenmaat toimivat sen jälkeen tilanteen korjaamiseksi.

Olisi toki suotavaa, että jos joku mainitsee sääntöjen rikkomisen olevan perusteltu syy euroerolle (tai potkuille), niin täsmentäisi, että mitä sääntöjä ja kuinka pahasti saa rikkoa. Muuten lausunnon sisältö menee lievästi sanottuna "olkaa kiltisti"-osastolle - vailla konkreettista sisältöä tai merkitystä.

Huvittavaa, mutta Hetemäki näkee euroalueen jatkon kannalta olennaisena palaamisen tiukkaan sääntöpohjaiseen sijoittajavastuuseen. Se tarkoittaa määritelmän mukaan, että ne maat, jotka eivät sellaiseen pysty sopeutumaan, pitää tavalla tai toisella euroalueesta poistaa. Ilmeisesti tämäkin on sitten valehtelua ja populismia.

http://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-conten...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Todettakoon myös, että heti kättelyssä mukaan otettiin maita, joiden velkasuhde ja alijäämä olivat yli rajojen - "koska suunta on parempaan". Tällöin luotiin ennakkotapaus, että itse rajoilla ei ole väliä, vaan sillä, että rajojen ylityksestä ollaan yhdessä sitä mieltä, että yksittäistapaus ja väliaikaista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Anita Koivu näyttää myös yrittävän vedättää keskustelua muille vesille. Miten on tuo Anitan tietämys euron ja yleensä rahaliiton säännöistä. Sitä ollaan niin persua, mutta tietääkö Anita oikein, miksi?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ilkka Kiviniemen kommentin (#21) informaatioarvo oli kiteytettynä se, että Elon blogin aihe oli panetella perussuomalaisia ja tässä tietty tulisi blogistin toiveen mukaisesti pitäytyä. Mukavaa, kun palautit keskustelun takaisin oikeille raiteille ja silkkaan asiaan.

Tuossa meinasi nimittäin ylempänä alkaa suksi luistaa ja puhe siirtyä tahoihin, jotka ovat tosiasiallisia vastuullisia siitä, missä tilanteessa Suomi on vuonna 2015 kohti liittovaltiota ja yhä sitovampaa taakanjako- ja tulonsiirtounionia rullaavassa herrakerhossa.

Puhumattakaan siitä pupusta, jota viitisentoista vuotta sitten kansalle syötettiin erityisesti Paavo Lipposen suulla:

  ”Euroopan unionissa ei ole päätetty vielä perustaa yhteistä rahaa, ei yhteistä puolustusta eikä myöskään yhteistä poliisia, jotka olisi kaikissa maissa. Tällaisesta on keskusteltu, mutta ne ovat hyvin pitkän aikavälin asioita toteutuakseen ja me voisimme itsenäisenä kansakuntana päättää siitä, mihin me menemme mukaan. Menemmekö mukaan tällaisiin ratkaisuihin. Ja sen voin sanoa sosialidemokraattisesta puolueesta, että emme Euroopan Unionin jäsenenä aja liittovaltion perustamista.”

Tietenkinhän Paavo voi puolustautua kahdella tavalla:

 1. hän ei oikeasti tiennyt tuolloin, vuonna 1994, että valuuttaliitto oli perustajamaiden tähtäimessä; ja
 2. se, tiesikö hän asiasta vai ei, on toissijaista, koska lopputuloksesta, eli euroalueesta, tuli hänen mielestään hyvä ja kannattamisen arvoinen paketti.

Lisäksi taustaa:

  "Vuonna 1998 – Paavo Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana Sauli Niinistön ollessa valtiovarainministeri – EU:ssa päätettiin, mitkä valtiot olivat kelpoisia osallistumaan euroalueeseen. Tätä oli selvitelty parin vuoden ajan.
  Kelpuutettuja valtioita oli yksitoista: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Luxemburg, Portugali, Ranska, Saksa ja Suomi. Samalla euroalueeseen osallistuvien maiden valuuttakurssit sidottiin euroon kiinteällä, peruuttamattomalla kurssilla.
  [...]
  Päätös hylätä oma raha, markka, tehtiin Suomessa kevyesti. Asiasta ei järjestetty kansanäänestystä, eikä ratkaisua edes yritetty viedä läpi perustuslain säätämisjärjestyksessä. Lipposen-Niinistön hallitus runnoi sen läpi vedoten siihen, että Suomi hyväksyi unioniin liittyessään Maastrichtin sopimuksen, jonka katsottiin velvoittavan yhteiseen valuuttaan."

Mietin vain hyvää hyvyyttäni, että jos teitä ihan oikeasti kiinnostaa keskustella vaikuttajista ja syypäistä koskien sitä, missä tilanteessa tänä päivänä Suomen osalta ollaan.

