MikkoElo

Suomi menossa kohti suurtyöttömyyttä

 

Viestejä Suomen talouskehityksestä tulee päivittäin, ja valitettavasti nämä viestit ovat huonoja.  YT-neuvottelut siellä, yksittäisiä irtisanomisia täällä.  

Jo tällä hetkellä TEM:in tilastoissa on 381 000 työtöntä, eikä kukaan ennusta tilanteen paranevan lähiaikoina.

 

Tilanne ei parane leikkaamalla

 

Suomen hallitus uskoo edelleen 5 prosentin kilpailukykyloikan tuovan parannusta työllisyyteen.  Tosin esim. vvm Stubb on sanonut epämääräisesti "lähiaikoina".  Mitä ovat nämä lähiajat?

Sisäinen devalvaatio, jota tämä loikkakin käytännössä tarkoittaa, ei ole vielä missään onnistunut. Näin sanoo amerikkalainen talousnobelisti Paul Krugman.  Miksi se onnistuisi Suomessa?

 

Stiglitzillä hyviä neuvoja 

 

Toinen amerikkalainen huippuekonomisti Joseph Stiglitz antoi Suomen hallitukselle hyviä neuvoja, jotka tosin eivät näytä kelpaavan.  Stiglitzin mielestä nyt pitäisi Suomessa elvyttää ja investoida ihmisiin ja infrastruktuuriin.  Hänen mielestään Suomen hallitus suorastaan ryöstää lapsiltamme tulevaisuuden, jos nyt vain leikkaamalla lisäämme työttömyyttä.  Stiglitzin mielestä Sipilän hallitus antaa rahaa lahjaksi yrityksille, kun se tässä tilanteessa antaa 850 miljoonaa sosiaaliturvamaksujen alennusta. Tervejärkiseltä vaikutti myös Stiglitzin lausunto, jonka mukaan hän ei ole nähnyt yhtään analyysia, miten työvoiman tarjonnan lisääminen parantaisi työllisyyttä. Työttömille pitäisi tarjota työtä. Se kuulostaa järkevältä.

 

Suomessa on epäilty, etteivät Stiglitz ja Krugman tunne Suomen oloja. Hehän eivät missään vaiheessa verrannetkaan Suomea Amerikkaan.  Eivät tuon tason ekonomistit anna lausuntoja perehtymättä asioihin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Stigliz muotoili tuon työvoimatarjonnan yksiselitteisesti:
"Suomen nykytilanteessa työnhakijoiden määrän kasvattaminen ei luo lisää työtä."

Juhana Vartiainen vastaus Hesarissa (21.9.2015) on kuin suoraan Matti Nykäsen suusta:

"Olen koettanut analysoida ja ymmärtää pohjoismaisia työmarkkinoita nykyaikaisen etsintäteorian kautta aika pitkään. On ilmeistä, että taantumavuosinakin syntyy ja loppuu joka vuosi satoja tuhansia työsuhteita.""

Vartiaiselle korrelaatiot ovat kausaliteetteja ja päin vastoin, eikä silläkään ole väliä, vaikka muuttujilla ei olisi yhteyttä ollenkaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Kimmo,
On jotenkin surkuhupaisaa, että Suomen media pyytää lausuntoja Vartiaiselta siitä, mitä todelliset ekonomistit sanovat.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Jos mies on hallituspuolueen kansanedustaja, puolueettomat lausunnot ovat aika lailla kyseenalaisia.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Eipä ne oppositionkaan kommentit puolueettomia ole, selkeänä tavoitteena oman kannatuksen nostaminen, siitä mitään välittämättä, miten Suomelle ja suomalaisille käy.
Suo siellä.............

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Juuri näin on. Tosin Vartisisella on ollut omalaatuisia talousteorioita jo, kun hän oli ns. demari. Hänhän on koko ajan puolustanut näkemystä, että työttömyys vähenee, kun työttömiä työnhakijoita tulee lisää. Voiko olla absurdimpaa teoriaa? Tätä ihmetteli myös Stiglitz.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikko,
ekonomistitkaan eivät tunne Suomen salattua lähihistoriaa. Kuin historiantuntemus puuttuu, on lääkkeenä vaihtoehdottomuus.

Tein blogin
http://www.promerit.net/2015/09/vaihtoehto-yhteisk...

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Juuri näin se on. Suomessa on pula tiedosta ja vallalla historiattomuus.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mistä moinen otsikko?!! Erittäin suurta tulevaa TYÖVOIMAPULAAHAN on jankutettu vuosia. Tämän estämiseksi tarvitaan mukamas tuhansittain maahanmuuttajia. Sillä perustellaan osin tämä hallitsemattomaksi paisuva maahanmuutto ja sen mukanaan tuoma monikulttuurisuudenkin ilosanoma.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Aina kun Suomessa on ollut suurtyöttömyys, on ennustettu pian tulevaa työvoimapulaa. No, onneksi näitä ennustajia ei nyt ole sentään laumoittain.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö valtioneuvos ollut aivan itse päättämässä lukuisista varoituksista huolimatta pääministerinsä SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen runnoessa Suomen rahaliitton jäseneksi tieten myös tähän liittyvät riskit mm. palkkamaltin välttämättömyyden rahaliiton oloissa ?

EMU:n oloissa palkkojen on joustettava tarvittaessa alaspäinkin - vaihtoehtona on vääjäämätön työttömyyden lisääntyminen.

Muut Pohjoismaat Ruotsi ja Tanska jäivät viissati ulkopuolelle seuraamaan tulevaa kehitysta, mutta " kiinnittivät " valuuttansa, työmarkkinapolitiikkansa, rakenneuudistuksensa ja talouspolitiikkansa euroa myötäileviksi. Tämän seurauksena molemmat maat ovat nyt täysin valmiita rahaliiton jäseniksi milloin vain, jos vain tarvittavaa halua olisi olemassa.

Jälkikäteen viisastellen voisi sanoa, että noinhan Suomenkin olisitullut edetä, mutta Lipposella oli niin kovin kiire " päättäviin pöytiin ".

Tässä me nyt sitten olemme !

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Eikö Lauri Kiiski ole lukenut, että olen koko ajan vastustanut euroa. Lipponen ajoi Suomen euroon päästäkseen komission puheenjohtajaksi.
Ei komission puheenjohtajaksi olisi ollut mahdollisuuksia ilman eurojäsenyyttä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #15

Lauri Kiiski,
Olen monta kertaa näilläkin sivuilla kertonut, että sain aikaan äänestyksen seos.dem.eduskuntaryhmässä, mutta hävisin sen, koska Suomen eliitti oli Lipposen johdolla mennä "ytimeen", eli euroon puolueen sääntöjen mukaan vähemmistön on taivuttava enemmistön tahtoon. Kaikilla puolueilla on säännöt.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Saiko Heikki Rinne potkut puolueesta ryhmäkurin pettämisestä ?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #27

Kimmo Kiljunen kirjoitti kirjan "Nahkurin orsilla".

Kansanedustajien nahka on nahkurin orsilla, koska perustuslain kieltämä ryhmäkuri on sallittua silloin kun on kysymys yhteiskunnallisesti merkittämistä päätöksistä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #27

Ei saanut, mutta se ve vei Rinteen muun uskottavuuden, jota ei muutenkaan ollut paljon jäljellä. Rinnettä ei otettu vakavasti.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #15

Verkkouutiset antaa monien muiden medioiden tavoin väärää tietoa.

Totuutta ei haluta kertoa.

Huhtikuun 1998 äänestys oli pelkkä näytelmä, asiasta, jonka presidentti Koivisto oli ulkopolitiikan määrääjänä paljon aikaisemmin päättänyt.

Presidentti Koivisto oli tehnyt ulkopoliittisen euro-päätöksensä 20.12.1991 keskustellessaan Esko Ahon kanssa.
Aho sai tehtävän viedä Suomen euroon harhauttamalla eduskuntaa tekaistulla ja salaisella EMU-varaumalla, joka tehtiin 20.12.1993.