Mutta kun ei. Elo ottaa kiitollisena vastaan kommentoijia koskevan ojennuksen koskien sitä, mistä hän haluaa jauhaa. Omista tulkinnoistaan Sampo Terhon puhetta koskien PS:n puoluekokouksessa. Siihen on hankala sanoa mitään.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Janne,
Lipposen suhteen olet oikeassa. Lipponen, kokoomuskodin poika, ajautui niin oikealle Suomen politiikassa, että hän etsii vertaistaan.
Mitä tulee Sampo Terhon lausuntoihin, ne ovat suoria lainauksia eilisestä Hesarista.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No nyt olen kuunnellut Sampo Terhon puheenvuoron. Se edustaa sitä samaa poliittista liturgiaa, mitä varmasti edustavat puheenvuorot demarien, kepukoiden, kokkareiden ja kaikkien muidenkin hengennostatustilaisuuksissa. Totuus on sivuseikka, kun hurmosta ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta luodaan ja toveria tai kaveria olalle läpsitään. Lasken tuonkin puheenvuoron monien muiden sekaan laatikkoon "ynnä muut".

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raato,
Hesarin eilinen haastattelu antoi vielä täsmällisemmän kuvan Terhon käsityksistä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen
Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #52

Raato,
Kyllä me luotamme Hesariin, kun on suorista sitaateista kysymys.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Eräs asia vielä, joka on jäänyt kokonaan vaille huomiota. Persujen puoluekokouksessa Timo Soini sanoi, että Kreikkaa ei voitu erottaa eurosta edes väliaikaisesti, koska kysymys oli myös turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta. Monikohan puoluekokouksen osanottajista tiesi, mistä Soini puhui.

No, hän puhui siitä, josta huomautin jo pari viikkoa sitten, eli että Kreikka on Nato-maa, jota ei päästetä Venäjän syliin. Käsky tuli USA:sta IMF:n kautta. (IMF=International Monetatary Fund), kansainvälinen valuuttarahasto, jonka suurin omistaja on USA. IMF on myös vaatinut Kreikan lainojen leikkaamista, ja niinkin tulee varmasti käymään. Siis kun Suomi peesasi Saksan näkemystä Kreikan euro-erosta, käsitys muuttui, kun käsky tuli Washingtonista. Nato-maa Kreikkaa ei niin vain käsitellä. Kertoikohan Soini tämän puoluekokousväelle? EU ei määrää edes omista asioistaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Olisiko tuohon käskyyn mitään linkkiä?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Tähän päättelyyn voi tulla terveellä järjellä. Miksi Saksa ja Suomi peruivat nopeasti oman ehdotuksensa Kreikan väliaikaisesta euro-erosta. Jos Sinulla on jotain tietoa, toivon, että jaat sen meille muille. Miksi Soini yht'äkkiä käänsikin takkinsa ja sanoi, että kysymys oli turvallisuuspolitiikasta. Ehkä Sinulla on joitain muita johtolankoja, vai pätkiikö pahasti?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #55

Terveellä järjellä voi tulla myös sille kannalle, ettei Kreikkaa tosiaan kannatakaan päästää Venäjän syliin. Ehkä asia olisi toinen, jos Venäjä ottaisi suosiolla huolehtiakseen Kreikkaan ajautuneet sadat tuhannet venepakolaiset.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #56

Kysymys ei kuitenkaan ole venepakolaista vaan geopolitiikasta ja yleensä valtapolitiikasta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #55
  "Tähän päättelyyn voi tulla terveellä järjellä. Miksi Saksa ja Suomi peruivat nopeasti oman ehdotuksensa Kreikan väliaikaisesta euro-erosta. Jos Sinulla on jotain tietoa, toivon, että jaat sen meille muille. Miksi Soini yht'äkkiä käänsikin takkinsa ja sanoi, että kysymys oli turvallisuuspolitiikasta. Ehkä Sinulla on joitain muita johtolankoja, vai pätkiikö pahasti?"

Ottamatta kantaa väittämän mahdolliseen todenmukaisuuteen pidän outona, että vyörytät todistustaakkaa muualle. Pitäisikö jonkun etsiä sinua varten referenssimateriaalia osoittamaan, että silkalla terveellä järjellä aikaansaamasi päätelmä oli virheellinen?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #58