Eduskunta teki 18.3.1992 äänestysnäytelmässä poliittisen päätöksen euroon menosta. Kyseisessä luottamuslauseäänestyksessä euroa vastaan äänestäneet joutuivat painamaan tyhjää, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Valtiosääntöoikeudellista päätöstä eduskunta ei ole koskaan tehnyt. Tätä varten Valtiopäiväjärjestyksen määrävähemmistösäädöksiä (VJ 69 §) rukattiin tarkoituksella tehdyllä lamalla eli säästölailla jo 17.1.1992. Tuolloin siirryttiin poikkeuslailla supistettuun perustuslain säätämisjärjestykseen, josta tehtiin kirjallinen kysymys:

"KIRJALLINEN KYSYMYS VJ 69 §:STÄ"

Liittymissopimuksen hyväksymisestä on olemassa VJ 69 §:n säätämisjärjestyksen käyttämistä kritisoiva Kirjallinen kysymys 408/1994 vp :

”Pulliainen ym.: Suomen Hallitusmuodon mahdollisista muutostarpeista liityttäessä Euroopan unioniin"

Oikeusministeri Anneli Jäätteenmäki vastasi kysymykseen mm. näin:

”Supistettu perustuslain säätämisjärjestys luo­tiin alun perin siksi, että eduskunnan pieni vä­hemmistö ei voisi estää tasavallan presidenttiä ratifioimasta eduskunnan 2/3 enemmistön hy­väksymää valtiosopimusta. Perusajatuksena oli, että valtiosopimusasiat ovat lähtökohtaisesti kii­reellisiä eikä niiden käsittelyä voida siirtää seu­raavien vaalien jälkeiseen eduskuntaan. Tämän takia erillinen kiireelliseksi julistamismenettely poistettiin ja perustuslakia koskevat voimaan­saattamislait säädettiin käsiteltäviksi yhdessä eduskunnassa 2/3 enemmistöllä.”

ja

”Valtiopäiväjärjestyksen 69 §:ssä tarkoitettua helpotettua säätämisjärjestystä voidaan toisaalta käyttää vain valtiosopimuksesta välittömästi seuraavien velvoitteiden voimaansaattamiseen.”

Jäätteenmäki siis tarkoitti sitä, että eduskunta ei saa estää presidentti Ahtisaarta ratifioimasta Suomen EU-jäsenyyttä, johon sisältyy velvoite euroon menosta.
Tämä oli ollut presidetti Koiviston tahto puhutellessaan pääministeri Ahoa 20.12.1991.

Ks. Koiviston tehtävänanto Aholle tämän linkin tekstin loppupuolelta
http://jormajaakkola.fi/Niinist%C3%B6n%20puheita%2...

Suomen markan hävittäminen allitusmuodon 72 §:stä eli euron käyttöönotto olisi vaatinut 5/6 kiireellisyysenemmistön eduskunnassa.
Eli eduskunnan pieni vähemmistö - 37 kansaneduatajaa olisi estänyt euron tulon ja samalla Ahtisaarta ratifioimasta Suomen EU-sopimusta.

Koska 5/6 enemmistöä ei olisi löytynyt, tehtiin Koiviston toivomuksesta 20.12.1993 tekaistu EMU-varauma eduskunnan harhauttamiseksi. Maastrichtin sopimukseen kirjoitettu määräaika Suomen eduskunnan europäätöksentekoon umpeutui 31.12.1994.
Esko Aho siirsi näytelmän toisen osan Paavo Lipposelle.

Salaisen EMU-varauman asianosaiset
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Mikko Elo ei ollut kyseisen harhautuksen aikaan kansanedustajana.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #23

Ilta Sanomat 15.11.1989, sivu 10:

Hallitus suunnittelee EY-valtuuslakia

Suomi tekee tuhatsivuisen Eurooppa-sopimuksen. Hallitus kaavailee erityisen valtuuslain säätämistä Suomen EY-suhteiden hoitoon. Laki säädettäisiin sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt hallituksen nykyisen yhdentymispolitiikan. Hallituksen kaavailema Suomen Eurooppa-sopimus olisi tuhatsivuinen paperinippu runsaine liitteineen. Sopimus määrittäisi suomalaisen elämänmenon pitkälle 1990-luvun lopulle saakka. Ulkoministeriön virkamiehet ovat neuvotelleet sopimuksen sisällöstä lähes joka viikko muiden Efta-maiden ja EY:n virkamiesten kanssa. Suurimmissa kysymyksissä hallitus kuitenkin joutuisi hakemaan eduskunnalta valtuudet valtiosopimuksen luonteisiin ratkaisuihin. Vain harvoissa tapauksissa hallitus aikoo esitellä eduskunnalle etukäteen yhdentymiskehitykseen liittyviä kysymyksiä.

Tuhatsivuinen sopimus

Sopimukseen kirjattaisiin yksityiskohtaiset määräykset kaikista EY:n nykyisistä ja suunnitteilla olevista säännöksistä eli direktiiveistä. Liitteinä olisivat muutokset Suomen lakeihin, jotka vaikuttavat suomalaiseen työhön, sosiaaliturvaan, pääomaliikkeisiin, tavarakauppaan ja palveluihin. Eduskunta saisi käsiteltäväkseen 1990-1991 tuhdin kokonaissopimuksen, joka olisi hyväksyttävä lähes sellaisenaan tai hylättävä kokonaan.”

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #24

Ilta-Sanomat uutisoi 19.12.1989 Brysselissä esillä olleesta Yhdenmukaistamissopimuksesta:

Suomen kujanjuoksu Eurooppaan alkaa

Nyt neuvotellaan eduskunnan päätösvallan rajoittamisesta

Bryssel (IS)

Ulkoministeri Pertti Paasio (sd) ja ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen (kok) ilmoittavat tänään Suomen halusta luopua osasta kansallista päätösvaltaa.

Suomi haluaa 17 muun Länsi-Euroopan maan kanssa sopimuksen, joka samankaltaistaa maiden hallintoa ja taloutta.

Yhdenmukaistamissopimus allekirjoitetaan jo vuoden päästä. Kyse on Suomen itsenäisyyden ajan merkittävimmistä sopimuksista, toteaa Salolainen.”

--

"Yhdenmukaistamissopimus" oli ETA-sopimus, jota ei allekirjoitettu vuoden päästä vaan vasta 2.5.1992. Silloinkin ilman eduskunnan hyväksyntää.

Miksi eduskunnan hyväksyntää ei tarvittu?

Eduskunnan hyväksyntää ei tarvittu, sillä eduskunta oli tehnyt 18.3.1992 poliittisen päätöksen euroon menosta äänestysnäytelmässä, jossa vastaan äänestäneet kansanedustajat joutuivat painamaan tyhjää!

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #23

Eduskunnan näytelmässä 18.3.1992 oli kysymys luottamuksen antamisesta presidentti Koiviston tahdolle.

Koivisto parlamentarisoi tahtonsa hallituksen luottamuslauseäänestyksellä jäsenyyshakemuksen jättämisestä.

ETA-sopimuksen hyväksymisen (27.10.1992) jälkeen (28.10.1992) Koivisto lausui Maastrichtin sopimuksen velvoitteista Bryggessä:

”Euroopan yhteisöllä on kasvava rooli mantereemme kehityksen suunnan määrääjänä. Me haluamme olla mukana tässä prosessissa. Olemme tutkineet huolellisesti EY-jäsenyyden velvoitteet. Hakiessamme jäsenyyttä hyväksymme acquis communautaire´n, Maastrichtin sopimuksen ja Euroopan Unionin finalitepolitique´n.
Olemme valmiit hyväksymään jäsenyydestä johtuvat velvoitteet ja myötävaikuttamaan niiden saavuttamiseen sovitulla tavalla.”

--

Koivisto odotti tuolloin komission vastausta Suomen jäsenyyshakemukseen.

Mainittakoon, että Suomi jätti jäsenyyshakemuksensa varaslähtönä jo torstaina 27.2.1992. Tästä syystä 18.3.1992 tapahtunut eduskunnan äänestys oli näytelmä, jolla "parlamentarisoitiin eli hyväksyttiin" Koiviston tahto.

Hallituksen kokouspöytäkirjan 27.2.1992 liitteenä on salainen UM:n muistio.

Ulkoministeriö oli presidentti Koiviston ministeriö, koska HM 33 §:n mukaan presidentti määräsi ulkopolitiikasta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ihan simppeli ja toimivuutensa kaikkialla osoittanut talousstrategia on se, että noususuhdanteessa leikataan ja taantumassa elvytetään. Tätä tosiasiaa ovat useimmat taloustieteilijät yrittäneet Suomelle toitottaa erilaisin ilmauksin, rautalangastakin väännellen.