Janne,
En minä vyörytä todistustaakkaa kenenkään päälle. Kysyn vain vaihtoehtoja omalle päätelmäketjulleni. Jos sellaisia on, lukisin mielelläni. Miksi muuten Soini ja muut persut eivät tajunneet tätä turvallisuuspoliittista näkökohtaa aikaisemmin, vaan olivat ajamassa Kreikan euro-eroa Saksan kanssa. Maailmassa muuten USA puhuu isännän äänellä. Sitä ei välttämättä voi pitää hyvänä asiana.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei pätki ei, eikä ole tietoakaan saati johtolankoja, siksipä en mahdollisia luulojani totuutena esitäkään. Toki arvostan terveen järjen päättelyä, mutta päättelyt ovat vain päättelyitä kunnes ne oikeiksi todistetaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raato,
Ei tähän ole linkkejä olemassa. Jotain kuitenkin sanoo se, että Soini kertoo olevan kysymys turvallisuuspolitiikasta. Tästä kirjoitin jo pari viikkoa sitten. Ei USA noin vain päästä Nato-maata Kreikkaa pois omasta leiristään. Jos joku päätelmäketju, kuin se, mitä olen esittänyt, on mahdollinen, lukisin sen mielelläni. USA käyttää valtaa IMF:n avulla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU ja euro häviää historiaan koska liittovaltio yhteisverotuksineen ja tulonsiirtoineen on mahdottomuus hyväksyä useimmissa EU-maissa. Ei suomalaisetkaan näitä tulonsiirtoja Kreikkaan hyväksy, miten sitten jos ehdotetaan että rahoitamme myös Romaniaa, Bulgariaa, Espanjaa, ym, ym. vuosittaisilla tulonsiirroilla?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,
Hyvä näkökulma. Kyllä EU sortuu omaan mahdottomuuteensa. Eurooppalaiset maat haluavat olla itsenäisiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU sortuu samoin kuin Neuvostoliitto sortui, sillä eurooppalaiset maat halusivat ja haluavat edelleen olla itsenäisiä.

Venäjä sortuu sitten seuraavaksi, sillä venäläisetkin haluavat olla vihdoinkin itsenäisiä ja vapaita fasistisimperialistisesta hallinnostaan parannuttuaan jo kommunistisesta syövästä.

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Jarmo: "miten sitten jos ehdotetaan että rahoitamme myös Romaniaa, Bulgariaa, Espanjaa, ym, ym. vuosittaisilla tulonsiirroilla?"

Miten niin ehdotetaan? Mehän rahoitamme jo. Katso kuka on EU:ssa nettomaksaja ja kuka nettosaaja. Ja ilolla maksamme jäsenmaksuja, jotta saamme olla vapaakauppaliittovaltion ytimissä. ETA:han piti purkautua kun EU perustettiin. Ei voi olla oikeuksia ilman velvotteita. Näin meille sanottiin...

Mitä blogistiin tulee, niin ilo nähdä sosdem leirissä tervettä euro- ja EU-kriittisyyttä. Ja onhan tuo USA ihan suoraankin jyrähtänyt EU:lle miten meidän tulee menetellä Kreikan suhteen. Voi kun joku murtaisi petrodollarin mahdin. Mutta kaikki maat jotka ovat yrittäneet on pommitettu keskiajalle. Nyt kyse on Kreikasta ja Venäjän kaasuputkesta, jolla Kreikka nousisi suosta euroalueen ulkopuolella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mehän rahoitamme jo."

Tarkoitin oikeastaan että tasataan tulot mikäli Euroopan Unioni täydeksi liittovaltioksi jostakin kumman syystä kehkeytyisi. Kumman vähän näin merkityksellisestä asiasta keskustellaan, toisaalta löytyy monia jotka ajavat liittovaltiota mutta eivät halua siitä kansalaisille kerrottaman. Olettavatko tosiaan että bluffi menee kaikissa EU-maissa läpi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #75

Onko Suomessa tai pohjoismaissa "tasattu tulot", kun meillä on kehittynyt tulonsiirtojärjestelmä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #76

On, alueellisesti tähän pyritty kansallisvaltioiden sisällä. Tulojentasaus tarkoittaisi myös EU:n yhtenäistä eläkejärjestelmää, sosiaaliturvaa, eläkettä, ym. ALVia ja muuta verotusta yhteisellä talousalueella. Luonnollisesti tämä on mahdotonta ja siksi yhteisvaluutta häviää ja liittovaltio jää historian havinaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #77

Ahaa, tarkoitat "tasauksella" jotakin muuta kuin tasausta.

No, "luonnollisesti" on hyvinkin mahdollista ja jopa tarpeellista, että 10-15 vuoden kuluessa Euroopassa on, paitsi pankkiunioni, myös huomattavsti nykyistä synkronoidumpi vero- ja eläkejärjestelmä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #78

Onhan 20 vuodessa jo saatu velat yhteisiksi euromaiden kesken, muut EU-maat eivät tästä kiinnostuneet. Tuloja ei viitsitty kuitenkaan samalla jakaa, Saksa pitää kaiken itsellään.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström
Käyttäjän HannuKTaskila kuva
Hannu Taskila

Joukko joka ei noudata omia säännöksiään ei pysy demokraattisena järjestelmänä pitkään pystyssä.

Oulusta 12.elokuuta 2015
Hannu K. Taskila

Toimituksen poiminnat