SSS-joukot sen sijaan tekevät asiat varta vasten Hölmöläisten tavalla, koska talouseliitti joka tuosta hölmöläistoiminnasta hyötyy, pitää SSS:ää talutusnuorassaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Mark,
Ei tähän ole paljon lisättävää. SSS-hallitus toimii EK:n edusmiehenä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kaikenlaisia älyttömyyksiä sitä saakin lukea. Vesa Vihriälän mukaan Suomen ongelma on heikko kasvu ja siksi hallituksella ei ole vaihtoehtoja, kotimaista ostovoimaa on leikattava. Sanoisi suoraan että komissio ja EKP määrää talouskuripolitiikasta ja siksi ei ole vaihtoehtoja, eikä pelleilisi älyttömyyksillä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo Makkonen,
Onko Vesa Vihriälä tosiaan joku auktoriteetti verrattuna amerikkalaisiin Stiglitziin ja Krugmanin. Eipä taida olla Vihriälä koskaan edes Nobel-ehdokas. Vihriälä puhuu sitä, mitä hänen työnantajansa toivoo ja käskee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Onko Vesa Vihriälä tosiaan joku auktoriteetti verrattuna amerikkalaisiin Stiglitziin ja Krugmanin"

Näitä me nyt saamme mediasta lukea ja kuulla. Ei ole vaihtoehtoa, toistavat kuorossa.

Jarmo Timonen

"Vesa Vihriälän mukaan Suomen ongelma on heikko kasvu ja siksi hallituksella ei ole vaihtoehtoja, kotimaista ostovoimaa on leikattava."

Vesa Vihriälä on aivan oikeassa - heikko kasvu loppuu kyllä, kun kotimaista ostovoimaa leikataan :D

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jarmo,
Oikeassa olet. Heikkokin kasvu loppuu ostovoiman heikennyksellä.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

http://hilkkamlaikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2030...

Tästä blogista voi lukea tulevaisuuden, jos tällä menolla jatketaan. Rotat jättävät uppoavan laivan eli Suopmen kansan varoilla itsensä rikastuttaneet talouden syöpäläiset. Pankeilla ja perintätoimistoilla ei ole mitään todellista valvontaa, vaikka niiden aiheuttama lovi valtion kassassa on satoja miljardeja viimeisten 20 vuoden aikana. Jos tässä maassa ei aleta hakea rahaa sieltä todellisilta harmaantalouden rahanpesureilta, olemme tuhoon tuomittuja. Sen jälkeen voidaankin Suomessa todeta; "Viimeinen sammuttaa valot Eduskuntatalosta"

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Hilkka,
Oikealla asialla olet. Tämän lisäksi suuryrityksetkin voisivat osoittaa ripauksen isänmaallisuutta maksamalla edes hieman enemmän yhteisöveroja. Nyt ne maksavat keskimäärin 6,86%, kun pitäisi maksaa 20%. Myös hallitus voisi määrätä yrityksille könttäveron, esim.14%, mutta ei taida nykyhallituksella olla edes halua. Tällä verolla poistuisi Suomen paisuteltu velkaongelma.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomi voisi kokeilla USA:ssa tehokkaaksi todettua työvoimapolitiikkaa. USA:ssa on työttömyys laskenut kaikkien aikojen alhaisemmalle tasolle. Miten lienee onnsituneet nobelistien opeilla ?

Useissa liitovaltioissa leikattiin miljoonilta ihmisiltä työttömyyskorvaukset jo vuonna 2013 kokonaan. Matala minimipalkka edellisen lisäksi avasi suuret työmarkkinat.

Esimerkiksi yhdysvalloissa ravintoloissa työskentelee 6 miljoonaa tarjoilijaa ja kokkia minipalkalla eli 6,50 euron tuntipalkalla. Kauppojen kassalla 4 miljoonaa ja muissa palvelu tehtävissä ja maataloudessa toistakymmentä miljoonaa ihmistä.

Ehkä pitäisi kokeilla. Yleissitovuuden poistaminen ja yrityksen ja työntekijän keskinäinen sopimus palkoista. Eihän siellä jenkeissäkään mitään yleissitovia sopimuksia kai ole ? Ehkä tuo 6,50 euroa tunnissa minimitaso olisi hyvä. Saattaisi olla, että työpaikkoja syntyisi kuin sieniä sateella. Ehkä satoja tuhansia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Suomen ja Amerikan oloja ei voi verrata. Todellisuudessa USA:n keskuspankki Fed on tehnyt valtavan rahaelvytyksen, jonka avulla työttömyys on nyt 5,1%.
Euroopan keskuspankki on ollut kilometrejä jäljessä, ja siksi euroalueen työttömyys on 10,9%. Euroalue on lähellä deflaatiota. EKP on suorastaan surkea esitys, mutta täällä Suomessakin Liikanen antaa "hyviä" neuvoja. Miksi hän ei toimi EKP:ssä, jossa hänen pitäisi toimia.

Sakari Ahonen

ihan varsolle

,olen ennenkin kirjoittanut ,että vaikka antaisimme ilmaiseksi työmme työantajille ,beulkkimarkkinoilla emme pärjää kiinalle intialle malesialle tai muille vastaaville,he tekevättuoteensa siltikin edullisemmin ,parempi olisi jättää sieltä viivan alle jäävästä edes vähän tuote kehittelyyn ja innovointiin ,eikä kaikkea jakaa lyhytnäköisesti osekkeen omistajille ,saatika bonukenena johtoportaalle, ihan esim. ruotsi saksa ja sveitsi joissa palkat ovat paremmat elintaso korkeampi työttömyys pienempi, eikö nuo hallituksen neuvon antajat hetemäki (kok) ja vartiainen (KOK) ,tee muuta kuin sitä politiikkaa jota eteläranta määrää?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Sakari,
Järkevää tekstiä. Kyllä Suomessa on voitot jaettu osinkoina omistajille. Paljon ei ole investoitu eikä innovoitu. Se kostautuu ajan mittaan.

Jukka Nieminen

Tietyllä tavalla tuo pääministeri Sipilä on sellainen piruparka. Hän ilmeisesti oikeasti kuvitteli että yhteiskuntaa voi johtaa kuten yritystä ja tämä oli hänen suuri visionsa, jota hän hahmotteli varmaan pitkään. ratsasti sillä vaaleissa ja muokkasi hallituksen juuri tätä visiota ajatellen sekä on pannut koko poliittisen uskottavuutensa sen nimiin.

Lopulta kun tämä visio sitten selvisi, kriitikot sanoivat heti että se on tyystin tehoton menetelmä kansantaloutta ajatellen, ja pian keskustelu laajeni käsittämään että se on jopa haitallinen. Kolmas näkökulma käsitti että se on jopa eettisesti kyseenalainen leikatessaan vain köyhimmiltä ja tätä kautta hyvin epäoikeudenmukainen. Pian peliin tulivat talousanalyytikot jotka tekivät selväksi että se on jopa strategisesti aivan väärää talouspolitiikkaa joka vie maan yksinomaan surmansilmukkaan.
Omasta puolestani lisäisin tähän että on kiistatonta että Jutta urpilaisen talouspolitiikka veronkiristyksineen johti tähän tilanteeseen. Selvittämättä on miksi nykyhallitus jatkaa täysin edeltäjänsä linjoilla?
En sinänsä ihmettele että Sipilä oli pakotettu tv-puheeseen joka tosin ei tainnut vakuuttaa ketään.

Luulenpa että hallitus on pian pakotettu aloittamaan nollapisteestä uudelleen kun väenväkisin juntattu suuri visio paljastuikin amatöörin hahmotelmaksi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jukka,
Luulenpa, että taustalla ovat ne samat amatöörit, olipa hallitus millainen tahansa, eli valtionvarainministeriön virkamiesjohto nyt Hetemäen johdolla.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Sipilä ei tunne Suomen lähihistoriaa.

Sitaatteja Kalevi Sorsan kirjasta "Uusi itsenäisyys", jo vuonna 1992, sivu 245:

”Toisaalta valtiosäännön uudistus lisää ratkaisevasti hallituksen toimintamahdollisuuksia. Hallitus ei enää tarvitse työmarkkinajärjestöjen ja opposition tukea. ”

Sivulla 261 olevan sitaatin pitäisi avata vasemmistolaistenkin silmät:

”Julkisen sektorin tehostaminen on uusi tehtävä. Se on kehitettävä kilpailukykyiseksi yksityiseen sektoriin nähden. Tämä on nimenomaan sosialidemokraattien tehtävä, koska kukaan ei epäile heitä julkisen sektorin romuttamis- ja yksityistämispyrkimyksistä.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Jorma,
Hyviä sitaatteja, jotka avaavat nykytilanteen taustoja.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitos Mikko!

Ja kiitos myös hyvästä blogista. On hienoa, että rohkenet kriittisesti ajatella omilla aivoillasi.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #45

Jorma,
Jo kansanedustaja-aikanani jotkut syyttivät minua liiallisesta rehellisyydestä, mutta eihän poliitikko voi koskaan olla liian rehellinen, vai mitä mieltä olet?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #49

Mikko,

poliitikon nimenomaan pitää olla rehellinen. Sinä olet sellainen. Nostan hattua!

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Yhteiskuntaa ei voi vain saneerata ja toivoa, että ihmiset pärjätköön, kuka mitenkin kykenee pärjäämään?
Tätä asiaa Sipilä ei oikein vaikuta ymmärtävän oikein millään. Suomen ongelmana on nyt talouden näivettyminen eikä palkanleikkaus parana tätä asiaa ja saa aikaan pikaista taloudellista kasvua.

Yhteiskunnan on joka tapauksessa huolehdittava kaikista ihmisistä eikä heiltä voi evätä perusturvaa kokonaan millään verukkeilla. Perusturva maksaa kaikissa oloissa aina jonkin verran yhteiskunnalle. Yritys voi tarvittaessa irtisanoa työntekijöitään mutta yhteiskunnan pitää pitää kaikissa olosuhteissa edes jossain määrin ihmisistä huolta. Sitä eivät omistajat ja yrittäjät tee vaan he ajavat kaikissa toimissaan vain omaa etuaan välittämättä pätkääkään yhteiskunnan kokonaisedusta tai-eduista.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Raiko,
Näin uskon asian olevan. Sipilä varmasti uskoi vilpittömästi, että yhteiskunta toimii kuin yritys. Onhan se kuitenkin uhkarohkea yritys pistää pääministeriksi yhden kauden kansanedustaja. Tässä tulee vain mieleen sellaiset kokeneet nimet kuin Paasikivi, Kekkonen, Fagerholm. Mauno Koivisto lienee ainoa pääministeri ilman vuodenkaan kokemusta eduskunnasta.

Jukka Nieminen

Totta - yritys voi panna mielinmäärin väkeä kadulle ja olkoot jonkun toisen elätettävinä. Yhteiskunnasta sen sijaan ei ketään voi potkia pois. Yhteiskunta on enemmänkin kuin yritys joka parhaimmillaan voi siirtää väkeä konttorista pannuhuoneen puolelle jossa ne sit istuu pelaamassa tikkiä - mutta saaden kumminkin ainakin minimipalkkaa.

Sellaisen firman tuottavuus ja resurssit sakkaa. Yhteiskunnallisella tasolla tämä tarkoittaa että palkkaleikkauksen takia BKT pienenee samassa suhteessa mutta velkaa on silti otettava sama määrä kuin ennenkin - tai itse asiassa enemmänkin koska jonkun on elätettävä pannuhuoneenkin väki. Firman johto saa toki runsaammat optionsa mutta sen kustannuksella että firma itse menee konkkaan.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #39

Jukka,
Näin se menee. Suomi aiheuttaa myös omalla toimillaan hintojen ja omaisuusarvojen laskemisen, eli deflaation. Deflaatio on taas myrkkyä taloudelle. Onkohan Suomen hallitus koskaan kuullut siitä?

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #40

Jeps. eikä se jää deflaatioon vaan myös lisämaksuihin. Mitä vähemmän maksetaan palkkaa, sen vähemmän on verotettavaa mutta miljoona eläkeläistä kaipaa siitä huolimatta eläkkeitään.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/09/22/...
Uutinen on sikäli harhaanjohtava että eläkemaksut tosin jäävät vain muutaman harteille mutta käytännössä ne tullaan rahoittamaan lisävelalla. Mikä tarkoittaa että ketjureaktio on jo käynnistymässä. Tässä tuottavuushypyssä kiistatta näkyvät kaikki amatöörin kädenjäljet.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #46

Jukka,
Totta on, että Sipilän on politiikan amatööri. Toisaalta meillä on TEL-rahastoisa 183 miljardia euroa, joten eiköhän niillä pahimman yli selvitä.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Koivistolla oli funfeeratut suunnitelmat valmiina. Koivisto toteutti ko. suunnitelmia jo ennen nimitystä Paasion hallituksen valtiovarainministeriksi 27.5.1966.

Seuraava Koiviston itsensä kertoma todiste on muistiosta "TAVOITTEET JA MAHDOLLISUUDET" sos.dem. puoluetoimikunnalle 19.3.1966. Siis pari kuukautta ennen kuin Paasio pyysi Koiviston hallituksensa valtiovarainministeriksi eduskunnan ulkopuolelta. Koivisto kirjoitti muistion kirjaansa MAUNO KOIVISTO: LINJAN VETOA, Kirjayhtymä, Helsinki 1968.
Sitaatti sivulta 78:

”Valuuttakurssien muutos eli devalvaatio on selvästi poissa laskuista: niissä ei ole »perustavaa laatua olevaa epäsuhdetta». Markka on jonkin verran yliarvostettu, mutta sen aiheuttamat haitat on hoidettava pois muin keinoin.
Näyttää siltä, että EFTA on kohta tehnyt tehtävänsä ja että se saa jo pian mennä."

Harjoittamallaan tarkoitushakuisella vahvan markan politiikalla Koivisto loi ovelasti kansalaisille mielikuvia Suomen markan pienuudesta.
EFTAsta eli Euroopan yhdentymisen yhden kehitysvaiheen tilapäisyydestäkin Koivisto oli tietoinen jo vuonna 1966!

Tämän päivän taloudellisia asioita koskevien asioiden suunnittelu alkoi Knoellinger-keskustelukerhossa Turussa jo talvella 1953.

http://jormajaakkola.fi/Koiviston%20CV

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo Vastaus kommenttiin #51

Jorma,
Erotan osalta Koivisto erehtyi. Efta elää, ja mukana ovat Notja, Sveitsi ja Islanti.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Kun näiden SSs miesten toimien vaikutus selviää kansalle ne on jo eu:ssa palkkiovirassa tai ek:n tms johtajana.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Janne,
Näin saattaa käydä. Sipilän ei kuitenkaan ole kovin kansainvälisesti kiinnostunut, joten voi olla, että hänelle EK olisi oikea paikka. Toisaalta hän on varakas, joten ei välttämättä tarvitse mitään suojatyöpaikkaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti Elo. "Viestejä Suomen talouskehityksestä tulee päivittäin"

Tietänee SAK:n jäsenmaksutuloihin jonkinnäköistä taantumaa. YT:t edessä sielläkin?

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Heikki,
Sinä taidat nähdä päiväunia.

Käyttäjän AnnaKallio kuva
Anna Kallio

Yanis Varoufakis kuvasi Kreikan lainakeskusteluja seuraavasti: "Taloudellisten argumenttien keskustelusta suorastaan kieltäydyttiin. - - Olisin yhtä hyvin voinut laulaa Ruotsin kansallislaulua – olisin saanut saman reaktion. Ketään ei kiinnostanut".

Taloustieteelliset tosiasiat eivät kapitalistiseen ideologiaan uskovia kiinnosta. Taloustieteen nobelistit ovat heidän mukaansa "väärässä".

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikko,

katso, mitä olen joskus kirjoittanut promerit.net-blogiini

"Sorsa tiesi nykyisen ay-tilanteen jo v 1992"

http://www.promerit.net/2013/03/sorsa-tiesi-nykyis...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Talouseliitti ja suomalaisuus ovat kaksi eri asiaa. Talouseliitti on globaalista. Talouseliitissä suomalaisuus näkyy tekopyhästi vain "isenäisyys"päivän juhlissa.
Talouseliitille suorittava ihminen on vain tuotantoväline. Eliitille ei ole väliä, missä päin maapalloa suorittava ihminen asuu ja mitä nimitystä se itsestään käyttää.
Pääomalla ei ole isänmaata. Eikä sen kasaajillakaan.

Toimituksen poiminnat